Vijftien doden en tientallen gewonden bij schietpartij Karelsuniversiteit

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Meerdere doden en tientallen gewonden bij schietpartij op universiteit Praag

NOS Nieuws • Vandaag, 16:11 uur • Aangepast vandaag, 16:24 uur

Bij een schietpartij op de Karelsuniversiteit in Praag zijn meerdere doden en tientallen gewonden gevallen. Dat heeft de Tsjechische politie bekendgemaakt. De schutter is volgens de politie "uitgeschakeld".

1920x1080a.jpg
Agenten op het dak van het universiteitsgebouw in Praag - CTK Photo

De politie meldt dat de omgeving van de universiteit op het Jan Palachplein in de hoofdstad is afgesloten. De schietpartij zou hebben plaatsgevonden op de filosofie-faculteit. Volgens de politie ging het om één schutter.

Om 15.15 uur zou de staf van de universiteit een e-mail hebben gestuurd naar studenten en medewerkers in het gebouw om zich te verschuilen en de deuren te barricaderen.

Het gebouw wordt momenteel geëvacueerd. De politie vraagt mensen in de omgeving binnen te blijven.
 
Schutter Praag uitgeschakeld, meerdere doden en tientallen gewonden

Bron: De Telegraaf

PRAAG - De nationale politie van Tsjechië meldt dat bij een schietincident in de hoofdstad Praag „meerdere doden en tientallen gewonden” zijn gevallen. Het is niet duidelijk om hoeveel slachtoffers het precies gaat.

Volgens de eerste berichten gebeurde het in een universiteit aan het Jan Palachplein. Het zou gaan om de Faculteit Letteren van de Karelsuniversiteit in het centrum van Praag. Op ongeverifieerde beelden die op sociale media circuleren zou de schutter te zien zijn. Ook zijn er beelden van studenten die het gebouw zijn uitgeklommen en zich schuil houden op een smal balkon.

1920x1080a (1).jpg
Studenten van de filosofie-faculteit van de Kareluniversiteit in Praag schuilen op een richel van het gebouw. - @elirozic

Op sociale media circuleren er beelden van de paniek: studenten vluchtten in allerijl weg van het gebouw. Verschillende mensen zouden gedurende de hele schietpartij verstopt hebben gezeten in klaslokalen. De politie is in groten getale aanwezig. Mensen worden opgeroepen om de ruime omgeving te mijden. Bewoners mogen hun huizen niet uit.

„Opeens hoorde ik schoten”, vertelt een getuige tegen het Tsjechische nieuwskanaal Dnes. Targ Patience, een Brit die in een flat vlakbij de plaats delict verbleef, vertelde de BBC dat hij „veel geweerschoten” hoorde. „Ik keek vanaf mijn balkon en zag de politie arriveren. Een paar agenten hadden moeite om mensen tegen te houden die naar de plaats van de schietpartij liepen.”

Premier Petr Fiala heeft gezegd dat hij komende afspraken heeft geannuleerd in het licht van de „tragische gebeurtenissen.”

Een e-mail aan het personeel van de filosofiefaculteit van de universiteit, gezien door Reuters, waarschuwde het personeel voor de schietpartij. In de mail staat: „Blijf zitten, ga nergens heen. Als je in de kantoren bent, doe ze dan op slot en plaats meubels voor de deur, doe de lichten uit.”

De Karelsuniversiteit ligt in de oude binnenstad van Praag, op ongeveer 500 meter van de historische Karelsbrug, een toeristische trekpleister.

Update: Volgens de laatste berichten zijn er 11 doden gevallen, dat is inclusief de schutter. Ook meer dan 20 gewonden, van wie 9 ernstig.
 

kuurgast

Donateur
Elf mensen kwamen om, inclusief de aanvaller. Negen mensen zijn ernstig gewond, 5-6 matig ernstig gewond, tot 10 lichtgewond. “Het kan zijn dat de cijfers nog veranderen”, aldus de reddingsdienst.

---------------------------

Heeft de schutter zijn vader vermoord?

