Voorburg/Leidschendam - Hranice

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Internationale expositie geopend over water in zusterstad Hranice

Dit weekend is in de Tsjechische zusterstad de internationale expositie "Beelden en foto's van grenzeloze vriendschap" geopend. De tentoonstelling toont foto’s met als thema ‘Water’.
Ze zijn gemaakt door leden van Arti-BRAK, de Fotokring Leidschendam-Voorburg en fotografen uit Hranice, Konstancin-Jeziorna en Temecula. De expositie wordt aangevuld met ‘vrij’ werk van beeldhouwers van Arti-BRAK, Hranice en Konstancin-Jeziorna.
Het thema is ontleend aan het water dat zich in Leidschendam-Voorburg en de zustersteden bevindt in de vorm van een rivier, kanaal of meer.

Al meer dan twintig jaar heeft Leidschendam-Voorburg een stedenband met twee steden in Europa en met een stad in Amerika. Dat zijn Hranice in Tsjechië, Konstancin-Jeziorna in Polen en Temecula in Californië, Amerika.

De 'reizende tentoonstelling' was eerder deze zomer te zien in Galerie ArtiBrak in Voorburg.
Dinsdagavond 7 augustus doet Marjan van Ruiten in Midvliet Actueel verslag van de opening van deze bijzondere expositie in Hranice.
 

kuurgast

Donateur
Tiende kerstboom uit Hranici.

12431732_634871936626405000.jpg
2492941--transport-stromu-uzkymi-kutnohorskymi-ulickami-nebyl-jednoduchy--1-140x93p1.jpeg


Afgelopen dagen (29 oktober) was voorzitter stedenband Frans van Veen in Hranice, Tsjechië, om een kerstboom uit te zoeken, die straks in de Herenstraat in Voorburg voor de Oude Kerk te zien zal zijn.
De steden Leidschendam-Voorburg en Hranice zijn als zustersteden aan elkaar verbonden (zie leidschendam-voorburg.nl).

Tijdens het bezoek van Frans van Veen wordt alweer de tiende kerstboom uitgezocht, die traditioneel door Hranice aan Leidschendam-Voorburg geschonken wordt. Maar met het uitzoeken van de boom is de klus nog niet geklaard. De gemeente heeft geen geld beschikbaar om de kosten voor het transport van de kerstboom op zich te nemen. Net als het voorgaande jaar dienen de transportkosten door gulle bijdragen van de inwoners van Leidschendam-Voorburg bekostigd te worden.
Bronnen: dichtbij.nl en deweekkrant.nl.

Inmiddels is de 14 meter hoge boom onderweg naar Nederland.
Bron: rozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische kerstboom in Voorburg

Voor de tiende keer wordt de Herenstraat in Voorburg rondom Kerst opgeluisterd met een reusachtige kerstboom uit Tsjechië, die naast de Oude Kerk geplaatst wordt. Donderdag 13 december worden om 17.00 de lampjes ontstoken van deze boom, die Voorburg traditioneel van zijn Tsjechische zusterstad Hranice krijgt.

Frans van Veen, voorzitter van de stedenband Leidschendam-Voorburg met Hranice, nodigt speciaal alle in de buurt levende Tsjechen uit om hierbij aanwezig te zijn. Het aansteken van de lampjes begint om 17.00 uur, waarna er in gemeenschapshuis De Voorhof Glühwein wordt geschonken. Voor de kinderen is er warme chocolademelk.

De boom blijft tot 7 januari 2013 staan.
Bron: hague.czechcentres.cz.
 

kuurgast

Donateur
Dansgroep Limited Edition uit Hranice 31 augustus in Voorburg

Het nieuwe theaterseizoen in
 Leidschendam-Voorburg wordt zaterdag 31 augustus op het Koningin Julianaplein in 
Voorburg feestelijk geopend door de wethouder van Cultuur, de heer P.M.M. van
 Ostaijen, tijdens het 14e Cultureel Zomerfestival. Er zal veel te genieten
 zijn.

