Zivot v Nizozemi

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Janino, to píšeš moc hezky. Já sice žiji v obrácené situaci, ale taky jsem měla období, kdy se mi tu v Čechách všechno zdálo být horší než v Holandsku. Ale pak jsem se na sebe naštvala a říkala si, že za to můžu sama, když jsem si vybrala úplně nevyhovující práci (sociolog v bankovnictví, no uznej...), našla jsem si jinou a hned bylo všechno lepší. Teď jsem na mateřské a je mi líto, že tu moc neexistuje práce na částečný úvazek, takže jsem pořád doma a někdy z toho mám depky. Jsem ale pro sebe rozhodnuta, že tu zůstanu, protože se mi tady prostě líbí a v Holandsku bych si už asi nezvykla. Když čtu některé příspěvky v této diskusi, tak nechápu jak se s tím dá žít, s pocitem, že je v Čechách všechno lepší, ale bez vyhlídek na změnu situace. To, že je v Holandsku vyšší životní úroveň je asi pravda, ale kvůli tomu tam zůstat a kazit si život... Přijde mi to škoda. My tu s manželem a dětmi sice nemáme tolik peněz, jako bychom měli v NL a na vlastní domek to taky nevypadá, ale jsme šťastní a to je přeci to hlavní. Samozřejmě to není vždycky tak jednoduché, ale není trochu nespravedlivé si tak stěžovat na novou vlast, když tam člověk žije úplně dobrovolně?
 
První dva roky byly pro mě nejhorší. Byla to velká změna a navíc jsem šla z velkého města na vesnici.
Teď jsem na tom tak, že se cítím víc doma v Holandsku. V Česku se to dost změnilo a lidem už taky přestávám rozumět. Mají jiný problémy než my.
 
Ja vim, ze tam kde jsme za to si muzem sami..ale po pravde receno,jsem tu jen pro meho pritele a jeho syna...kdyby pritel rekl..pojd stehujeme se..tak se stehuju...Stezuju si asi proto ze jeste nevim jak to tu presne chodi..v cechach mi prijde vse automaticky..vite co mate delat,kam jit..Ale nejvic my chybi rodina,a je mi moc lito ze ma dcera nevidi babicky a dedecky casteji.Ale jak jsem rikala,sama jsem si to tak zaridila.
 
Ahoj Sany!
U mě je to zase obráceně, já vím, jak to chodí tady, ale nevím už, jak to chodí v Česku. Dost se tam v poslední době změnilo. Věř mi, první dva roky jsou nejhorší. Musíš taky myslet na sebe a ne jen na svého přítele. A jezdíš často do Čech?
 
Ja jsem tu od srpna 1998, to uz je celkem dlouha doba, ale zatim si porad pripadam jako "zacatecnik". Chybi mi vse ceske a kdyby manzel chtel a videl nasi budoucnost v Cechach, hned bych mela sbaleno...
 
Liso, mas uplne pravdu, ze je tu clovek dobrovolne a ze si za to vlastne 'muze' sam, ale ja za sebe jsem tu kvuli partnerovi, nesla jsem sem kvuli tomu, ze by me Nizozemi nejak pritahovalo. Taky nechci strkat vsechny Holandany do jednoho pytle, ale je to opravdu velky rozdil, a je tezke si zvyknout. Ja jsem sem sla s naivni myslenkou, ze kdyz mam vzdelani,zkusenosti a velkou vuli, ze nebude problem se tady chytit...Bohuzel, realita byla dost jina a clovk se stale setkava s velkymi predsudky. A to jsem behem 2 let dokazala temer nemozne- udelat statni zkousku a vystudovat v holandstine univerzitu. Tim se nechci vytahovat, jen rict, ze snaha z me strany byla velika, ale bohuzel se nesetkala s ocenenim.Stejny pocit mela i vetsina lidi, se kterymi jsem chodila do integracniho kurzu- osobne neznam ani jednoho, ktery by tu byl spokojeny. Opet muzes namitnout,ze si za to muzeme sami. Muzeme, jasne, ze kdybych opravdu moc a moc chtela, mohla bych se sbalit a jit do Cech sama,a le nevim, zda zrovna tohle reseni by bylo to nejlepsi. Jinak jsem rada, ze se ti v Cechach libi. Myslim si, ze Cesi prijimaj cizince (ty ze ''zapadu') celkem pozitivne, alespon soude dle me zkusenosti z prace v mezinarodni spolecnosti a meho manzela, ktery v Cechach 3 roky zil. Mam pocit, ze jeste porad plati takove to ohromeni nad vsim, co je ze 'zapadu':-))).
 
