Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Mogelijk gaat deze groep toch proberen om naar Duitsland te gaan.
Iraakse vluchtelingen in Tsjechië vragen repatriëring.

Een groep van zestien Iraakse vluchtelingen die verzaakte aan het statuut van vluchteling in Tsjechië en naar Duitsland wilde gaan, heeft om repatriëring verzocht. Dat heeft de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec gezegd.

De Irakezen zijn vorige week donderdag opgepakt nabij de Duitse grens en deden eerst een nieuwe asielaanvraag in Tsjechië. Maar dan beslisten ze naar hun land van herkomst terug te keren. Ze verblijven momenteel in een detentiecentrum.

"Zij hebben zich waarschijnlijk gerealiseerd dat zij in de Tsjechische republiek zouden moeten blijven; de mogelijkheid om naar andere landen te gaan is zeer beperkt", zei de bewindsman.

Opvang Irakese christenen
De Irakezen zijn in Tsjechië beland dankzij een project van de lokale stichting Generace 21 dat de opvang van 150 Irakese christenen uit Iraaks Koerdistan en Libanon tot doel had. Omdat velen onder hen beslisten te verzaken aan het vluchtelingenstatuut en asiel aan te vragen in Duitsland, legde de regering op 7 april het programma stil.

"Asiel in de Tsjechische republiek is geen spelletje, het is een ernstige zaak", zei Chovanec tegenover de openbare televisieomroep CT 24.
Bron demorgen.be.

Zie verder radio.cz/de ,romea.cz/en.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Grootste probleem van de Tsjechische buitenlands beleid is president Zeman.

Experts van de "Association for International Affairs" (AMO) noemt Miloš Zeman als een van de meest problematische factoren in buitenlandse aangelegenheden van het land. In haar jaarlijkse beoordeling benadrukte de vereniging hoe Zeman zich in de kou zet door het bijwonen van het einde van de Tweede Wereldoorlog ceremonies in Moskou en Peking. Sommige van zijn uitspraken zijn duidelijk in strijd met het beleid van de overheid. De minister-president en minister van Buitenlandse Zaken moet zich duidelijk distantiëren van Zeman's standpunten anders zou het Tsjechische buitenlands beleid onleesbaar zijn voor buitenstaanders.
De jaarlijkse politieke analyse van de Vereniging voor Internationale Vraagstukken is gemaakt door 16 experts.
Bronnen praguemonitor.com ,radio.cz/de + radio.cz/en.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Europese royals en edelen blijven weg van Zeman's Karel IV feest in Praag.

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Karel IV, de Boheemse koning en Roomse Keizer, werd geboren. De belangrijkste viering van Karel IV geboortejaar is gepland op zaterdag 14 mei. President Miloš Zeman heeft tientallen vertegenwoordigers van Europese adellijke en koninklijke families uitgenodigd. Echter een grote meerderheid heeft de uitnodiging afgewezen.
De Britse, Noorse, Zweedse en Spaanse koninklijke families hebben zich laten verontschuldigen dat er niemand van hen aanwezig zal zijn.
De Deense ambassade wil niet reageren op de aan- of afwezigheid van de leden van de koninklijke familie. Onzeker is eveneens de aanwezigheid van het Nederlands Koninklijk Huis.
Hendrik de groothertog van Luxemburg, Albert II van Monaco en Alois de Erfprins van Liechtenstein hebben wel hun deelname bevestigd (vanwege hun verwantschap aan Karel IV zijn ze het bijna verplicht).
Bronnen praguemonitor.com + radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische president Miloš Zeman stuurt maandag zijn persvoorlichter Jiří Ovčáček naar de Duitse politieke partij Alternative für Deutschland voor een ontmoeting met Petr Bystroň.
Sommige Tsjechische commentatoren zeggen dat Zeman is kennelijk bang voor het ontvangen van een vertegenwoordiger van Alternative fuer Deutschland maar om aan te geven bij zijn kiezers in Tsjechië dat hij steunt de Duitse anti-vluchteling partij heeft besloten om zijn persvoorlichter sturen.
Bron blisty.cz.

