Waar is dit?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Heet hij toevallig "Nepokořen"?

Na de opheffing van het klooster in Rumburk (1950) in de jaren 1957-1958 werd vanuit de voormalige tuin van het kapucijnenklooster het Rumburk Opstandpark aangelegd. Het standbeeld Unconquered (1958) van de academische beeldhouwer Vendelín Zdrůbecký staat hier.

GESCHIEDENIS​

Een zeer waardevol deel van de begane grond van de voormalige baroktuin, een bewijs van de ontwikkeling van de kloostertuinen door het natuurpark die de omgeving van de gebouwen completeren. Sinds 1958 - Rumburk Rebellion Park - is het gebied uitgerust met het standbeeld van de Onbevlekte Ontvangenis, gemaakt in 1958 door de academische beeldhouwer Vendelín Zdrůbecký om de gebeurtenissen van mei 1918 te herdenken.

BESCHRIJVING​

Het beeld Unconquered is gemonteerd op een eenvoudige, ruw bewerkte sokkel zonder inscriptieveld. Standbeeld - een man met zijn handen op zijn rug gebonden geknield op een ruw gesneden blok steen, gekleed in een lange broek en een shirt met lange mouwen, de figuur is gebouwd in een lichte tegenpost (aan de linkerkant), de man heeft korte golvend haar, zijn gezicht is baardloos, op zijn hoofd zit een verbandband dat zijn ogen gedeeltelijk bedekt. In de jaren 1987 - 1988 zijn in het park bij de voormalige kloostertuin bloemperken en wanden aangebracht. INSCHRIJVINGEN: aan de rechterkant van de sokkel (onder de voeten van de soldaat) „V. ZDRŮBECKÝ "Monument voor de Rumburk-opstand - onoverwonnen - zandstenen sculptuur met de held vóór uitvoering, in het park is er ook een granieten plaat uit 1958 en een metalen plaat uit 1978. Monument "Park Rumburk Rebellion" geïnstalleerd 1958, zandsteen met gepolijste granieten plaat met negatieve letters. Metalen plaat van r. 1978 op granieten steen „Rumburk Rebellion Park, / gebouwd door de inwoners van de stad / ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Rumburk Rebellion. Het monument is het werk van Acad. / beeldhouwer Vendelín Zdrůbecký. ”(brons, afmeting 60 x 30 cm, auteur Prof. A. Čelechovský) uit 1951 op de plaats van de executie en het standbeeld Unconqued uit 1958 in het park bij de voormalige klooster. Het evenement herdenkt een monument uit 1951 op de plaats van de executie en een standbeeld van de Onoverwonnenen uit 1958 in het park bij de voormalige. klooster. Het evenement herdenkt een monument uit 1951 op de plaats van de executie en een standbeeld van de Onoverwonnenen uit 1958 in het park bij de voormalige. klooster.

BESCHRIJVING MONUMENTALE WAARDE​

Het beeld werd in 1958 gemaakt door de academische beeldhouwer Vendelín Zdrůbecký om de gebeurtenissen van mei 1918 te herdenken, toen de zogenaamde Rumburk-opstand plaatsvond onder invloed van gebeurtenissen in Rusland. De gestileerde figuur van een lid van het 7th Rifle Regiment is afgebeeld op het moment van executie. De auteur heeft geprobeerd deze grenssituatie met maximaal effect weer te geven. Het ontkent niet een duidelijke uitvinding in de horizon van het zogenaamde socialistisch realisme, die in werkelijkheid de uitdrukking van de werkelijkheid met een sterk sociaal accent promoot

 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Knap gevonden @rainbow. Ik kende het niet en wel een interessante geschiedenis.

Monument voor de muiters van de Rumburk opstand.

De opstand van Rumburk was een muiterij van Tsjechische soldaten in het Oostenrijks-Hongaarse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het vond plaats op 21 mei 1918 in de stad Rumburk in Noord-Bohemen.

De opstand.
De Tsjechische soldaten waren voormalige gevangenen van het keizerlijke Russische leger. De opstand begon op 21 mei 1918, na 6 uur 's ochtends, toen 65 mannen, onder leiding van František Noha, weigerden zijn commandanten te gehoorzamen: hij bewapende zich met een geweer. Verschillende soldaten werden aan de opstand toegevoegd, het totaal het aantal bedroeg ongeveer 700. Hoewel de opstand spontaan uitbrak, legden de leiders snel contact met Tsjechische soldaten van het 18e Infanterieregiment van Hradec Králové, die in Česká Lípa gelegerd waren. Alleen dit kon de opstand naar andere gebieden vertalen, die had kunnen uitgroeien tot een revolutie die in de Tsjechische landen was gevallen. De rebellen veroverden aanvankelijk de stad Rumburk en marcheerden vervolgens naar Nový Bor. Hier werden ze omsingeld door troepen van het Oostenrijks-Hongaarse leger, waaronder het 18e Infanterieregiment van Hradec Králové. Ongeveer 1.000 - 1.200 muiters werden verslagen en de meeste van hen werden gevangen genomen.