Naast een infomarkt waar 54 culturele en sport
verenigingen demonstraties verzorgen en informatie verstrekken, zal er veel
 muziek te beluisteren zijn. Ook de dans wordt niet vergeten. Uit
 zusterstad Hranice (Tsjechië) komt de dansgroep Limited Edition over.

Het
 volledige programma staat op www.cultureelzomerfestival.nl.

Bron: hetkrantje-online.nl.

 

kuurgast

Donateur
Boom.2.jpg


Kerstboom uit Hranice staat weer!

Maandag is de kerstboom weer aangekomen in de Herenstraat Voorburg. De boom komt rechtstreeks uit zusterstad Hranice in Tsjechië. De kerstboom werd onder toezicht van Frans van Veen met een takelwagen in de tuin van de Oude Kerk geplaatst. Van Veen is voorzitter van het Hranice-comité.

Donderdagmiddag 11 december om 17.00 uur worden de lichtjes ontstoken, de Caroll Singers van de Lusthofschool en de muzikanten van de muziekvereniging Sint Caecilia begeleiden het ontsteken van de lampjes muzikaal.

Om het transport van de kerstboom uit Tsjechië ook de komende jaren mogelijk te blijven maken, vraagt het Hranice-comité een kleine bijdrage. Een bijdrage kan worden overgemaakt op bankrekening NL69 ABNA 0520 301498. Frans van Veen nodigt iedereen uit om bij het ontsteken van de lichtjes van de kerstboom aanwezig te zijn.

Bron:midvliet.nl.
Artikel van Tsjechische media op hranicky.denik.cz.

Er waren echter veel problemen met het vervoer. Transportbedrijf Cross Border Logistics uit Zevenaar kreeg met het probleem te maken dat de takken klem zaten. Pas nadat de kettingzaag er aan te pas kwam, kon de boom worden geplaatst. Traditiegetrouw is er ieder jaar dus wel iets met deze kerstboom. De ene keer zijn het de lichtjes die niet werken, ditmaal was het dus het vervoer.

Bron:voorburgsdagblad.nl.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Huygens Festival vol muziek en cultuur

Door Inge Koot

Voorburg - Het programma voor de 9e editie van het Huygens Festival is gereed. Het laatste weekend van mei belooft er een te worden vol muziek en cultuur. Bestuursvoorzitter Tilly Zwartepoorte is blij dat het festival weer in de steigers staat maar geeft alle credits aan het Mantangi Quartet waar de artistieke leiding ligt en Caecilia van Stigt die zorg draagt voor de zakelijke leiding: "Het Mantangi Quartet is al vanaf het eerste uur bij het Huygens Festival betrokken."

a68da703-939a-4f81-be76-a229da22e912.jpg


Het Huygens Festival vindt plaats in het oude centrum van Voorburg van 29 t/m 31 mei. Het festival staat voor concerten, masterclasses en allerlei andere activiteiten op locaties zoals onder andere het Huygensmuseum Hofwijck, Museum Swaensteyn, de Franse Kerk en de Oude Kerk. Het festival brengt klassieke muziek met internationale allure, familievoorstellingen, lezingen, muziekeducatie, amateurkunst en internationale uitwisselingen.

Het festival begint op vrijdagmiddag met verschillende masterclasses voor blazers en strijkers. Deze masterclasses vinden plaats in het voormalige gemeentehuis in de Herenstraat 42. De ambtenaren zijn dan verhuisd naar Leidschendam. Tegelijkertijd met het festival wordt het 25-jarig bestaan van de stedenband met het Tsjechische Hranice en Poolse Konstancin-Jeziorna gevierd. "Een deel van de uitvoeringen tijdens het festival wordt verzorgd door musici uit Tsjechië en Polen."

