Voorburg/Leidschendam - Hranice

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
23456471_1955540291437105_8498464465550689779_o-860x484.jpg

Vanaf 8 december branden de lichtjes in de boom

De honderden lichtjes in de grote kerstboom voor de Oude Kerk, het hart van het Huygenskwartier, worden op vrijdag 8 december ontstoken. De kerstboom is een geschenk van de Tsjechische zusterstad Hranice. Dit feestelijke moment wordt extra sfeervol door de liedjes van het kerstkoor van de Lusthofschool en de muzikale begeleiding van Muziekvereniging St. Caecilia. De kerk deelt warme chocolademelk en glühwein uit en de ondernemers zorgen voor gezellige kerstkramen. Als afsluiting wordt er om 18.45 uur een concert (gratis) in de Oude Kerk aangeboden door het Huygensfestival. Vanaf 16.00 uur is men op 8 december welkom voor deze sfeervolle start van de kerstperiode.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bestuur Huygens Muziek Festival wil relatie leggen met musici uit Hranice

Het bestuur van de Stichting Huygens Muziek Festival is weer compleet. Annet Weijermars volgt Tilly Zwartepoorte als voorzitter op. Frank Rozenberg en Robin Edgar zijn respectievelijk als secretaris en algemeen bestuurslid tot het bestuur toegetreden. Met Nicolle Bleichrodt (penningmeester) en Hans de Raad (artistiek leider) is het bestuur op sterkte voor het organiseren van het Huygens Muziek Festival. In 2018 zal dat plaatsvinden op 7, 8 en 9 september in het Huygenskwartier Voorburg.

Het bestuur is al gestart met de voorbereidingen voor 2018. Voorzitter Annet Weijermars: ”Het organiseren van het driedaagse Huygens Muziek Festival blijft natuurlijk de hoofdtaak van het bestuur. Tegelijkertijd gaan we bekijken of we tot aan september volgend jaar nog een paar andere activiteiten kunnen organiseren. Er staat in ieder geval bij het ontsteken van de Kerstboom in het Huygenskwartier Voorburg op 8 december aanstaande al een concert gepland. Ook denken we eraan om in maart 2018 een voorproefje van het Huygensfestival 2018 voor onze samenwerkingspartners, de fondsen die ons ondersteunen, de media en (potentiële) sponsors en donateurs te organiseren.”

Hans de Raad licht als artistiek leider de plannen voor 2018 toe: ”Afgelopen september hebben we in een nieuwe opzet en samenvallend met de Open Monumentendag het Huygens Muziek Festival georganiseerd. Er was meer variëteit in muziekstijlen, van klassiek tot big band, er was een mix van amateur- en professionele musici en de samenwerking met de winkeliers en restaurants in het Huygenskwartier werd gezocht. Die opzet willen we met een aantal verbeteringen doorzetten naar 2018. In 2018 willen we ook de relatie met jonge musici uit de zustersteden Hranici (Tsjechië) en Konstancin-Jeziorna (Polen) leggen. ”

Bron: voorburgsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstboom uit Hranice brandt weer in Voorburg

kerstboom2-1024x577.jpg


De lichtjes in de Kerstboom aan de Herenstraat in Voorburg branden weer. Gisteravond werden ze officieel in werking gesteld door de Tsjechische ambassadeur in Nederland, mevrouw Jana Reinišová, en burgemeester Klaas Tigelaar. Zoals een traditie komt de boom uit Hranice, de Tsjechische zusterstad van Leidschendam-Voorburg.

kerstkoor-300x169.jpg


Het schouwspel werd gadegeslagen door een grote schare kinderen en volwassenen. Die konden ook genieten van kerstliederen gezongen door kinderen van de Lusthofschool, begeleid door muzikanten van Sint Caecilia. Er waren warme dranken (chocolademelk en glühwein) en er konden bij een paar kramen kerstproducten gekocht worden. (foto’s Ot Douwes)

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuw! Huygens Festival Amuse…

Op donderdag 8 maart aanstaande wordt voor de eerste keer de Huygens Festival Amuse georganiseerd. Een muzikaal en gevarieerd voorproefje voor het hoofdgerecht dat dit jaar op 7, 8 en 9 september tijdens het Huygens Festival wordt geserveerd.

