Artsen Tsjechië nemen uit protest ontslag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Ruim een op de vijf artsen in Tsjechische ziekenhuizen heeft de afgelopen twee maanden ontslag genomen om te protesteren tegen de lage salariëring. Dat meldt de artsenbond, die het protest heeft georganiseerd.

Het ontslag gaat pas 1 maart in, dus is er nog tijd om met de regering tot een akkoord te komen. Minister van volksgezondheid Leos Heger deed vrijdag een beroep op de artsen om aan te blijven en hem tijd te gunnen om noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Hervorming van de gezondheidszorg is een van de speerpunten van de regering, maar de focus is nu gericht op bezuinigingen om het begrotingstekort omlaag te brengen.

Sommige protesterende artsen zeggen dat ze al zijn ingegaan op aanbiedingen om in het buitenland te komen werken, voornamelijk Oostenrijk en Duitsland, terwijl anderen privé-ambulancebedrijven willen beginnen. De artsen verlangen een gemiddeld maandsalaris van omgerekend 2775 euro per maand, drie keer het gemiddelde maandloon in Tsjechië. Ze verdienen nu 1980 euro per maand, inclusief extra diensten en overwerk.

buitenland.nieuws.nl

idnes.cz
 
Ben het hier helemaal mee eens, Artsen verdienen ook te weinig in Tsjechië. Moet je kijken wat ze hier in Nederland of andere Europese landen verdienen. Heel veel artsen gaan naar het buitenland te werken. Wat krijg je dan: goede en ondernemende artsen vertrekken en de rest blijft werken. Gevolg: je durft niet meer naar een Tsjechische ziekenhuis.
Ik weet het wel kwaliteit is belangrijk, maar kwantiteit ook in de gezondheidszorg.:krans:
Als ik meer zou verdienen in een Tsjechische ziekenhuis als verpleegkundige , was ik vast al geëmigreerd. ( moet ik natuurlijk wel de Tsjechische taal beter leren.):sneeuwpop:
maar ach , nu blijft Tsjechië voor mij een voortreffelijke vakantie land.:nazdravi:
 
Ik mag aannemen dat het om NETTO bedragen gaat?
Gemiddeld heeft een zelfstandig gevestigd huisarts een norminkomen van ongeveer € 96.000,- per jaar.
In een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum begint het bruto salaris minimaal bij zo'n € 3.460,- per maand en kun je doorgroeien tot een salaris van ruim € 5.900,-.
De precieze hoogte van je salaris is afhankelijk van je leeftijd en het aantal dienstjaren. Nacht- of weekenddiensten horen bij je werk: daarvoor ontvang je een onregelmatigheidstoeslag.
Dit zijn salarisindicaties voor 2010.

Bron: http://www.youchooz.nl/beroepen/huisarts/50/vervolgopleidingen/5
 
lees de bon eens goed.Enkele zinnen eruit pikken geeft een volkomen onjuist beeld.'t valt nogal tegen dat netto inkomen. Zeker gezien de investeringen die gedaan moeten worden.
De cz artsen worden zeker onderbetaald,dat is zeker.

Vader van 2 artsen
 
als je het zo bekijkt verdient iedereen te weinig hier......
Inderdaad, dat kun je niet vergelijken want in Nederland kennen we het tegenovergestelde, zijn er artsen en medisch specialisten die juist veel teveel verdienen! Sommige salarissen zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd. :slik: Geen stijl, mede ook omdat ziekenhuizen gesubsidieerd worden met onze belastingcentjes. En geen wonder dat we alsmaar stijgende kosten voor ons zorgstelsel hebben, het lijkt compleet uit de hand te lopen.
 
en zo zijn er veel mensen in onze samenleving die veel meer respect en geld zouden moeten krijgen bijv. vuilnismannen schoonmakers etc.
maar ja , nadat ik de film sicko heb gezien ben ik toch reuze blij in europa-cz te wonen.
als er wat minder corruptie hier zou zijn, met name het rechtssysteem ,misschien blijft er dan wat meer geld over voor degene die het verdienen.
 