Bron: hetkrantje-online.nl
 

Bijlagen

  • upload_2015-4-9_19-36-9.gif
    upload_2015-4-9_19-36-9.gif
    43 bytes · Bekeken: 3

kuurgast

Donateur
Huygens Festival 2015 zaterdagmiddag Oude kerk:
13.00 Concert kinderkoor Cantabile uit Hranice (internationale uitwisseling).
Zaterdagavond:
20.15 Concert door Ensemble Cordaria, of Matangi en Blazers ensemble Hranice.
Zondag concerten:
11:00 en 13:00 Concert Blazers Ensemble Hranice, Huygens museum Hofwijck.
Weet niet welk blazers ensemble het is maar mogelijk van de muziekschool in Hranice.
(het kinderkoor zal vrijdag 29 mei een boottocht maken in Amsterdam en maandag 1 juni gaan ze naar de Efteling)
 

Ad Verschoor

Donateur
Viering van zilveren jubileum stedenbanden

Leidschendam-Voorburg - In het weekend van 30 en 31 mei, tegelijkertijd met het Huygens Muziekfestival, wordt het 25-jarig bestaan van de stedenbanden met Hranice in Tsjechië en Konstancin-Jeziorna in Polen gevierd. De stedenband met Hranice is meer dan de kerstboom die de gemeente krijgt en de band met Konstancin-Jeziorna ook meer dan een 'feestcommissie.'

478b516b-e80e-4393-979d-0dcdeb95655e.jpg

De eerste voorzitter van de stedenbandcommissie met Konstancin-Jeriorna, Johan van Reisen, opende de expositie met de huidige voorzitter Johan Kunst (foto: Michel Groen).

De stedenbanden van de toen nog afzonderlijke gemeenten Voorburg met Hranice en Leidschendam met Konstancin-Jeziorna kwamen ruim 25 jaar geleden voort uit een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten na de val van de muur. Dit om die steden te helpen om uit te groeien tot democratische gemeenten. Voorburg koos ervoor om een band aan te gaan met Hranice in Tsjechië en Leidschendam met Konstancin-Jeziorna in Polen.

Steeds gelijkwaardiger
Aanvankelijk was er ook veel economische hulp en werden de steden geholpen aan kleding, schoolmaterialen enz. In de loop der tijd is dit echter meer uitgegroeid naar een uitwisseling van sport, onderwijs en cultuur; dat laatste met name op het gebied van kunst en muziek. "Wij zijn gelijkwaardige partners geworden", meldt voorzitter Johan Kunst van de stedenbandwerkgroep Konstancin-Jeziorna. Met name in het begin was er ook sprake van veel ambtelijke uitwisselingen."

Zinvol
Er zijn veel uitwisselingen geweest van gemeentebestuurders, ambtenaren, scholieren, sporters, musici, kunstenaars, fotografen, scouts en tal van anderen. In de loop der jaren zijn projecten uitgevoerd op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, milieu, sport, cultureel erfgoed, cultuur en organisatie van bestuur. Van Veen vindt de stedenbanden nog zeer zinvol: "Wij blijven van elkaar leren." Waarop de coördinator stedenbanden van de gemeente Leidschendam-Voorburg Cok Bekkering aanvult: "Het is een kwestie van aan elkaar en van elkaar leren en daar je voordeel uit halen." Konstancin-Jeziorna heeft bijvoorbeeld adviezen ingewonnen die hebben geleid tot het aanleggen van fietspaden en rotondes.

Bezoekers
Het zilveren jubileum van de stedenbanden wordt komend weekend gevierd. Vrijdag is de aankomst van de bezoekers uit de partnersteden. Uit Konstancin-Jeziorna komen de burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad; de voorzitter van de stedenbandcommissie en 42 jonge dansers, korfballers en mensen van de fotoclub. Uit Hranice komt 'het hele hoofdbestuur', met burgemeester, loco-burgemeester, een wethouder, de gemeentesecretaris, de voorzitter van de stedenbandcommissie en het hoofd externe betrekkingen. Zij worden vergezeld door een koor met tevens enkele strijkers die zorgen voor begeleiding.