De Huygens Festival Amuse vindt plaats in de Franse Kerk in het Huygenskwartier Voorburg en bestaat uit vijf korte en gevarieerde optredens. Hans de Raad, artistiek leider Huygens Festival: ”We hebben burgemeester Tigelaar bereid gevonden om de opening te verzorgen op het kerkorgel van de Franse Kerk, waarmee we ook de link leggen met de Open Orgeldag op 8 september. Daarna hebben we het Hadriani Kwartet bestaande uit vier jonge (strijk)musici. Zij verwijzen naar de samenwerking met de Werkgroep Stedenbanden Hranice uit Tsjechië en de Werkgroep Stedenbanden Konstancin-Jeziorna uit Polen, waarmee we een uitwisseling van jonge musici organiseren. Ook een delegatie van jonge Hongaarse musici zal hieraan meedoen.”

Ook Windkracht 10, dat onlangs een succesvol benefietconcert heeft gegeven in de Oude Kerk, staat op het programma. Hans de Raad: ”Tijdens de Huygens Festival Amuse zal verder The Hague Hungarian Choir optreden. In combinatie met de stedenbanden met Polen en Tsjechië zal de Centraal-Europese muziek op het Huygens Festival in september goed vertegenwoordigd zijn.”

Het meest verrassende deel van de Huygens Festival Amuse is het optreden van CodeKlavier. ”Daar wil ik eigenlijk niet veel over kwijt. Met CodeKlavier leggen we tijdens de Amuse zowel een link met Constantijn als met Christiaan Huygens. Daar moeten de bezoekers zich echt door laten verrassen,” aldus Hans de Raad.

De Huygens Festival Amuse vindt plaats op donderdag 8 maart in de Franse Kerk, Franse Kerkstraat 24 in het Huygenskwartier Voorburg. Zaal open: 19.30 uur. Start programma: 20.00 uur. De toegang is gratis. Wilt u zeker zijn van een plek? Meld u dan aan op www.huygensfestival.nl/amuse2018.

Bron: Bestuur Huygens Festival
 

Ad Verschoor

Donateur
Expositie Stedenband Tsjechische fotografen

16 oktober – De werkgroep stedenband met Hranice organiseert in galerie BW5 aan het Zwarte Pad 5 een expositie van twee Tsjechische kunstenaars uit Hranice. Radovan Langer, al heel lang verbonden aan de stedenband, is een halve Voorburger, hij heeft een uitgebreide kennissenkring onder Voorburgse kunstenaars en komt al meer dan 25 jaar deze kant op. Hij heeft meegedaan aan kunstexposities en veel van zijn werk is in Voorburg en omstreken tot stand gekomen. Langer heeft aan de wieg gestaan van de samenwerking tussen Hranice en vormt een constante factor in deze warme stedenband.

Milan Kastovsky is ook al diverse keren hier geweest in het kader van de fotografie. Hij heeft ook veel reizen door Europa gemaakt en daar zijn prachtige fotografische producten uit voortgekomen, waarvan hij enkele op deze expositie laat zien.

Bron: voorburginsite.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Stedenband met Hranice wordt aangehaald21 oktober
– De stedenband met het Tsjechische Hranice wordt komende dagen flink aangehaald. Niet alleen de voorzitter Stedenbanden, oud-wethouder Tilly Zwartepoorte (hier op de foto) gaat daar bezoek, ook burgemeester Klaas Tigelaar geeft daar acte de présence om de relatie met Hranice nog eens te onderstrepen. Dat is nodig want het zoemde rond dat de stedenband onder druk zou staan. Rechts Frans van Veen die de stedenband krachtig ondersteunt met raad en daad. Hij is onder meer de man achter de kerstboom uit Hranice die ook dit jaar weer bij de Oude Kerk zal schitteren. Links oud-wethouder Frank Rozenberg die zijn fotoatelier BW5 aan het Zwarte Pad 4 ter beschikking stelde voor de expositie van twee Tsjechische kunstenaars onder wie Radek Langer (naast hem) wiens schilderijen en objecten te zien zijn. Zaterdag werd de expositie geopend die tot en met 9 november duurt.
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Vlietgrieten’ vermaken ouderen in Hranice
Digitaal-Dagblad-134.jpg


Onlangs verzorgden De Vlietgrieten een fraai concert voor bejaarden in onze zusterstad Hranice. Dit weekend werd de 100ste verjaardag van het ontstaan van de republiek Tsjechen-Slowakije op grootse wijze gevierd. In aanwezigheid van delegaties uit de zustersteden zijn er talrijke optredens, waaronder uit Leidschendam-Voorburg door het shantikoor De Vlietgrieten.