De rol van zijn woordvoerder is behoorlijk omstreden vanwege zijn uitspraken zoals bv Parlamentní listy te prijzen.

Verder was de president afgelopen week in het nieuws door zijn luchtballon dat de publieke televisiezender genationaliseerd zou moeten worden. Zie radio.cz/en + praguemonitor.com.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 13 januari 2016:
Bělá pod Bezdězem 11
Drahonice 57
Vyšní Lhoty 39
Bron mvcr.cz.
Afgelopen weken zijn er zo'n 15 vluchtelingen opgepakt in Tsjechië die afkomstig waren uit Syrië, Pakistan, Cuba, Indonesië en Kosovo. Maar dan nog zie je dat er weinig verschuiving komt in het aantal bewoners van de detentiecentra.
Enkele maanden later is er weinig veranderd ,terwijl er maar een enkele illigaal is aangehouden en dat zijn meestal Oekraïners of andere landen die voor illigale arbeid naar Tsjechië reizen ,maar geen vluchtelingen uit oorlogsgebieden.
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 15 juni 2016:
Bělá pod Bezdězem 53
Drahonice 60
Vyšní Lhoty 11

Nu heeft het Europees Hof van Justitie afgelopen week uitspraak gedaan in een zaak van vluchtelingen detentie.
Illegale aanwezigheid geen reden voor opsluiting ,zie ook Wat zegt het Hof?
Vraag ik me af wat het Europees Hof van Justitie vind van de situatie in Tsjechië ,waar mensen al lange tijd vast zitten.
 
Don't shoot the piano player!

Kreeg ik toegestuurd:

Hodnota Čechů podle Únije

Podle návrhu Evropské unie se odmítačský stát může vykoupit z přikázaných kvót na usídlení migrantů zaplacením 250 tisíc euro za každého odmítnutého migranta. V korunách jde o 6,755 milionu korun. Podle vysokých únijních představitelů nejde o pokutu, ale o náklady na jednoho migranta. Jinými slovy, Únije si jednoho muslimského migranta cení na 6,755 Únije nám za 12 let členství velkoryse poskytla v dotacích celkem čistých 561 miliard korun. Buďme také velkorysí a ponechme stranou, že bohaté evropské státy za stejnou dobu získali od nás více než čtyřnásobek této částky na ziscích svých firem. Nuže, na 1 čecha připadá 56,1 tisíc korun. To je částka, na kterou si únije cení jednoho čecha. Porovnejme obě částky a zjistíme, že únije si jednoho čecha cení 120-krát méně než jednoho Nuže, český občane, narozený z českých rodičů, vychovaný v Čechách, pracující v Čechách a dbalý českých zákonů, postav se před zrcadlo. To co vidíš, má v očích Junckera, Merkelové, Tuska, evropských komisařů a vůbec celé Evropské komise 120-krát nižší hodnotu než negramotný afgánský nomád, beduínský pastevec koz, či pologramotný syrský zedník. I když postavíš před zrcadlo svou čtyřčlennou rodinu, stále máš ty se svými nejdražšími v očích bruselských úředníků 30-krát nižší hodnotu, než jeden muslimský nomád, pastevec koz, nebo Na kolik si ceníš Evropskou unii ty?

Misschien helpt Google Translate een beetje om te begrijpen wat men, gedicteerd door "Brussel", zoal bezig houdt.
 
