Rondreis Tsjechië 2014

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Live verslag van de reis. Deel 1.

De reis op zondag richting Tsjechië is rustig verlopen. Gelukkig was het niet druk op de weg en is het de hele dag droog gebleven. Vroeg in de middag zijn we aangekomen bij pension Formanka in Splzov bij Zelezny Brod. The crew van het pension, Vladimir, Jitka en Lucka, verwelkomen ons. Het voelt heerlijk om weer ‘thuis’ te zijn gekomen. We hebben dezelfde kamer als vorig jaar.

De volgende dag blijven we een beetje in de buurt van Splzov, want we moeten toch wel een beetje bijkomen van de reis. Lina (gerespecteerd forumlid) had ons gewezen op het natuurpad langs de rivier Jizera, de ‘Riegrova Stezka’. De foto’s laten zien hoe mooi het er is. Zeker een aanbeveling voor bezoekers aan Tsjechië. De start is in Bitouchov bij Semily.

012k.jpg
Een loopbrug langs de Jizera

014k.jpg
De beelden spreken voor zich

We besluiten deze mooie dag op grote hoogte in Suche Skaly, tegenover Mala Skala bij Turnov. We zien er een bui aankomen. Eerst begint het hard te regenen, gevolgd door hagel en een stevige wind. Brrrr, wat is het opeens koud. Snel hebben we de auto opgezocht.

040k.jpg
Daar komt de bui, daar komt de bui ……..

Op dinsdagmorgen zit ik al vroeg te werken aan de laptop, als het begint te sneeuwen. Het zal ongeveer 7.00 uur geweest zijn en de ‘natte’ vlokken worden steeds groter. Gelukkig wordt het tegen negenen weer droog.

053k.jpg
Grote sneeuwvlokken zijn ons uitzicht

We kunnen het niet laten om ons jaarlijks bezoek aan Jicin af te leggen, uiteraard met koffie en gebak op het plein. In de middaguren nog in Detenice geweest, maar het kasteel was gesloten. De hele dag is het koud en guur gebleven. Moeten we alsnog winterjassen aan gaan schaffen?

Ook de woensdag verloopt met somber weer en toch hebben we een mooie wandeling gemaakt rondom kasteel Lemberk tussen Liberec en Novy Bor.

106k.jpg
Kasteel Lemberk

112k.jpg
Grillige vormen in de natuur

De stad Jablonné v Podještĕdi, vlakbij het kasteel, laat een aardig plein zien. Opvallend zijn de uitkijktoren en de basiliek, maar verder kan de plaats een opknapbeurt gebruiken.

140k.jpg
Basilika Minor sv.Vavrince a sv.Zdislavy

Wordt vervolgd.
 
dank je , ik heb hem opgeslagen. alleen is me nog steeds niet duidelijk of je dus de trein terug moet nemen? Er staat een parkeerplek bij en ze geven de dichts bijzijnde treinstations......
 

Ad Verschoor

Donateur
Live verslag van de reis. Deel 2.

De afgelopen drie dagen hebben we doorgebracht in het gebied van het Jeseniky gebergte in Noord-Moraviĕ. De reis ernaar toe is een wonderschone geweest. Vanaf Zelezny Brod door het Reuzengebergte naar Nachod, waar we Polen zijn ingetrokken. Uitgebreid gepauzeerd hebben we in Lanov en niet om koffie te drinken. Nee, bij de VVV werkt een informatrice die alle tijd neemt om je van alle toeristische aangelegenheden in dit gebied te vertellen en je de nodige folders mee te geven. Aan het eind even laten weten, dat ik hier kennissen heb wonen in Dolni Lanov. En jawel, ze heeft uitstekende en plezierige contacten met camping Papillon (www.papillonvakanties.nl). Bij Billy Potok zijn we de grens gepasseerd. We hebben geen puf meer om nog wat te ondernemen.

Na verloop van tijd bereiken we ons einddoel, pension Nas Palac in het plaatsje Lipova Lazne, dat ligt op enkele kilometers van Jesenik. We worden hartelijk ontvangen door Hetty Rothoff, die samen met haar man Ger eigenaar is van dit pension. We worden meegenomen in de belevenissen van de jaren van aankoop en verbouw. Het resultaat is een prachtig pension (www.pension-naspalac.com), dat bestaat uit zes grote tweepersoonskamers en drie appartementen voor vier personen. Ook de woning van Hetty en Ger bevindt zich onder hetzelfde dak. Voor het diner is een prima restaurant op 50 meter afstand. Het is heel bijzonder van dichtbij te ervaren hoe het is om Nederland te verlaten en iets nieuws op te bouwen in een ver en vreemd land Tsjechië zonder ook maar de taal te spreken.

