Kunst Alfons Mucha

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Alfons Mucha & Art Nouveau

Van 29 november 2006 tot en met 14 januari 2007 brengt het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain van Luik (MAMAC) een tentoonstelling gewijd aan een van de boegbeelden van de Art Nouveau, Alfons Mucha.

De tentoonstelling laat werken zien van de vermaarde kunstenaar Mucha, die recent langs drie Scandinavische steden is gegaan en die, na Luik, verder reist naar verschillende Oost-Europese steden. De expositie bestaat uit 189 stukken, sommigen daarvan zijn heel bekend, ander werk daarentegen is praktisch onbekend uit de verzameling van de Stichting Mucha, en niet of nauwelijks getoond is aan het publiek.

Alfons Maria Mucha (24 juli 1860 - 14 juli 1939) is een Tsjechische schilder die is uitgegroeid tot één van de boegbeelden van de Art nouveau op het moment dat posters en illustraties uitgroeiden tot populaire kunst omdat nieuwe druk- en vermenigvuldigingsprocessen het licht zagen. Hij is vooral bekend voor zijn vele affiches en prachtige muurschilderingen met als voornaamste thema’s vrouwen en gestileerde bloemen.

Voor de gelegenheid legt het MAMAC een brug tussen de tentoonstelling en de permanente verzameling. Art Nouveau wordt gehighlight in de collecties van de stad Luik, voornamelijk die in het Musée d’Ansembourg en het Musée du verre. Getoond worden meubels van Gustave Serrurier-Bovy en werk van kunstenaars-tijdgenoten van Mucha.
Daarbij horen vriende van hem zoals Gauguin en Rodin, maar ook mensen als Fernand Khnopff (werken: Britomart en Acrasia – Orphée – Les Amies), Théo Van Rysselberghe (de zusters Schlobach) en Alfred Stevens (La Parisienne japonaise).

kunst.nl
 
Vergeet in Praag ook niet het Representatiehuis (plafond) en de Sint Vitus kathedraal te bekijken (glas-in-lood raam). Ook stukken van de hand van Mucha!

Zijn kleindochter heeft sieraden gemaakt, naar de ontwerpen van Alphonse. Ze zijn te koop in de winkels in Praag, genaamd "Art Decoratif". Niet goedkoop, wel erg mooi!
 
Wij zijn ook helemaal gek van Mucha's werk, we hebben de weinstube in ons vakantiehuis in Tsjechie in Jugendstil ingericht: oa twee prachtige levensgrote gobelins van hem aan de muur en een glas in lood object etc. Het geeft zoveel sfeer...
Zelfs de speelkaarten zijn van Mucha..!
 

Freddy2005

† In Memoriam
Mucha museum in Praag verwelkomt zijn miljoenste bezoeker

Het Praagse Mucha Museum, dat volledig gewijd is aan het leven en werk van de wereldvermaarde Tsjechische artiest, kreeg deze week de miljoenste bezoeker over de vloer.

Het was de Britse lerares Victoria Manley, die de eer te beurt viel. Zij is reeds jarenlang fan van Mucha en was reeds meerdere malen in het museum.

Het museum opende zijn deuren in 1998 en is een van de meest bezochte privé museums van de stad.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Werken Mucha in Kijk- en Luistermuseum

In samenwerking met het Regionálni Muzeum v Chrudimi uit Chrudim is het Bennekomse Kijk en Luistermuseum er in geslaagd een heel bijzondere expositie te presenteren. De geëxposeerde collectie originele affiches en kalenderontwerpen van Alfons Mucha zijn vervaardigd in de periode 1894 tot 1930. Het is voor het eerst, dat deze collectie Tsjechië verlaat en in het buitenland wordt geëxposeerd.
Alfons Maria Mucha (1860 - 1939) is een in Moravie, het huidige Tsjechië geboren kunstenaar. Zijn werken zijn onlosmakelijk verbonden met de Art Deco kunststroming, zeer populair aan het begin van de 20ste eeuw.

Keerpunt
Tot de meest bekende werken behoren de affiches voor de Parijse artieste Sarah Bernhardt, Nestlé, Vin des Inca's en Monte Carlo. In 1887 vertrok Mucha uit zijn geboorteland naar Parijs, kunstenaarsstad bij uitstek. Een keerpunt in zijn carrière kwam in 1897, toen hij opdracht kreeg een affiche voor Sarah Bernhardt te maken.

Bloei
Mucha´s werk kwam tot grote bloei rond de vorige eeuwwisseling. In de VS werd hij begroet als één van de grootste decoratieve kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestond voornamelijk uit affiches, maar hij maakte ook decors, meubelen, kostuums en juwelen.
De affiches werden in die tijd zelfs van de straat geroofd. De stijl kenmerkt zich door de sierlijke lijnen, frisse pastel kleuren en weelderige motieven. Mucha werkt achttien jaar aan de schilderijen die de belangrijkste gebeurtenissen uit de Slavische geschiedenis weergeven.

Speciale band
Met de stad Chrudim ontstond een speciale band. Mucha trouwde met de uit Chrudim afkomstige Marie Chytilová een nichtje van de directeur van het Museum voor Decoratieve Kunst in Praag.

Tot december 2008 waren de nu in Bennekom geëxposeerde affiches in het museum in Chrudim te zien en maakte deze verzameling deel uit van een brede expositie over de relatie tussen Alfons Mucha en Chrudim.

