Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Minister van Binnenlandse Zaken roept op tot onderzoekscommissie naar coronavirus-epidemie.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček zou graag zien dat er na de tweede golf van de coronavirus-epidemie een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht. Dit moet uitwijzen waar Tsjechië fouten heeft gemaakt ter voorbereiding op de Corona-herfstgolf. Dat zei Hamáček in een interview met de nieuwsserver Seznam Zprávy.

Hij beschuldigde premier Andrej Babiš ervan zich snel te hebben bemoeid met de besluiten over de beperking van de verspreiding van het coronavirus. Babiš bekritiseerde onder meer in augustus het besluit van de toenmalige minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch om vanaf september verplichte maskers in scholen en restaurants in te voeren en nam meer gematigde maatregelen.
------------------------------------------------------------
Klein grensverkeer tussen Tsjechië en Saksen is mogelijk.

Het zogenaamde kleine grensverkeer tussen Saksen en Tsjechië zal ook na de inwerkingtreding van de nieuwe quarantaineverordening op 2 november in Duitsland mogelijk blijven. Dienovereenkomstig zijn verplaatsingen, bijvoorbeeld naar het werk, maar ook naar winkels of tanken, nog toegestaan tot een verblijf van 24 uur in beide richtingen zonder quarantaine of een negatieve coronatest. Dit vloeit voort uit de nieuwe quarantainevoorschriften die het Saksische ministerie van Volksgezondheid op haar website heeft gepubliceerd.
Volgens berichten in de media adviseerde minister van Volksgezondheid Petra Köpping vorige week om het kleine grensverkeer te beperken, maar de Saksische regering heeft nog geen beslissing genomen.
Bron deutsch.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
11.428 nieuwe besmettingen op zaterdag.

Gezondheidsautoriteiten in Tsjechië meldden zaterdag 11.428 nieuwe coronabesmettingen. Ten opzichte van zaterdag vorige week is dat aantal met ongeveer 1000 gedaald. Er worden nu dagelijks circa 45.000 testen gedaan.
Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden behandeld, is in oktober snel gestegen. Eind oktober waren er ongeveer 1000 met corona in ziekenhuizen in Tsjechië, momenteel zijn er 7673 mensen. Bij 1137 van hen is de ziekte ernstig(IC).

Het aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië voor vrijdag is, zoals regelmatig gebeurt, naar boven bijgesteld van 121 naar 176, waarmee het in dit opzicht de ergste dag is sinds het begin van de pandemie. Het totale aantal sterfgevallen met het coronavirus is nu opgelopen tot 3.251, waarbij de overgrote meerderheid van die sterfgevallen in oktober plaatsvond.
--------------------------------------
Shoppers houden zich niet aan hygiënevoorschriften en zijn agressiever dan in het voorjaar.

Personeel van kleine verkooppunten in de Tsjechische regio's meldt agressiever gedrag van klanten die niet bereid zijn om de Covid-19-beperkingen van de overheid na te leven dan in het voorjaar, vertelde het hoofd van de Vereniging van de Traditionele Tsjechische Winkel, Pavel Březina, aan het Tsjechische persbureau . Mensen winkelen meer bij kleine winkels vanwege de coronavirus-situatie.
De heer Březina zei dat mensen voorzichtiger waren en geneigd waren om solidariteit te tonen tijdens de eerste golf van het virus. Nu het risico op infectie groter is, zijn veel klanten boos en weigeren gezichtsmaskers te dragen, zei hij.
-----------------------------------------------
Jongste parlementslid Tsjechië helpt bij het maken van een nieuwe overheidswebsite met uitleg over COVID-19-beperkingen.

Het jongste parlementslid Dominik Feri (24), heeft aangekondigd dat hij met de regering zal samenwerken om een nieuwe website te lanceren die de huidige en toekomstige -coronavirus maatregelen. Hij had vrijdag een ontmoeting met premier Andrej Babiš om het project te bespreken.
“Ik heb eindelijk de premier kunnen overtuigen van de noodzaak om een nieuwe informatiewebsite te maken. Een onafhankelijk team zal eraan werken. De heer Babiš gaf toe dat de ministeries problemen hebben met het communiceren van hun strategie."
Feri zegt dat hij nauw zal samenwerken met de adviseur voor IT en digitalisering van de premier, Vladimír Dzurilla en Česko.digital, een gemeenschap van softwareontwikkelaars en andere experts, die ook kennis zullen leveren voor het nieuwe platform. De informatiewebsite moet over twee weken klaar zijn.
De communicatiestrategie van de regering ligt regelmatig onder vuur van de leden van de oppositie. Feri stelde het zelf vorige week in de Kamer van Afgevaardigden in twijfel.
Het jongste parlementslid van het land heeft al een voorlichtingscampagne gevoerd op zijn Instagram-account, waar hij regelmatig updates heeft geplaatst over overheidsmaatregelen sinds de epidemie in het voorjaar begon. Hij heeft een aanhang van meer dan zevenhonderdduizend voornamelijk jonge Tsjechen. Omdat dat format voor hen geloofwaardiger is, nemen ze de informatie veel beter op.
De komende weken zullen uitwijzen of Feri's populariteit op sociale media zich kan vertalen in dit nieuwe project en of deze zeldzame poging tot directe samenwerking tussen de regering en een oppositielid vruchten zal afwerpen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
In de afgelopen week heeft Tsjechië per hoofd van de bevolking de meeste slachtoffers van covid ter wereld

In Tsjechië zijn sinds maart 339.007 mensen besmet met het nieuwe coronavirus en zijn er 3348 overleden.Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding werden we in de laatste week van oktober het meest getroffen land ter wereld wat betreft bevolkingsdoden. We volgen de gebeurtenissen rond de pandemie in Tsjechië en over de hele wereld in een online rapport.

Tot op heden waren er in Tsjechië 3.905 gevallen van covid-19, 672 minder dan afgelopen zondag. Het aandeel gevallen in het aantal tests op zaterdag groeide echter na de daling van vrijdag. Het aantal mensen dat zaterdag met covid in het ziekenhuis werd opgenomen, daalde tijdens de sterke stijging in oktober voor het eerst fors. In vergelijking met vrijdag zijn 300 ziekenhuisopnames gedaald tot 7370.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček (CSA) verwacht dat de regering de Kamer van Afgevaardigden opnieuw vraagt om de noodtoestand te verlengen. Toegegeven, het kan tot Kerstmis duren, zei hij vandaag in het Tsjechische televisieprogramma Otázky Václava Moravec.

De regering bereidt momenteel geen nieuwe beperkende maatregelen voor tegen de verspreiding van het coronavirus, zeiden minister Hamacek van Binnenlandse Zaken en minister van Industrie Karel Havlicek zondag (voor YES). Volgens hen is het nog te vroeg om beperkingen op te heffen.

Volgens Jan Hamáček zou de terugkeer van leerlingen naar scholen moeten plaatsvinden wanneer er een toename is van 2.500 tot 3.000 besmette mensen per dag.

Vandaag zijn de eerste 180 ademhalingshulpmiddelen uit Nieuw-Zeeland aangekomen in het magazijn van de State Material Reserves Administration in Sedlčany in de regio Příbram. Dit zijn zogenaamde oxygenatoren, in totaal zijn er 1.500 besteld en zullen binnen de komende tien dagen arriveren, vertelde de voorzitter van de administratie, Pavel Švagr, aan verslaggevers


bron; Aktuálně.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Kleine daling in nieuwe Covid-19-gevallen opnieuw gezien in Tsjechië.

In Tsjechië zijn zondag 6.542 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Dit vertegenwoordigt een daling van ongeveer 760 ten opzichte van de vorige zondag en zet een kleine daling in het aantal nieuwe gevallen van de afgelopen dagen voort.
Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 350.000 mensen positief getest op het coronavirus, waarvan bijna 80 procent in oktober.
Volgens de laatste cijfers zijn 7.370 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 1.156 in een ernstige toestand (IC).
Het aantal doden is gestegen tot 3.429. Zondag vielen 111 doden, hoewel dat cijfer naar boven kan worden bijgesteld. Gemiddeld sterven nu in Tsjechië dagelijks meer dan 150 mensen in verband met corona.

Het reproductie getal is gedaald tot R 1.
--------------------------------------------------
Duizenden senioren wachten op een verplichte snelheidstest.

Vanaf woensdag starten uitgebreide testen met de antigeenmethode in verpleeghuizen. Binnen zeven dagen moeten tot 100.000 mensen worden getest onder het ministerie van Volksgezondheid. Maandag zou de regering het testen van verpleegsters en ander personeel moeten goedkeuren.
De resultaten uit Slowakije wezen echter opnieuw op hun lagere betrouwbaarheid. Na een positieve snel-test, zal het resultaat worden bevestigd door een PCR-test.
Zaterdag werden in Slowakije 2,5 miljoen mensen getest, slechts één procent was positief.
De nieuwe minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, steunde het gebruik van antigeentesten nadat hij aantrad. Hoewel hij hun lagere betrouwbaarheid erkende, zijn ze volgens hem voordelig voor regelmatig testen waar de populatie meer besmet is. "Er is een poging om ze te gebruiken bij huisartsen", zei Blatný.
Het oorspronkelijke plan van de voormalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula voorzag in een "alomvattende" test van alle burgers, die afgelopen weekend in Slowakije plaatsvond. Echter, Prymula trok zich uiteindelijk terug van een ambitieus plan waarvoor ongeveer 3,5 miljard kronen nodig zouden zijn.

In opdracht van de regering heeft de Algemene Ziektekostenverzekeringsmaatschappij (VZP) vorige week twee miljoen antigeentesten gekocht en in totaal tien miljoen besteld. De prijs van één test is 120 kronen.
Sommige grote bedrijven bereiden zich al voor op massatesten. Het energieconcern ČEZ heeft bijvoorbeeld al apparaten gekocht voor het testen van antigeen en testkits. Ze wacht nu op instructies van het ministerie van Volksgezondheid en de hoofdhygiënist.
---------------------------------------------------
Eerste Amerikaanse militaire artsen zijn in Praag aangekomen.

De eerste zeven militaire artsen die zouden moeten helpen het hoofd te bieden aan de coronacrisis in Tsjechië zijn zondag aangekomen in Praag. Maandag staan de eerste ontmoetingen met hun Tsjechische collega's gepland, zo maakte de Amerikaanse ambassade in Praag via Twitter bekend.
In totaal 28 National Guard-artsen uit Texas en Nebraska, die in hun thuisland al ervaring hadden opgedaan met het bestrijden van het coronavirus, gaan het lokale gezondheidssysteem ontlasten in de strijd tegen de corona-epidemie.
Vorige week keurde het Tsjechische parlement het verblijf van maximaal 300 militaire artsen uit EU- en NATO-landen in Tsjechië goed. Ze kunnen maximaal 90 dagen in het land verblijven.
-----------------------------------------------
Havlíček is aan het plannen hoe voor Kerstmis. Deskundigen dringen aan op voorzichtigheid.

Volgens de minister van Industrie en Handel en Transport Karel Havlíček wil de regering van Andrej Babiš de pre-kerstmarkt niet "begraven". Volgens de contouren van de regering zouden de winkels onder een bepaald regime kunnen opereren.
"We werken al aan verschillende scenario's. Scenario's van het pre-kerstregime - losser, minder losser tot volledig restrictief," zei hij zondag voor de televisie.

Volgens de vicepremier komen over ongeveer twee weken relevante cijfers beschikbaar, op basis waarvan kan worden gesproken over versoepeling van overheidsmaatregelen.
De belangrijkste rol zal worden gespeeld door de reproductieve factor, namelijk het aantal mensen dat besmet is door één besmette persoon, het aantal besmette mensen en de bezetting van ziekenhuisbedden.

De kerstbusiness is echter niet de eerste op rij, zegt Havlíček, volgens wie het kabinet eerst rekent op de opening van scholen.
De regering van Babiš heeft de afgelopen dagen verschillende keren gezegd dat het doel een relatief normale kerstervaring is. Volgens econoom Štěpán Jurajda zou het echter een groot succes zijn als we erin zouden slagen om met Kerstmis in ieder geval de eerste jaren van de basisschool te beginnen.

Op dit moment is het echter helemaal niet zeker dat de maatregelen van de regering tegen Kerstmis op grotere schaal zullen versoepelen. "Ik ben bang dat het risico aanzienlijk is. En het kan werken. Het kan zeker werken. Maar het hoeft niet. Ik zie het ongeveer fifty-fifty'', voegde Jurajda, een lid van de Nationale Economische Raad van de regering, toe in een recent interview met Seznam Zprávy.