Bron: voorburgsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Einde aan stedenbanden
De gemeente stopt per 1 januari 2019 met de stedenbanden die het heeft met Hranice (Tsjechië), Konstancin Jeziorna (Polen) en Temecula (VS). Ze zijn achterhaald, aldus B&W in een brief aan de gemeenteraad. Sinds 2015 geeft de gemeente er al geen subsidie meer voor noch ambtelijke ondersteuning. Een financiële bijdrage aan de jaarlijkse komst van een kerstboom vanuit Hranice naar Voorburg blijft wel mogelijk.

De stedenband van Voorburg met Hranice ontstond in 1990; van Leidschendam met Konstancin Jeziorna in 1991; de band tussen Voorburg en Temecula in 1993. Bij Hranice en Kostancin Jeziorna lagen steun aan de ontwikkeling van de democratie daar na de val van het communisme aan de basis, bij Temecula een persoonlijke band tussen de burgemeesters.

De stedenbanden bestonden vooral uit de uitwisseling van groepen en mensen op culturele en vriendschappelijke basis. In 2009 bleek uit onderzoek al dat er geen noodzaak was voor de stedenbanden en dat die alleen uit eigen belang overeind werden gehouden. In 2011 werd besloten de subsidie aan de Stichting Stedenbanden af te gaan bouwen tot nul in 2015. Desondanks werd er in 2015 nog eens 10.000 euro subsidie gegeven, dit jaar opnieuw 9250 euro.

B&W wijzen het nieuw leven inblazen van de stedenbanden van de hand. De idee van een stedenband is achterhaald. De toestand zo houden is ook geen optie. Vandaar het besluit ermee te stoppen.

Bron: vlietnieuws.nl
 
Eindelijk, eindelijk gestopt met de onzinnige stedenband.
Het was weggegooid geld.
Snoepreisjes voor ambtenaren.
Ik ben, als ex Voorburger, op bezoek geweest in Hranice.
Op eigen kosten.
Rond 1992.
Het ontbrak ze aan niets.
Ook niet aan aan ontwikkeling van de democratie.
Afijn, de kerstboom mag blijven.

Groet uit een mooi Ermelo.
 

kuurgast

Donateur
21 oktober – De stedenband met het Tsjechische Hranice wordt komende dagen flink aangehaald. Niet alleen de voorzitter Stedenbanden, oud-wethouder Tilly Zwartepoorte (hier op de foto) gaat daar bezoek, ook burgemeester Klaas Tigelaar geeft daar acte de présence om de relatie met Hranice nog eens te onderstrepen. Dat is nodig want het zoemde rond dat de stedenband onder druk zou staan.
De gemeente stopt per 1 januari 2019 met de stedenbanden die het heeft met Hranice (Tsjechië), Konstancin Jeziorna (Polen) en Temecula (VS). Ze zijn achterhaald, aldus B&W in een brief aan de gemeenteraad. Sinds 2015 geeft de gemeente er al geen subsidie meer voor noch ambtelijke ondersteuning.
Zo ......... eerst de banden even aanhalen en dan binnen twee weken het einde bekend maken. :denk:
De stedenband kostte allang geen geld meer. Hranice is nog wel goed genoeg voor een mega grote kerstboom.
Stedenbanden "oude stijl" zijn zeker achterhaald.
Stedenbanden "nieuwe stijl" blijven juist wel belangrijk.
Met hulp van social media kunnen de diverse organisaties veel makkelijker contacten leggen en onderhouden.
Denk daarbij aan uitwisselingen van scholen, scouting, koren, sportclubs.
De kosten kunnen ze prima zelf regelen.
Maarrrrr ....... klein beetje ondersteuning van eens in de paar jaar een bezoekje van de burgemeester geeft het net even wat meer aanzien in Tsjechië.
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Verkeerde voorstelling van zaken Stedenbanden’

