Václav Havel (75) overleden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images
1325607025_201201030208_PRG_1.jpg


De boot met bloemen is gistermiddag in Decin aangekomen waarna de bloemen in het water van de Labe werden gelaten als afscheid van Václav Havel zijn laatste reis. Op de begraafplaats Praag Vinohrady wordt Václav zijn naam op de steen toegevoegd van het familiegraf waar zijn eerste vrouw Olga ook ligt en zijn urn binnenkort bijgezet zal worden.
Bron:ceskenoviny.cz.
 
Havel bijgezet in familiegraf

woensdag 04 januari 2012 - 13:58 - Bron: ANP

PRAAG - In Praag is woensdag de Tsjechische oud-president, dissident en schrijver Vaclav Havel bijgezet in het familiegraf. Dat bevestigde zijn secretaris.

De urn werd naast die van zijn in 1996 overleden eerste vrouw Olga gezet in het familiegraf op de begraafplaats Vinohrady in het centrum van de hoofdstad. Op verzoek van Havel staat op de grafsteen slechts zijn naam en wordt er niet verwezen naar het presidentiële ambt.

Havel overleed op 18 december op 75 jarige leeftijd. Zijn tweede vrouw Dagmar plaatste de urn in het graf op de dag en het uur dat zij en Havel precies 15 jaar waren getrouwd, aldus de secretaris.

http://nos.nl/video/327759-urn-havel-bijgezet-in-praag.html
 
Alle presidenten moeten Havel heten

Het Vaclav Havel-vliegveld, de Vaclav Havel-bibliotheek, de Vaclav Havel-straat, de Vaclav Havel-school: zo veel wordt naar de in december overleden Tsjechische schrijver en ex-president vernoemd, dat het sommigen te gortig wordt. Om er in een keer van af te zijn, stellen zij aan het parlement een wetswijziging voor om alle volgende presidenten van het land hun naam in Vaclav Havel te laten veranderen.

De huidige president Vaclav Klaus, een politieke aartsrivaal van Havel, zou 'onmiddellijk' het goede voorbeeld moeten geven. "Iets majestueus moet de naam van Vaclav Havel krijgen, iets wat voor altijd zal bestaan, langer dan wij stervelingen. Dat iets is het presidentschap", aldus de Facebook-pagina, waar al bijna zesduizend mensen zich bij hebben aangesloten.

De Tsjechische regering buigt zich later dit jaar over een voorstel om het vliegveld van Praag de naam van Havel te geven. Meer dan tachtigduizend mensen hebben in een petitie hun steun uitgesproken voor het omdopen van de luchthaven. In Parijs wordt later dit jaar een nieuwe bibliotheek met Havels naam geopend, en Gdansk, de bakermat van de anti-communistische beweging in Polen, heeft een straat die de naam van vroegere dissident draagt.

Novum/AP
 

kuurgast

Donateur
images


Vandaag is bij het Nationaal Theater in Praag een groot hart onthuld dat is gemaakt van honderden kilo's was, afkomstig van kaarsen die opgestoken waren als eerbetoon aan Václav Havel. Bij de onthulling was zijn vrouw Dagmar aanwezig. Men hoopt het kunstwerk tot 10 april buiten te kunnen laten staan.

Lees verder ceskenoviny.cz/news en ceskatelevize.cz/ct24 met meer foto's en filmpje.
 

Pelhřimov

Donateur
Srdce pro Václava Havla - Een hart voor Václav Havel

Op het plein bij het Národní divadlo (Nationaal theater) staat sinds 2 weken een hart van was, gemaakt door Lukaš Gavlovský en Roman Švejda. Het hart is gemaakt van een deel van de restanten van kaarsen en waxinelichtjes die op diverse plaatsen in het land opgestoken waren na het overlijden van Václav Havel.
Het 2 meter hoge hart weegt 2300 kilo en bestaat uit 115 blokken van 20 kilo.

1 Havel hart.JPG 2.JPG

Vele mensen stonden even stil bij het hart, sommigen krasten zelfs zijn naam, zijn initialen of hartjes in de was.

3 Havel Hart.JPG 4 Havel Hart.JPG 5 Havel hart.JPG 6 Havel hart.JPG

Bij het hart staan sinds 25 februari 4 informatiepanelen waarop te zien is hoe het hart gemaakt is...

7 infobord.JPG 8 infobord.JPG 9 infobord.JPG 10 infobord.JPG

Het hart is nog te zien tot 10 april 2012 op het plein bij het Národní divadlo (Nationaal theater).

.
 

Pelhřimov

Donateur
De foto’s van het hart in het bericht hierboven zijn door ons gemaakt op 24, 25 en 26 februari 2012.

Op 25 februari liepen we langs de Vltava en zagen we deze mooie afbeelding van Havel

11 muurschildering.JPG 12.JPG

Het hart en de muurschildering hebben op ons veel indruk gemaakt.
We besloten daarom de dag erna Havel’s laatste rustplaats ook te bezoeken als laatste eerbetoon.

13 laatste rustplaats 2.JPG 12 Laatste rustplaats 1.JPG

Jeanne en André

.
 

kuurgast

Donateur
Pelhrimov en André :bloem: bedankt voor het delen van deze foto's.
Nu lijkt het of we er zelf geweest zijn om afscheid te nemen van deze bijzondere man.
Die tekst van de muurschildering is wel heel goed gevonden.
 
De naamswijziging is rond. Zowel de regering als de weduwe Dagmar Havlová zijn akkoord.
Op 5 oktober 2012 (dan zou Václav Havel 76 geworden zijn) komt er een nieuwe naam voor Ruzyne.

in het Tsjechisch: Letiště Václava Havla Praha
en internationaal: Václav Havel Airport Prague
 

Ad Verschoor

Donateur
media_xl_1264811.jpg

Een sculptuur ter herinnering aan de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel, smelt door de hitte. Het is in Tsjechië al dagen achtereen 38 graden, en dat is te heet voor het kaarsvet waar de hartvormige sculptuur van is gemaakt.
Het beeld is gemaakt van de duizenden kaarsen die door de Tsjechen werden aangestoken ter nagedachtenis van hun oude president die vorig jaar in december overleed. Twee artiesten kwamen op het idee om deze kaarsen te recyclen en uiteindelijk is de 2,3 ton kaarsvet gebruikt om de hartvormige sculptuur te maken.

Het beeld werd eerst voor het nationale theater in Praag neergezet en daarna naar het stadje Litomysl verplaatst. Als het beeld de zomer overleefd, wordt het deze herfst bij de Internationale Luchthaven van Praag geplaatst.
 
Bovenaan