Gezondheidsdeskundigen maken zich ook zorgen over de ontwikkelingen in de komende weken. Viroloog Pavel Plevka uit Brno waarschuwt dat de situatie in ziekenhuizen kritiek zal zijn, vooral in de komende drie weken.
"De situatie zal nog drie weken slecht zijn. Het dodental loopt waarschijnlijk op tussen de driehonderd en vijfhonderd per dag. Het aantal doden zal vrijwel zeker verdubbelen. U kunt er niets meer aan doen. Dit zijn mensen die al besmet zijn en hun toestand zal erger worden. Verdere ontwikkeling zal afhangen van hoe effectief de quarantainemaatregelen zijn,” zei de adjunct-directeur van het Centraal-Europese Instituut voor Technologie CEITEC in Brno in een interview met Seznam Zprávy op zaterdag.

Ondertussen heeft de Oostenrijkse deelstaat Salzburg alle skipistes gesloten ivm verspreiding van corona.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Ondanks een voorzichtige afname van de positieve testen, zal de komende week het aantal ziekenhuisopnames veel hoger oplopen. Het huidige aantal in ziekenhuizen is van de periode dat er tot 10.000 mensen per dag besmet raakten. De afgelopen 10 dagen waren dat gemiddeld 13.000 per dag.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Er zijn nep nano-maskers op de markt. De masker van een T-shirt heeft hetzelfde effect.

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Liberec hebben in totaal zes lakens getest, die onder de naam "nanoroušky" op de Tsjechische markt verkrijgbaar zijn. Slechts de helft bevatte nanotextiel.

Ze bestudeerden de materiaalsamenstelling van zes gezichtsmaskers in universitaire laboratoria. Naast gasmaskers zijn ze momenteel een van de best verkochte beschermingsmiddelen. Alle zes hun leveranciers noemen ze "nanoroušky"(roušky=masker)
De onderzoekers concentreerden zich daarom op een nauwkeurige analyse van alle materiaallagen in de maskers.
"In drie van de zes maskers was er geen nanovezelstof of andere nano-objecten die de filterfunctionaliteit van de lakens technologisch zouden verbeteren", zegt Pavel Kejzlar, een onderzoeker aan de Technische Universiteit van Liberec.

Alle drie de maskers zonder nanovezels kwamen uit import naar Tsjechië, vooral uit Vietnam. Volgens wetenschappers heeft het dragen op het gezicht ongeveer hetzelfde effect als het dragen van katoenen gordijnen van een oud T-shirt, dat de Tsjechen in het voorjaar in bulk hebben genaaid. Maar nanomaskers kosten ook meer dan honderd kronen per stuk.
"Toen een van de fabrikanten bijvoorbeeld een stof maakte van garen, dat hij een nanomateriaal noemde, waarbij de vezels elkaar kruisen, creëerde hij een membraan dat volkomen ongeschikt is voor het filteren van hele kleine voorwerpen, zoals bacteriën of zelfs virussen", zegt Pavel Kejzlar van Technische Universiteit van Liberec.

Onder de producten waarvan door tests is aangetoond dat ze niet "nano" zijn, zijn maskers merken TNG (leverancier REMOSKA), VINATEX Fabric Mask (leverancier EUROVINA Travel) a SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLabTM (distributeur umbrellaline 2010). Ze worden online en in winkels verkocht.

Het is erg moeilijk na te gaan in welke volumes deze maskers naar Tsjechië worden geïmporteerd. Vooral omdat ze niet als medisch hulpmiddel in e-shops worden verkocht en daarom niet de juiste vergunningen nodig hebben.

De drie maskers die daadwerkelijk nanotextiel bevatten, zijn afkomstig van drie Tsjechische fabrikanten.
Nanotextielen zijn effectiever tegen virussen, ze kunnen opvangen en, in tegenstelling tot een masker van gewoon textiel, - in ieder geval gedeeltelijk - de drager beschermen, niet alleen zijn omgeving. Virussen dringen niet door in het dichte netwerk van nanovezels.

De Tsjechische handelsinspectie-instantie houdt zich al enkele maanden bezig met de nano-maskers. Het probleem is dat Tsjechië geen geaccrediteerd laboratorium heeft voor "nanomaterialen" of "nanovezels".
Ze willen graag samenwerking met andere Europese landen voor onderzoek naar de kwaliteit van de nano-maskers.

De Technische Universiteit Liberec heeft in het kader van objectiviteit de vorm van de zogenaamde blinde test gebruikt. De onderzoekers die de test hebben uitgevoerd, kenden de fabrikant, het land van herkomst of andere identificerende informatie niet. Bovendien werden monsters met het label A tot F parallel getest door twee laboratoria.
De Technische Universiteit van Liberec is een belangrijke binnenlandse autoriteit op het gebied van nanovezels. Nanospider was de eerste ter wereld die een machine ontwierp voor de productie van industriële nanovezels en is ook wereldleider in de productie van industrieel nanovezeltextiel.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Lichte daling van het aantal Covid-19-gevallen dat maandag werd geregistreerd.

De Tsjechische Republiek registreerde maandag 9.241 gevallen van Covid-19, een daling met ongeveer 1.000 gevallen in vergelijking met de maandag ervoor.
Hoewel de afgelopen dagen reden hebben gegeven om te hopen dat de epidemie zijn hoogtepunt heeft bereikt, zeggen experts dat de komende drie dagen - woensdag tot vrijdag - doorslaggevend zullen zijn om te bevestigen of de achteruitgang zal doorzetten.

Bijna 7.500 mensen worden momenteel in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, van wie er meer dan 1.000 in een ernstige toestand op IC verkeren.
Maandag waren er echter 108 doden in verband met Covid-19.
------------------------------------------------------
De Tsjechische overheid staat hervatting van professionele sporten toe.

In Tsjechië zou het binnenkort weer mogelijk moeten zijn om beroepssport te beoefenen. Als de hygiëneconcepten worden nageleefd, zou ook binnensport mogelijk zijn, besloot de Tsjechische regering maandag in haar bijeenkomst.
Sinds 12 oktober is de georganiseerde sport in Tsjechië geschorst. Gezamenlijke training was slechts op enkele uitzonderingen na toegestaan en in het geval van de Europa League waren ook wedstrijden toegestaan. Het aantal uitzonderingen moet nu volgens bepaalde criteria worden aangepast.
De beste voetbal- en ijshockeycompetities van het land hadden sterk gepleit voor een hervatting van hun competities. Wedstrijden zullen zonder toeschouwers achter gesloten deuren plaatsvinden.
--------------------------------------------------
Trein- en busroutes zijn beperkt na een enorme daling van het aantal passagiers.