10/11 november – Het zoemde al een tijdje rond dat het College af wil van de Stedenband Hranice (Tsjechië), Temecula (VS) en Constancin-Jeziorna (Polen). ‘Niet meer van deze tijd’, concludeert het College kort gezegd en stelt de gemeenteraad voor de Stedenbanden per 1 januari op te heffen want ‘het ontlast de ambtelijke organisatie en het bespaart ons geld’. De grote vraag is of we ook als burgerij de zoveel in 25 jaar zorgvuldig opgebouwde contacten en relaties zo van tafel willen laten vegen. En nog minder fraai, klopt het allemaal wel hoe het College zich in deze kwestie opstelt? Nee, horen we van enkele insiders.

‘Burgemeester Tigelaar legt de gemeenteraad een verkeerde beslissing voor’, zegt Frans van Veen bestuurslid van de Stichting Stedenbanden LV. ‘De gemeenteraad wordt ineens geconfronteerd met het voorstel tot opheffing. Uit het voorstel (zie hiervoor het ontwerpbesluit van de gemeenteraad) blijkt dat er buitengewoon eenzijdig een aantal ook deels onjuiste argumenten wordt opgevoerd. Juist nu onlangs een mooi eeuwfeest is gevierd in Hranice en vele mensen uit onze gemeente, onder wie de burgemeester, daarbij aanwezig waren. Zo is het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat de raad zou moeten instemmen met de opheffing van de stedenbanden vanwege ‘herhaaldelijke betrokkenheid van de raad in het verleden’.

‘De reden van het (voorlopig) stopzetten van de subsidie is niet genoemd. Dit werd destijds gedicteerd door de financiële crisis. Er is toen ‘uitgesproken’ dat de situatie in ‘betere tijden’ zou worden heroverwogen en juist daarom zijn de stedenbanden toen niet opgeheven. Die betere tijden zijn er nu. Er werd ook geen personeel beslag meer gelegd op de gemeente maar die werd van geval tot geval beoordeeld. Stedenbanden, in dit geval met Constancin-Jeziorna en Hranice hebben zeker niet onder de ‘tijdgeest’ geleden maar floreren nog steeds. Het zou beter kunnen, met een positieve grondhouding van de gemeente, weinig inspanning en een bescheiden subsidie. De betrokkenheid kan dan beperkt blijven tot ‘vlagvertoon’ of representatie’.

‘Door stedenbanden vinden uitwisselingen plaats tussen scholen, muziekgezelschappen, sportverenigingen, beeldend kunstenaars en fotoclubs. Op cultureel en maatschappelijk gebied voldoen de stedenbanden volledig aan de doelstellingen, zoals neergelegd in de door de gemeente opgestelde stichtingsakte. Ambassadeurs uit meer landen dan alleen die van de stedenbanden komen hier graag voor culturele uitwisseling. Moet daar dan een ander ‘voertuig’ voor ontwikkeld worden? Dat lijkt mij een behoorlijke verspilling. De jaarlijkse kerstboom uit Hranice bijvoorbeeld is een geschenk aan deze gemeente. De werkgroep verzorgt de komst volledig zelf. Huygenskwartier en gemeente sluiten daarbij aan! Is het niet vreemd dat de gemeente wèl die boom al gedurende 18 jaar accepteert maar de stedenband wil verbreken?’.

Frans van Veen hoopt vurig op een herstelbeweging van het College, al dan niet door de gemeenteraad opgedragen. ‘Mijn conclusie is de stichting met de stedenbanden laten voortbestaan met een bescheiden subsidie en eventuele gewenste economische activiteiten mee laten ontwikkelen’.

Bron: voorburginsite.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstboom in Voorburg

100X100__strom.jpg


De kerstboom uit de Tsjechische zusterstad Hranice wordt op vrijdag 7 december om 17.00 uur verlicht door de ambassadeur van Tsjechië. Voor en na is er zang van schoolkinderen en een dameskoor en om 17.45 uur is er een gratis concert in de Oude Kerk.

