Wonen en werken in Brno

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Monster zit in hetzelfde gebouw als infosys, waar ik voor werk. Het gebouw is 10min van het centraal station. Mischien is het beter om eerst een gedeeld appartement te nemen. Kost je niet veel geld en dan heb je meer tijd om je te orienteren en of Brno je zeker wel bevalt. Maar dat zijn niet zo moeilijk zijn, aangezien halve liter bier een euro is. Ik geloof niet dat Monster je helpt met huisvestiging...weet ik niet zeker..
 
Hallo iedereen,

Over 2 weken vertrek ik voor een stage naar Brno met een bruto maandsalaris van 25,000 czk, dit is voor 1,5 jaar en daarna zal ik meer gaan verdienen. Mijn vrouw komt mee naar Brno en zal haar studie daar verder vervolgen. Voor de studiekosten hebben we gespaard, maar om een redelijk normaal leven te leiden zouden we willen weten hoeveel we nodig hebben om normaal rond te komen?

We zijn bereid om niet luxe te leven, maar willen misschien in het weekend een drankje doen en 1x per week uit eten kunnen.
 
Dat begrijp ik, ik heb deze stage dan ook gekozen omdat ik geen financiële hulp meer krijg vanuit Nederland. Echter vraag ik me af of wij hier samen mee rond kunnen komen. We hoeven geen luxe leven te hebben maar willen wel een normaal leven te hebben. Is dat mogelijk met dit salaris. En zijn er mogelijkheden om een bijbaan te hebben ik ben afgestudeerd in een bachelor in internationale business met als marketing specialisatie.
 
Dat is goed om te weten, tevens vraag ik me af of ik hier ook Engelse les kan geven. Engels is mijn eerste taal, maar ik ben Nederlands.

Een kamer op de universiteit is totdat mijn vrouw komt zeker een optie, maar daarna moeten we toch een apartment hebben. Zijn universitaire kamers voor een korte periode te huren?
 
Dag allemaal,

mijn naam is Bonita. Ik ben een 20-jarige uit Utrecht en voor mijn nieuwe baan bij Monsterboard vertrek ik per 26 juni naar Brno. Omdat de proefperiode 3 maanden betreft, en ik de gok niet durf te wagen, heb ik voor de eerste drie maanden een kamer via Airbnb geregeld. Daarna wil ik graag zelf een woning gaan huren.

Mijn salaris is 30.000 CZK bruto p/m, wat netto dus zou neerkomen op, naar beneden afgerond, zo' 26.000 (volgens een online bruto/netto checker). Verder heb ik hier een telefoonabonnement en sportabonnement lopen die ik beide niet stop kan zetten. Dit levert vaste kosten van 30 euro (835 CZK) op, waardoor ik nog zo'n 25.165 CZK overhoudt.
Wat is in dit geval de maximale huurprijs incl.? Hoeveel CZK per maand moet ik rekenen voor bijv. boodschappen? Ik krijg van het bedrijf voedselbonnen twv 100 CZK p/d, dus voor mij word het al iets goedkoper, maar als Nederlander inschatten wat de kosten daar zijn blijft lastig...
Verder vroeg ik me af hoe het daar zit met bijv. gemeentelijke belastingen, extra kosten en het ophalen van vuilnis. Beschikt men daar ook over de groene en zwarte bak, zoals men die hier kent? Wordt plastic daar ook uitgescheiden?

Ik heb via Bravis en realspektrum al ontzettend leuke appartementen gezien en op enkele al gereageerd. Zijn deze websites betrouwbaar en zijn er websites die jullie zelf aan zouden bevelen?

Ben ook erg benieuwd naar eventuele ervaringen met het wonen en werken in Brno. Zijn er toevallig ook mensen die bij Monsterboard werken?

Veel liefs,
Bonita
 
Van 30.000 Kč bruto kun je in ieder geval makkelijk rondkomen in Brno. Een appartement zoeken heeft denk ik pas zin als je hier eenmaal bent, want wat wordt aangeboden, wordt vrijwel altijd per direct verhuurd. In de huur zitten ook de kosten voor het afval meestal inbegrepen (even navragen aan de makelaar als je iets op het oog hebt).
 
Oh gelukkig maar! Dat is dus wel het bruto salaris. Heb het netto via internet berekend, maar dat is altijd maar een gok. Ik wilde zelf het liefst vast van tevoren op apartementen reageren, zodat ik deze zo snel mogelijk kan bekijken. Ik kan op zijn vroegst in september een eigen apartement huren, omdat mijn vader al mijn meubels naar Brno zal brengen en dit pas tegen die tijd kan doen. Hij zit zelf momenteel ook in een verhuizing, dus het is nogal een drukke boel hier. Moederlief heeft een baan in Curaçao weten te bemachten en gaat daar samen met mijn vader heen emigreren. Ik heb het dus niet van een vreemde haha!