Trein- en busdiensten in Tsjechië bedienen momenteel slechts ongeveer een kwart van hun gebruikelijke aantal passagiers, gezien de situatie van Covid-19, melden exploitanten. In de daluren zijn de passagiersaantallen vaak nog lager, aldus het Tsjechische persbureau.
Deze afname van het aantal mensen dat treinen en bussen gebruikt, heeft de afgelopen dagen geleid tot de opschorting van tientallen routes, omdat operators honderden miljoenen kronen verliezen.
---------------------------------------------------
Slowakije voert verplichte corona tests in aan zijn grenzen.

Slowakije heeft aangekondigd dat het aanstaande maandag verplichte Covid-19-tests aan zijn grenzen zal invoeren.
Mensen die het land binnenkomen, zullen ofwel een negatieve PCR-test moeten afleggen die niet ouder is dan 3 dagen, ofwel een test ondergaan bij de respectieve grenscontrolepost.
Het aantal open grensovergangen zal worden verminderd om het proces te vergemakkelijken.
Het is nog niet duidelijk of mensen de tests zelf moeten betalen.
De beslissing werd genomen als reactie op de verslechterende epidemie in het land.
Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.

Er is dus een voorzichtige afname van nieuwe gevallen, maar testen zijn er ook minder(20.411).
Het aantal ziekenhuisopnames zal echter per dag hoger worden dan het aantal mensen dat ontslagen wordt uit de ziekenhuizen.
Zie alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19, waar je goed overzicht krijgt van aantal positieve testen in de afgelopen periode op:

Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocněním COVID‑19 dle hlášení krajských hygienických stanic a laboratoří.
Dagelijks overzicht van het aantal mensen met nieuw bewezen COVID - 19
Tabulkový přehled = Overzicht in tabelvorm.
 
9252 nieuwe besmettingen gisteren. Het lijkt erop dat er een kentering is in de aantallen.
Die kentering lijkt inderdaad ingezet. Maar dagcijfers zeggen niet zo heel veel. Gisteren waren eigenlijk de cijfers van zondag en dan zijn er minder testen. Maar ook de weekcijfers dalen. In Praag is inmiddels een flinke afname. Praag liep een paar weken voor op andere delen van Tsjechië waar de cijfers nu nog hoog zijn. Ik ben overigens benieuwd hoeveel mensen al in contact zijn geweest met het virus en antistoffen hebben opgebouwd. Meestal ligt dat een aantal keren hoger dan het aantal positieve testen. Misschien ligt dat al boven de 1 miljoen voor Tsjechië. Dat in combinatie met de lockdown brengt de besmettingsgraad verder omlaag. Net als bijvoorbeeld New York dat net zo'n piek had als Praag/Tsjechië. Daarna trad daar een snelle daling in. Maar het zal nog wel enkele weken duren voordat de daling ook te merken is in de ziekenhuizen.

https://www.worldometers.info/coronavirus/usa/new-york/
 
Laatst bewerkt:
Tsjechische noodoproep. Na de NAVO, de EU en Artsen Zonder Grenzen zal ook de WHO helpen

Tsjechië onderhandelt met de Wereldgezondheidsorganisatie om het coronavirus te helpen bestrijden. De WHO staat klaar om medische teams te leveren voor Tsjechische ziekenhuizen. Dit werd aan Radiožurnál bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid en de Tsjechische vertegenwoordiging van de WHO. Tot nu toe heeft het ministerie van Volksgezondheid om twee artsen en 15 verpleegsters gevraagd.

Volgens de verklaring van de president van de Tsjechische medische kamer Milan Kubek in Radiožurnál zijn er nu 13 weken geleden 16.000 geïnfecteerde mensen in Tsjechië.

Volgens Kubek zijn er de afgelopen week meer dan 500 geïnfecteerde mensen onder artsen gestegen, en in totaal zijn er meer dan 2700. Het aantal geïnfecteerde verpleegsters is met 2000 toegenomen. 'Helaas is de vijfde dokter overleden. Twee collega's stierven in de afgelopen week, ”vertelde Kubek aan Radiožurnál.

De capaciteit van Tsjechische ziekenhuizen wordt het meest bedreigd door het gebrek aan personeel, zei Vladimír Černý, de nationale intensive care-coördinator, vorige week.

Volgens Ladislav Dušek, directeur van het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS), bestaat het risico dat de capaciteit van ziekenhuizen in de tweede helft van november bijna uitgeput raakt, zelfs nadat het maximumaantal is gewijzigd in bedden voor patiënten met covid. Černý voegde eraan toe dat de capaciteit als geheel voldoende lijkt, maar dat sommige regio's aan de vooravond van de bestaande capaciteit staan.

Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid werden vanaf maandagavond 7.486 mensen met covid opgenomen in ziekenhuizen, waarvan 1.163 intensieve zorg nodig hadden. De totale capaciteit van acute ziekenhuisbedden is ongeveer 47.000

bron www.idnes.cz
 
Uit het bericht van Rainbow; "de vijfde arts is helaas overleden".

Bij mijn vrouw op de IC kijken ze uit op een groot plein, waar enkele weken geleden een grote groep mensen stond te demonstreren tegen de COVID maatregelen. "Ik kan niet ademhalen door een masker, je ademt je eigen afval in, Covid is een griepje, Bill Gates en George Soros willen ons chippen, de regering wil ons muilkorven, PCR testen worden vervalst" En de mooiste van allemaal; "patienten worden betaald door de farmacie om zo lang mogelijk op de IC te blijven"....

En er zijn intussen 5 artsen overleden die hun stinkende best deden ernstig zieke mensen met COVID gerelateerde ziekten in leven te houden. En vaak lukt dit niet eens. Mijn vrouw heeft gisteren haar 31e Covid gerelateerde overlijdensakte ingevuld en ondertekend, geteld vanaf begin september..

In Tsjechie vindt een groot percentage mensen dat de complottheorien waar zijn, dat ze misleid worden.
Ik mag hopen dat al deze mensen een niet behandelen verklaring bij zich hebben, voor het geval ze wel COVID krijgen en op de IC belanden. Het is immers maar een griepje... :stom::stom:
 

kuurgast

Donateur
Ik ben overigens benieuwd hoeveel mensen al in contact zijn geweest met het virus en antistoffen hebben opgebouwd.
Er zijn plaatsen in Tsjechië waar 1 op de 30 inwoners besmet is geraakt. Antistoffen/immuniteit is een ander verhaal.....
Een "gewone" griepvirus hebben we allemaal wel eens gehad en een bepaalde vorm van bescherming opgebouwd of via griepprik. Iedereen kan zich wel een zware griep herinneren waar die goed ziek van was en daarna veel minder.
Wat betreft de aantallen positieve testen die wij hier melden gaat altijd over de voorgaande dag, dus die 9.240 is van maandag! Om 18.00uur is een voorlopige aantal bekend op de vaker genoemde website en dat wordt om 01.00uur aangevuld met de laatste gegevens van de afgelopen dag.