Onder de studenten van de Faculteit der Letteren van de Charles Universiteit circuleerde op sociale netwerken informatie dat de schutter vandaag zijn vader heeft vermoord. De woordvoerster van de Midden-Boheemse Reddingsdienst, Monika Nováková, bevestigde tegenover ČTK dat rond 13.00 uur reddingswerkers in Hostouň bij Kladno tussenbeide kwamen voor een dode man, en dat er een lijkschouwer ter plaatse werd geroepen.

Bron seznamzpravy.cz
 
De Telegraaf meldt zojuist dat er volgens de Tsjechische politie meer dan 15 doden zijn gevallen.

De Tsjechische president Petr Pavel laat via X weten geschokt te zijn door de schietpartij. Hij betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers en de nabestaanden. Demissionair minister-president Mark Rutte heeft contact gehad met de Tsjechische premier Petr Fiala en eveneens zijn medeleven aan de slachtoffers betuigd. Fiala heeft zijn geplande activiteiten van vandaag afgelast en komt vanwege de aanval naar Praag.
 

kuurgast

Donateur
Verklaring van de president van de politie.

Politiepresident Vondrášek: “De politie kreeg om 12.20 uur informatie dat een 24-jarige man uit het dorp Hostouň naar Praag zou vertrekken, waarbij hij zei dat hij zelfmoord wilde plegen. Om 12.45 uur kregen we bericht dat er in hetzelfde dorp een dode man was gevonden. We kwamen er al snel achter dat hij de vader van de verdachte was. We kwamen er relatief snel achter dat hij een student van Letterenfaculteit is en dat hij om 14.00 uur een lezing zou moeten geven in de Celetná-straat, we kwamen daar zonder vertraging aan, we ontruimden het gebouw, waren klaar om 14.22 uur en we voerden verdere zoekacties uit.
Om 14.59 uur zorgde de eerste informatie over een schietpartij in een gebouw op Jan Palachplein ervoor dat de eerste patrouilles binnen enkele minuten ter plaatse waren, de noodhulp binnen 12 minuten en om 15.20 uur kregen we informatie van de tussenkomende politieagenten dat het levenloze lichaam van de schutter op de stoep van het gebouw werd gevonden.
Vondrášek voegde eraan toe dat meer dan 15 mensen omkwamen en dat minstens 24 mensen gewond raakten.

------------------------------

Heeft de aanvaller zelfmoord gepleegd, of heeft de politie geschoten?

Politiepresident Vondrášek: “We werken met de versie dat hij de persoon is naar wie we een huiszoeking hebben aangekondigd in verband met het incident in Kladensko. Vanwege de verwoestende verwonding die hij vóór zijn dood heeft opgelopen, kunnen we zijn identiteit niet 100 procent bevestigen. We werken met beide versies. Uit de informatie die ik heb, zou het zelfmoord zijn geweest, maar ik weet dat de politie ook een dienstwapen heeft gebruikt.''

"Via antecedentenonderzoek kwamen we erachter dat hij legaal houder is van meerdere vuurwapens”, aldus de politiechef.
Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de schutter van de Letterenfaculteit medeplichtigen had.

--------------------------------

Heeft hij het bloedbad op internet gerapporteerd? De vermeende schutter hield een ‘dagboek’ bij op Telegram

Op 9 december werd een kanaal onder de naam David Kozák gecreëerd op het sociale netwerk Telegram. Het is de student met deze naam die in verband wordt gebracht met de schietpartij bij de Letterenfaculteit.
Hij schreef het in het Russisch. Hij zei dat hij enorm geïnspireerd was door het Russische schoolmeisje Alina Afanaskinova, de dader van de massaschietpartij op de school in Bryansk, waarbij op 7 december twee mensen om het leven kwamen en 5 anderen gewond raakten.
De verdachte van de schietpartij op FF UK schreef deze week op het sociale netwerk Telegram dat hij de wereld haat en zoveel mogelijk pijn achter zich wil laten.

Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------
De schutter studeerde af met een bachelordiploma in studie Europese geschiedenis en vervolgde daarna een vervolgmaster in geschiedenis. Hij concentreerde zich op de geschiedenis van Polen.
Bron novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ergste bloedbad in Tsjechische historie roept vragen op: ’Waarom had schutter een vergunning?’

Bron: De Telegraaf, Tomasz Blom

Een bloedige schietpartij in het centrum van Praag, waarbij zeker vijftien doden vielen, heeft het doorgaans ’rustige’ Tsjechië donderdag opgeschrikt. Hoewel het land zeer soepele wapenwetgeving kent, zijn geweldsincidenten juist relatief zeldzaam in het voormalige Oostblokland. „Buitenlanders zeggen altijd hoe vreedzaam het hier is!”

De twintiger doodde eerst zijn vader en reed daarna naar Praag. De politie stond al klaar, maar wist het bloedbad niet te voorkomen.

Sinds het einde van het communistische regime in 1989 is het aantal Tsjechische schietincidenten met vier of meer doden nog net op twee handen te tellen. Daar is donderdagmiddag het bloedbad aan de filosofie-faculteit van de Karelsuniversiteit bijgekomen – de ergste in de Tsjechische historie.

De paniek is groot, als de 24-jarige oud-student David Kozak rond 15.00 uur het vuur opent. Opmerkelijk genoeg verwacht de politie op dat moment al dat er iets staat te gebeuren. Eerder op de dag heeft Kozak niet ver van Praag, in het dorpje Kladno, zijn vader gedood. De politie beschikt over informatie dat hij onderweg is naar Praag om zich daar van het leven te beroven en evacueert daarom het gebouw waar Kozak een hoorcollege zou gaan bijwonen. De schutter begeeft zich echter naar een ander gebouw waar hij begint te schieten.

AR-15
Volgens een analyse door dagblad Lidové noviny van beelden die online circuleren van de schietpartij zou Kozak een AR-15 gebruiken, een wapen dat ook bij schietpartijen in de Verenigde Staten veruit het ’populairst’ is.

Later verschijnt Kozak ook op de balustrade waar hij lukraak op straat lijkt te schieten. De Nederlander Alex Verbeek die in Praag woont, is dan toevallig 15 minuten daarvoor langs het gebouw gereden. „Ik ging wat eerder naar huis om geen last te hebben van de kerstdrukte”, zegt de Nederlander aan de telefoon. Zijn vrouw is op dat moment 100 meter verder nog steeds op kantoor aanwezig.

Israël
De toegesnelde politie grendelt het hele gebied af en sommeert bewoners binnen te blijven totdat de kust weer veilig is. Ook de vrouw van Verbeek moet binnen blijven. „Ik dacht eerst dat het iets te maken zou hebben met de positie van Tsjechië, dat zich pal achter Israël heeft geschaard. De plek van de schietpartij is aan de rand van de Joodse wijk, net naast de Oude Joodse Begraafplaats.”

Toch is het, zoals het er nu uitziet, geen terreuraanslag. Kozak handelde alleen, maar zou volgens de politie wel sympathieën hebben gehad voor ’schietpartijen in het buitenland’.

Verbeek noemt het daarom vreemd dat Kozak een wapenvergunning had. „Dit land heeft de meest liberale wapenwetten van Europa. Een paar keer oefenen op de schietbaan en je hebt een vergunning.”

Nuchter
Wonder boven wonder gaat het toch bijna nooit mis. „Van buitenlanders hoor ik altijd hoe vreedzaam het hier is. Je kan overal veilig over straat.” Vlak na het incident zwengelde in de media inderdaad de vraag aan waarom Kozak een vergunning had, maar de vraag is of het beklijft. „Tsjechen zijn nuchter, over drie dagen is er weer iets anders in het nieuws.”
 

kuurgast

Donateur
23 december dag van nationale rouw
De regering heeft besloten om op 23 december een dag van nationale rouw uit te roepen ter ere van de nagedachtenis van de slachtoffers. “Wij roepen burgers op om die dag om 12.00 uur de slachtoffers te eren met een minuut stilte. We hebben gouverneurs en overheidsinstanties gevraagd om om 12.00 uur in heel Tsjechië de klokken te luiden', zei premier Petr Fiala.

Heel veel wapens en munitie verstopt in de school
In het gebouw van de faculteit zijn meerdere vuurwapens en een enorme hoeveelheid munitie gevonden. Als de politie niet binnen een paar minuten het gebouw was binnengevallen, waren er vele malen meer slachtoffers gevallen. Dit zei politievoorzitter Martin Vondrášek op de avondpersconferentie.

Dader mogelijk ook verantwoordelijk voor dubbele moord in Klánovice
De politie heeft de schutter nu in verband gebracht met de dubbele moord in het bos van Klánovice afgelopen vrijdag, waarbij een 32-jarige vader en zijn twee maanden oude dochtertje werden vermoord door een onbekende aanvaller.

Bronnen oa seznamzpravy.cz en expats.cz
 
Gewonde Nederlander buiten levensgevaar

Bron: De Telegraaf - 22 december 2023

PRAAG - De Nederlandse man die gewond raakte bij de schietpartij in een universiteitsgebouw in Praag is buiten levensgevaar. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagochtend.

Volgens de woordvoerder ligt de man nog wel in het ziekenhuis. Over de identiteit van de man wil het ministerie om privacyredenen niets kwijt. Ook wil de zegsman om diezelfde reden niets zeggen over de reden waarom de man in Praag was.

Inzamelingsactie
De Karelsuniversiteit heeft met een inzamelingsactie voor de nabestaanden van slachtoffers van de schietpartij in Praag al meer dan 340.000 euro opgehaald. Ruim 8200 mensen doneerden aan de inzamelingsactie. Het geld is bedoeld voor nabestaanden van de slachtoffers, en docenten en studenten die hulp nodig hebben.
 
Recht op zelfverdediging in grondwet en vrees dat Russen ooit terugkomen: waarom Tsjechië zo'n tolerante wapenwetgeving heeft

De dader van de schietpartij in Praag was in het bezit van meerdere vuurwapens. Rechtmatig in het bezit. En dat hoeft niet te verbazen: Tsjechië heeft een van de meest tolerante wapenwetgevingen in de Europese Unie. Waarom? En zijn er dan geen uniforme Europese regels?

De 24-jarige man die gisteren 14 mensen doodschoot in een universiteitsgebouw in Praag, was in het bezit van meerdere vuurwapens. In het gebouw werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden. Welke wapens hij gebruikt heeft, is nog niet geheel duidelijk. Wel zeker is dat hij die wapens rechtmatig in zijn bezit had. En dat is minder verbazingwekkend dan op het eerste gezicht zou lijken. Tsjechië heeft namelijk een van de meest tolerante wapenwetgevingen in de Europese Unie.

Zelfverdediging in grondwet
Die wapenwetgeving bepaalt dat een Tsjech het recht heeft "om een wapen aan te schaffen, in bezit te hebben en te dragen". In 2021 werd ook een amendement aan de grondwet toegevoegd, waarin bepaald wordt dat een Tsjech het recht heeft "om onder de wettelijke bepalingen het eigen leven of dat van anderen met wapens te verdedigen". Het resultaat is dat er in Tsjechië momenteel ongeveer 800.000 vuurwapens in omloop zijn. Zo'n 300.000 mensen hebben een wapenvergunning, op een bevolking van net geen 11 miljoen inwoners.

Vrees voor nieuwe bezetting
Die band met vuurwapens gaat al eeuwen terug. Tijdens de bezetting door de nazi's in de eerste helft van de jaren 1940 en later onder het communistische regime werd wapenbezit echter heel strikt gecontroleerd. Maar na de Fluwelen Revolutie in 1989, die het einde van het communistische regime inluidde, raakten vuurwapens weer meer verspreid.
Dat Tsjechië zo'n tolerante wapenwetgeving heeft, heeft dan ook deels te maken met dat verleden, legt Nils Duquet uit. Hij is directeur van het Vlaams Vredesinstituut. "Heel veel Tsjechen zijn nog steeds geneigd om wapens te gaan bezitten uit vrees dat de Russen mogelijk gaan terugkomen. Het is echt wel een heel emotioneel geladen product voor hen", zegt hij in "De wereld vandaag".
"Wapens zijn een deel van een bepaalde cultuur hier", zegt ook de Vlaamse professor Patrick Van Damme, decaan aan de faculteit tropische landbouwwetenschappen aan de universiteit van Praag, in een interview met onze redactie. Tsjechië staat ook bekend om zijn wapenproductie, Tsjechische wapens zijn over de hele wereld bekend. "De Tsjechen zijn daar trots op. Wapens en explosieven zijn twee van de voornaamste exportproducten."

Europese regels maximaal ingevuld
Maar zijn er dan geen uniforme Europese regels? En moet Tsjechië zich daar als lid van de Europese Unie dan niet aan houden? Die zijn er wel degelijk, legt Duquet uit. "De Europese Unie heeft sinds 1991 een eigen vuurwapenrichtlijn, die daarna een aantal keren is aangepast. Die richtlijn bepaalt welke types wapens er gehouden mogen worden en welke reden men moet hebben om zo'n wapen te bezitten. Ze bepaalt vooral ook dat die personen geen gevaar voor zichzelf mogen zijn."
Tsjechië moet als EU-lidstaat dus voldoen aan die minimumregels die vanuit Europa worden opgelegd. Maar binnen dat Europese kader heeft Tsjechië gekozen voor een relatief soepele wetgeving, zegt Duquet. Bepaalde voorwaarden zijn dat je de wetgeving zelf goed moet kennen, het wapen goed moet kunnen gebruiken en niet veroordeeld mag zijn voor bepaalde criminele feiten. "Het wapen kan ook in beslag genomen worden bij mentale problemen."

Duquet merkt wel op dat de Tsjechische wapenwetgeving nog altijd veel strenger is dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. "Maar het bezit van wapens omwille van bijvoorbeeld zelfverdediging ligt wel veel hoger dan in veel andere Europese landen. "In België bijvoorbeeld kopen mensen vooral wapens voor de jacht en het sportschieten, in Tsjechië gaat het vooral om zelfverdediging, benadrukt Duquet. "Tsjechen mogen bijvoorbeeld ook wapens verborgen dragen."
Eigenlijk hebben ze het Europese kader "zo maximaal mogelijk ingevuld", zegt Duquet. Meer nog, "Tsjechië zet zich ook af tegen die Europese wapenwetgeving". Het eerder genoemde amendement in de grondwet in 2021 was namelijk een reactie op een verstrenging van de Europese wapenwetgeving in 2017.
"Tsjechië is toen naar het Europees Hof van Justitie gestapt. Zij vonden dat die regels te ver gingen en Europa niet zoveel te zeggen mocht hebben op het vlak van vuurwapens. De Tsjechen wilden soepelere regels in eigen land. Maar het hof van Justitie is niet gevolgd."
Er is toen in Tsjechië een petitie gestart, waarin 102.000 mensen gevraagd hebben om het recht op zelfverdediging met wapens op te nemen in de grondwet. En dat is toen ook gebeurd.

Wat na schietpartij?
Of de schietpartij van gisteren het wapendebat in Tsjechië een andere richting zou kunnen in sturen, is moeilijk te zeggen. Op Europees vlak verwacht Duquet niet meteen een nieuwe verstrenging. "Wat er nu in Tsjechië gaat gebeuren, dat is de grote vraag. Het zou best kunnen dat er nu ook in Tsjechië meer stemmen opkomen om de wapenwetgeving toch iets meer naar de Europese standaard te brengen."

bron: vrt.be
 
Maar goed dat het recht op zelfverdediging hier hoog gewaardeerd wordt.
Moet er niet aan denken ,dat we hier de Nederlandse praktijken krijgen.
zoveel moorden ,eg mc donalds,bendes met vuurwapens , crimininele afrekeningen, mes aanvallen in de metro etc.
Of zoals in parijs nu al 2x.
Dat er wat meer naar de persoon gekeken mag worden is wel duidelijk. las dat de schutter wel erg russisch georienteerd is/was.
En dat op zijn pc toch wel erg veel werd gesympathiseerd werd met een zelfde aanslag in rusland op gewone mensen.
Interessant weetje dat voor minder geld dit gewoon makkelijk op de zwarte markt te verkrijgen is.
De wereld veranderd steeds meer , en helaas met meer geweld.
Maar goed ,zoals met alle terroristische aanslagen in europa , De staat wist het en hield ze in de gaten..........
 
@curious Tsjechië één op één vergelijken met Nederland is zinloos.
Tsjechië is bijna tweemaal zo groot en heeft ongeveer half zoveel inwoners als Nederland.
En ook in vele andere opzichten, cultureel, maatschappelijk en historisch zijn er teveel verschillen om echt te kunnen vergelijken.
 
@PuNkEnStEiN
We moeten juist vergelijken ,met alle landen in de wereld.
En de problemen benoemen , wegkijken en niet vergelijken is mij iets te links.
Na meer dan 20 jr in cz zie ik meer overeenkomsten tussen Nederland en Tsjechie ,raar maar waar.
Betreffend cultureel maatschappelijk en historisch ,zou ik zeker aanraden eens naar Cz te komen en de oude kastelen kerken etc. te bezoeken.
Voor mij was het het ongelooflijk te zien hoe het vroeger was, en hetzelfde als in NL , totdat het communisme alles kapot maakte.
En de denkwijze van justitie , net zoals in Nederland ,we houden ze in de gaten ,we weten dat er een aanslag komt ,maar helaas de wet zegt dat we niets kunnen doen.
 

kuurgast

Donateur
De wapenwetgeving zal worden aangescherpt. Maar "gekke schutters" stoppen niet.

Hij kocht verschillende wapens: een pistool, een jachtgeweer en een zelfladend geweer. Allemaal legaal, allemaal met de juiste toestemming. De student David K., die donderdag veertien mensen vermoordde, was – zoals het tot nu toe lijkt – vanuit het oogpunt van de autoriteiten een probleemloze houder van een vuurwapenvergunning. Eén van de 314 duizend in Tsjechië.

De tragedie vond plaats op een moment dat de parlementsleden op het punt staan de nieuwe wapenwet af te ronden. Met wat nieuws dat op tijd moet onthullen dat de eigenaar van het wapen geestelijk niet gezond is. Of pak een wapen af van iemand die bedreigingen uit op sociale media.
Bijvoorbeeld: in de toekomst zullen artsen verplicht zijn om aan de politie te melden dat zij een persoon onder hun hoede hebben die volgens hen problematisch lijkt als houder van een wapenvergunning. “De behandelend arts is verplicht aangifte te doen bij de politie bij een vermoeden dat de patiënt medisch niet geschikt is op grond van de Wapenwet, als hij weet dat zo’n persoon houder is van een passende bevoegdheid om met wapens om te gaan.” staat in de memorie van toelichting bij de wet.
En de politie zal een onderzoek kunnen gelasten naar de gezondheidstoestand van een persoon die een specifiek vermoeden heeft dat hij geen wapen mag hebben.
“Zodat de politie in duidelijk omschreven gevallen actief kan samenwerken met artsen, zodat zij erachter kunnen komen dat personen in de psychiatrische zorg in het bezit zijn van wapens”, legt minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan uit.

Het is een reactie op de tragedie in het ziekenhuis in Ostrava in 2019 (zeven doden) en in Uherské Brod in 2015 (acht doden). De Ostrava-schutter ging herhaaldelijk naar artsen met het vaste idee dat hij ongeneeslijk ziek was - dat was niet waar. De man uit Uherské Brod was geestelijk instabiel en had meerdere overtredingen op zijn naam staan.

Volgens Hospodářské noviny zou David K. in behandeling zijn geweest voor psychische problemen. "Verdachte D.K. was een student aan de Faculteit der Letteren van de Charles Universiteit en zou in het verleden behandeld zijn voor psychische problemen", citeert de krant een intern politierapport.

Volgens het wetsvoorstel moeten wapenhandelaren zich melden wanneer iemand een verdachte hoeveelheid wapens en munitie bij hen koopt. Volgens het wetsvoorstel dat ter discussie staat, krijgt de politie ook het recht om iemands wapen in beslag te nemen als de eigenaar zich riskant gaat gedragen: van conflicten met buren tot het plaatsen van agressieve berichten op internet tot contacten met extremisten. Politieagenten krijgen meldingen van gemeenten en andere autoriteiten, maar ook van scholen en buren.

