Auto- en motorsport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
SBK: Melandri pakt dubbel in Tsjechië

foto.php


Marco Melandri heeft voor het eerst in zijn loopbaan een dubbele zege geboekt in het WK Superbike. De Italiaanse BMW-coureur kwam in beide races op het circuit van het Tsjechische Brno als eerste over de finish.

Melandri liet in de eerste race de van pole vertrokken Brit Tom Sykes en de verrassende Fransman Loris Baz achter zich. In de tweede manche bleef hij Sykes slechts 0,14 seconde voor en eindigde de Spanjaard Carlos Checa als derde.
In het kampioenschap behield Max Biaggi ondanks een zesde en vierde plaats in Tsjechië de leiding. De Italiaan zag zijn voorsprong op Melandri slinken tot 21 punten. Sykes bezet de derde plek op 59 punten van Biaggi.
 

Ad Verschoor

Donateur
Lorenzo pakt poleposition in Tsjechië

BRNO (ANP) - De Spaanse motorcoureur Jorge Lorenzo begint zondag 26 augustus 2012 vanaf poleposition aan de Grote Prijs van Tsjechië in de MotoGP. De leider in de WK-stand zette zaterdag de beste tijd neer op het circuit van Brno: 1.55,799. De Brit Cal Crutchlow eindigde verrassend als tweede, Dani Pedrosa uit Spanje werd derde. Pedrosa is de belangrijkste uitdager van Lorenzo in de strijd om de wereldtitel.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pedrosa wint MotoGP in Tsjechië

BRNO - Dani Pedrosa heeft zondag de Grote Prijs van Tsjechië in de MotoGP gewonnen.

m1mzwa6a62vp.jpg


De Spanjaard was tijdens een spannende race op zijn Honda net iets sneller dan landgenoot Jorge Lorenzo (Yamaha), die wel de leiding in het klassement om de wereldtitel behoudt.
Lorenzo verdedigt in de laatste zes races van het seizoen een voorsprong van dertien punten op Pedrosa.

Moto3
Jasper Iwema speelde geen rol van betekenis in de Moto3. De Drent stuurde zijn Honda op het circuit van Brno naar de 24e plaats. Hij moest ruim 1.25 minuut toegeven op de Duitse winnaar Jonas Folger. De Duitser Sandro Cortese finishte als derde. Hij blijft het algemeen klassement aanvoeren.

Moto2
Marc Marquez heeft zijn leidende positie in de strijd om de wereldtitel in Moto2 versterkt. De Spanjaard, rijdend op Suter, won op het circuit van Brno de Grote Prijs van Tsjechië. De Zwitser Thomas Luthi finishte als tweede, vlak voor de Spanjaard Pol Espargaro.

Marquez voert na zijn zege het klassement aan met 213 punten. Espargaro volgt met 165 punten.

Overgenomen van Nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Hänninen wint Barum Rally

media_xll_5126579.jpg

© photo news.

De Fin Juho Hänninen (Skoda Fabia S2000) heeft in Tsjechië de Barum Rally op zijn naam geschreven. Dit is de negende manche van de Intercontinental Rally Challenge (IRC).

De IRC-kampioen van 2010 haalde het voor de Tsjechen Roman Kresta en Tomas Kostka, beiden Skoda Fabia. De regerende IRC-kampioen, de Noor Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia) werd pas achtste maar blijft leider in de tussenstand van het kampioenschap.
 

Ad Verschoor

Donateur
Dodelijk slachtoffer bij Barum Rally

De vijftiende en laatste chronoproef moest overigens geannuleerd worden na een ongeluk in special 13.
De Subaru Impreza van Vaclav Kopacek ging van de baan en kwam terecht in een groepje toeschouwers. Daarbij werd een persoon dodelijk getroffen. Een tweede toeschouwer werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.
 
Zussen dood bij rally in Tsjechië

zaterdag 10 november 2012

In Tsjechië zijn bij een rallywedstrijd drie vrouwen en een meisje omgekomen. Een van de auto's raakte van de weg, sloeg tegen de vangrail, schoof door en reed in op het publiek.

Volgens de politie waren de drie slachtoffers een 18-jarige tweeling en hun jongere zusje van 7 jaar. Het vierde slachtoffer was vermoedelijk een vriendin van de tweeling.