De tweede keer kan de covid erger zijn.

In Tsjechië zijn tot nu toe meer dan een kwart miljoen mensen besmet met het coronavirus en zijn bijna 100.000 mensen hersteld van de ziekte. Maar dat betekent niet dat ze niet opnieuw geïnfecteerd kunnen raken. Volgens deskundigen zijn sommige mensen slechts drie maanden immuun voor de ziekte. Onlangs zijn er gevallen geweest van mensen die in het voorjaar corona kregen en nu opnieuw besmet zijn geraakt.

Hoewel het lijkt dat coronavirus al heel lang het leven van mensen beïnvloedt, vanuit wetenschappelijk oogpunt is covid-19 nog steeds een heel nieuwe ziekte. Daarom weten we nog steeds weinig over de immuunrespons op covid-19. Maar de eerste informatie is nogal negatief - de antilichamen zullen waarschijnlijk niet lang duren, Bovendien hebben sommige mensen ze bijna niet. Het blijkt dat veel mensen die covid-19 hebben gehad geen antilichamen ontwikkelen. Of beter gezegd, de tests zullen ze niet meten.

Maar de afweer van het menselijk lichaam is niet slechts één. Er zijn verschillende typen, waarvan sommige effectiever zijn in de verdediging tegen het virus dan andere. Naast antilichamen is er zogenaamde cellulaire immuniteit. Het meten van de testen is hier echter lastig, omdat ze ingewikkeld en duur zijn in vergelijking met sneltesten die antilichamen meten. Er is niet veel over haar bekend in verband met covid-19.

Of en hoe intens de ziekte zich manifesteert, hangt van veel factoren af. Onder andere de virale dosis die de persoon tegenkomt en de immuniteit van de besmette persoon. "Ontmoetingen met elke individuele infectie leiden geleidelijk tot de vorming van immuungeheugen, en verdere herhaalde ontmoetingen kunnen het immuunsysteem trainen om zelfs met grote virale doses om te gaan. Veel complexe factoren spelen hierbij een rol“, zegt immunoloog Vojtěch Thon van het RECETOX-centrum van de Masaryk Universiteit in Brno.

Bij veel voorkomende aandoeningen van de luchtwegen, zoals de griep, zijn mensen ongeveer een half jaar immuun. Met het coronavirus lijkt het er echter op dat men veel eerder besmet kan raken.
"Covid-19 is een ziekte waar de immuniteit slechts gedurende een bepaalde periode is. Volgens de kennis die we nu hebben, is het mogelijk dat sommige patiënten het risico lopen de ziekte na drie maanden opnieuw te krijgen", legt Petr Arenberger, directeur van het Vinohrady-ziekenhuis, uit.

Als mensen in een kortere tijd twee keer zoveel vaak voorkomende aandoeningen van de luchtwegen hebben, is het beloop meestal milder. Maar volgens deskundigen is dit misschien niet van toepassing op covid-19.
Bovendien ontdekten de onderzoekers dat mensen met de ziekte asymptomatisch een zwakkere immuniteit tegen coronavirus hadden. Ze ontwikkelden niet genoeg antilichamen.

"Het is duidelijk dat het zich gedraagt als alle virussen. Het roept immuniteit op, maar het duurt niet eeuwig. Na een tijdje ontwikkelt het zich, wordt een persoon weer vatbaar. De kortste periode is drie maanden, maar de langste kan mogelijk twee jaar duren”, legt bioloog Jaroslav Flégr uit.
Bronnen tn.nova.cz + idnes.cz.
Een in die artikelen aangehaalde studie op bmj.com.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Blatný: De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten nam toe.

De leeftijd van met coronavirus geïnfecteerde patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, is gestegen van gemiddeld 65 naar ongeveer 70 jaar. Dat zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Volgens hem zal het aantal gehospitaliseerde mensen met coronavirus de komende dagen blijven stijgen, ondanks de tragere groei van de geïnfecteerden. Vanaf deze week moet er een centrale dienst komen, waarmee patiënten kunnen worden overgebracht tussen medische voorzieningen, voegde de minister eraan toe. “Het is heel belangrijke informatie dat de leeftijd van patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen recentelijk aanzienlijk is gestegen van gemiddeld 65 naar ongeveer 70 jaar. Met andere woorden, het is het bewijs dat we echt te maken hebben met een groot probleem in het gebied van de seniorenbevolking", aldus Blatný. Volgens hem zijn er ongeveer 8.000 mensen met coronavirus in ziekenhuizen en komen er ongeveer 700 tot 800 opnames per dag bij.
-------------------------------------------------------------
Meer dan 1.000 slachtoffers per week in Tsjechië.

In de afgelopen zeven dagen zijn in Tsjechië 1.174 mensen overleden aan het coronavirus, ofwel bijna een derde van het totale aantal. Vrijdag vielen 200 doden, het hoogste aantal op één dag. Tot nu toe zijn er dinsdag 107 slachtoffers. Dit cijfer groeit echter meestal tijdens aanvullende updates.
-----------------------------------------------------------------------
Patiënten met covid-19 helpt plasma het beste snel na ziekenhuisopname.

Bloedplasma van genezen covid-19 helpt patiënten het meest, als het wordt toegediend kort nadat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het wordt meestal toegepast op mensen van wie de organen beginnen te falen.
Het ministerie van Volksgezondheid en de Tsjechische Medische Kamer riepen mensen die al hersteld waren van corona op om plasma te komen doneren. De ideale tijd voor het verzamelen is vier tot tien weken na genezing. Niet iedereen is geschikt voor donatie, de donor moet voldoende antistoffen hebben aangemaakt.
----------------------------------------------------------------
Tsjechië stuurt beschermende handschoenen naar Frankrijk, remdesivir naar Malta.