Aan de andere kant: de moordenaar van de filosofiefaculteit leek van buitenaf geen mogelijke moordenaar. In het dorp waar David K. woonde, was niet eens bekend over zijn relatie met wapens. "Er is geen jachtvereniging of schietclub, zoiets bestaat hier toch niet", zegt burgemeester Martin Krátký, de burgemeester van Hostouň.
De minister van Binnenlandse Zaken geeft toe dat het onmogelijk is regels zo te stellen dat zulke aanvallen nooit meer gebeuren. "Zelfs de beste wetgeving kan de verschijning van een gekke schutter simpelweg niet voorkomen", zegt Rakušan.

Bron seznamzpravy.cz
 
Ik vind dit trieste onderwerp en dit forum niet de plek om politieke discussies te voeren; daar zijn op internet genoeg andere gelegenheden voor.
Als iedereen zo dacht ,zou de samenleving nooit beter worden.
Problemen worden niet opgelost door te negeren ,Het debat geeft oplossingen, al dan niet voor ieder zijn tevredenheid.
Alle topics zijn direct of indirect politiek.
 
Wapenbezit kan zich ook keren tegen de persoon zelf.
Toen we begin 2000 naar Tsjechië kwamen, hadden we wel gehoord van de vele wapens in bezit van privé personen, maar het had niet zoveel onze aandacht.
Dat veranderde snel door een geval bij buren waar we nog maar kort mee omgingen.
De zoon v d buurman, begin twintig, vrolijke en open, had ons een paar keer geholpen met een probleem, echter hij had een probleem met zijn vader over illegaal omgezaagde bomen op het grondgebied van het Nationaal Park.
Dat is zo hoog opgelopen dat die jongeman, een pistool heeft gepakt, naar een jachthutte is gelopen, en heeft daar een kogel door zijn hoofd heeft gejaagd.
Wij waren diep geschokt, nog een heel leven voor zich, voor altijd weg, later hoorden we dat zijn vriendin zwanger was, en dat zijn moeder een paar jaar eerder zich had opgehangen.
We waren ook geschokt hoe sommige mensen daar op reageerden "gek in de kop" was een eenvoudige verklaring, later hoorden we nog meer van dit soort toestanden.
Een dochter van een buurvrouw. getrouwd met een militair, was een relatie begonnen met een ander, toen die militair daar van hoorde, heeft hij een handgranaat genomen, de pin er uit, en in zijn mond gestopt, hij heeft nog een paar dagen geleefd, de paar keer dat we hem hadden gesproken kreeg je de indruk, van een zachtaardige man, die niet paste tussen de mensen in het dorp.
Een man met een kleine zagerij, zijn vrouw overleden, hij zag het niet meer zitten, ook een pistool moest oplossing brengen, dat zijn een paar verhalen uit een dorp waar bij mij toch de mening blijft hangen, dat deze snelle, vermeend pijnloze oplossingen niet mogelijk moeten zijn.
Dat wapenbezit is een discussie voor de Tsjechen, het is hun land, wil hen ook niet beleren, maar naar mijn mening horen wapens niet in privé bezit.
 

Pelhřimov

Donateur

Praagse schutter David Kozák bekent moord op man en baby in afscheidsbrief​

De 24-jarige student David Kozák die vorige week in een universiteit in Praag veertien mensen doodde en daarna zelfmoord pleegde, bekent in een afscheidsbrief dat hij een week eerder een man en een baby heeft omgebracht. Dat laat een woordvoerder van de Praagse politie weten.

De brief werd gevonden tijdens een huiszoeking in de woning waar de student samen met zijn vader woonde, in Hostoun in het westen van Tsjechië. De student werd al verdacht van de dubbele moord in Klánovice, een dorp ten oosten van Praag. Een 32-jarige vader en zijn twee maanden oude dochtertje werden doodgeschoten in het bos. De kogels die in de lichamen werden aangetroffen, kwamen overeen met die in het wapenarsenaal dat de student thuis verborgen hield.