De gevolgen.
Tien muiters werden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd: Naast František Noha, werden Stanislav Vodička genaamd Stanko en Vojtěch Kovář aangewezen als de leiders van de opstand. Op 29 mei 1918, in de vroege ochtenduren, werden ze doodgeschoten. Jakub Bernard, Jiří Kovářík, Jakub Nejdl, František Pour, Jan Pelnář, Antonín Šťastný en Jindřich Švehla werden die avond geëxecuteerd. Nog eens veertien muiters kregen vijf tot tien jaar gevangenisstraf.

Van de meer dan 580 beschuldigde rebellen werden er 116 als straf naar het front gestuurd en de rest werd opgesloten in het kleine fort van Terezín, een gevangenis die door de Oostenrijks-Hongaarse autoriteiten werd gebruikt voor politieke gevangenen.

Bos-begraafplaats.
Zeven van de tien geëxecuteerde deelnemers aan de opstand liggen begraven op de bosbegraafplaats van Nový Bor. Achter op de bosbegraafplaats staat een monument voor de helden van de Rumburk-opstand. Het werd onthuld op 27 mei 1923. Tekst op het monument: Wee een man die niets heeft om voor te sterven. (L.N. Tolstoj).
Bron en.wikipedia.org + liberecky-kraj.cz.

Zelfs de tekst van František Noha's afscheidsbrieven aan zijn moeder en broers en zussen staat op cs.wikipedia.org.
 
Laatst bewerkt:
Even ten zuiden van de stadsrand van Nový Bor heb ik de foto van de terechtstelling gemaakt (bericht 4819) die geschilderd is op de zijkant van een aantal garageboxen.
Ervoor (niet op de foto zichtbaar) is eveneens een monument dat aan de Rumburk opstand herinnert: Pomnik Rumburské vzpoury.
Op de plek waar in 1918 de laatste schermutselingen van de Rumburk opstand plaatsvonden bevindt zich een stenen monument vergezeld door een vlaggenmast met daarin de Tsjechische driekleur als herinnering. In 1923 werd hier een eerste monument geplaatst maar dat werd verwoest in de tweede wereldoorlog.
In 2015 werd daarom een vervangend monument geplaatst met op de achtergrond de schildering op de garageboxen.

 
In het kader van "onbekend maakt onbemind" nogmaals een (deel van een) kunstwerk.
Met daarbij de vraag: "waar is dit?"
En de aanbeveling: als je ooit in Tsjechië in de buurt komt, ga er beslist eens kijken.
Ons vroeg men: "komt u helemaal uit Nederland om ..... te bekijken?".
Ik moet zeggen, het was zeer indrukwekkend en we hadden het absoluut niet willen overslaan.

14 kunstwerk.JPG
 
Dat is helemaal juist Keesie!
Památník Vojna is even ten zuiden van Příbram gelegen.
Het oorspronkelijk na WO2 stammende kamp, toen gebruikt als gevangenis voor Duitse oorlogsgevangenen werd in de jaren 1949-1951 als dwangarbeiderskamp gebruikt en was vervolgens tot 1961 in feite een goelag, maar dan op Tsjechisch grondgebied -uniek in zijn soort- waar tegenstanders van het communistische regime gevangen zaten en dwangarbeid moesten verrichten in de nabijgelegen uranium-mijnen,
Toen we er zelf waren waren er nog geen tien bezoekers op het terrein en zoals ik al zei stond men er paf van dat men bezoek uit Nederland kreeg.
Památník Vojna tref je op maar weinig "tips for trips" sites aan, maar is wat ons betreft zeker de moeite waard.
Meer info over de kunstenaar en zijn werk op https://www.muzeum-pribram.cz/cz/akce/detail/sochy-jiriho-sozanskeho/184
Meer info over het Vojna kamp (dat trouwens vernoemd is naar de nabij gelegen Vojna berg) op https://www.muzeum-pribram.cz/cz/pamatnik-vojna-lesetice/z-historie/
Een deel van de site is ook beschikbaar in het Duits en Engels via de menuknop linksboven in de hoek.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan