Tsjechische achternaam

Topic in 'Wonen & Werken' gestart door Lisa F., 13-09-2013.

 1. Ik ben benieuwd: zijn hier mensen getrouwd met een Tsjech(ische)? Hoe is er om gegaan met achternamen?
   
 2. Dat is vooral een issue voor vrouwen die met een Tsjech getrouwd zijn. Van 1997 t/m 2013 heette ik Fikejsová - in mijn Nederlandse paspoort stond Brouwers e/v Fikejs, in mijn Tsjechische verblijfsvergunning Fikejsová. In 2013 moest ik mijn verblijfsvergunning verlengen en stond er zonder verdere uitleg opeens Fikejs in. "Wet veranderd" was het droge antwoord, terwijl ik bijna op instorten stond, want ik zag mezelf niet als man door het leven gaan. Toen ze zagen hoe het me aangreep, boden ze aan op pagina 11 met pen de zin "Identiteit volgens papieren burgerlijke stand: Fikejsová" te zetten. Mijn nieuwe achternaam werd door hen meteen doorgegeven aan allerlei instanties, waardoor ik daar nu als Fikejs te boek sta.

  Een jaar later kwam ik hier in het dorp weer eens de Tsjechisch-Nederlandse vrouw tegen die ik altijd had gekend als mevrouw K...ová. Eens gevraagd of zij ook al een nieuwe verblijfsvergunning had. Inderdaad, en twee dagen lang van het kastje naar de muur gestuurd bij de vreemdelingenpolitie. Inmiddels zijn ze er blijkbaar achter dat je er in Nederland voor kunt kiezen om de naam van je man te gebruiken, maar dat je officieel gewoon je meisjesnaam houdt. Dus mevrouw K. heeft in haar verblijfsvergunning na veertig jaar opeens haar Nederlandse achternaam staan - en op blz. 11 dezelfde opmerking als ik. Dus als ik de volgende keer een nieuw paspoort moet, dan ben ik ook weer Brouwers.

  Volgens de wet gaan ze nu dus uit van de naam die in je paspoort staat, niet van de naam die op je oddací list (trouwakte) staat. Maar ik blijf mezelf gewoon Fikejsová noemen.
   
 3. En zie je, ik zou weer heel graag zonder dat -ova willen zijn en krijg het al maar niet voor elkaar. Inderdaad het is een bijzaak maar het vreet wel in mij.
   
 4. Ik heb nu mijn achternaam officieel veranderd in Vaňkátová. Dat staat nu ook in mijn paspoort. Wij wilden graag dat we de Tsjechische regelgeving zouden handhaven, ook voor eventuele kinderen. Ik vond het wel heftig om mijn naam dus écht te veranderen. Mijn meisjesnaam is niet meer terug te vinden. Een Nederlandse vriend is getrouwd met een Tsjechische die heeft een oerhollandse naam met ová er achter. En weer een andere vriend wilde het gewoon internationaal houden. Er is overal wel wat voor te zeggen. Ik bij blij met mijn nieuwe achternaam, maar het is wel een beetje dubbel...

  Even voor mijn nieuwsgierigheid... Waarom zou jij het er graag vanaf willen?

  Hoe zit het eigenlijk met een verblijfsvergunning? Is dat verplicht? Ik dacht eigenlijk dat het wel goed zat, binnen de EU...
   
  Bewerkt door een moderator: 27-11-2015
 5. Dat begreep ik al, dat de enige manier om weer -ová te krijgen via de rechtbank in NL is, maar ik wilde niet volledig afstand nemen van mijn meisjesnaam - en bovendien had ik 13 jaar volkomen regulier -ová geheten en had ik geen zin om vanwege een nieuwe wet veel geld te betalen voor iets wat daarvoor niet alleen gratis, maar ook nog eens verplicht was :). Op mijn trouwakte staat de meisjesnaam Brouwersová (kon niet anders, zeiden ze toen) en nu ben ik Fikejs (kan niet anders, zeggen ze nu). Absurd dus...

  Of een verblijfsvergunning verplicht is, weet ik eigenlijk niet - ik heb hem natuurlijk al sinds Tsjechië nog niet in de EU zat, dus verleng ik hem gewoon iedere keer (is gratis). Maar ik weet ook niet of je zonder verblijfsvergunning wel een Tsjechisch burgerservicenummer (rodné číslo) kunt krijgen, recht op moederschapsuitkering e.d. hebt. Dus ik denk dat het gewoon handig is om hem te hebben. Het is ook heel wat minder gedoe dan een jaar of 20 geleden, en nu de Nederlandse paspoorten 10 jaar geldig zijn, hoef je nog maar 1x in de 10 jaar naar de vreemdelingenpolitie om je vergunning te verlengen.
   
 6. Hm, ik ga me er eens in verdiepen. Toen mijn man in Nederland kwam wonen, kreeg hij gewoon een burgerservicenummer... Zonder verblijfsvergunning. Maar of dat ook zo in Tsjechië werkt..?
   
 7. Ik denk dat je die vergunning vooral nodig hebt om recht op uitkeringen e.d. te hebben. En aangezien je hier drie jaar moederschapsverlof (per kind) hebt, is dat wel de moeite waard...
   
  hendrikje01 vindt dit leuk.
 8. Lisa, hoe zit dat als je geen baan hebt en je krijgt een kind?
  Ik heb het overigens gewoon bij de gemeente gedaan en het kostte niks.
   
  Lisa F. vindt dit leuk.
 9. Zonder verblijfsvergunning kun je nog niet eens een pakketje of brief bij de post ophalen.
  Een rodné číslo wordt aangevraagd door de vreemdelingenpolitie bij de aanvraag voor een verblijfsvergunning.
   
 10. Dat is geen probleem, je krijgt dan alleen geen zwangerschapsverlof (normaal 6 maanden), maar het bedrag voor de hele periode moederschapsverlof (2-4 jaar) wordt dan over je hele verlof uitgesmeerd. Je krijgt dan dus een iets lager bedrag per maand. Nu ik het google zie ik dat het waarschijnlijk weer veranderd is, dus je kunt het beste naar het betreffende arbeidsbureau (úřad práce) gaan, want dat is de instantie die de uitkering uitbetaalt. Maar dat je ook als werkloze recht hebt op de uitkering, is ongetwijfeld niet veranderd.
   
  hendrikje01 vindt dit leuk.

Deel deze pagina