023k.jpg
Pension Nas Palac in Lipova Lazne

De streek waar we terechtgekomen zijn ligt in Noord-Moraviĕ op de grens met Polen. Het Jesenicky hooggebergte zorgt voor een enorme toeloop van toeristen. Naast wintersporten kun je in het gebied ook kennismaken met de oude Tsjechische traditie van wellness- en kuuroorden. Wat ons vooral heeft aangesproken is de veelzijdige natuur in dit gebied.

114k.jpg
Een kleine waterval bij Karlova Studanka

We zijn vroeg op vakantie dit jaar en dat bewijst wel de sneeuw, die we tegenkomen op een hoogte van 1096 meter op de berg “Videlski Křiž” op de weg richting Karlova Studanka. Een prachtige weg met veel haarspeldbochten. Hier blijkt ook dat het gebied een buitengewone aantrekkingskracht heeft op wandelaars en fietsers. We zien er heel veel tijdens deze Paasdagen.

079k.jpg
Marja laat zien, dat we het zo nog wel even uithouden

De volgende etappe brengt ons naar het uiterste Oosten van Tsjechië, de Beskyden en Silezië.

Wordt vervolgd.
 

kuurgast

Donateur
De streek waar we terechtgekomen zijn ligt in Noord-Moraviĕ op de grens met Polen. Het Jesenicky hooggebergte
Voor mensen die meer willen weten over deze streek zie de mooie website jeseniky.net.

@ Ad een tip :
Image.ashx
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Live verslag van de reis. Deel 3.

Op zondag 20 april gaan we naar ons volgende adres. Een afstand van omstreeks 150 kilometer moet worden afgelegd van Lipova Lazne naar Tranovice, in het uiterste oosten van Tsjechië. Onderweg bezoeken we Opava, dat op een vroege zondagmorgen nog erg stil is. Veel drukker is het bij de kastelen Hradec nad Moravici en Radun.

141k.jpg
Hradec nad Moravici

Via Havirov bereiken we ons einddoel. In het dorp hebben we nog even de weg moeten vragen en een vriendelijke man wijst ons naar wat hij noemt een oude bar. We krijgen de schrik van ons leven als we aankomen en het pension “Na Cymbalku” (www.nacymbalku.com) aanschouwen.

142k.jpg
Pension Na Cymbalku

We worden enthousiast ontvangen door de eigenaresse, Viktoria Kovtunova. Het blijkt een voormalig Russin uit Sotsji. Diners worden niet klaar gemaakt, tenzij we met haar en haar man mee-eten. Het ontbijt zal zij ’s ochtends verzorgen. Wij zijn inmiddels uiterst nieuwsgierig geworden naar de kamer. Het gehele pension inclusief de kamer blijkt er keurig uit te zien.

001k.jpg
De ingang tot het pension

Het was ons al een beetje opgevallen, maar dit deel van Tsjechië toont zichtbaar een arm gebied te zijn. Een keurig of zo u wilt net restaurant is niet te vinden en op de eerste avond eten we uiteindelijk in een plaatselijke bowlingbar. De volgende dag, 2e Paasdag, zien we veel jongens en mannen lopen met een zweepje. Zij gaan op pad om een meisje en/of vrouw op de kont te slaan en met de nodige drank een plezierige dag te hebben. Ook Marja wordt, onder gelach, slachtoffer van dit zweepjesritueel en op de kont geslagen. Wat is het druk bij allerlei bezienswaardigheden op zo’n dag. Het lijkt alsof alle Tsjechen erop uit trekken. Ook bij Pustevny is het smoordruk en ik had me erop verheugd om het beeld van Radegast te aanschouwen. Helaas, het is alleen te bereiken met een stoeltjeslift of door een half uur de berg op te sjouwen. Het laatste sluiten we uit en de stoeltjeslift hebben we het zeker niet over, want als ik ergens bang voor ben is het wel voor stoeltjesliften. Ik zou het letterlijk in de broek doen.

009k.jpg
De stoeltjeslift naar Pustevny

Deze dagen was het weer nogal wisselvallig en soms was er sprake van noodweer met onweer, regen en hagelstenen. Grote plassen ontstaan en er moet direct voorzichtig gereden worden. Toch hebben we nog aardig wat visites afgelegd, zoals aan het openluchtmuseum in Roznov, verschillende plaatsen en niet te vergeten Auschwitz. Vanaf ons logeeradres was het zo’n 85 kilometer en dus heel goed te doen op één dag.

146k.jpg
Vanuit Tsjechië bezoeken we Auschwitz

Vandaag, zaterdag 26 april, zijn we naar Sternberk gegaan en zijn nu weer in bekender gebied.

Wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Live verslag van de reis. Deel 4.

Op papier had ik voor deze dag, het is inmiddels zaterdag 26 april, een route uitgestippeld. Tot in de puntjes had ik hem op papier gezet voor Marja, doch dan worden we geconfronteerd met een wegomlegging. Enkele pijlen kunnen we nog volgen, maar dan houdt het plotseling op en gaan we aan het dwalen. Niet dat het heel erg is, want de omgeving is prachtig. Maar toch. We komen onverwachts terecht in het plaatsje Fulnek. Comenius is hier een aantal jaren pastor geweest voor de Evangelische Broedergemeente. De op dit moment belangrijkste tennisspeelster van Tsjechië, Petra Kvitova, is in Fulnek geboren. Het is een mooie plaats en een bezoekje zeker waard.

011k.jpg
Museum Komenskeho (L.) en de Kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid (R.) in Fulnek

Na een mooie tocht bereiken we uiteindelijk Sternberk, waar we logeren in Penzion U Zlatého Muflona (www.zlatymuflon.cz). Een plezierig pension met een uitstekend restaurant waar we al enige jaren nu komen. Op zondag kunnen we voor het eerst in shirt en korte broek genieten van prachtig weer. Als we even op weg zijn, zien we wat drukte. Vrij ongewoon op een zondagmorgen om 10.00 uur en zeker als er geen kerk in de omgeving te vinden is. Het gaat in dit geval om een goedlopend tuincentrum, dat door zijn ligging en aanlegvorm bekendheid geniet in de omgeving.

044k.jpg
Tuincentrum (Arboretum) bij Paseka

Genoten hebben we van het kasteel Sovinec en later van de plaatsen Velke Losiny (kasteel en papiermuseum) en Sumperk. Op een terras werden we aangesproken door een Tsjechische, die uitstekend Nederlands sprak. Zij had 22 jaar in de Rotterdam gewoond en was na het overlijden van haar man teruggekeerd naar Tsjechië. Een bijzondere ontmoeting zomaar in de middle of nowhere.

061k.jpg
Kasteel Sovinec

De maandagmorgen verloopt droog, als we de dierentuin in Olomouc bezoeken tot een uur of 12. Donkere wolken pakken zich samen boven de tuin en het begint te rommelen. Een gigantische bui is het resultaat, die anderhalf uur duurt met stortregen, hagel en flink onweer. Het is er zo nat geworden dat we onze pensionkamer maar opzoeken. We tanken wat energie bij om morgen de reis richting Dolni Brusnice op te pakken.

126k.jpg
Ondanks het weer geniet deze tijger van de maaltijd

Wordt vervolgd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Live verslag van de reis. Deel 5.

Ik heb ervoor gekozen om de reis naar Dolni Brusnice heerlijk binnendoor te rijden. Het was deze 29e april onze trouwdag (44 jaar) en de zon scheen stralend. De Tsjechen hebben er ook zin in om op tijd aan het werk te gaan. Om half zeven kwam met veel bombarie de vuilniswagen al langs. We hebben Lanskroun en Rychnov bezocht. Helaas, lag het kasteel Potstejn te hoog, zodat we dat alleen vanaf beneden bekeken hebben.

020k.jpg
Kasteel Rychnov nad Kneznou

Op de voormalige Koninginnedag zijn we in de ochtenduren op visite geweest bij Miranda en Lau, die eigenaren zijn van de camping “De Sprookjesmolen” (www.vakantietsjechie.cz). Het is gevestigd in Dolni Kalna aan de weg 16 van Jicin naar Trutnov. Ik heb ze leren kennen via het forum en ben onder de indruk geraakt door het enthousiasme waarmee ze van een bouwval iets moois proberen te maken.

063k.jpg
De molen, die hun sprookje moet worden

Het was mijn nieuwsgierigheid, die me hun deed bezoeken. Ik zag een bar met achterliggende keuken betegeld en wel en klaar voor gebruik in de zomermaanden. Ook een toiletgebouw is gereed gemaakt en getuigt van klasse. Voor iedere bezoeker zal verblijf hier een feestje worden.

055k.jpg
De camping, ruimte genoeg voor gezellige drukte

De middaguren zijn doorgebracht op de meeting bij Akkelien en Jan Nijdam in Dolni Lanov. Zij hebben er weer een fantastisch feest van gemaakt en het is altijd leuk om Tsjechië-liefhebbers te ontmoeten. Nogmaals vanaf deze plek, heel erg bedankt voor een geweldige middag.
Op de terugweg naar Dolni Brusnice wilden we graag de heksenverbranding meemaken in Hostinné. We hebben hem echter gewoon niet kunnen vinden, zodat we zijn doorgereden. In Mostek zagen we kinderen met hun ouders lopen en hun lampionnen branden. Hier zijn we uitgestapt.