Dit kan je vinden op brnoexpatcentre.eu/services/waste-fee.
Er staat nog veel meer info op brnoexpatcentre.eu.
In Brno wordt er net zoals in alle steden gescheiden afval ingezameld zie jaktridit.cz/en.
Als je hierboven in deze rubriek "Wonen & Werken" zoekt op "Brno" dan kom je andere topics tegen met huren etc.
Super, daar heb ik echt heel veel aan! Heb alle topics over wonen/werken in Brno al doorgespeurd maar kreeg daar geen antwoord op de door mij gestelde vragen. Vandaar ook dat ik ze stelde. ;)

Veel liefs,
Bonita
 
Van die voedselbonnen kun je tussen de middag warm eten. Restaurants hebben speciale menu's om die tijd. Dus je zou kunnen volstaan met alleen nog maar brood of iets dergelijks te kopen voor 's morgens en 's avonds.
Op deze site vind je informatie over fitnessabonnementen: http://www.fitness-tips.nl/speciale-trainingtips/fitnessabonnement-opzeggen.

Hoe zeg ik een fitnessabonnement op?
Voordat je het abonnement opzegt, is het verstandig om te kijken wat de opzegtermijn is die de sportschool hanteert. Mogelijk kan je per maand opzeggen of is er de mogelijkheid het abonnement af te kopen. Wat veel mensen ook niet weten, is dat opzeggen altijd mogelijk is wanneer je nieuwe adres door verhuizing verder dan een bepaald aantal kilometers van de sportschool komt te liggen – ook al ging je voor een jaarcontract.
 
Heey Bonita,

Ze hebben ook Facebook Groepen voor mensen die op zoek zijn naar een accomodatie.

Voor het delen van een appartement of op zoek naar een eigen appartement:

https://www.facebook.com/groups/MultilingualFlatsInBrno/

Groep opgericht voor alle non-Tsjechen voor van alles en nog wat:

https://www.facebook.com/groups/livinginbrno/

Mocht je opzoek zijn naar tweede hands meubilair etc:

https://www.facebook.com/groups/430858610335696/

Ik werk zelf naast het kantoor van Monsterboard voor een ander bedrijf en woon momenteel al bijna weer 3 jaar in Brno. Mocht je nog vragen hebben, dan help ik je graag verder.

Ik weet zeker dat je Brno geweldig zal vinden. Echt een hele internationale stad en harstikke veel te doen.

Groet,

Daniel
 
Bravis en Realspektrum zijn real estate agency. Meestal betekent dit dat je een maand huur als commisie extra moet betalen. http://www.bezrealitky.cz/ zou je ook kunnen proberen. Hier is het rechtstreeks van landlord naar bewoner. Mocht je op korte termijn echt iets nodig hebben, dan kun je het beste contact opnemen met www.foreigners.cz. Je betaald commissie, maar je krijgt er echt veel voor terug
 
Ontzettend blij met je reactie!! Heb contact opgenomen met mijn sportschool mbv dat formulier en mag inderdaad mijn sportabonnement tóch nog opzeggen. Ze deden wel moeilijk maar gezien mijn emigratie mogen ze me geen abonnement afdwingen. Hoop dat ik nog wat geld terug krijg, aangezien ik vooruit heb moeten betalen, maar zo niet, dan ben ik in ieder geval al blij dat ik die extra kosten niet meer heb in Brno. (:

Ik werk zelf naast het kantoor van Monsterboard voor een ander bedrijf en woon momenteel al bijna weer 3 jaar in Brno. Mocht je nog vragen hebben, dan help ik je graag verder.

Ik weet zeker dat je Brno geweldig zal vinden. Echt een hele internationale stad en harstikke veel te doen.
Dankjewel voor je reactie Daniel,

hoop ontzettend dat ik Brno zo geweldig ga vinden als je zegt haha! Vraag me wel af wat je bijv. kwijt bent aan eten/drinken/overige kosten per maand. Heb al te horen gekregen dat ik met de voedselbonnen wel een lekkere lunch kan eten, maar het 'over all' plaatje is moeilijk te creeëren.
Hebben ze daar ook gemeentelijke belastingen e.d.?

Bravis en Realspektrum zijn real estate agency. Meestal betekent dit dat je een maand huur als commisie extra moet betalen. http://www.bezrealitky.cz/ zou je ook kunnen proberen. Hier is het rechtstreeks van landlord naar bewoner. Mocht je op korte termijn echt iets nodig hebben, dan kun je het beste contact opnemen met www.foreigners.cz. Je betaald commissie, maar je krijgt er echt veel voor terug
Oh super, die had ik nog niet gevonden! Heb al wel op foreigners.cz zitten kijken. Ontzettend schattige appartementen gevonden en ook al wat contact gehad. Wat ze mij in de mail aangaf was "The revenue for such service is in the amount of one monthly rent only + 21%VAT. VIP service package for first 12 months is for free." Eigenlijk dus het zelfde als bij Bravis en Realspektrum.. Beetje jammer, maar het is denk ik niet anders..

Veel liefs,
Bonita
 
Bovenaan