Plaats: Oude Kerk, Herenstraat 77, 2271-CC-Voorburg
Datum: Vrijdag 7 december 2018 om 17.00 uur
 

Ad Verschoor

Donateur
kerstboom2-860x484.jpg


U zegt het maar: Stedenbanden en kerstbomen

B&W willen van de stedenbanden met Hranice (Tsjechië), Konstancin Jeziorna (Polen) en Temecula (VS) af. Ze hebben geen waarde meer, zo meent het gemeentebestuur. Daar kan van mening over verschild worden. Wellicht zouden burgemeester en wethouders er zich wat beter in moeten verdiepen. Dan zou de gemeente ook niet het volgende melden bij de vergunningverleningen: ‘Voorwerp op de openbare plaats t.b.v. de onderlinge stedenband tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en zusterstad Hranice. Aan Winkelcentrum Leidsenhage is op 30 november 2018 een vergunning verleend voor het plaatsen van een kerstboom in het winkelcentrum locatie plein aan de Berkenhove van 7 december 2018 tot en met 8 januari 2019 t.b.v. onderlinge stedenband tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en zusterstad Hranice’. Helaas: het gaat in Leidsenhage om de boom geschonken door Konstancin Jeziorna. Net als in voorgaande jaren. Die wordt zaterdag ‘plechtig’ van licht voorzien. In het bijzijn van B&W. Het exemplaar uit Hranice wordt elk jaar bij de Oude Kerk in Voorburg geplaatst. Er ook dat gebeurt al ‘eeuwen’. Daar is de ontsteking van de lichten voor vanmiddag 17.00 uur gepland. Ook weer met B&W. Hranice was ook de zusterstad van Voorburg terwijl Leidschendam het met Konstancin Jeziorna deed. Maar dat zal op het Raadhuis wel volstrekt onbekend zijn.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Hier staat hij weer !!!!!!

oude-kerk-300x225.jpg


Onder grote belangstelling is de Voorburgse Stedenbandboom, afkomstig uit het Tsjechische Hranice, bij de Oude Kerk in het licht gezet. Dat gebeurde door de Tsjechische ambassadeur in Nederland, mevrouw Jana Reinišová. Er was een mini-kerstmarkt ingericht, kinderen zongen kerstliederen en na afloop was er een gratis concert in de Oude Kerk.
 

Ad Verschoor

Donateur
Reddingsplan stedenbanden blijkt er niet te zijn

GBLV-gemeenteraadslid Hans Peter Klazenga was zeker van zijn zaak. In een gemeenteraadsdebat over het einde van de stedenbanden tussen de gemeente en Hranice (Tsjechië), Konstancin Jeziorna (Polen) en Temecula (VS) presenteerde hij een initiatief dat hij samen met zijn VVD-collega Philip van Veller had ontwikkeld. Er diende een seminar te komen over stedenbanden en de randvoorwaarden die daarbij gehanteerd moeten worden. Het besluit de stedenbanken te kappen zou tot die tijd moeten blijven liggen. ,,Gooi geen oude schoenen weg voor je nieuwe hebt’’, aldus Klazenga.

In zijn bijdrage aan het debat nam Van Veller echter afstand van het woord ‘initiatief’. Hij repte over de vraag hoe internationale contacten van de gemeente er uit zouden moeten zien. Daarop ging burgemeester Klaas Tigelaar gretig in. Hij noemde het ‘prima’ om over de internationale rol van de gemeente verder te praten, maar hield tegelijk vast aan het beëindigen van de huidige stedenbanden. Tot Klazenga’s verbazing gaf Van Veller vervolgens aan ‘tevreden’ te zijn. Het besluit de stedenbanden af te kappen kon volgens hem door gaan.

Onder druk van GBLV-fractieleider Frank Rozenberg besloot de gemeenteraad vervolgens om dat besluit aan te houden vanwege de gerezen ‘verwarring’. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP verklaarden akkoord te zijn met het beëindigen van de stedenbanden; GroenLinks sloot zich aan bij het ‘initiatief’ van Klazenga. D66 deed niet mee aan het debat. Met de instemming van de VVD zou er een meerderheid zijn voor het stoppen met de stedenbanden. Overigens weten de partnersteden nog van niets. Burgemeester Tigelaar wil hen pas informeren nadat hier besluiten zijn genomen.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Stedenbanden afgeschaft
De gemeente heeft de deelname aan de stedenbanden met Konstancin-Jeziorna (Polen, sinds 1991), Hranice (Tsjechië, sinds 1990) en Temecula (VS, sinds 1993) beëindigd. Voor het behoud waren alleen de oppositiepartijen GBLV, D66 en GroenLinks. Volgens de voorstanders van de afschaffing is er geen gemeentelijke bemoeienis met de stedenbanden nodig om de maatschappelijke activiteiten die in het kader van de stedenbanden plaatsvinden, door te laten gaan.