Ja, en geloof maar niet dat de schoonmakers in datzelfde ziekenhuis een goed salaris hebben. Staat wel los van het feit dat iemand die jarenlang gestudeerd heeft ook meer mag verdienen natuurlijk. Anders krijgen we weer de praktijken uit de communistische tijd, dat de vuilnisman net zoveel verdient als de afgestudeerde huisarts etc. De motivatie om te studeren is dan uiteraard verdwenen, maar de verschillen zijn nu veel te groot geworden naar mijn mening. :fool:
 

Marcel

Moderator
en zo zijn er veel mensen in onze samenleving die veel meer respect en geld zouden moeten krijgen bijv. vuilnismannen schoonmakers etc.

maar aan de andere kant : als iedereen zou krijgen waar hij/zij eigenlijk recht op zou hebben, dan zouden alle prijzen van producten veel hoger zijn en de belastingen ook gigantisch verhoogd moeten worden ...
en daar is geen enkele economie tegen bestand.
ik wil niet zeggen dat ze het niet mogen krijgen of verdienen, maar het is gewoonweg niet haal/betaalbaar.
 
Doktoren in Tsjechie krijgen minder salaris

Vandaag vertelde mijn vrouw mij iets wat ze van haar moeder had gehoord. Wegens nieuwe wettelijke regelingen dit jaar in Tsjechie gaan doktoren minder verdienen. Van de 150 doktoren die in het ziekenhuis in Opava werken, hebben er uit protest 120 ontslag genomen, het besluit is uiteindelijk genomen om het Opava Nemocnice te gaan sluiten. BRAVO!!!!! REGERING IN PRAAG!!!! Jullie kunnen in jullie handen klappen, en weer zakken met geld gaan vullen, stelletje vuile corrupte...........
 
Het verbaast me toch wel dat zoveel posters hier een looneis van zo'n 80.000 kronen per maand volkomen redelijk vinden. Zeker als in een topic hieronder wordt gesteld dat het goed mogelijk is om je als buitenlander in Tsjechie te vestigen met vijf mensen en zes honden op een salaris van 30.000 kronen. Artsen vormen een goed georganiseerde beroepsgroep: mondig en machtig, net als in Nederland. En ze hebben een krachtig wapen in handen: als je niet meer betaalt, houden we ermee op. En dat dreigement appeleert aan een diepe angst: je zou maar ziek zijn, en dan geen medische hulp kunnen krijgen!

Die zogenaamde ontslagnames zijn een drukmiddel; het is uitgesloten dat grote groepen Tsjechische artsen zo maar even in Duitsland of Oostenrijk aan de slag gaan. Zonder taalbeheersing, communicatieve vaardigheden en diplomavergelijking kun je dat vergeten. Mijn vrouw heeft haar opleiding geneeskunde in Tsjechie gedaan, maar moest nog vijf jaar studeren en co-schappen lopen voor ze hier aan de slag kon. Inmiddels is ze internist, maar ze heeft er wel bijna tien jaar studie in Nederland opzitten.

Zeker, om arts te worden moet je lang studeren. Maar is studeren een straf? Is het niet eerder een voorrecht als de maatschappij je in staat stelt om jarenlang kennis op te doen en nog niet te hoeven meedraaien in het arbeidsproces? Is studeren zo onaangenaam dat het aangedane leed alleen kan worden goedgemaakt door een topsalaris later? Want als dat zo is , zijn er nog wat beroepsgroepen die in aanmerking komen. Denk eens aan leraren, docenten, wetenschappers. Gestudeerde mensen, maar ze komen echt niet in de buurt van 80.00 kronen per maand.

Er is geld tekort - een unniverseel probleem voor elke regering, maar in Tsjechie is de nood nog wat hoger dan in bv. Nederland. Geld dat gaat naar een salarisverhoging voor artsen, gaat niet naar andere onderdelen van de gezondheidszorg. Denk aan verzorgingstehuizen, infrastructuur, apparatuur, etc. Je hoort daar minder over, natuurlijk: een terminale 80-jarige op een zaal met 12 patienten maakt minder lawaai dan een dertigjarige professional die zich laat vertegenwoordigen door een goed georganiseerde beroepsorganisatie. Maar ik hoop werkelijk dat de regering zich niet laat intimideren.
 
