Auto- en motorsport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjech Josef Machacek pakt eindzege bij quads in Dakar 2009

De Tsjech Josef Machacek (Yamaha) heeft de Dakar in de quads-categorie gewonnen. Het is zijn vijfde eindzege.

idnes.cz

ROU2883a4_machacek.JPG
 

Freddy2005

† In Memoriam
Motorsport-Spektakel: Ferrari geeft visitekaartje af in Tsjechië

De Scuderia Ferrari start in Tsjechië, ook zonder Formule 1 rennen zullen de wagens van de renstal voor een spectaculair optreden zorgen. Tijdens het week-end van 4 tot 6 september zullen ze bij de Ferrari Racing Days hun opwachting maken op het circuit van Brno.

ferraridays.cz

ferrari_racing.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Dode bij FUCHS OIL Česká Tourist Trophy motorraces in Horice

Bij de motorraces in Hořice, bij de traditionele veteranenkoers dit week-end is vandaag een rijder om het leven gekomen. Rond 16h00 kwam de Oostenrijkse renner Richard Hubinger op het natte, bochtige en hellende wegdek ten val en kwam in de berm terecht. De organisatie treft geen schuld en de fout ligt bij de rijder aldus de politiewoordvoerder. De race werd onmiddellijk stilgelegd.

idnes.cz

novinky.cz

167712-top_foto1-9ktha.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Skoda test haar Fabia S2000

Skoda Motorsport heeft enkele dagen geleden haar Fabia S2000 getest. Dit deden ze in Tsjechië als voorbereiding op de Ypres Westhoek Rally in België. Juho Hänninen en Jan Kopecky testten de auto.

De baan waar Skoda testte was een snel parcours en leek hierdoor een beetje op de rally in Ieper, dat ook een snel parcours is. Ze hoopten hier een setup te bepalen die verfijnd zal worden bij de volgende test die volgende week plaats zal vinden.

autosportweb.nl

 

Freddy2005

† In Memoriam
Groeten uit Brno

Vandaag gevonden op autosport.nl:

Ook in Brno is er racehistorie, en hoe! Op het Masaryk-circuit, genoemd naar de eerste president van Tsjechië, werd er al sinds 1930 geracet. De oorspronkelijke baan, die van 1930 tot 1937 in gebruik was, was 29,194 kilometer lang en voerde via Novy Liskovec, Pisarky, Kohoutovice, Zebetin, Ostrovacice, Kyvalka en Veselka naar Bosonohy. Hier raceten zelfs de vermaarde "Silberpfeile" van Auto Union en Mercedes-Benz, of, zoals op de foto hierboven, Bugatti's en Maserati's. Van 1949 tot 1963 was er een stratencircuit van 17,8 kilometer. Tussen 1964 en 1974 werd een baan van 13,94 kilometer gebruikt, en van 1975 tot 1986 was er een ronde van 10,925 kilometer, nog steeds over de openbare weg.

wtcc_brno_history.jpg


Circuitgedeelte bij Novy Liskovec met Ernst-Günther Burgaller (Bugatti) voor Pierre Veyron (Maserati) in 1931


brno_15.jpg


Afgezien van wat wegopbrekingen kun je het parcours nog helemaal terugvinden, al is er langs de route weinig meer dat aan het raceverleden herinnert. Hier de doorgaande weg via Novy Liskovec, vermoedelijk niet ver van de plek waar de bovenste historische zwart-wit-opname ontstond.

brno_14.jpg


Via een lange brede uitvalsweg gaat het dan richting pitstraat. Vroeger waren hier start en finish.

brno_13.jpg


De pitstraat van vroeger, die nog tot en met 1986 (onder andere voor het EK Toerwagens) werd gebruikt.

brno_23.jpg


Ook de oude wedstrijdtoren is er nog steeds, daar zit nu een bandenservice.

brno_12.jpg


Het nieuwe circuit, het Automotodrom Brno, werd geopend in 1987.

brno_11.jpg


De moderne pitstraat van tegenwoordig is geen vergelijk meer met die van vroeger.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Skoda domineert Rally van Rusland

Het officiële Skoda team domineert de rally van Rusland, de zesde manche in het IRC-kampioenschap. Na de vier klassementsproeven van de eerste dag staat Juho Hanninen aan de leiding in Vyborg. De Fin heeft 27.5 seconden voorsprong op zijn Tsjechische teamgenoot Jan Kopecky. De Brit Guy Wilks (Proton Satria S2000) is op 46.5 verrassend derde.