De regering heeft besloten een miljoen beschermende handschoenen naar Frankrijk te sturen en heeft maandag al honderd doses remdesivir naar Malta gestuurd. In beide gevallen reageerde Tsjechië op een verzoek van de betrokken landen om hulp bij het bestrijden van de coronavirus-epidemie. "Tsjechië is een van de EU-lidstaten, voelt zich zo en voldoet aan beide kanten aan zijn verplichtingen", aldus de minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om beschermende handschoenen gevraagd en Tsjechië stuurt ze als een materieel geschenk. Malta heeft het antivirale middel remdesivir aangevraagd vanwege het uitvallen van de bevoorrading, voegde de minister eraan toe. In Tsjechië is het medicijn sinds 24 maart aan ongeveer duizend patiënten toegediend.
----------------------------------------------------------------------------
Tsjechië introduceert het EU-Corona-verkeerslicht vanaf 9 november.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken is van plan het uniforme EU-systeem voor het classificeren van risicolanden in Corona-tijden in te voeren. Vanaf 9 november moet het Europese Corona-stoplicht in Tsjechië in werking treden. Op initiatief van de Europese Commissie moet het in de toekomst zorgen voor meer duidelijkheid en uniformiteit in het Europese reizen.

Basis voor de classificatie van de afzonderlijke staten in de groepen groen, geel en rood zijn de besmettingsaantallen van de afgelopen twee weken en het percentage positieve resultaten bij alle uitgevoerde coronatests.

Volgens de nieuwe regels mogen burgers uit de groen gemarkeerde landen in geen enkel EU-land worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, zo maakte het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.
----------------------------------------------------------------------
Gevangenen protesteren tegen Covid!

Zaterdag protesteerden ongeveer 400 gevangenen opnieuw in de Bělušice-gevangenis in de regio Ústí nad Labem. Naar verluidt begonnen onder de gevangenen geruchten de ronde te doen dat veroordeelden met lage straffen ergens waren vrijgelaten vanwege het coronavirus. Dit is het tweede incident in Bělušice, Noord-Bohemen, binnen 24 uur. Ongeveer twee derde van de veroordeelden nam deel aan de protesten van gisteren.
Momenteel is de enige patiënt die besmet is met coronavirus in Bělušice geïsoleerd van andere gevangenen.
In Tsjechische gevangenissen, waar sinds het voorjaar strikte preventieve maatregelen van kracht zijn, zijn er in totaal 19 positieve mensen op een totaal van ongeveer 19.000 veroordeelden. Vanaf 23 oktober geldt het bezoekverbod weer. Bron tn.nova.cz.
-------------------------------------------------------------------
Politieagenten in Praag behandelden ongeveer 10.000 schendingen van crisismaatregelen.

In oktober behandelden de Praagse politieagenten bijna 10.000 overtredingen van crisis- en noodmaatregelen als gevolg van de covid-19-pandemie. Deze maatregelen omvatten onder andere gesloten vestigingen, groepering van mensen en vanaf woensdag 28 oktober een avondklok tussen 21.00 en 05.00 uur.
-------------------------------------------------------------------
Testen in Tsjechische bedrijven is vrijwillig. Werknemers kunnen niet worden gestraft voor weigering.

De premier roept bedrijven op om mee te doen en hun medewerkers te testen. Volgens de wet kunnen ze dit echter niet van hun werknemers verlangen, maar alleen vrijwillig aanbieden.
Volgens deskundigen is de situatie anders in de gezondheidszorg, de sociale voorzieningen en andere beroepen, waar werknemers een risicogroep van de bevolking kunnen besmetten. "Als er een geschil zou ontstaan, zou dat door een rechtbank worden beslist. En de rechtbank zou een oordeel moeten vellen dat het gevolg zou zijn van de mate van bedreiging die typisch is voor klanten, patiënten, maar ook voor andere werknemers”, aldus Jakub Tomšej.
-------------------------------------------------------
Distributeurs beperken vanwege covid stroomuitval.

Vanwege de huidige coronavirus-situatie verminderen energiedistributeurs stroomuitval. De reden is onder meer dat veel mensen momenteel thuis werken, koken en verwarmen, kinderen en jongeren studeren dan via online onderwijs en ze hebben absoluut elektriciteit nodig. Dit volgt uit de huidige verklaringen van energiebedrijven.
Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Minder nieuwe infecties, aantal ziekenhuisopnames en doden toegenomen.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus bedroeg dinsdag 12.088 gevallen in Tsjechië. Dat waren ongeveer 3.500 gevallen minder dan vorige week op dinsdag. De trend van de afgelopen dagen dat het aantal nieuwe coronabesmettingen licht daalt, zet zich daarmee door. Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 neemt echter toe. In totaal zijn in Tsjechië 4.089 mensen aan de ziekte overleden, waarvan bijna een derde in de afgelopen zeven dagen.
Dinsdag was de zwartste dag tot nu toe met 220 corona-gerelateerde sterfgevallen.
Momenteel worden 8278 patiënten in ziekenhuizen behandeld, van wie er 1.244 in een ernstige toestand verkeren op IC.

Hoewel de afgelopen dagen reden hebben gegeven om te hopen dat de epidemie zijn hoogtepunt heeft bereikt, zeggen experts dat het nog 10 tot 14 dagen zal duren voordat de druk op ziekenhuizen afneemt.
--------------------------------------------------
Corona verkeerslicht: de meeste EU-landen zijn vanaf maandag rood.

In Tsjechië treedt aanstaande maandag het EU Corona verkeerslicht voor reizen in werking. Hierdoor worden op de Coronakaart bijna alle landen in Europa ingedeeld in de gele of rode zone met een gemiddeld of hoog risico op coronabesmetting.

De meerderheid van de landen zal tot de rode groep behoren, zei minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček woensdag tijdens een persconferentie. Een gebied is rood als het percentage nieuwe besmettingen voor 100.000 inwoners hoger is dan 250 en het testpercentage hoger is dan vier procent. Een test is verplicht in Tsjechië voor degenen die uit deze landen komen. In Europa voldoet alleen het Vaticaan aan de criteria voor indeling in de groene groep met een laag risico.

In het geval van mensen die uit een rode staat komen, zullen ze in quarantaine moeten gaan of een negatieve Covid-19-test moeten afgeven.
In het geval van oranje (middelgroot risico) landen zullen degenen die langdurig in het buitenland hebben gewerkt een test moeten ondergaan, maar dat geldt niet voor grensarbeiders.
--------------------------------------------------
Beieren biedt 100 ziekenhuisbedden aan voor coronapatiënten uit Tsjechië.