Er is volgens de politie geen relatie tussen de Kozák en de slachtoffers in het bos. ,,Ik denk dat ze volledig willekeurig zijn uitgekozen”, aldus de politiechef van Praag.
Kozák kampte met grote psychische problemen. De afgelopen weken plaatste hij op Telegram berichten waarin hij klaagde over zijn ‘waardeloze leven’ en stelde dat iedereen hem haatte. In een van de berichten schreef de student dat hij ‘altijd al iemand wilde vermoorden’. Donderdag kondigde hij daar ook zijn dodelijke plannen op de universiteit aan. Maar de link met de andere schrikbarende moord werd pas later duidelijk.

De moord op de vader en zijn dochtertje van twee maanden kwam al uitgebreid in het nieuws in Tsjechië voordat de student het bloedbad aanrichtte in de Praagse Karelsuniversiteit. De student wordt er ook van verdacht zijn vader te hebben gedood, vlak voor de schietpartij op de universiteit. De politie zegt dat de rest van de inhoud van de brief niet kan worden vrijgegeven omdat het onderzoek nog loopt.
De schietpartij in Praag is de dodelijkste in Tsjechië sinds de oprichting van het land in 1993.

bron
 

kuurgast

Donateur
Gewonde Nederlander buiten levensgevaar
Volgens de woordvoerder ligt de man nog wel in het ziekenhuis. Over de identiteit van de man wil het ministerie om privacyredenen niets kwijt. Ook wil de zegsman om diezelfde reden niets zeggen over de reden waarom de man in Praag was.
Peter loopt met gezin in Praag als hij wordt geraakt door kogel: ‘Kon niet geloven dat er geschoten werd’

Peter (47) en zijn gezin hadden de kerstdagen bij zijn ouders in Gorinchem willen doorbrengen, maar hij werd geraakt door een kogelregen die student David Kozák (24) afvuurde bij een universiteit in Praag en belandde in een ziekenhuisbed in de Tsjechische hoofdstad. ,,Onze droomreis veranderde in een nachtmerrie.’’
Bron ad.nl.
----------------------------------
Het laatste wat de Singaporese Sofea Musa hoorde was een windvlaag voordat haar man plotseling in elkaar zakte terwijl hij genoot van de bezienswaardigheden in Praag.
Die windvlaag was echter een kogel en raakte de 47-jarige Peter in de rechterdij.
De kogel drong door zijn rechterdijbeen en verpletterde zijn bekken, voordat hij in zijn rib werd ingebed.
Hij heeft twee operaties ondergaan om de kogel en een deel van zijn bekken te verwijderen, en wacht momenteel op een luchtbrug naar Nederland voor een derde operatie om een implantaat in te brengen zodat hij kan lopen.
De heer V is een permanente inwoner van Singapore uit Nederland.
De familie – bestaande uit Peter en zijn vrouw Sofea Musa, hun 15-jarige dochter, Amirah, en de vijfjarige zoon, Josh – waren op de laatste dag van hun bezoek aan Praag. Het plan was om de volgende dag naar Nederland te vertrekken om Kerstmis te vieren bij zijn familie.
Bronnen oa straitstimes.com + thecrowdreview.com.
--------------------------------
Zijn familie is een inzamelingsactie begonnen via GoFundMe peter heeft ons nodig.
Door bureaucratie van autoriteiten, verzekeringen en de Tsjechische overheid is er hier geen millimeter vooruitgang meer te melden voor de situatie van Peter. Al de inspanningen van zijn vrouw, ouders en zijn zus, die in Praag verblijven, om Peter te repatriëren naar een ziekenhuis in Nederland voor de vervolgbehandelingen, zijn tevergeefs tot op heden.
Hoe verschrikkelijk deze situatie ook is voor hem, snap ik wel dat hij niet zomaar naar Nederland "gerepatrieerd" kan worden omdat hij al meer dan 10 jaar in Singapore woont en werkt.
 
Als je nog een dubbele nationaliteit hebt kan het natuurlijk.
Waar ik meer tegenaan kijk is waarom Peter ons nodig heeft voor een GoFundMe.

Hoe vervelend de situatie ook.
Hij is verzekerd. Niemand is overleden. Enige wat ik me kan voorstellen is een nieuw vliegticket terug naar huis.
Overnachting voor het gezin kan bij de familie in NL.

Er staat ook geen reden waarvoor de gofundme is. En dan alsnog 10.000 binnenhalen. Lekker verdienen.
 
Bovenaan