Vrijdag worden er zes klassementsritten gereden. Zaterdag staan er nog vijf ritten op het programma.

Stand na dag 1 (4 KP's):
1. Juho Hanninen (Fin/Skoda Fabia S2000) in 28:28.5
2. Jan Kopecky (Tsj/Skoda Fabia S2000) op 27.5
3. Guy Wilks (GBr/Proton Satria S2000) 46.5

nieuwsblad.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Skoda mag feest vieren in Rusland

De IRC-rally van Rusland is een succes geworden voor Skoda. De Fin Juho Hanninen won voor zijn Tsjechische ploegmaat Jan Kopecky. De Peugeots van Meeke, Loix en Vouilloz waren er niet bij in Rusland. De volgende manche, de zevende, is eind juli in Madeira (Portugal).

Uitslag:

1.Juno Hanninen (Fin-Skoda) 1u45'15"6
2.Kopecky (Tsj-Skoda) op 1'20"9
3.Giandomenico Basso (Ita-Abarth) 4'06"0

sporza.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Novikov aan de start in Tsjechië

Evgeny Novikov zal de Barum Czech Rally Zlín aanvangen. De rally die door Tsjechië gaat telt mee voor het IRC kampioenschap en is de achtste ronde hiervan. Novikov zal met een Skoda Fabia S2000 aan de start komen, wat betekent dat, naast de officiële rijder Juho Hänninen en Jan Kopecky, Skoda met drie auto’s aan de start staat.

Novikov is normaal gesproken actief in het WRC bij het Citroën Junior Team. Hier rijdt hij rond met een Citroën C4 WRC met de 2008 specificaties en is een van de snellere van het veld. Ondanks dat hij start in Tsjechië zal hij ook gewoon de Rally Finland, meetellend voor het WRC kampioenschap, aanvangen.

autosportweb.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Rally Krkonoše 2009

Morgen heeft in en rond Trutnov de 3° Krkonoše rally plaats. Straks is er de voorstelling op het Krakonošově náměstí.

rallykrkonose.cz

Nu reeds begint het publiek zich aan te melden.
 

Bijlagen

  • rally 2009.jpg
    rally 2009.jpg
    67,2 KB · Bekeken: 13

Freddy2005

† In Memoriam
Pavel Valoušek winnaar van de Krkonoše Rally

Pavel Valoušek en bijrijder Zdeněk Hrůza wonnen met hun Mitsubishi Lancer EVO IX de derde Krkonoše rally. Ook voormalig formule 1 en A1GP rijder en tegenwoordig Le Mans Series rijder Tomáš Enge was er aan de start en eindigde vijfde.

Uitslag Rally Krkonoše:

1. Valoušek - Hrůza (Mitsubishi Lancer EVO IX) 28:49,3, 2. R. Odložilík - J. Odložilík (Peugeot 207 S2000) + 12,8, 3. Štěpánek - Omelka (Škoda Octavia WRC) + 13,2, 4. Trněný - Pritzl (Škoda Fabia WRC) 14,6, 5. Enge - Ernst (Mitsubishi Lancer EVO IX CNG) + 32,5, 6. Semerád M. - Ceplecha (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 36,5, 7. Pech - Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 1:01,4, 8. Semerád J. - Niemetz (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 1:05,5.
 

Macek

Geroyeerd Lid
Ik begrijp niet dat een dergelijke milieumisdaad mag plaatsvinden in een natuurpark, ik snap ook niet dat mensen het leuk vinden dat dergelijke idioten door natuurgebieden scheuren, laten ze dat doen op verlaten industriegebieden.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Kopecky grijpt de zege in Rally Asturië

De Tsjech Jan Kopecky (Skoda Fabia) heeft in Oviedo de Rally van Asturië gewonnen, de negende manche van het IRC-rallykampioenschap. Kopecky haalde het voor de Peugeots van de Fransman Nicolas Vouilloz en de Brit Kris Meeke. Freddy Loix (Peugeot 207) strandde op de vierde plaats. Dankzij zijn overwinning wordt Kopecky ook leider in de stand. (belga/dea)

1. Jan Kopecky-Petr Stary (Tsj/Skoda Fabia) 2u41:51.3
2. Nicolas Vouilloz-Nicolas Klinger (Fra/Peugeot 207) op 2:09.5
3. Kris Meeke-Paul Nagle (GBr/Peugeot 207) 2:46.9
4. Freddy Loix-Frédéric Miclotte (BEL/Peugeot 207) 2:58.9

hln.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
18-jarige motorcrosser Spacek overleden na val