De drie stedenbanden vallen onder een stichting waarbij er voor elke stedenband afzonderlijk een werkgroep verantwoordelijk is. Volgens B&W zijn de stedenbanden te kenmerken als culturele/vriendschappelijke stedenbanden die vooral bestaan uit uitwisseling van groepen mensen: collega’s, verenigingen en vrienden. Uit Polen en Tsjechië komen bovendien jaarlijks kerstbomen. De gemeente wil zich nog gaan beraden op de vraag hoe in de toekomst om te gaan met internationale contacten. Oorspronkelijk wilde coalitiepartij VVD wachten met de afschaffing totdat dat beraad gevoerd was. Later gingen de liberalen ‘om’ en steunden zij toch het voorstel van B&W een einde te maken aan de stedenbanden.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Bizar einde stedenbanden door toedoen coalitie

14 januari – De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 8 januari een einde gemaakt aan de al meer dan 25 jaar bestaande stedenbanden met Hranice in Tsjechië en Konstancin-Jeziorna in Polen. De Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg zegt verbijsterd te zijn over het optreden van de burgemeester en de gemeenteraadsfracties die vóór opheffing hebben gestemd.

De stedenbanden organiseren al sinds jaar en dag allerlei verdienstelijke uitwisselingen op het gebied van cultuur, sport en onderwijs. Zo is de kerstboom voor de Oude Kerk in het een jaarlijks cadeau van de gemeente Hranice. De formele stedenband met de gemeenten in Polen en Tsjechië geven de werkgroepen van de Stichting Stedenbanden de mogelijkheid om dit te organiseren, zonder toedoen van ambtenaren.

‘ONBEGRIJPELIJK OPTREDEN BURGEMEESTER’

Voorzitter van de werkgroep Hranice, Frans van Veen, vindt het optreden van de burgemeester dan ook onbegrijpelijk: ‘Burgemeester Tigelaar heeft de gemeenteraad een voorstel gestuurd waarin hij het doet voorkomen alsof die inzet van de gemeente wel nodig is. Dat is dus helemaal niet het geval. Het enige wat we van het college en de burgemeester verwachten is niet meer dan het protocollaire fatsoen om bijvoorbeeld de Tsjechische of Poolse ambassadeur te ontvangen als die de gemeente bezoekt. Dat hebben we de gemeenteraad ook duidelijk gemaakt en leidde ertoe dat vanuit de raad werd voorgesteld om eerst nog goed te kijken wat de gemeente met de stedenbanden wil’.

‘COALITIE ZEI EERST; DOORGAAN MET STEDENBANDEN’

Het was dan ook voor voorzitter Tilly Zwartepoorte van de Stichting Stedenbanden verbazingwekkend op de raadsagenda te lezen staan dat toch direct over het voorstel tot opheffing werd gestemd. Zij zegt: ‘Een poging om dat punt van de agenda te halen, strandde en bij de stemming bleek dat de coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP de burgemeester volgde. Het verbijsterende was dat die partijen eerder zeiden dat de Stichting Stedenbanden vooral door moest gaan en dat de burgemeester natuurlijk wel bij formele ontvangsten aanwezig moest zijn. Door het vervallen van de formele stedenbandstatus is het fundament onder ons bestaan weggevaagd’.

‘MAATSCHAPPELIJKE INZET IS OM ZEEP GEHOLPEN’

Ook de oppositiepartijen GBLV/Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks wilden anders maar de kleinst mogelijke meerderheid van de coalitie is het nu afgelopen met de stedenbanden. De maatschappelijke inzet van betrokken inwoners die al meer dan 25 jaar bestond is hiermee door een bizarre actie van de burgemeester en een meerderheid in de gemeenteraad om zeep geholpen’, aldus Zwartepoorte. ‘Dit valt aan onze partnersteden niet uit te leggen’.