Tja, wie is de schrijver en hoe representatief is zijn/haar opinie? Met andere woorden: welke waarde moet ik aan dit stukje hechten? :confused:
Als je bijvoorbeeld de gemiddelde lezersreactie op de vluchtelingenproblematiek in het AD leest, word je (tenminste, ik) niet blij. Wat een bot egoisme en wat een blinde haat tegen alles wat anders is, spreken daaruit. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Maar een troost is dat die reacties over het algemeen niet vertolken hoe de totale Nederlandse bevolking erover denkt.
 

kuurgast

Donateur
Punk dat stukje van zapalky staat op diverse websites en media nav artikel op Financial Times.
Daarin is sprake van een boetebedrag van €250,000,- per geweigerde vluchteling. Dat is voor een land als Tsjechië heel veel geld en staat niet in verhouding tot de daadwerkelijke kosten van vluchtelingenopvang. In NL is dat €28.375,-- op basis van de cijfers uit 2015 per jaar.

Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Lubomir Zaorálek is te gast in Berlijn. In een interview verdedigde hij de positie van Oost-Europeanen in de vluchtelingencrisis en verklaart de angst van de Tsjechen. Zie artikel van welt.de.
 
Laatst bewerkt:
Tja, wie is de schrijver en hoe representatief is zijn/haar opinie? Met andere woorden: welke waarde moet ik aan dit stukje hechten? :confused:
Als je bijvoorbeeld de gemiddelde lezersreactie op de vluchtelingenproblematiek in het AD leest, word je (tenminste, ik) niet blij. Wat een bot egoisme en wat een blinde haat tegen alles wat anders is, spreken daaruit. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Maar een troost is dat die reacties over het algemeen niet vertolken hoe de totale Nederlandse bevolking erover denkt.

Punk, Waarde opponent, Het gaat er niet aan Wie het stukje heeft geschreven en waarin het gepubliceerd is. Dat zou je gewoon uit kunnen zoeken,zoals Kuurgast. Hoe representatief het is, is aan de Tsjechen en niet aan de AD lezers in Rotterdam of Waspik of Poepershoek (:))).

http://www.alletop10lijstjes.nl/10-rare-plaatsnamen-in-nederland/

Het is de boodschap, de verwoording van het gevoel bij gewone, hard werkende mensen hier in Tsjechië en niet de gebuikelijke politieke dooddoener: Het Is De Toon! Errrug!!!
Nou jij!
( Oh graag Niet over Brussel beginnen)
Dank
 
Ben ik je opponent, zapalky? Dat wist ik niet, want je schreef boven dat stukje:
Don't shoot the piano player!

Kreeg ik toegestuurd:
Ik wilde alleen maar aangeven dat we deze topic wel helemaal vol kunnen zetten met citaten zonder bronvermelding, maar daar kan ik dan weinig mee.
Ik voel mij niet geroepen uit te zoeken waar jij het vandaan hebt; jij plaatst het bericht tenslotte, niet ik. :oeps:
 

Ad Verschoor

Donateur
President Zeman bekritiseert ambassadeur VS

PRAAG - De Tsjechische president Milos Zeman heeft de Amerikaanse ambassadeur in zijn land in weinig diplomatieke bewoordingen bekritiseerd. Hij noemde het ,,huichelachtig'' van ambassadeur Andrew Schapiro om de strijd tegen corruptie in Tsjechië te steunen, schreef de krant Pravo maandag. ,,Men kan het als een vorm van corruptie zien, dat een verkiezingssponsor met een ambassadeurspost beloond wordt'', zei hij.


Ambassadeursposten in bevriende landen worden in de VS vaak toebedeeld aan personen die veel hebben bijgedragen aan verkiezingscampagnes. Schapiro, van huis uit geen diplomaat maar jurist, werd in 2014 door president Barack Obama in Praag benoemd. Zeman ergert zich al langer aan hem. Vorig jaar noemde de ambassadeur het in verband met de annexatie van de Krim bedenkelijk, dat Zeman het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht in Moskou.