Korfbal op het water
Zaterdag om 10.00 uur is de start van de festiviteiten. Het kinderkoor 'Senza Voci' uit Hranice treedt zaterdagochtend 30 mei rond 11.00 uur op in de Oude Kerk in Voorburg tijdens het Huygens Festival. Om 11.30 uur is de start van de activiteiten in Leidschendam. Op de Konstancin-Jeziorna vijver - spelen Poolse en Nederlandse korfbalspelers van SEV 'korfbal op het water'. Vanuit de waterfietsen proberen zij te scoren in een korf. Ook hier een kort optreden van de Poolse dansers en het Tsjechische koor. Vervolgens treden de Poolse dansers nog op in de muziektent in Leidsenhage.

Concerten
Van 14.00 tot 15.00 uur speelt bovendien een Poolse beiaardier op het carillon van de Oude Kerk Poolse klassieke en folkloristische muziek. 's Avonds om 20.00 uur is er tijdens het Huygens Festival een concert in de Oude Kerk met deelname van Tsjechische zangers en een Tsjechisch strijkorkest. In de pauze treden de Poolse dansers op in de Voorhof. Op zondagochtend 31 mei is er vanaf 10.00 uur een gezamenlijk concert tijdens de kerkdienst in de St. Martinuskerk - Oosteinde 56 - Voorburg. Maandag (Tweede Pinksterdag) ging de viering van 25 jaar stedenband reeds officieel van start met de opening van de fototentoonstelling 'Stedenband 25 jaar in beeld' in de etalages aan de Kamperfoelie 9 (voorheen Meddens) in Leidsenhage.

Bron: hetkrantje-online.nl
 

Bijlagen

  • upload_2015-5-28_15-33-3.gif
    upload_2015-5-28_15-33-3.gif
    43 bytes · Bekeken: 1

kuurgast

Donateur
Tsjechische kerstsfeer in Historisch Centrum Voorburg.

Donderdag 10 december om 17.00 uur ontsteken de ambassadeur van Tsjechië, mevrouw Jana Reinisová en wethouder Frank Rozenberg van Leidschendam-Voorburg de honderden lichtjes van de kerstboom voor de Oude Kerk in de Herenstraat in Voorburg. De kerstboom is een geschenk van de Tsjechische zusterstad Hranice.

Het college van B&W zal daarna in De Voorhof warme chocolademelk en glühwein schenken. Het kinderkoor van de Lusthofschool zal rond de kerstboom en in De Voorhof een keur aan kerstliederen ten gehore brengen. Muziekvereniging Sint Caecilia verzorgt, in gepaste kledij, de muzikale begeleiding.

Een goede traditie
Het is sinds 2000 een goede traditie geworden dat de Tsjechische zusterstad Hranice jaarlijks aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg een kerstboom schenkt. De boom wordt zorgvuldig uitgezocht door de hoofdboswachter van Hranice en de voorzitter van de stedenband werkgroep Hranice, Frans van Veen. Het gaat om bomen die in ieder geval gekapt moeten worden om het bos in stand te houden. Door zorgvuldige uitdunning verbetert de kwaliteit van het bos.

Bron dichtbij.nl.

De kerstboom komt dit jaar niet uit het bos maar uit Hranice zelf, zie artikel voorburginsite.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstboom is geplaatst in Voorburg

Voorburg - Maandag is de kerstboom geplaatst bij de Oude Kerk aan de Herenstraat in het historische centrum van Voorburg. Donderdag worden de lichtjes ontstoken.

8e9d35e2-895b-4092-9bb5-52d5c2f448e5.jpg

De kerstboom staat er weer voor de Oude Kerk. Donderdag gaan de lichtjes aan

Bron: hetkrantje-online.nl
 
Plaatsen kerstboom bij Oude Kerk te Voorburg

7 december 2015, door Ot Douwes

13649062_635850844255901607.jpg

(Foto: Ot Douwes)

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Op maandagmorgen stonden om 09.00 uur al een grote vrachtwagen en een gigantische kraanwagen in de Herenstraat te Voorburg. De kerstboom uit de zusterstad Hranice werd weer geplaatst. De boom heeft dit jaar een iets dunnere stam en de boom kon snel geplaatst worden.