‘HOLLE FRASEN IN TOESPRAAK BURGEMEESTER’

Van Veen: ‘In het licht van de Nieuwjaarstoespraak – nota bene een dag voor de merkwaardige stem-exercitie in de Gemeenteraad – van burgemeester Tigelaar is het eveneens een vreemde gang van zaken. De burgemeester zei onder meer: ‘Hoe moet worden omgaan met initiatieven vanuit de samenleving? Een vernieuwd samenspel is nodig om ruimte te geven aan eigen initiatief en om verantwoordelijkheden ook daar te laten waar ze horen! Deze antwoorden vinden we alleen in dat samenspel. Dat doen we door in gesprek te gaan. Samen ook eigenaar te zijn van dit vraagstuk’.

‘Voor de stedenbanden zijn dit dus holle frasen gebleken’, aldus Van Veen.

Bron: voorburginsite.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Partnersteden weten nog steeds van niets

De gemeentebesturen van Hranice (Tsjechië), Konstancin Jeziorna (Polen) en Temecula (VS) weten nog steeds niet dat de stedenband die zij met Leidschendam-Voorburg hebben, niet meer bestaat. Dit ondanks het feit dat de gemeenteraad al op 8 januari instemde met een voorstel van B&W om die stedenbanden op te heffen.

Dat de drie gemeenten, noch de ambassades van de drie landen, van het besluit weten blijkt uit antwoorden van B&W op vragen van GBLV-gemeenteraadslid Hans Peter Klazenga. B&W laten weten dat zij zelf naar Tsjechië en Polen willen reizen om het afscheid bekend te maken. Er zal dan ook een geschenk worden overhandigd. Deze reizen worden nu voorbereid. De Amerikanen krijgen het nieuws per post, inclusief het geschenk.

De drie ambassades krijgen in de tweede helft van maart een brief in de bus waarin een en ander staat. De Stichting die in Leidschendam-Voorbrug zelf voor de stedenbanden verantwoordelijk was zal, net als de drie werkgroepen die daaronder vallen, in de eerste week van maart een officieel schrijven krijgen. Daar is het besluit echter al lang bekend.

B&W stuurden overigens al op 30 oktober 2018 een brief aan de gemeenteraad waarin werd aangegeven dat men met de stedenbanden wilde stoppen.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Stedenband blijft College blunderend op hielen

Het eenzijdig afkappen van de stedenband-relaties met zustersteden in Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten is een donker hoofdstuk in het boek dat dit College van B&W schrijft. Eerder dit jaar kwamen gênante voorvallen aan het licht met daarin een verwijtbare hoofdrol van de burgemeester. Zie daarover eerdere edities van Voorburg Insite.

De angel zit hem in de manier waarop afscheid wordt genomen van zustersteden waarmee als 25 jaar een hartelijke relatie bestaat. Vastgesteld kan worden dat de burgemeester, en daarmee het college, en daarmee betrokken ambtenaren, en daarmee coalitiegenoten in de gemeenteraad, en daarmee het aanzien van de gemeente in het geding is. Dat zogenaamde afscheid nemen, volledig eenzijdig trouwens, heeft tot grote woede en totaal onbegrip geleid met name bij de mensen die zich sterk maakten voor de stedenrelaties. Intussen doen de burgemeester en de zijnen er het zwijgen toe.

Maar het wordt nog een graadje erger. In Temecula (VS) wordt in het plaatselijke ‘Valley Museum’ zusterstad Leidschendam-Voorburg geëerd met een speciale expositie. Dat gebeurt op 13 april. Tevens wordt daar volop aandacht besteed aan onze nationale day, Koningsdag. En dit alles na de eenzijdige verbreking van de zusterrelatie met Temecula door het gemeentebestuur. ‘Een pijnlijke blunder’ wordt er in de Voorburgse wandelgang al over gezegd. Een kwalificatie die we spijtig genoeg moeten toevoegen aan het treurige hoofdstuk ‘Hoe gaat Voorburg om met zustersteden?’

Bron: voorburginsite.nl
 
Bovenaan