Myslim si, ze clovek musi byt strasne moc trpelivy. Vsechno je jen otazka casu. Nic nejde honem honem. Vazne, taky bych si to nekdy prala. Ne nadarmo moje babi vzdycky rikala, ze s trpelivosti nejdal dojdes.
 
Ja si myslim, ze clovek to nema jednoduchy ani tady ani v Cechach. Vsude jsou nejake prekazky, ktere se musi prekonavat. Nekdy a nekde je to o trosicku slozitejsi, nekde zas jednodussi, zalezi na lidech, ktere mas kolem sebe.. A taky to chce, jak uz psala Martina, TRPELIVOST a pevne nervy. Vsem preji hodne uspechu a hezky den.
 
Jani, myslim si, ze uz jsme to jednou tady resili
smile.gif


Svetluska schreef:
Cechy jsou Cechy a doma je doma.. A na druhou stranu je pravda, ze vsude je neco dobreho a neco zleho.. Takze se da zit kdekoliv a zalezi jen na lidech, jaky si to udelaji..
 
Ahoj Martinko,

holandstinu zatim moc neovladam. Mam jen privatni hodiny, jednou do tydne, to je jako nic. A cekam az se mi ozvou ze skoly na zarazovaci testy, ale to muze trvat pekne dlouho. Jinak se snazim ucit doma kazdy den, mam hodne knizek a cd, a taky se ucim z televize - titulky a teletubbies
smile.gif
Ale jde to strasne pomalu. Rozumim celkem dost, ale nejde mi moc mluvit.. Snad se to brzy zmeni..
 
Ja jsem na tom obdobne. Kazdemu rozumim, protoze jsem mela jak nemcinu tak anglictinu, ale udelat spravne vetu a gramatika, to jde mimo me. To je pro me drama. Takze bych taky chtela chodit na individualni vyucovaci hodiny, aby me pomohli. Problem je v tom, ze rodina na me spis mluvi anglicky nez aby me pomohli s holandstinou. Ale zeptej se holandana na gramatiku? Ten ti rekne jen, proste je to tak.
 
Ja kdyz se zeptam doma na gramatiku, tak nevi nebo je jedno jestli pouziju 'het' nebo 'de' nebo 'hij'. Jeste k tomu vsemu se tady pouziva nejaky desny dialekt a nareci nebo co.. a to pak jsem z toho vedle. Na me se snazi vsichni mluvit holandsky, a kdyz nerozumim tak anglicky, ale ja vetsinou odpovidam jen anglicky :( protoze nejsem schopna dat vetu gramaticky dohromady, slovicek znam celkem dost, ale ta gramatika, ach ach ouvej..
 
Takze jeste jinyma slovama. Ja si muzu psat s nekym akorat tak v cestine, protoze ty dalsi casti fora jsou jen v holandstine.
 
Asi nejak tak.. Obcas nahlidnu do dalsi casti, prectu si to, neco porozumim, ale bohuzel neodpovim.. Ale neboj, hlavu vzhuru, my jsme holky sikovny a zvladnem to, jen to chce cas!
 
Ja vim, jen bych to obcas chtela trochu urychlit. A to je prace ta trpelivost, kterou obas ztracim. Ale mas pravdu. Jsme cesky sikovny holky, tak to musime nejak zvladnout, ne?
 
Nekdy mam pocit,ze zase tak sikovna nejsem,kdyz me se ty slovicka motaji....s pritelem mluvim jenom nemecky,sice se snazi a prohodi neco holandsky,ale ne moc. A nejak mi to nejde s nim mluvit holandsky,ale asi to chce cas.Ale kdyz uz jsme se na tu vojnu holky daly,tak jim ukazeme,ze to zvladneme!
 
Bovenaan