De coureurs in de rallywagen overleefden het ongeluk. De wedstrijd bij het dorpje Lopeník werd beëindigd.

Bron : www.nos.nl
 
Het is een van de grootste rally ongelukken, er worden veel vraagtekens gezet in Tsjechie over de toekomst van dit soort rally's.

De familie wil de organisator van deze amateurrally aanklagen en de politie doet onderzoek naar de bestuurders. Zij kunnen nog strafrechtelijk vervolgd worden, denk ik.

Berichtgeving van de NOS is wat summier, hier kwam ik nog een stukje tegen over het ongeval en de nasleep. www.nujij.nl
 
Ik woon in het dorpje Lopenik waar dit vreselijk ongeluk zaterdagmiddag plaatsvond. De gehele dorpsgemeenschap is verbijsterd en in rouw gedompeld. Het dorp telt slechts ca 130 zielen dus bijna iedereen kent elkaar.
Nu is de algemene opinie dat er voor zo'n autorally, waar op sommige rechte stukken snelheden van meer dan 150 km gehaald worden, nooit een vergunning afgegeven had mogen worden. De weg is op de meeste plaatsen niet breder dan ca 6 meter, het is heuvelachtig met op verschillende plaatsen geen horizon en juist op de rechte stukken staan huizen aan de weg en de toeschouwers stonden voor hun huizen. Op de plaats waar het gebeurde, is een "kopje". De rallyauto vloog metershoog door de lucht, kwam naast de weg neer boven op 2 meisjes, raakte een betonnen paal, schoot door, nam 2 andere meisjes mee en kwam tot stilstand tegen een hek waar 3 bewoners stonden. Deze raakten bekneld tussen hek en rallyauto. De 4 meisjes waren op slag dood. De 3 beklemde bewoners werden met zware verwondingen afgevoerd. De coureur met zijn co-pilot klommen ongedeerd uit het wrak. Zoals reeds vermeld, was het een amateurrally. Er worden vraagtekens gezet of de rallyrijders wel van te voren het circuit verkend hadden. Wij als inwoners weten dat die "kopjes" zonder horizon gevaarlijk kunnen zijn met een normale snelheid en houden daar rekening mee. De coureur reed zeker over de honderd. De schuldvraag is in onderzoek.
 

Marcel

Moderator
als je langs de weg gaat staan kijken en het gaat mis (waar niemand op rekent/hoopt natuurlijk) ... dan zocht je het wel een beetje op.
wat niet wegneemt dat het een vreselijk ongeluk was met afgrijselijke gevolgen.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische deelnemers Dakar 2013.
Motorfietsen:
nr. 65 – David Pabiška ,Yamaha
nr. 68 – Jan Veselý ,Yamaha

Vrachtwagens:
nr. 503 – Aleš Loprais, Radim Pustějovský, Serge Bruynkens (BEL) ,Tatra.
nr.. 506 – Martin Kolomý, René Kilian, David Kilian ,Tatra.
nr. 512 – Tomáš Vrátný, Jaroslav Miškolci, Milan Holáň ,Tatra
nr. 524 – Jaroslav Valtr, Jakub First, Josef Kalina ,Liaz
nr. 536 – Marek Spáčil, Jan Vodrhánek, Viktor Chytka ,Liaz
nr. 545 – Vlastimil Vildman, Martin Macík, Jan Bervic ,Liaz
Website dakar.com en czech-dakar.cz.

Zie nu dat Ales Loprais in een Tatra rijd en op de 2de plaats staat.Bron:sport.be.
 

Ad Verschoor

Donateur
De Tsjech Ales Loprais leidt trucker klassement in Dakar

m1nx6xeaufto_sqr256.jpg

Foto: ANP

De Nederlandse trucker Gerard de Rooy, in de eerste drie ritten in Peru de beste chauffeur, had op weg van Nazca naar Arequipa serieuze pech in de Iveco en verspeelde ruim 26 minuten ten opzichte van de Russische winnaar Airat Mardejev.
Diens landgenoot Andrej Karginov maakte het succes voor Kamaz compleet door als tweede te finishen vóór Hans Stacey, de ploeggenoot van De Rooy.
Deze raakte de eerste plaats in het algemeen klassement kwijt aan zijn Tsjechische rivaal Ales Loprais. Het verschil is te overzien: 56 seconden.
 