mijn indruk is dat het niveau van de artsen hier veel lager is dan in nl.
persoonlijk ken ik er 2 en bij een bezoek van de huisarts vertelde de dokter dat ze zelf geen invasieve behandelingen kunnen /mogen.
bijv een hechting,wrat wegbranden,iets kleins wegsnijden etc.
uiteindelijk mogen ze iets meer dan de hoofdzuster in nl .
de looneis van 80000 kc is absurd in vergelijking met de rest van de bevolking.
Laat ze het maar eens proberen in het buitenland ik geef ze weinig kans.
 
mijn indruk is dat het niveau van de artsen hier veel lager is dan in nl.
persoonlijk ken ik er 2 en bij een bezoek van de huisarts vertelde de dokter dat ze zelf geen invasieve behandelingen kunnen /mogen.
bijv een hechting,wrat wegbranden,iets kleins wegsnijden etc.
uiteindelijk mogen ze iets meer dan de hoofdzuster in nl .
QUOTE]

Klopt, zelfs een dermatoloog mag nog niet de kleinste operatie zelf doen maar word je doorgestuurd naar een chirurg!
 
Daarom staan er in Tsjechië ook 3 of 4 mensen aan je bed als het verband van je voet verwisseld moet worden. ;)
En een verpleegkundige begint in Nederland ook lager als het gegeven niveau in Tsjechië. (Geldt voor veel landen trouwens) Dat heeft alles te maken met de behaalde competenties, bijvoorbeeld werken met medische apparatuur en het verrichten van bijzondere verpleegkundige handelingen welke hier in Nederland eerder als standaard ervaren worden binnen de opleiding.
Ik had al eerder geschreven dat mensen die meer en langer gestudeerd hebben best meer mogen (moeten) verdienen dan diegene die niet gestudeerd heeft. Bovendien is een specialistische opleiding volgen een hele dure bezigheid die toch terug verdiend zal moet worden. Maar dat het net als in Nederland nu ook in Tsjechië absurde vormen aanneemt, daar zal geen mens het mee eens zijn. (Behalve de doelgroep zelf natuurlijk. :oeps:)
 

char

† In Memoriam
En een verpleegkundige begint in Nederland ook lager als het gegeven niveau in Tsjechië. (Geldt voor veel landen trouwens) Dat heeft alles te maken met de behaalde competenties, bijvoorbeeld werken met medische apparatuur en het verrichten van bijzondere verpleegkundige handelingen welke hier in Nederland eerder als standaard ervaren worden binnen de opleiding.

Sorry,....maar ik kan de eerste zin niet rijmen met de tweede...

Zal wel aan mijn beperkte "denkraam" liggen....:D ...

Char.
 
Misschien heb ik het een beetje knullig opgeschreven, kan ook nog. :D
Ik bedoel dus dat de in Nederland opgeleide verpleegkundigen tov Tsjechische verpleegkundigen meer ervaring opdoen met diverse medische handelingen en speciale medische apparatuur tijdens hun opleiding. Tsjechische verpleegkundigen die in Nederland gaan werken moeten deze competenties eerst nog halen voordat ze op hetzelfde niveau aan het werk kunnen..... Snap u? :deuk:
 

kuurgast

Donateur
het is uitgesloten dat grote groepen Tsjechische artsen zo maar even in Duitsland of Oostenrijk aan de slag gaan. Zonder taalbeheersing, communicatieve vaardigheden en diplomavergelijking kun je dat vergeten.
In de kranten lees je twee soorten verhalen ;
1 de artsen worden met open armen ontvangen en kunnen makkelijk werk krijgen in Duitsland en Oostenrijk ,
2 het tegenovergestelde dat ze niet zomaar aan de slag kunnen want dan moeten ze ingeschreven staan bij de medische kamers etc. en daar ook lange dagen moeten werken voor te lage lonen.

Minister van Volksgezondheid Leoš Heger heeft in een open brief de artsen gevraagd te blijven en een voorlopige belofte gedaan om volgend jaar -als ze blijven- te verhogen.Dit jaar is dat niet mogelijk.
Bron:zdn.cz.
 
Bovenaan