Tsjechië neemt op de corruptie-index van de organisatie Transparency International de 37e plaats in, onder Botswana en Portugal, maar boven Griekenland en Hongarije. De Tsjechische president heeft voornamelijk representatieve taken en alleen in de buitenlandse politiek medezeggenschap.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
De Raad van Europa wil dat Tsjechië stopt met de chemische en chirurgische castratie van seksuele delinquenten.
....... Tsjechië, dat momenteel de Europese Unie voorzit, wijst de kritiek af.
De regering van Tsjechië heeft de leeftijd voor castratie verlaagd van 25 naar 21 jaar.
Castratie zal alleen worden uitgevoerd op basis van een verzoek van een patiënt.
Bron: radio.cz/en.

Volgens de laatst beschikbare cijfers van de overheid werden in Tsjechië tussen 2000 en 2012 meer dan 300 mannen chemisch gecastreerd. Jaarlijks komen daar nog zo'n 80 operatief gecastreerden bij. Overigens vindt castratie van zedendelinquenten niet alleen in Tsjechië plaats.
Bron: decorrespondent.nl.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechisch parlementslid beledigt homo's

Het Tsjechische parlementslid Pavlína Nytrová (ČSSD) heeft met laatdunkende opmerkingen aan het adres van homoseksuelen voor grote ophef gezorgd.


Volgens haar hebben paren van hetzelfde geslacht vaak wisselende contacten, veel meer geslachtsziekten en de neiging zich aan drank en drugs te buiten te gaan. De sociaaldemocrate bleek bovendien de mening toegedaan dat in homokringen vaker ,,geestelijke en mentale stoornissen” voorkomen, alsmede fysiek geweld.

Premiers Bohuslav Sobotka, partijgenoot van Nytrová, had geen goed woord over voor haar oprispingen tijdens een debat over adoptie. ,,Dit kan niet. Ik kan niet tolereren dat ze zich op deze manier presenteert'', zei hij donderdag tegen persbureau CTK. Hij kondigde een ernstig onderhoud met haar aan.

Minister van Sociale Zaken Michaela Marksova, eveneens lid van de ČSSD, was duidelijker in haar kritiek. ,,Ze moet maar op zoek naar een andere partij.''

Bron: telegraaf.nl
Zie ook romea.cz/en/news
 

Ad Verschoor

Donateur
De Praagse Winter
Gepubliceerd op 22 juli 2016
M-CruL-.png
Maurice Crul

Voor het eerst bezocht ik Praag dertig jaar geleden, twee jaar voor de ‘Praagse Lente’. We hadden het adres van een jonge activist die zijn medestudenten mobiliseerde tegen de communistische regering. De tien dagen die we in Praag met hem doorbrachten voerden ons van de ene verrassende ontmoeting naar de andere. Ik had nog nooit zo’n vreemde verzameling mensen bij elkaar gezien. Van ultra-nationalisten tot kunstenaars tot afgedwaalde communisten. De activisten hadden slechts gemeen dat ze optimistisch en vastberaden waren om hun samenleving vreedzaam te hervormen. Zij waren de mensen die zich niet lieten intimideren door het systeem. De beroemde dissident Vaclav Havel noemde dit het ‘leven in de waarheid’.

Twee jaar na ons bezoek was de fluwelen revolutie een hoopvol feit. De generatie van die activisten is nu zelf aan de macht. Ik was deze week opnieuw in Praag voor het grote jaarlijkse IMISCOE-congres met het thema migratie en ontwikkeling. Als organisator van het congres werd ik uitgenodigd bij de minister van Buitenlandse Zaken op de Burcht, het Tsjechische machtscentrum dat letterlijk boven Praag uittorent. De minister en haar ambtenaren bombardeerden ons ruim een uur met felle frustratie over de arrogante houding van het Westen ten opzichte van de voormalige Oostbloklanden. Vervolgens ook nog een lange tirade waarom het enerzijds onwaar is dat deze landen een negatieve houding ten opzichte van migranten hebben, maar het tegelijkertijd wel gerechtvaardigd is dat zij geen vluchtelingen willen opnemen. Mijn collega van de universiteit van Warschau opperde nog voorzichtig dat onze gastvrouw als minister toch leiderschap moest tonen, juist tegenover racistische sentimenten in de bevolking. En ik vroeg mij af: Wat is er gebeurd met die generatie activisten van de fluwelen revolutie? Waarom zo boos en naar binnen gekeerd? Hun standvastigheid lijkt te zijn veranderd in een starre houding waarin alleen het eigen gelijk telt.