De Tsjechische motorcrosser Michael Spacek, Europees juniorenkampioen in 2007, is afgelopen nacht op 18-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie. Spacek bezweek aan de verwondingen aan zijn hoofd die hij op 26 september bij een wedstrijd in Loket opgelopen had. (afp/adv)

hln.be

moto.sport.cz

idnes.cz

PAR2e20c4_emx2_38.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Fabia Super 2000 groeit uit tot mijlpaal in de geschiedenis van Škoda Motorsport

Een onderbreking van drie jaar, een jaar van zwaar voorbereidend werk en
een jaar intensief testen – zo ging het project van de Škoda Fabia Super 2000
van start. Een project waarmee Škoda Motorsport zijn unieke en succesvolle
traditie van meer dan honderd jaar in de motorsport voortzet. Het fabrieksteam stelde zijn gloednieuwe wagen in januari van dit jaar voor tijdens de Rally van Monte Carlo. Hij verraste de hele autosportwereld en werd meteen positief onthaald. Het team kende een aantal onvergetelijke momenten in de IRCmanches
die volgden. Vooral de zege van Hänninen en Markkula in de Russische Rally en de twee overwinningen van Kopecký en Starý bij de manches in Tsjechië en Spanje in augustus en september kunnen beschouwd worden als nieuwe mijlpalen in de rallygeschiedenis van Škoda. Kopecký en Starý pakten in hun eerste IRC-seizoen de tweede plaats in het eindklassement en Škoda eindigde als tweede bij de constructeurs, hoewel het merk niet aan alle manches van het kampioenschap
deelnam.

Michal Hrabánek, hoofd Škoda Motorsport, licht het project van de Fabia Super
2000 toe: "We begonnen dit project met een duidelijke visie, gebaseerd op drie
pijlers die elkaar aanvullen. De eerste is de rallysport op zich, waar het dit jaar onze absolute prioriteit was om in een selectie IRC-races aan de start te verschijnen. Ten tweede is er het klantenprogramma, waar het doel was om tien tot vijftien wagens te verkopen aan privéklanten en samen te werken met onze invoerders. De derde pijler is de verdere ontwikkeling van de wagen, een proces dat eigenlijk nooit eindigt. Wanneer we deze pijlers in z’n geheel bekijken, kunnen we zeker tevreden zijn met de resultaten van 2009. We boekten enkele grote successen in de rally, werden volledig competitief en ontwikkelden een snelle en betrouwbare wagen die in combinatie met een topteam het potentieel heeft om te winnen. Ook de privéteams die de wagen gebruikten, waren succesvol in 2009. De Zweed Patrik Sandell van BRR won de PWRC-races in Noorwegen en Cyprus, de Griek Lambros Athanassoulas van A-Style zegevierde in de Akropolis-rally en de Noor Eyvind Brynildsen ging in de Rally van Catalonië met de zege in de N-klasse aan de haal. De Fabia Super 2000 behaalde ook mooie resultaten in de nationale rally’s, in het bijzonder in Oostenrijk (Baumschlager), Spanje (Alberto Hevia) en Italië (Piero Longhi). Fabriekspiloot Juho Hänninen van Škoda Motorsport won met een privé-Fabia voor BRR de Rally van Finland. Al die prachtige resultaten vormen efficiënte promotie voor het merk Škoda."

"Voorts hebben we tot dusver dertien wagens verkocht aan privérijders, en we
plannen om er tegen eind dit jaar nog minstens drie te verkopen. De vraag overschreed onze productiecapaciteit het hele jaar lang, wat aantoont dat de Fabia Super 2000 een fantastisch product is. Het doet ons ook plezier dat onze invoerders enthousiast zijn om het project te steunen en eraan deel te nemen, want dat levert Škoda wereldwijd tal van synergieën op. We zullen ons nu concentreren op de versterking van onze positie in de markten waartoe we reeds zijn toegetreden – Italië, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, België en de Verenigde Arabische Emiraten – maar we willen ook enkele nieuwe markten veroveren met groot groeipotentieel zowel op het vlak van de rallysport als wat de ontwikkeling van het merk betreft. We denken daarbij aan Duitsland, Polen, Frankrijk, Slovakije en Scandinavië", aldus Hrabánek.

