Biologische groente en fruit rechtstreeks van de boerderij

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het is ook lastig om de verschillen tussen biologische- en boeren-producten te zien. Echte biotrh/biologische markten worden nog niet structureel gehouden daar is het aanbod van regionale biologische producten waarschijnlijk nog te klein voor (10% in 2010). Wel worden er voor boeren seminars gehouden over biologische landbouw zie:pro-bio.cz. De boerenmarkten verkopen producten uit de regio maar zijn niet gebonden aan de strenge eisen van biologisch.

16 Juli is er een Bioslavnosti/biologisch festival in Staré Město waar je kan kopen en proeven van verse
geiten en schapen kaas, gebak, geurige thee en specerijen, Tsjechische seizoensgebonden groenten en fruit, en natuurlijk de worst en salami gemaakt van biologische varkensvlees, wijn en producten van Fair Trade projecten. Excursie in de omgeving ,muziek ,ambachten en kinderprogramma.
30 Juli Bio-jarmark Verušice 5, Žlutice okres Karlovy Vary. Met de verkoop van biologische producten van allerlei soorten, voornamelijk van de lokale regionale bronnen met een aanvullend programma.
 

kuurgast

Donateur
Een echte biologische markt is donderdag 15 september van 9:00 tot 17:00uur in Chrudim.
Je kan er zien, proeven en kopen groenten en fruit van biologische telers in de regio. Daarbij Fair Trade producten ,biologische wasmiddel, luiers en meer milieuvriendelijke goederen.
Aanvullend programma van muzikale optredens ,workshops biologisch koken je kan zelf proberen te melken, dorsen en malen van graan, het spinnen en weven. Zie bron:kez.cz.
17 September is in Hradec Králové een soortgelijke Biojarmark van 10:00 – 18:00. Zie eagri.cz.
15 September is in Třebíč op het Karlovo náměstí van alles te beleven met BIO en ECO streekproducten markt. Zie eagri.cz.
De website van eagri.cz heeft een interactieve kaart van alle toekomstige evenementen.
 

kuurgast

Donateur
Dacht weer een originele markt gevonden te hebben, maar die staat hierboven al genoemd. :lezen:
Deze markt is weer begonnen en de data van dit jaar zijn:
16 februari, 16 maart, 13 april, 18 mei, 15 juni, 13 juli, 17 augustus, 21 september, 19 oktober, 16 november en 14 december.
14 December zal de jaarlijkse kerstmarkt zijn.

15 Maart begint de Farmářské trhy/boerenmarkt van Blovice weer. :toppie:

Op regionalniprodukt.cz/nl een mooie uitleg en adressen van regionale producten, excursies etc van Český ráj/Boheems Paradijs.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië: biologische producten een luxe

De biologische landbouw in Tsjechië is gestegen van 2 telers in 1989 naar 4.000. Maar anders dan in Oostenrijk waar biologische voeding een 5% marktaandeel heeft, is in Tsjechië maar 1% biologisch. De meeste supermarkten in Tsjechië verkopen wel een aantal biologische producten, maar de prijs hiervan is vaak zo hoog dat het als exclusief wordt ervaren.

In Oostenrijk en Duitsland worden biologische producten vaak verkocht aan 20% tot 30% meer dan de prijs van conventionele producten. In Tsjechië kan dit prijsverschil oplopen tot 100% of zelfs meer. Een Tsjechische worstenproducent klaagde dat de prijs van zijn salami's in de supermarkten driemaal hoger is dan de prijs waaraan de worsten normaal worden verkocht. Momenteel worden de worsten onafhankelijk van de supermarkt verkocht.

Meer dan de helft van de Tsjechische consumenten koop hun producten direct van de producent. Er is zelfs een mobiele telefoon app ontwikkeld om de dichtstbijzijnde biologische boerderij te lokaliseren.
Bron: agf.nl ,zie ook radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Nieuw in Dvůr Králové!!!

Iedere woensdag van 8:00 tot 16:00 uur kramen met regionale producten met daarnaast gewone markt op náměstí/plein T. G. Masaryka. Het aanbod is afhankelijk van het seizoen.


Deze markt is net begonnen en zal vanaf 2 maart volledig gevuld zijn. Er zullen in de loop van het jaar enkele themamarkten gehouden worden zoals paas-, herfst- en kerstmarkt. Gratis parkeerplaatsen bij de kerk.

Zie data en tevens van andere plaatsen op Kalendář akcí van trhyales.cz.
Verklaring van kleuren en soorten markten:
Groen = Řemeslné trhy / Ambachten markten
Blauw = Všeobecné trhy / Algemene markten
Paars = Farmářské trhy / Boerenmarkten
Bruin = Bleší trhy / Rommelmarkten
 

kuurgast

Donateur
Er is een nieuwe interactieve kaart van Tsjechië met biologische boerderijen en meer, zie kde.lovime.bio.
Zoom in en klik de locatie aan, dan zie je vanzelf aan de zijkant info met icoontjes en websites die met goochel vertaling redelijk te lezen zijn.
 
Bovenaan