095k.jpg
Verklede kinderen met lampionnen in Mostek

In een lampionnenoptocht, zoals wij die vroeger op Koninginnedag kenden voordat het vuurwerk werd afgestoken, ging het naar de plaats van de verbranding. Op het veld stond de brandstapel klaar met hoog bovenin “de heks”. Alle geesten worden weer verdreven en een goede oogst wacht.

101k.jpg
De brandstapel met het slachtoffer “de heks”

Op de voor de Tsjechen vrije dag 1 mei, hebben wij het er ook van genomen en ons beperkt tot een heel mooi autoritje in de buurt van ons hotel. Het blijkt weer eens, dat je mooie zaken niet altijd ver hoeft te zoeken. Het ritje begon met de dam “Les Kralovstvi” bij Billa Tremesna. Altijd weer een indrukwekkend schouwspel van bouwkundige schoonheid.

114k.jpg
De dam “Les Kralovstvi” bij Billa Tremesna

Wordt vervolgd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Live verslag van de reis. Deel 6.

Het heeft even geduurd, maar daar ben ik toch weer. Zoiets zul je altijd zien. Ben je lekker bezig met live verslaglegging en dan kom je op een hotelkamer waar geen fatsoenlijke tafel staat. Laptop op een bijzettafeltje en een poef erbij, maar je geeft het na enige minuten al op wegens rugklachten. Gelukkig heb ik nu weer de beschikking over een tafel met een goed zittende stoel erbij, zodat ik in ieder geval het slot van de reis kan beschrijven.

Op vrijdag 2 mei zijn we naar Nachod geweest en de plaatsjes Ceske Skalice en Ratiborice. Nachod stond al enkele jaren op mijn programma, maar tot een daadwerkelijk bezoek was het nog nooit gekomen. De VVV was uiteraard als eerste aan de beurt en de informatrice deed haar uiterste best ons in het Engels te woord te staan. Absoluut jammer was het dat zij ons slechts folders in Pools of Tsjechisch kon overhandigen. We zien een fraaie kerk, een mooi raadhuis en hoog boven op een rots het kasteel van Nachod. Het staat in de steigers, maar het weerhoudt me er niet van er even, zij het met een omweg, naar toe te rijden. Vanaf die hoogte is het werkelijk de moeite waard om Nachod te zien.

038k.jpg
Het centrale plein van Nachod vanaf grote hoogte.

De eerste zaterdag in mei wordt in Tsjechië altijd gebruikt om festiviteiten te organiseren waarmee het toeristisch seizoen officieel wordt geopend. We vieren deze dag bij ons hotel Pod Zvicinou (www.hotelpodzvicinou.nl). Al enkele jaren komen we hier nu en steeds weer zijn er de nodige veranderingen zichtbaar. Zo is een weg aangelegd om het gehele complex en heeft de colonnade een luifel gekregen over de volledige lengte. Voor ons is het steeds weer een feestje om van de gastvrijheid te genieten die Nancy en Eric met hun team ons bieden.

019k.jpg
Het gehele complex van hotel Pod Zvicinou in Dolni Brusnice

De opening van het toeristisch seizoen verloopt vlekkeloos. Er is gekozen voor een markt met louter regionale producten en ook de activiteiten zijn regiogebonden. Het is de gehele dag een drukte van belang en ook zien we er toch steeds weer verschillende Nederlanders, zoals de forumleden Johanna en Hendrikus Baan. Leuk jullie er ontmoet te hebben. Na een dag met knutselen voor kinderen, poppenspel, dans en muziek blijft toch één van de hoogtepunten het schapen scheren.

025k.jpg
Een altijd vrolijk kijkspel “Het schapen scheren”.

De laatste dag in Dolni Brusnice, het is inmiddels zondag 4 mei, zijn we met een hele oude stoomtrein van Bila Tremesna naar Jaromer gereden. Heerlijk om zo alle dampen binnen te snuiven en later thuis te komen, als een beginnende Zwarte Piet. Over belangstelling voor deze reis had men niets te klagen. De trein was redelijk gevuld, er werden televisieopnames gemaakt en veel mensen stonden onderweg te zwaaien. Veelvuldig hebben we als een vorst terug gezwaaid. Al met al is het een leuke dag geworden.

027k.jpg
Onze locomotief: “De Litovel”

Morgen staat ons het vertrek te wachten en gaan we naar ons volgende adres in Chrudim. Op de vroege morgen kunnen we dan nog even genieten van dit uitzicht.

009k.jpg
Steeds weer genieten van zo een uitzicht

Wordt vervolgd.
 
Bovenaan