Václav Havel (75) overleden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Door de scouting uit district Hostinne is 18 december een herdenking georganiseerd.

Datum akce:
18. Prosinec 2015
Milé sestřičky, bráškové, rodiče, přátelé a všichni lidé dobré vůle z Hostinného a okolí!

V pátek 18. 12. od 18:00 si připomeneme na náměstí osobnost a odkaz bratra Chrobáka, pana Prezidenta Václava Havla. Přijďte, budeme moc rádi.

Ve Vrchlabí bude našimi přáteli pořádáno týž den setkání se stejným cílem o hodinku dříve. diky_bratre_chrobaku_pozvanka.jpg
 

kuurgast

Donateur
In Brno is een steegje vernoemd naar Václav Havel: Ulička Václava Havla.
Na dit steegje krijgt Václav Havel een plein naar hem vernoemd in Praag.

image.ashx


De Piazzetta Národního divadla /plein van het Nationaal Theater wordt omgedoopt in náměstí Václava Havla.
Bron ceskenoviny.cz.
Er was wel wat gedoe over de benaming náměstí Václava Havla of Havlovo náměstí.Bron radio.cz/en.

Klok voor Václav Havel.
In het artikel van ceskenoviny is ook sprake van een inzameling voor een (kerk)klok met de naam Václav Havel die zal worden gegoten ter gelegenheid van zijn 80ste geboortedag.
Deze klok zal in december naar Praag komen en dan in de zuidelijke toren van de Kostel sv. Havla worden gehangen.
Kostel sv. Havla heeft nu twee klokken in de klokkentoren waarvan de oudste bewaarde klok in Praag uit 1455. Er is echter ook een lege plaats doordat de derde bel voor munitie werd gesmolten tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar de nieuwe Václav bel zal worden geplaatst
Alles over deze klok is te lezen op radio.cz/en + zvonvaclav.cz/en.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het was vandaag weer Havel's korte broekendag.
Václav Havel overleed 9 jaar geleden.
De Amerikaanse ambassade deed wederom mee aan de traditie van de hoogwaterbroeken zoals Václav Havel heeft gedragen.
Wat doet de Nederlandse ambassade..............ohw....je moet inloggen op feestboek om dat te zien!!! 3X raden ze doen van alles maar zeker geen korte broek te zien.......
 

kuurgast

Donateur
havel 15 december 2021.PNG

"Tien jaar zonder Václav Havel". Herdenking van de eerste president van Tsjechië.

Om tien jaar na de dood van president Václav Havel te herdenken, een evenement "10 jaar zonder V.H." wordt op 18 december in Praag georganiseerd.
Bron praguemorning.cz.

Václav Havel was een Tsjechisch schrijver, dissident en politicus. Hij was de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste van Tsjechië.
Havel is op 18 december 2011 overleden.

Zal de nieuwe Nederlandse ambassadeur, H.E. Daan Huisinga zaterdag meedoen aan de "Kratke Kalhoty" Havel's korte broekendag?
De vorige deed er niet aan mee, maar die daarvoor ambassadeur was Ed Hoeks wel.
 

Mensen herdachten de tiende verjaardag van de dood van Václav Havel​

Praag - Vandaag herdachten mensen op veel openbare evenementen in het hele land de tiende verjaardag van de dood van de toneelschrijver, de leidende figuur van de Fluwelen Revolutie en de eerste Tsjechische president Václav Havel. In het centrum van Praag, in het Slavia-café, dat Havel leuk vond, eerden veel politici en andere persoonlijkheden 's ochtends zijn nagedachtenis. De bijeenkomst in het café werd gevolgd door het leggen van bloemen op een herdenkingsplaats op de piazza van het Nationaal Theater met de naam van de president. Tientallen mensen verzamelden zich vandaag bij Havel's huisje in Hrádek in de regio Trutnov, waar hij tien jaar geleden stierf. In Pilsen herinnerden ze zich Havel door voor te lezen uit zijn toespraken, in Brno bijvoorbeeld door te debatteren over de erfenis van Havel. Vooraanstaande vertegenwoordigers van Slowakije herinnerden zich hem ook op Facebook.

Na 18.00 uur vertrokken tientallen mensen vanuit Hradčanské náměstí in Praag voor een herdenkingsmars voor het Hart van Herdenking. Het grote symbool van het hart, dat met Havel wordt geassocieerd en dat het kasteel in de laatste dagen van zijn presidentschap sierde, zal door deelnemers van Hradčanské náměstí via Rock Café naar Lucerna worden meegenomen.

In het Slavia Café herinnerden verschillende sprekers aan Havel's persoonlijkheid en de waarden die hij zijn hele leven had gepromoot. Senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil (ODS) prees haar principieelheid.

"Als we ruzie maken en argumenteren en we zijn niet in staat om principiële standpunten in te nemen, dan zal niemand ons respecteren", zei hij. Hij voegde eraan toe dat het evenement oorspronkelijk groter zou zijn en plaatsvond in de grote zaal van de Senaat, maar vanwege de epidemische situatie kozen de organisatoren voor een meer intieme vorm. De voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) reflecteerde op waar de Tsjechische omgeving in de tien jaar sinds de dood van Havel is geëvolueerd. Ze vroeg zich af of de bekende slogan van waarheid en liefde voor veel mensen denigrerend was geworden. "Ik zie waarheid en liefde niet als een belediging", zei ze, eraan toevoegend dat dit waarden waren waar iedereen naar zou moeten streven.

De voormalige president werd herinnerd door de mensen die met hem samenwerkten. De directeur van de Václav Havel-bibliotheek, Michael Žantovský, zei dat het nodig was om de ideeën die Havel promootte in herinnering te roepen en er geen idool van te maken. Hij waardeerde het dat er in het hele land een aantal herdenkingsbijeenkomsten plaatsvonden ter gelegenheid van het jubileum. "Ze zijn des te waardevoller omdat ze door geen enkele regering worden georganiseerd en door geen enkel bureau worden bijeengeroepen", zei hij.

Eerbiedwaardige evenementen voor de eerste Tsjechische president vonden vandaag plaats en vinden vaak 's avonds plaats. In Sokolov is er bijvoorbeeld een plaats van eerbied voordat u het gemeentehuis van cultuur binnengaat. Tientallen mensen kwamen te voet en met de auto naar Havel's huisje in Hrádek. Het gebied voor haar werd verlevendigd door bloemen, brandende kaarsen of hartsymbolen, ontdekte een ČTK-reporter ter plaatse. Ongeveer vijftig aanhangers van Havel namen deel aan een herdenkingsmars van brouwerij Trutnov naar zijn huisje. In Brno werd de oud-president herinnerd aan de tentoonstelling Havel (niet alleen) aan de snaar, unieke opnames van interviews afgenomen door Memory of the Nation en het debat over de erfenis van Havel. Tientallen mensen kwamen eraan herinneren om een kaars aan te steken in de steeg van Václav Havel of naast de ingang van het Goose Theatre on a String op de Cabbage Market in Brno.

Het houten hart van de Srdce na Hrad-mars eindigt op het podium van de Lucerna Music Bar, waar 's avonds een groot herdenkingsconcert zal plaatsvinden. Het wordt bijgewoond door Ivan Hlas Trio, Jiří Dědeček, We're Home, Beata Hlavenková, Michal Hrůza en de band, Jaroslav Hutka, Organ Orchestrovič Bauer en anderen. Het evenement wordt live uitgezonden op het YouTube-kanaal https://www.youtube.com/NetwINProduction.

Van vandaag tot 23 december is er een herdenkingstentoonstelling van foto's van 10 jaar zonder VH in de Lucerna-passage, gemaakt door 12 fotografen zoals Karel Cudlín, Tomki Němec, Petr Našic, Ivan Prokop, Ibra Ibrahimovič of Lukáš Bíba. Ook waren er in de Lucerna Cinema meerdere films over Václav Havel te zien en 's avonds de documentaire The Art of Dissent van de Amerikaanse regisseur James Dean Le Sueur.

De Václav Havel-bibliotheek nam ook deel aan de herdenking van de verjaardag van het vertrek van Havel. In samenwerking met de Vision 97 Foundation en de Prague Transport Company rustte hij in Praag bussen en trams uit met een van zijn ideeën. Het Havel-project voor passagiers levert tien citaten op die Václav Havel tijdens zijn presidentiële termijn schreef of uitsprak. De Václav Havel-bibliotheek leverde ook een selectie van teksten voor de openbare lezing van Havels toespraken door Pilsen met als ondertitel And Don't Be Sad, Vanek!. Het werd bijgewoond door 85 lezers. Tientallen mensen kwamen vandaag naar het culturele centrum Moving Station in Pilsen om te luisteren naar de ideeën van een toneelschrijver en een prominente Tsjechische en wereldpoliticus. De estafettelezing van de teksten van Havel vond ook plaats in Hradec Králové in de Wonková-straat voor de stadsbibliotheek aan de bank van Václav Havel.

Vandaag hebben ook de Slowaakse president Zuzana Čaputová en de premier van Slowakije Eduard Heger een herinnering aan Havel opgedragen. Čaputová op Facebookze schreef dat het levensverhaal van Václav Havel laat zien dat idealen bij de politiek horen. Volgens haar is de laatste Tsjechoslowaakse en de eerste Tsjechische president "onlosmakelijk verbonden met de geweldige momenten van onze recente geschiedenis". Volgens de Slowaakse premierEduard Heger liet Havel zien dat de kracht van de mens niet ligt in schreeuwen. "Dankzij hem is Slowakije gemakkelijker toegetreden tot de familie van westerse democratieën", voegde de premier van Slowakije eraan toe.

De laatste Tsjechoslowaakse en de eerste Tsjechische president werden in de jaren zestig bekend bij het publiek dankzij zijn werk in het theater. Ten tijde van de normalisering was hij een van de meest prominente vertegenwoordigers van afwijkende meningen en na november 1989 werd hij een toppoliticus. Hij stierf op 18 december 2011 op 75-jarige leeftijd in zijn huisje in Hrádek.

Live: Herdenkingsconcert 10 jaar zonder Václav Havel

bron: ceskenoviny.cz
 
Bovenaan