Ad Verschoor

Donateur
De Tsjechen gaan goed in het trucker klassement.
Was er even een terugval voor Loprais, vandaag eindigde hij in zijn Tatra als 2e achter de Nederlander Jan de Rooy. De Tsjech Kolomy kwam in deze rit binnen als 6e. In het algemeen klassement staat Kolomy nu 3e en Loprais 5e.
 

Ad Verschoor

Donateur
Noodweer teistert Dakar Rally


Wateroverlast bij Dakar Rally - EPA

De elfde etappe van de Dakar Rally is vanwege stortregens en overstromingen afgebroken voor auto's en vrachtwagens.
De organisatie sommeerde de chauffeurs al bij het eerste controlepunt van de 291 kilometer lange rit te stoppen en besloot de uitslag te schrappen.

Op dit moment dus weinig te melden, al staat de Tsjech Kolomny in het algemeen klassement bij de truckers nog steeds op de tweede plaats.
 

kuurgast

Donateur
Vandaag was in Karlovy Vary de finish van de 11de editie van de Winter Trail.
winter2013.jpg


Winter Trial 2013.

De Winter Trial is vandaag gestart in Enschede. Deze kaartleesrally voor klassieke auto’s wordt elk jaar in januari verreden.

Een week lang trotseren de deelnemers met hun klassieke auto’s de winterse omstandigheden. Weer, wind, vorst, ijs, sneeuw en uitdagende achterafwegen vormen het 2.250 kilometer lange decor voor de zwaarste rally van Europa.

De deelnemers komen uit o.a. Ierland, Engeland, Noorwegen, België, Nederland, Oostenrijk en Duitsland, en strijden om de Europese en de Nederlandse titel van het kampioenschap voor klassieke rally's. Zes dagen lang vechten de oudjes van vòòr 1974, maar ook (open)wagens van 1930, tegen elkaar en de elementen.

Maandag zal het deelnemersveld in Tsjechië aankomen via Boží Dar,okres Karlovy Vary en donderdag na Svatý Jan nad Malší,okres České Budějovice naar Oostenrijk gaan voor de finish. De route en meer kan je vinden op thewintertrial.nl.

Als je de deelnemerslijst bekijkt zie je veel Nederlanders maar geen Tsjechische deelnemers. Er was wel een inschrijving uit Tsjechië met BMW maar die staat er niet meer bij. Deze rally is met €6000 inschrijfgeld incl alle kosten voor eten en overnachting voor hobbyisten een grote uitgave.

Gezien de weersvoorspellingen zullen ze genoeg sneeuw en kou krijgen komende dagen. Actuele temperatuur op overzicht van portal.chmi.cz met sneeuwradar en sneeuwhoogtes.
 

kuurgast

Donateur
Is er toevallig iemand die vanmiddag (dinsdag 22/1) naar Zámek Hrubá Skála gaat? :denk:
Daar zal de Winter Trial van 12:25 tot 14:44 stoppen voor een lunch.
Zou leuk zijn als we hier een foto kunnen krijgen van deze auto's. ;)
 

kuurgast

Donateur
Geen mensen de Winter Trial gezien? ;)
Via Tsjechisch mini-cooper-forum link met foto's gevonden hier en hier.
Er is op veel websites van gemeentes langs de route aandacht besteed aan deze rally ook in de media zie bv hradecky.denik.cz.

Morgenvroeg vertrekken de veteranen vanuit Hradec Králové (waar ze de nacht doorbrengen in Hotel Tereziánský dvůr) via Vysoké Mýto, Ústí nad Orlic naar Šternberk voor lunch in centrum om 12:00uur en om 13:00uur testrit op parcour Ecce Homo. In Brno is de overnachting in hotel Holiday Inn.
Donderdag verlaat de rally Tsjechië om 23:00uur via grensovergang Dolní Dvořiště okres Český Krumlov.
Betere lijst met plaatsnamen is te vinden op tsviny.cz.
 
Bovenaan