De dag erna zag ik iets van een verklaring. Wij werden door een Tsjechische collega van de universiteit meegenomen naar de Vietnamese groothandelsmarkt Sapa, in een afgelegen buitenwijk van Praag en gevestigd op het voormalige slachthuisterrein. In de golf van sluitingen van staatsbedrijven na de val van het communisme is ook het slachthuis dat iedereen in de wijk van werk voorzag gesloten, waardoor dit nu één van de armste wijken van Praag is. Veel werknemers van het slachthuis hebben nooit meer werk gevonden. De Vietnamezen kwamen destijds gedurende het communisme als zogeheten ‘broedervolk’ naar Tsjechië om de schuld van hun land aan het Oostblokland af te betalen. Na de val van de muur in 1989 keerden zij niet terug naar Vietnam, maar zetten de textielhandel op in Praag. Een groep van twintig Vietnamese families heeft het slachthuis gekocht en het is nu een groot en levendig handelscentrum. Hun kinderen werken in de winkels en restaurants, maar gaan daarnaast ook massaal naar de universiteit en zij zijn zeer succesvol. Veel jonge Vietnamese families werken zelf dag en nacht, terwijl Tsjechische werkloze oudere vrouwen uit de buurt op hun jonge kinderen passen. De rollen zijn omgedraaid. Het laat de sociaaleconomische verhoudingen goed zien. Voor veel Tsjechen is de Praagse Lente geëindigd in een lange winter.

Maurice Crul is hoogleraar 'Onderwijs en diversiteit' aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bron: zamanvandaag.nl
 
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het onaanvaardbaar dat bepaalde landen van de Europese Unie weigeren vluchtelingen op te vangen omdat ze moslims zijn. Duitsland eist dat er verdeelquota komen binnen de EU.

‘Het kan niet dat bepaalde landen zeggen ‘in het algemeen willen we geen moslims in ons land’‘, verklaarde Merkel tijdens een interview met de Duitse openbare omroep ARD.

Ze kwam terug op het voorstel om quota in te voeren voor de verdeling van vluchtelingen binnen de Europese Unie. De bondskanselier onderstreepte dat ‘iedereen zijn deel moet doen’ en dat ‘een gemeenschappelijke oplossing moet worden gevonden’.

Aanzuigeffect
Duitsland heeft vorig jaar ongeveer een miljoen asielzoekers ontvangen, van wie het leeuwendeel afkomstig was uit Syrië, Irak en Afghanistan. Een hoge gezagsdrager zei zondag te rekenen op 250.000 tot 300.000 nieuwkomers in 2016.

Na de beslissing van Merkel een jaar geleden om de grenzen open te stellen voor asielzoekers, vinden nogal wat Europese landen, vooral in het oosten, dat de bondskanselier daarmee een aanzuigeffect heeft veroorzaakt. Verschillende landen hebben daarop verklaard dat ze geen moslimgemeenschap in hun land willen zien ontstaan.

De laatste in die rij was de Tsjechische premier, Bohuslav Sobotka. ‘We hebben hier geen sterke moslimgemeenschap. En eerlijk gezegd, we willen ook niet dat die hier ontstaat, gezien de problemen die we zien’, zei Sobotka. In 2015 gaf Slowakije aan dat het van plan was enkel christelijke migranten op te vangen.
Bron: de Standaard.be
 

kuurgast

Donateur
Op social media gaan geruchten over het bezoek van Angela Merkel aan haar Tsjechische collega's.
Ook de Belgische media heeft het opgepikt : Aanslag op Angela Merkel verijdeld.
Bron: nieuwsblad.be.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beveiligingsincident tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier.