De Duitse deelstaat Beieren heeft 100 intensive care-bedden gereserveerd voor Tsjechische patiënten als de noodzaak zich voordoet in het licht van de Covid-19-situatie.
De Tsjechische premier Andrej Babiš heeft hierover woensdag tijdens een persconferentie geïnformeerd.

Daarvoor had hij via een videoverbinding een ontmoeting met de Beierse premier Markus Söder. Babiš bedankte hen voor de hulp en zei dat hij hoopte dat Tsjechië niet van dit aanbod zou hoeven profiteren. Hij bood zijn Beierse partner wederzijdse hulp aan als Beieren die nodig had.

De twee politici waren het erover eens dat ze de grens open willen houden, ook al blijft het aantal besmettingen stijgen. Het sluiten van de grenzen zou niet veel opleveren bij het bestrijden van de pandemie, maar zou andere belangrijke negatieve gevolgen hebben, zei de Beierse premier.
---------------------------------------------------
Minister Dostálová test positief op Covid-19.

De Tsjechische minister voor regionale ontwikkeling, Klára Dostálová, heeft positief getest op Covid-19. Ze zei op Twitter dat haar symptomen onder meer hoofdpijn en verkoudheid waren. Ze had vrijdag een eerdere test gedaan nadat een familielid het virus had opgelopen, maar op dat moment testte ze negatief.

De minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de coronavirus-taskforce, Jan Hamáček, testte vorige week positief op Covid-19 en bevindt zich nog in quarantaine. Hij liep het virus op na een ontmoeting met de minister van landbouw, Miroslav Toman, die ook positief testte. Meneer Toman is nu weer aan het werk.
Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Je hebt 107 geïnfecteerden, sorry, één. Slechte gegevens 'besmet' kleinere dorpen.

Het Tsjechische Instituut voor gezondheidsinformatie en statistiek (ÚZIS) rapporteerde opnieuw onjuiste gegevens. Dit keer was het het aantal momenteel besmette mensen op gemeentelijk niveau dat ÚZIS volgens haar woorden ten onrechte aan kleine gemeenten heeft toegewezen, in plaats van grote steden.

met de gegevens die ÚZIS publiceert, stelt de redactie van Seznam Zprávy dagelijks rapporten samen over de huidige status van de verspreiding van corona. Op basis hiervan hebben verschillende vertegenwoordigers van gemeenten de redactie benaderd met de mededeling dat de gegevens significant verschillen van wat de hygiënestations dagelijks aan hen rapporteren.

De ÚZIS -fout trof het Midden-Boheemse dorp Rohatsko het hardst. Volgens het instituut zouden 107 van de 267 inwoners besmet zijn. De gegevens waren echter verre van waar. "In de afgelopen twee weken heb ik contact opgenomen met alle verantwoordelijke instellingen om een fout te melden", zei burgemeester Radek Štros. Maar zonder succes. Het betreffende hygiënestation kon de verschillen in de gegevens niet verklaren en het ministerie van Volksgezondheid stelde dat "er kleine verschillen in de gegevens kunnen zijn".
Bij nadere beschouwing bleek echter dat de verschillen in de gegevens enorm zijn, en in het geval van Rohatsko betekende dit 50 procent van de dorpsbevolking. Naast Rohatsko verscheen de fout in ongeveer achthonderd andere gemeenten. Tegelijkertijd is het hoge aandeel besmette personen in kleinere gemeenten op zich niet ongebruikelijk.
Evenzo werden foutieve gegevens gerapporteerd voor bijvoorbeeld de gemeenten Mutkov, Loukov (Mladá Boleslav), Borek (Praag-Oost), Myslín, Charvatce, Boršov nad Vltavou, Chlum (Rokycany), Poštovice en vele anderen.

Zondagavond kwam het antwoord van ÚZIS op de vraag waarom de gegevens van Rohatsko en andere gemeenten niet klopten: "Nevíme"(=We weten het niet).
Maandagochtend verscheen boven het dashboard informatie dat de aantallen van positief geteste personen voor sommige patiënten een onjuist toegewezen gemeente hadden, en in plaats van kleine gemeenten zouden deze mensen in grote steden worden geregistreerd.
Bron seznamzpravy.cz.

Er zijn vaker fouten tussen gegevens van het Regionaal hygiënestation (KHS) en wat het Tsjechische Instituut voor gezondheidsinformatie en statistiek (ÚZIS) vrijgeeft. KHS en ÚZIS kan je vergelijken met het Nederlandse GGD en RIVM.
Het koste voormalig minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heel veel energie om de mensen van het KHS mee te krijgen in de samenwerking rondom gegevens verzameling omtrent corona, maar de dwarsligger blijft het ÚZIS.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Grapperhausje van Tsjechië.
Kalousek dronk een biertje in een gesloten restaurant. "Vergelijk me niet met Prymula"

In de afgelopen dagen bekritiseerde hij herhaaldelijk de voormalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula voor een ontmoeting met Jaroslav Faltynek in een gesloten restaurant. Nu moet de voormalige vice-voorzitter van TOP 09, Miroslav Kalousek, een soortgelijke gedrag verklaren. De verslaggevers van Radiožurnál vonden hem toevallig in het restaurant Hlučná samota in Vinohrady. Hij bracht veertig minuten door achter gesloten bedrijfsdeuren.
"Het was een vergissing waarvoor ik mijn excuses aanbied en die niet zal worden herhaald", zei de Kamerlid op Twitter. .

Kalousek bracht dinsdagmiddag bijna drie kwartier door in restaurant Hlučná samota in Vinohrady, zei de iRozhlas-server. "De eigenaar van het restaurant is mijn oude vriend, ik dronk een biertje met hem in het restaurant en ging weer weg. Ik was alleen, ik bracht niemand in gevaar. Toch geef ik toe dat ik het restaurant helemaal niet had mogen betreden '', zei Kalousek op zijn Twitter.

De plaatsvervanger verdedigde zichzelf ook door te zeggen dat hij niet op een "feestje na sluitingstijd" was, wat een toespeling is op de ontmoeting van de toenmalige minister van Volksgezondheid Prymula met de voorzitter van de ANO-parlementaire club Jaroslav Faltýnek in Vyšehrad. Dit is echter misleidend omdat, ondanks het feit dat het restaurant mogelijk een uitgifte raam heeft, overheidsvoorschriften het publiek verbieden om in het restaurant te zijn.

