Zivot v Nizozemi

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Presne tak. Zvladneme to.
Taky mam nekdy pocit, ze to nezvladnu, kdyz treba reknu misto trouba - nahoru, a to ne jednou. Silene se mi to plete, motam anglictinu s nemcinou, do toho par slovicek z holandstiny a pak to je super gulas.
Ale chce to vic optimismu
smile.gif
a casu. A ten preci trosku mame.
 
Alice schreef:
Nekdy mam pocit,ze zase tak sikovna nejsem,kdyz me se ty slovicka motaji....s pritelem mluvim jenom nemecky,sice se snazi a prohodi neco holandsky,ale ne moc. A nejak mi to nejde s nim mluvit holandsky,ale asi to chce cas.Ale kdyz uz jsme se na tu vojnu holky daly,tak jim ukazeme,ze to zvladneme!
Měla bys se svým přítelem rozhodně mluvit holandsky. My taky začínali s němčinou, ale to k ničemu nevedlo. Asi po třech měsících jsme přešli na holandštinu. Musíš mluvit, mluvit, mluvit a nestydět se a nebát se, že něco řekneš špatně.
Já v žádný škole nebyla, naučila jsem se holandsky sama čtením, koukáním na televizi a jak říkám hlavně konverzací. Gramatiku taky jakžtaž zvládám a když to není perfektní, tak si z toho nic nedělám, protože oni Holanďané sami neví, jak se co píše.
Po několika letech jsem se přece jen chtěla přihlásit do kursu holanštiny, dělali s námi příjímací testy a nakonec mi řekli, že by mě neměli co učit.


59.gif
 
barbie schreef:
Já v žádný škole nebyla, naučila jsem se holandsky sama čtením, koukáním na televizi a jak říkám hlavně konverzací. Gramatiku taky jakžtaž zvládám a když to není perfektní, tak si z toho nic nedělám, protože oni Holanďané sami neví, jak se co píše.
Po několika letech jsem se přece jen chtěla přihlásit do kursu holanštiny, dělali s námi příjímací testy a nakonec mi řekli, že by mě neměli co učit

Tak tohle jsem mohla napsat i já, přesně stejně to bylo u mě!
grin.gif

Naučila jsem se holandsky sama a asi po 3 letech jsem si řekla, že bych přeci jenom měla jít do školy, abych uměla něco z gramatiky. Udělala jsem písemné testy a po nich mě doporučili poslední pátý ročník. Když jsem tam přišla, chvíli jsem se bavila s učitelem a ten mi řekl, že nechápe, co tam dělám, že mě už nemá co naučit. Rozhodla jsem se přeci jenom ten jeden ročník udělat, abych měla alespoň nějaký diplom v ruce z jazykovky. Závěrečné zkoušky jsem udělala s výsledkem 93%.
smiley20.gif

Co si pamatuju, že jsem se v té škole opravdu naučila bylo sloveso 'ijsberen', což jsem tenkrát nevěděla, co znamená. A potom, že 'onmiddellijk' se píše s dvěma 'd' a s dvěma 'l'.
grin.gif

Ale stejně jsem ráda, že jsem ten jeden rok na tu holandštinu chodila...
 
Souhlasim s Barbie a Janinou. Komunikovat v jinem jazyce (jako napr. anglictina a nemcina) je jednodussi a cloveka to dost svadi. Ale nejlepsi je prejit rezolutne na holandstinu at uz to jde nebo nejde. Casem (rychleji nez byste rekly) se to zmeni, najednou se rozpovidate... jiny jazyk vas v tom dost brzdi. Preji hodne uspechu!!!
 
Kdyz ono je jednoduchy rict.. prejit rezolutne na holandstinu. Kdyz na me ostatni mluvi holandsky, tak celkem dost rozumim, ale nedokazu odpovedet, proste ta anglictina ze me jde ven automaticky a nevim, jak ji zastavit.. Snad az zacnu chodit do skoly, tak to bude lepsi.
 
Tak ja mam stetsti ze muj pritel chce zit v cechach...jen musime ted pracovat a pracovat,,ono kdyz nemas v cechach zazemi(byt,dum)jde to velice spatne.Ale jo,libi se mi tu,jen jsou chvile kdy si rikam proc a je mi moc smutno.A nekdy jsem zase moc rada ze jsem tu.Treba az tady jsem poznala tolik veci,jinych kultur atd.Aj ja budu muset do skoly..za par tydnu zacinam,a moc se tesim,potrebuju to.Nejlepsi je kdyz jdu do obchodu a zacnu mluvit holandsky...a oni mi odpovi takovou rychlosti ze se pak musim zeptat jeste jednou anglicky..
 
Tak to ja taky vsemu rozumim. Problem je v tom, kdyz kdyz zacnu mluvit, tak kazdej na me kouka tak divne. Nevim jaky se spravny slovosled ve vete, tak to obcas delam jako v anglictine. A proto je to spatne. Je to tim, ze me skola teprve ceka a vsechno, co jsem se zatim naucila, bylo z TV nebo odposlech. Fakt je, jak kazdej rika, procvicuj, procvicuj.
 
Ahoj, muzu se zeptat, jak planujete tu relokaci zpet do CR? My tez nevladneme zadnymi materialnimi 'zakladnami', ale chceme se vratit do Cech za nejakou dobu. Musim priznat, ze si neumim predstavit,ze bych se vracela s rodinou, staci, ze se budeme premistovat my dva.:-)) Mas muj obdiv.Premysleli jste, ze si najdete praci v Cechach jeste pred oschodem odsud nebo to budet resit az v Cechach? Z toho posledniho bych asi mela dost strach, jit jen tak naslepo a doufat, ze neco sezenes... To mam otazek, vid?:-)) Ja jen, ze mam pocit,ze se musime premistit co nejdriv, nez si poridime deticky, a koukam, ze to treba ani nemusi byt takovy problem stehovat se s detmi do jine zeme. Ma s tim jeste nekdo jiny zkusenosti? Predem dik za radu!
 
Nejjednodussi je se stehovat jeste bez deti,ale to uz jsme nestihly.:-).Mamina kamaradka se stehovala s dcerou do ciziny kdyz ji bylo asi 10.A jak sama rika zvykla si.Nejhorsi byl prvni rok.Ja deti ucim cesky tak si i myslim ze to bude pro ne jednodussi.Asi se mi to mluvi,nebude to jednoduchy.Napisu za par let.Muj pritel uz ma nejake predstavy s mym otcem napr.Taky bych rada slysela zkusenosti jinych.TReba nakonec spadnu z visne.
 
Klárko, rozhodně je lepší stěhovat se do ciziny, pokud nemáš děti nebo dokud jsou ještě malé. Pak už je to složitější, hlavně kvůli škole.
Měla by ses rozhodnout co nejrychleji.
 
Urcite je lepsi se stehovat do ciziny, pokud jsou deti jeste male a nechodi do skoly, ono deti si zvyknou a rychle se uci jazyky, lepe nez dospeli, ale i presto je to prece jen cizina , jini lide, jine zvyky......
 
Bovenaan