Het bezoek van bondskanselier Merkel naar Praag werd gekenmerkt door een beveiligingsincident, waarbij een onbekende bestuurder probeerde bij de colonne van de Duitse delegatie te komen. Een woordvoerder van de politie bevestigde het incident, maar zei dat als gevolg van snelle actie van de kant van de politie, de veiligheid van de kanselier niet werd bedreigd en de man werd gearresteerd voordat hij kwaad kon doen.
De politie zei dat de verdachte alleen heeft gehandeld en ongewapend was. In zijn auto had hij een telescopische wapenstok, traangas en handboeien. Het motief van zijn daad is nog niet bekend en alles is in onderzoek.
Bron oa dw.com/en.
Filmpje van de gearresteerde man en zijn auto op tisen.tv.
Overzicht van Merkels bezoek aan Praag op domaci.ihned.cz met foto's van zowel tegenstanders als enkele voorstanders die protesteerden tijdens het bezoek.
 

kuurgast

Donateur
Acht vluchtelingen gearriveerd in Tsjechië onder quotasysteem EU.

Acht vluchtelingen uit Griekse opvangkampen zijn aangekomen in Tsjechië in het kader van de quotaregeling EU voor herverdeling van vluchtelingen. De groep werden onderworpen aan veiligheidscontroles alvorens te worden geaccepteerd. Een totaal van 12 vluchtelingen zijn nu in Tsjechië in het kader van de EU-regeling, die in Praag had verzet aanvaard. Tsjechië zal iets minder dan 2700 mensen tegen het einde van volgend jaar opnemen uit de kampen in Griekenland en Italië.
Bron radio.cz/de.

Dit betreft vluchtelingen uit Griekse en Italiaanse kampen.
Ze willen in Tsjechië voorlopig geen mensen uit Turkse kampen opnemen, zie artikel radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 15 juni 2016:
Bělá pod Bezdězem 53
Drahonice 60
Vyšní Lhoty 11
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 29 August 2016
Bělá pod Bezdězem 57
Drahonice 42
Vyšní Lhoty 8
Bron mvcr.cz.

Jammer dat er niet wordt vermeld om wat voor personen het gaat, zijn er vrouwen en kinderen bij of alleen mannen?

Afgelopen jaar zat er op 50 meter van mijn huis een noodopvang met 400 vluchtelingen. De enige overlast was een enkele keer dat ze 's nachts buiten liepen te praten omdat ze niet konden slapen en verder waren ze vriendelijk en groetten altijd terug, spraken redelijk Engels en de kinderen al snel Nederlands. Ondanks dat ze voor mijn deur langs liepen, heb ik me geen minuut onveilig gevoeld.
 

kuurgast

Donateur
Ja het is triest dat die mensen in Tsjechië echt opgesloten zitten als een stel criminelen achter hekken.
Daarom vraag ik me ook af of daar vrouwen en kinderen bij zijn. Als je de aantallen ziet van het afgelopen jaar is dat er maar enkele illegale mensen worden aangehouden en toevallig waren dat afgelopen week 1 Syriër 2 Iraniërs en 2 Irakezen.
Meestal zijn het Oekraïners en Vietnamezen. De echte vluchtelingen uit de oorlogsgebieden willen niet eens in Tsjechië verblijven maar gebruiken het als doorvoer land. Het is onder hen allang bekend dat ze geen vriendelijk welkom krijgen.
Die groep van dat ene project die eerder vertrok naar Duitsland heeft uiteindelijk kerkasiel gekregen in een dorpje Herrnhut vlakbij Zittau. Als ze daar nog een tijdje zitten krijgen ze wel weer recht op verblijf in Duitsland ,heeft iets met bepaalde tijd te maken daar.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan