Kunst Alfons Mucha

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Meester van de Jugendstil

Alphonse Mucha werd geboren op 24 juli 1860 in Ivancice (Moravië) en is onlosmakelijk verbonden met de Jugendstil, aanvankelijk ‘le style Mucha’ genoemd.
Als een realistische artiest met hoge verwachtingen werkte hij in eerste instantie aan een carrière als geschiedkundig schilder. Hij had reeds verschillende opdrachten gekregen voor grote muurschilderingen en olieverf schilderijen die religieuze of historische onderwerpen moesten voorstellen.
Mucha wilde echter zijn artistiek talent uitbreiden en vatte studies aan in Praag en München. Voor de financiering van deze studies kon hij rekenen op de geldelijke steun van een rijke Tsjechische heer.
In 1887 vertrok Mucha naar het broeinest van de kunst: Parijs. Zijn eerste affiche in 1894 voor het toneelstuk Gismonde, met de Franse actrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha in één klap beroemd. Sarah Bernhardt was de ster van het Parijse theater, Mucha werd de ster van de Jugendstil. De actrice en de kunstenaar gingen een zes jaar durende samenwerking aan met vruchtbare resultaten. Mucha ontwierp naast affiches ook decors, kostuums en juwelen voor de diva. Heel Parijs was overweldigd door zijn werken en de affiches werden zelfs van de straat geroofd. De sierlijke lijnen, frisse pastelkleuren en weelderige motieven in zijn illustraties van sensuele vrouwen, werden de iconen van het fin de siècle.

Idealistisch epos
Mucha geloofde in vrede en harmonie in samenhang met het schone en het goede enls geen ander wist hij de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven.
Een idealistische wereld die is te vinden in zijn Slavische Epos, een meesterwerk waaraan hij sinds zijn terugkeer in 1910 naar zijn geboorteland werkte. Hij reisde naar Amerika (waar hij van 1904 tot 1911 verbleef)om geld te verzamelen voor zijn droom: de Slavische geschiedenis groots en meeslepend vastleggen in een reeks van schilderijen (uiteindelijke werden dit er 20).
Tevens ontwierp hij postzegels en bankbiljetten en hij maakte een aantal glasramen voor onder andere de St. Vituskathedraal in Praag.
Alphonse Mucha stierf op 14 juli 1939 in Praag.

Mucha in de huidige tijd
Na een tijd van rust rondom zijn werk herleefde Mucha’s populariteit in de swinging sixties van de twintigste eeuw. Menige studentenkamer werd opgesierd met een reproductie naar het werk van de meester van de Jugendstil. De kunst van Mucha is dan ook springlevend en de heldere, frisse kleuren en intieme voorstellingen weten nog steeds velen te boeien. Dit werd ook in Nederland nog eens zeer duidelijk door de 130.000 mensen die de Mucha-tentoonstelling de afgelopen maanden bezochten in de Kunsthal te Rotterdam.
 
Inderdaad een geweldige schilder en illustrator! Ik vind het vreselijk dat ik niet in de gelegenheid was om naar de tentoonstelling in Rotterdam te gaan, ik had zo graag gewild! Maar goed, deze zomer ga ik naar Tsjechië (voor het eerst). Heb je een tip welk museum ik het best kan bezoeken voor werken van Mucha?

Groeten,

Jan
 
Heb je een tip welk museum ik het best kan bezoeken voor werken van Mucha?
Wat dacht je van het Mucha museum?

expo.jpg
 
Gestolen schilderij Mucha na 4 jaar weer terecht

In Karlovy Vary is een schilderij van de Tsjechische schilder Alphonse Mucha teruggevonden dat vier
jaar geleden in kuuroord Piestany (Slowakije) werd gestolen. Twee mannen uit Karlovy Vary, die het schilderij in huis hadden, zijn aangehouden. Ze wilden het 4 meter lange schilderij verkopen voor 95.000 Euro aan Oostenrijkers.

36768-Mucha.JPG
 
Grappig detail dat 2 inwoners uit het bekendste kuuroord van Tsjechie naar het bekendste kuuroord van Slowakije gaan om een schilderij van de bekendste Tsjechische (Moravische) Art-Nouveau schilder te stelen.

Maar dit verder terzijde.
 
Alfons Mucha in kapsalon
Lucassen zorgt voor interieur in Jugendstil

Een kapper moet handig zijn. Dat vindt Harry Lucasssen van de gelijknamige kapsalon aan de Grotestraat in Almelo. En Harry is handig, want hij heeft zelf zijn nieuwe balie gemaakt. In de stijl van het pand. Nu is zowel het exterieur als het interieur van zijn zaak compleet in Jugendstil.

Jugendstil of Art Nouveau kende het hoogtepunt halverwege de negentiende eeuw. Ook het pand van Lucassen op de hoek Grotestraat en Schuttenstraat is opgebouwd in die stijl. Zo’n acht jaar geleden besloot de kapper tot een complete renovatie van zijn pand. Eerst was de buitenkant aan de beurt en de laatste anderhalf jaar is Harry bezig geweest om het interieur aan te passen. Hij heeft daarbij alles zelf ontworpen. De trots in de zaak is de toog.

‘De balie’, noemt Luccassen dat. Die is versierd met gedraaide metalen bogen, en pastel schilderingen. ‘De kleur zwart past ook bij Jugendstil. Die kleur komt overal in terug. En in de stijl is ook niets recht. Er wordt met veel versieringen en bogen gewerkt.’ Harry is zelf ook aan het lassen en draaien geslagen om het te realiseren. ‘Ik heb het geleerd door veel naar vakmensen te kijken.’ Over het resultaat is hij erg tevreden. ‘Ik ben hartstikke trots’, zegt hij over zijn werk.

Lucassen is in de ban geraakt van de Praagse kunstenaar Alfons Mucha. Die was één van de bekendste Jugendstil-kunstenaar in de negentiende eeuw. In de kapsalon hangen ook veel reproducties van schilderijen van de Tsjech. Sinds acht jaar is Lucassen helemaal geraakt door de kunststroming. ‘Ik ben hard op weg een specialist te worden’, zegt hij lachend.

Gisteren werd de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van het interieur. En vandaag kunnen de klanten er weer terecht. ‘Ik ben blij met de steun die ik van gemeente en stichting Stadsherstel heb gekregen’, geeft Lucassen toe. Hij is al 31 jaar werkzaam op dezelfde plek. De laatste 21 daarvan was hij eigenaar van het pand waarin ooit bakker Gunther was gevestigd. Die naam is nog op de voorgevel van het pand te vinden.
 

Pelhřimov

Donateur
cinderella79 schreef:
... ga je ook nog Mucha bekijken?....
Alfons Maria Mucha (24 juli 1860 - 14 juni 1939) is een in Moravië, het huidige Tsjechië, geboren kunstenaar. Zijn werken zijn onlosmakelijk verbonden met de Jugendstil-stijl, populair aan het begin van de twintigste eeuw. In 1887 vertrok Mucha uit zijn geboorteland naar het toenmalige broeinest van de kunst: Parijs. Zeven jaar later, in 1894 brak hij door met een affiche voor het toneelstuk Gismonde, met de Franse actrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Zij was de ster van het Parijse theater. Zijn werk bestond voornamelijk uit affiches maar hij maakte ook decors, meubelen, kostuums en juwelen. De affiches werden toentertijd zelfs van de straat geroofd. Zijn stijl kenmerkt zich door de sierlijke lijnen, frisse pastelkleuren en weelderige motieven.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Alphons_Mucha
 
Binnenkort gaan we nog weer een paar dagen naar Praag. Weet iemand of er op dit moment nog weer ergens een tentoonstelling rond Mucha is. Het Mucha museum hebben we al bekeken dus het gaat ons echt om een andere tentoonstelling.
 
Hallo!! Ik ben net nieuw hier op het forum, en surfte er per ongeluk tegenaan... :). gelukkig maar! Ik was eigenlijk op zoek naar informatie over Alphonse Mucha, de Jugendstilkunstenaar bij uitstek! Ik zoek vooral info over zijn Slavische epos, met name dan hoe dat ontvangen werd door het Tsjechische volk zelf in die tijd en wat voor invloed het heeft gehad. Wet iemand een goed boek erover? Of een goeie site? Kan bitter weinig vinden op internet helaas...
Graag lees ik jullie reacties!! groetjes, Emma
 
dankje! ja die site had ik al eens gezien... het gaat mij ook heel erg om de 'slavische reacties'. Heeft het het tsjechisch nationalisme heel erg gesteund en ik welke mate?

ps wat betekent mn naam dan...? ik heb ook wel eens gehoord dat t iets vreemds is...:-). is t heel erg?
 
Idd naast vakantiepret en leed(vermaak) is het leuk om weer eens wat cultureels te lezen.


Op de site kwam ik tegen dat recent dus besloten is om de schilderijen terug te halen naar Praag. Heb ze zelf al eens gezien in Moravske Kromluv, denk dat het meer bezoekers trekt wanneer ze in Praag zijn.

Freddie, bedankt voor de link
 
Bovenaan