Op donderdag 10 december om 17.00 uur ontsteken de ambassadeur van Tsjechië, mevrouw Jana Reinisová en de wethouder Frank Rozenberg de vele lichtjes in de boom. Ook dit jaar zingen de kinderen van de Lusthofschool en spelen de muzikanten van de vereniging Sint Caecilia.

Bron: Dichtbij.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ontsteken van de kerstboomverlichting voor de Oude Kerk

Donderdag 10 december om 17.00 uur ontstaken de ambassadeur van Tsjechië, mevrouw Jana Reinisová en wethouder Frank Rozenberg van Leidschendam-Voorburg de honderden lichtjes van de kerstboom voor de Oude Kerk in de Herenstraat in Voorburg. De kerstboom is een jaarlijks geschenk van de Tsjechische zusterstad Hranice.


13652398_635854261032714858.jpg


Het college van b&w schonk daarna in De Voorhof warme chocolademelk en Glühwein. Het kinderkoor van de Lusthofschool zong rond de kerstboom en later in De Voorhof een keur van kerstliederen. Muziekvereniging Sint Caecilia verzorgde, in gepaste kledij, de muzikale begeleiding.

Bron: dichtbij.nl
 
De grote kerstboom voor de Oude Kerk in de Voorburgse Herenstraat kost zo’n 5.000 euro. De gemeente heeft hiervoor een bijdrage van 3.000 euro gedaan, terwijl de rest van het bedrag door particulieren en sponsors is voldaan. De duurste en grootste kerstboom van Leidschendam- Voorburg wordt jaarlijks door het Tsjechische Hranice geschonken, waarmee de gemeente een zogenaamde stedenband onderhoudt.

Bericht uit de Voorburg.
Het is voor niets, 5000 urries.
 
1275 km rijden en weer 1275 km terug, dat is toch niet meer van deze tijd.
De kerstboom kan ook om de hoek worden gekocht.
Maar ja, gemeenschapsgeld is makkelijk uitgeven.
En denken aan het milieu past niet bij onze bestuurders.
Afijn, fijne dagen toegewenst.

Met excuses, de gemeente betaalt er niet meer aan mee.
Het is een particuliere aangelegenheid geworden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
Tentoonstelling Czech Press Photo 2015

Op 3 maart wordt om 17.00 uur in de bibliotheek in Voorburg een tentoonstelling geopend met het beste van Czech Press Photo, de belangrijkste Tsjechische prijs voor persfotografie.

De tentoonstelling wordt geopend door ZE Jana Reinišová, ambassadeur van de Tsjechische Republiek in Nederland, en Frank Rozenburg, wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

De Czech Press Photo-wedstrijd wordt sinds 1995 gehouden en biedt een podium aan professionele fotojournalisten uit Tsjechië en Slowakije. De tentoonstelling bestaat o.a. uit de 21 winnende foto's van de afgelopen edities, die een rijk beeld geven van ontwikkelingen in de persfotografie, maar ook van bepalende gebeurtenissen in Tsjechië en daarbuiten.

Kijk voor meer informatie over Czech Press Photo hier.

Plaats: Bibliotheek aan de Vliet, Koningin Julianalaan 257, 2273 JG Voorburg
Datum: 3 t/m 31 maart 2016

In samenwerking met de Stedenband Leidschendam-Voorburg - Hranice, het Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken en Czech Press Photo.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstboom uit Hranice in Voorburg

Op 9 december 2016 om 17.00 uur wordt in de Herenstraat in Voorburg de verlichting van een mooie kerstboom aangestoken. Het is een boom die al vanaf 2000 jaarlijks wordt aangeboden door onze Zusterstad Hranice in Tsjechië.


Rondom deze feestelijke gebeurtenis is er vanaf ongeveer 15.00 uur een soort mini-kerstmarkt, waar glühwein en warme chocomel wordt geschonken en meer. Na het aansteken van de verlichting zal er nog een kort concert zijn in de Oude Kerk.

Het belooft een mooie aanzet te worden tot de kerstperiode en ik nodig alle Tsjechische medeburgers uit Leidschendam-Voorburg èn omgeving van harte uit om te komen.
 
Bovenaan