Het hoofd van de TOP 09-afgevaardigden besloot daarom, naast een verontschuldiging, zijn eigen "boete" op te leggen. "Om de verontschuldiging materieel te ondersteunen, doneer ik tienduizend kronen aan liefdadigheidsinstellingen die verband houden met de epidemie", voegde Kalousek toe op Twitter.

Een soortgelijk incident gebeurde met voormalig minister van Volksgezondheid Roman Prymula. Hij werd betrapt door de tabloid Blesk en kwam 's nachts zonder masker uit een gesloten restaurant. Ook de voorzitter van de ANO-beweging, Jaroslav Faltýnek werd vastgelegd door de paparazzi. Een andere deelnemer aan de nachtbijeenkomst was de directeur van het Ostrava University Hospital, Jiří Havrlant. Kalousek had scherpe kritiek op de deelnemers van die bijeenkomst. Hij noemde ze bijvoorbeeld pausen voor wie de regels niet gelden. Hij riep toen de toenmalige minister van Volksgezondheid op om af te treden, omdat hij zei dat hij het vertrouwen van de mensen in de regering en de maatregelen die zij bevolen had geschaad.

Later belde Miroslav Kalousek de redacteur zelf om zijn verklaring aan te vullen:
Ik wilde je alleen vertellen dat als je dat voelde voordat ik het eten kreeg, ik dat ene biertje in het restaurant heb genuttigd ... Dat is niet waar.
Mevrouw de redacteur, citeer me alstublieft dat ik niet op het eten in het restaurant heb gewacht, dat ik op het eten heb gewacht en dat ik verwacht te worden beoordeeld om de Orde van de Witte Leeuw van de president te krijgen. Gelieve mij te citeren.
Bron oa irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Woensdag weer een toename van positieve testen.
15.729 mensen haalden een positieve test. Het aantal testen was ook hoger dan de afgelopen dagen.
In totaal zijn nu in Tsjechië 4.133 mensen aan de ziekte overleden sinds het begin van de pandemie.
------------------------------------------------------------------------------------

Nieuw model: ontmoet maximaal zeven mensen per week, dringen wetenschappers aan.

In een week mag niemand meer dan vijf minuten met meer dan zeven mensen doorbrengen, anders wacht ons Kerstmis alleen in de familiekring, zegt wiskundige Levínský. Een groep Tsjechische onderzoekers presenteerde een bijgewerkt model van de verspreiding van het coronavirus.

Het Center for Modelling Biological and Social Processes BISOP voorspelt regelmatig de ontwikkeling van de verspreiding van een nieuw type coronavirus in Tsjechië. De wekelijkse rapporten bevatten aanbevelingen voor individuele maatregelen, inclusief een prognose van hoe specifiek deze maatregelen zouden worden weerspiegeld in de epidemische situatie.

"Wij geloven dat het beter zou zijn om sneller in de normale wereld te komen dan deze langzame achteruitgang", aldus René Levínský, een wiskundige en teamleider, in een interview met Seznam Zprávy.
"Het aantal contacten was de afgelopen week meer dan 50 procent van de standaardstatus. (…) Pas eind vorige week, dus op 1 november, daalde het geschatte aantal contacten tot 10,5, dus tot minder dan de helft van het standaard aantal van 22 contacten ”, aldus het recente BISOP-rapport.

Onderzoekers gebruiken een combinatie van een enquête en gegevens over de mobiliteit van de Tsjechische bevolking, die wordt geleverd door het Google Mobility Report.
Volgens deze prognose zal het aantal ziekenhuisopnames en ernstige gevallen rond 10 november zijn hoogtepunt bereiken. De situatie zal echter naar verwachting zeer langzaam verbeteren en het aantal sterfgevallen slechts in geringe mate. Onderzoekers stellen daarom een verdere aanscherping van maatregelen voor, die volgens hen alle onnodige contacten zouden moeten verminderen, inclusief de uitgebreide familie.

Volgens Levínský is het nodig om het aantal mensen dat we in een week ontmoeten op zeven te krijgen. Dan zou het aantal geïnfecteerden snel beginnen af te nemen.

Vorige week stelde BISOP al duidelijk dat de situatie niet significant zou verbeteren zonder een strikte lockdown, met name een verbod op alle contacten buiten de familie en collega's op het werk.

"Als we de epidemische situatie tegen Kerstmis willen stabiliseren, dan is de enige oplossing een strikte lockdown, inclusief een verbod op buitenschoolse activiteiten met niet-familieleden", aldus een rapport van vorige week. Afgelopen woensdag nam de regering nieuwe maatregelen, waaronder een avondklok na negen uur 's avonds. BISOP heeft de impact van deze maatregelen op het verminderen van contacten geschat op ongeveer 50%. Dit zal volgens wetenschappers leiden tot een afname van het aantal geïnfecteerden, maar die afname zal te traag verlopen.

Wetenschappers hebben hoge verwachtingen van antigeentests. In Slowakije werd ongeveer 70% van de bevolking getest en tests brachten ongeveer 70% van de gevallen aan het licht. Het resultaat is quarantaine voor de helft van de geïnfecteerden die niet op de hoogte waren van het virus in hun lichaam.

Twee-ronden testen hebben veel betere resultaten. Het zou de toename aan het einde van het jaar dalen tot 2.000-3.000 en het aantal ziekenhuisopnames tot 4.000. Testen is daarentegen veel goedkoper dan lockdown.
"Als Tsjechië, in tegenstelling tot Slowakije, niet in staat is om dergelijke tests te organiseren, dan is het nodig om in ieder geval lokaal te testen, in scholen, bedrijven, enz." zeggen de onderzoekers.

"De grens van duizenden bereiken (dagelijks besmet) met Kerstmis is onwaarschijnlijk (met deze maatregelen) en wordt uitgesteld tot 2021”, aldus het rapport. En dit resulteert volgens wetenschappers niet alleen in een hoger aantal doden, maar ook in hogere economische kosten vergeleken met een onmiddellijke harde lockdown. De lichte vertraging van de epidemie die we deze week doormaken, is in lijn met de voorspelling van vorige week.

"Kerstmis is misschien nog meer zoals vroeger, zoals honderdvijftig jaar geleden, toen we veel samen waren met de familie en we ervan genoten. Maar als voor sommigen Kerstmis heel groots inkopen is in zeer grote supermarkten, dan zal het dit jaar niet zo'n kerst zijn ”, zegt Levínský, de hoofdauteur van een nieuwe studie van deze week.
Bronnen seznamzpravy.cz + bisop.eu.
 
Bovenaan