Dankzij de al enige jaren bestaande relatie tussen de beide musea en de medewerking van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim zijn deze werken nu voor het eerst in Nederland te bewonderen.

Geopend
De expositie is samengesteld door Ing. Milena Burdychová, directeur van het museum van de Edese partnerstad Chrudim en duurt van 11 maart tot en met 18 april. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag 14.00 tot 17.00 uur.

edestad.nl

kijkenluistermuseum.nl

35_nestles.jpg
 
In de kerstvakantie bezochten we met onze dochter het Mucha Museum in Praag. Zij zit op de kunstacademie en is een groot bewonderaar van Mucha.
Het is geen erg grote collectie die er hangt, maar het werk is prachtig! Ook wordt er een interessante video vertoond, over het leven en werk van Mucha.
In de museumshop valt een boel te zien en te kopen. Neem maar een dikke portemonnee mee. Sommige fotoboeken zijn in Nederland wel goedkoper, is ons gebleken, maar de keus in de shop is heel uitgebreid.
En nu moeten we natuurlijk naar Bennekom. Dank je, Freddy, voor de tip.
 

Bijlagen

 • 9028.jpg
  9028.jpg
  117 KB · Bekeken: 3
 • 2859.jpg
  2859.jpg
  92,9 KB · Bekeken: 4
We gaan wel eens naar Musea, we hebben hier in NL een museumjaarkaart, wonen vlak bij Amsterdam, ideaal. Soms koop je een boek maar nooit kwam in ons op om zo'n poster mee te nemen, prullen...

Tot het Mucha Museum. Bekend geworden door zijn affiches is het grappig om juist van hem een poster te kopen. Nu nog ophangen...
 

Pelhřimov

Donateur
Bij "De Bengel" in de Voorstraat (Dordrecht) stond het buiten in een draairek met nog meer kunstboeken, dus ik denk dat het een hele serie is.
Als ik de volgende keer in het centrum kom zal ik het boek eens goed bekijken en het ISBN nummer noteren.
 
Sorry dat ik nu pas reageer, maar ik had even geen tijd om op het forum te kijken. Ik ga het boek opzoeken, waarschijnlijk hebben ze het ook in Ede wel bij een boekhandel. Hartelijk bedankt voor de informatie en het isbn-nummer.
 
Gistermiddag bezochten we de Mucha tentoonstelling in het Kijk & Luistermuseum in Bennekom.
In een klein zaaltje hangen veertig prachtige werken van Mucha. Net als in Praag wordt ook hier de video vertoond over het leven en werk van Mucha, met beelden van de kunstenaar zelf aan het werk.
Er is een mooie kleurencatalogus te koop van het museum in Chrudim. Ook is er een ruime keuze aan postkaarten.
De tentoonstelling duurt nog t/m 18 april. Voor de liefhebbers zeker de moeite waard.
 

Bijlagen

 • 90433.jpg
  90433.jpg
  124,9 KB · Bekeken: 11

Freddy2005

† In Memoriam
Praag vindt geen plaats voor Mucha's Slovanská epopej

De verhuis van Alfons Mucha's werk "Slovanská epopej" is nog niet voor vandaag. Deze week vroeg John Mucha, kleinzoon van de Jugendstil kunstenaar, opnieuw om een afzonderlijk gebouw op te richten in Letna park, de Vítkovheuvel of een andere locatie dicht bij het oude stadscentrum.

De Slovanská epopej, de geschiedenis van het Slavische volk", is een werk dat bestaat uit 20 grote taferelen. Het is nu sedert meer dan 50 jaar uitgeleend en tentoongesteld in het kasteel van Moravský Krumlov.

Mucha heeft het werk tussen 1910 en 1928 geschilderd en aan Praag geschonken. De afspraak was dat het zou openbaar tentoongesteld worden en waardevol zou ondergebracht worden. Een tijdslimiet werd er echter niet afgesproken.

Vandaag vragen de erfgenamen dat de stad Praag voor eind 2010 een geschikte plaats zouden vinden.

epopej.cz

15.Slovanska%20Epopej%20by%20Mucha.jpg
 

kuurgast

Donateur
197428-top_foto2-lt3j7.jpg


Tot 7-02-2010 is er een expositie van de kleindochter van Alfons Mucha in het Stadhuis Praag 2.
Jarmila Mucha Plocková verwerkte de afbeeldingen van haar opa in gebruiksvoorwerpen zoals glazen, borden en vazen.
Open van 10 tot 18 uur.

Bron:Novinky.cz
 

pepo

† In Memoriam
Slovanská epopej (Freddy #36) is voor mij de echte topper van Mucha. Een beetje rommelig daar, in het kasteel van Moravský Krumlov, maar groots en indrukwekkend.
Ook de tentoonstelling in de Kunsthal van Rotterdam, enkele jaren geleden, was zeer kompleet en waardevol.
 

MartinaK

Moderator
Wil je graag genieten van Tsjechische kunst zonder naar Tsjechië te reizen? En ook van de Nederlandse keuken – lekkere zalm of andere vis? Dan is het Zalmhuis, Schaardijk 396 in Rotterdam een aanrader. Leuke verrassing: de muren van dit restaurant zijn gedecoreerd door Alfons Mucha; de onbetwiste meester van de Tsjechische Jugendstil.

DSCF1051.jpg
 
Bovenaan