"Voor ons is het rallyseizoen van dit jaar voorbij. Onze prioriteit voor het volgende seizoen is het IRC. Net als dit jaar willen we deelnemen aan een selectie van races, maar het aantal deelnames zal wel hoger liggen. Ik kan nu al met zekerheid bevestigen dat we aan de start zullen verschijnen in de Rally van Monte Carlo in januari. Ik wil graag onze beide equipes bedanken voor hun inzet, en dan spreek ik niet enkel over het aantal kilometers dat ze hebben afgelegd. Met hun in alle opzichten uiterst professionele aanpak leveren zij een onmisbare bijdrage in de behaalde resultaten.
Mijn grote dank gaat uit naar het hele team van Škoda Motorsport, dat uitstekend
werk verricht", besluit Michal Hrabánek.

autosport.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechie wil in 2012 eerste Grand Prix organiseren

Tsjechie wil in 2012 een Formule 1-race organiseren. De plannen liggen al klaar om over drie jaar een Grand Prix in de Tsjechische hoofdstad, Praag, te houden. Eerst hoopt men echter de DTM binnen te halen, als voorproefje op de Formule 1.

"Formule 1 is de ambitie," vertelde Toni Charouz, die zich eerder in de A1GP en de sportscars bezig hield. "Als we eerst een goede show met de DTM kunnen maken, zouden we misschien een Grand Prix kunnen organiseren. Er staat echter nog niks op papier daarover."

Charouz zou circuittekenaar Hermann Tilke in hebben geschakeld voor het ontwerp van het stratencircuit in Praag. De Tsjech wilde nog niet vertellen of en hoe de gesprekken met Bernie Ecclestone verlopen, maar verklaarde wel dat de plannen voor het circuit al 90% klaar waren.

autosportweb.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische Grand Prix met een week vervroegd

De Grand prix van Tsjechië 2010 is met een week naar voren geschoven. Dat heet de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) bekend gemaakt.

De race op Brno stond gepland voor 22 augustus, maar zal nu verreden worden in het weekend van 13 tot en met 15 augustus. Dit betekent dat de zomerstop een week korter zal duren dan in eerste instantie gepland.

moto.gpupdate.net

motogp.com
 

Freddy2005

† In Memoriam
Loix kiest voor Skoda

Freddy Loix zal dit jaar met een Skoda Fabia uit de ateliers van René Georges aan enkele wedstrijden van het Belgisch kampioenschap rally en de Intercontinental Rally Challenge deelnemen.

"Het waren lange onderhandelingen maar ik ben blij dat ik uiteindelijk de knoop heb kunnen doorhakken", reageerde de 39-jarige Loix. "Ik heb twee fantastische jaren gehad met Kronos en Peugeot België-Luxemburg. Zij hebben mijn carrière nieuw leven ingeblazen en samen hebben we fantastische overwinningen behaald."

"Het feit dat ik nu gekozen heb voor het project van Skoda heeft te maken met het feit dat ik zowel van Skoda België en Europa alsook van de sportieve afdeling van Skoda Motorsport veel steun krijg. Dit jaar rijd ik enkele wedstrijden in België en enkele wedstrijden van de IRC. De bedoeling is om voeling te houden met de IRC en om in 2011 opnieuw een volledig programma te rijden."

sport.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Fin Juho Hanninen wint Rally van Argentinië

De Fin Juho Hanninen (Skoda Fabia) heeft de Rally van Argentinië, de derde van twaalf wedstrijden in de Intercontinental Challenge, gewonnen. De Skoda-rijders palmden het volledige podium in. De Engelsman Guy Wilks werd op 51 seconden tweede, de Tsjech Jan Kopecky op 2:20.1 derde.

Hanninen, tweede in Monte Carlo en derde in de Rally van Curitiba, verstevigde zijn leidersplaats in het kampioenschap. Hij heeft nu vijf punten voorsprong op Wilks en negen op Kopecky.

De volgende wedstrijd wordt van 28 april tot 1 mei op de Canarische eilanden gereden.

hln.be

media_xl_3626898.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Speedway Grand Prix van Tsjechië

Op 22 mei heeft de 14° Grote prijs van Tsjechië speedway plaats in het Marketa stadion in Praag 6.
Op de 352 meter lange baan zullen 16 internationale grootheden elkaar hun kunnen tonen.
Onder hen de winnaar van vorig jaar, de Rus Emil Sayfutdinov en de tweede, de Zweed Fredrik Lindgren.

De belangrijkste speedway naties zijn oa Polen, Australië, Denemarken, Groot Brittannië.
Ook Italië, waar overigens de speciale motoren gebouwd worden is aan een opgang bezig.

speedway-prague.cz

SGP_WEBm1.gif
 
Bovenaan