Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
8.800 nieuwe infecties op vrijdag - risicowaarde in niveau vijf.

De coronasituatie in Tsjechië blijft verslechteren. In het risiconiveausysteem is de waarde op zaterdag 76 punten voor de tweede dag op rij, wat overeenkomt met het hoogste, vijfde niveau. In Praag ging het risico van niveau drie naar niveau vier. Het aantal reproducties nam toe van 1,22 naar 1,27.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus bedroeg vrijdag 8.800 gevallen. Dat zijn er 2600 meer dan vorige week vrijdag en de hoogste waarde sinds 11 november. Het aandeel positieve resultaten in de tests was 27 procent. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

4694 Covid-19-patiënten worden in ziekenhuizen behandeld, bij 589 is de ziekte ernstig. Sinds maart zijn 10.271 mensen omgekomen in verband met Corona.
-------------------------------------------------- -----------------
Minister van Binnenlandse Zaken verwacht binnenkort een overgang naar het hoogste niveau van PES.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček verwacht dat de coronamaatregelen in Tsjechië verder worden aangescherpt. De enige open vraag is wanneer het land precies overgaat naar het vijfde niveau van het corona-waarschuwingssysteem, vertelde hij de nieuwsserver SeznamZprávy.

Het land behaalde vrijdag al 76 punten in het coronawaarschuwingssysteem, wat overeenkomt met het vijfde risiconiveau. Volgens Hamáček zal de regering maandag onderhandelen over de overgang naar de strengste categorie.
-------------------------------------------------- ------------
President Zeman tekent coronavaccinatiewet.

De Tsjechische president Miloš Zeman ondertekende vrijdag de wet op de aankoop en levering van coronavaccins. Dit blijkt uit een persbericht van het presidentiële kantoor. De kosten komen voor rekening van zorgverzekeraars. Bovendien is vaccinatie niet verplicht.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný kondigde vrijdag tijdens een persconferentie ook aan dat medisch personeel dat ernstige gevallen van Covid-19 behandelt, eerst zal worden gevaccineerd. Bejaardentehuizen hebben dan voorrang. Volgens Blatný worden de eerste vaccinleveringen op 26 december verwacht. Zijn ministerie werkt samen met het regeringskantoor aan een informatie- en reclamecampagne over dit onderwerp.
---------------------------------------------------
Minister van Volksgezondheid dringt aan op discipline tijdens Kerstmis.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný heeft er bij Tsjechen op aangedrongen de coronavirusbeperkingen tijdens de feestdagen te respecteren en de kerst idealiter alleen thuis met hun naaste familie door te brengen.

Hij waarschuwde dat de laatste cijfers reden tot bezorgdheid gaven dat met de gebruikelijke hoeveelheid gezelligheid tijdens Kerstmis de epidemie opnieuw uit de hand zou kunnen lopen.

Blatný zei dat als mensen vrienden en familieleden willen ontmoeten, ze voor de vakantie een antigeentest moeten krijgen en de aanbevolen voorzorgsmaatregelen moeten respecteren.

Hij zei dat het zonder tests niet raadzaam was voor mensen uit verschillende huishoudens om samen tijd door te brengen.

De regering heeft de avondklok op kerstavond opgeheven, waardoor mensen de nachtmis kunnen bijwonen, maar het zingen van hymnen is verboden en kerkgangers zullen sociale afstand moeten respecteren en gezichtsmaskers moeten dragen.

Bronnen deutsch.radio.cz/nachrichten + english.radio.cz/news.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Zodra ze geleverd zijn. Aan het eind van het jaar krijgt elk land symbolisch 9.750 doses. Deze zullen in Tsjechië direct aan personeel in de gezondheidszorg worden gegeven. Vanaf januari komen er 277 duizend doses naar Tsjechië en zo verder.
 
Eerste productie-lijnen voor het maken van mondkapjes onderweg naar Praag

Een in de Taiwanese stad Tainan gevestigde fabrikant zei dat het de steun van Tsjechië voor Taiwan waardeert en apparatuur zal verzenden die in staat is om 160.000 mondkapjes per dag te produceren.
Twee van de vijf geautomatiseerde maskerproductielijnen die Autoland Technology Co beloofde te doneren aan Tsjechië, worden vandaag verzonden, aldus een bedrijfsleider.

"De apparatuur, die zal worden vervoerd via twee 40-voets containers, zal maandag Kaohsiung verlaten", zegt Kuo Li-lin (郭立霖), algemeen directeur van de in Tainan gevestigde machinefabrikant. "De containers zullen naar verwachting na 40 dagen in Duitsland aankomen en vervolgens met de trein naar Praag worden vervoerd."

De donatie was een teken van de waardering van het bedrijf voor de steun van de Tsjechische senaatsvoorzitter Milos Vystrcil voor Taiwan, zei Kuo. Terwijl Vystrcil begin september in Taipei was, kondigde Kuo aan dat Autoland en een groep leiders van de machine-industrie in het zuiden van Taiwan hadden besloten vijf maskerproductielijnen aan de Tsjechische Republiek te schenken om dat land te helpen COVID-19 onder controle te houden.

De donatie werd echter opgehouden door verschillende hindernissen, waaronder binnenlandse politiek, het gebrek aan coördinatie tussen regeringsafdelingen, wettelijke vereisten in de Tsjechische Republiek en het gebrek aan formele diplomatieke betrekkingen tussen Taipei en Praag, aldus bronnen. Om het donatieproces te versnellen, heeft Vystrcil ten minste drie virtuele ontmoetingen met Taiwanese functionarissen gehouden, waaraan de vertegenwoordiger van de Tsjechische Republiek Ke Liang-ruey (柯良叡) deelnam, aldus bronnen.

Vier van de vijf productielijnen worden geleverd aan InoCure, een Tsjechisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van nanotechnologie, gebaseerd op een business-to-business-model. InoCure gaat een nieuw bedrijf oprichten met Good Mask, een Tsjechische maskerfabrikant, om de productie te starten, zei Kuo. Autoland zei dat de vier lijnen in staat zijn om 160.000 "high-end 3D-mondkapjes" per dag te produceren bij een ploegendienst van 20 uur.

Vijf procent van de mondkapjes die door de InoCure-Good Mask-onderneming worden gemaakt, moet aan de Tsjechische senaat worden gegeven voor distributie aan overheidsinstanties en medische instellingen.
InoCure-topman Matej Buzgo en expert Miroslav Doupnik kwamen eerder deze maand aan in Taiwan om te leren hoe ze de machines moesten bedienen en vertrokken zaterdag naar Praag, zei Kuo.
Wat betreft de vijfde productielijn, vertelde Vystrcil aan verslaggevers in Praag dat de donatie gebaseerd zou zijn op een model van de overheid tot de overheid (Government to Government - G2G). Dat G2G-plan kan echter worden gewijzigd vanwege verschillende factoren, aldus bronnen.

Bron: Taipei Times
 

kuurgast

Donateur
De inenting begint zo snel mogelijk in Tsjechië

De inenting tegen Covid-19 begint op 27 december in Tsjechië, als de eerste vaccins volgens plan op 26 december in het land aankomen, vertelde premier Andrej Babiš aan verslaggevers na een bezoek aan een aantal Praagse ziekenhuizen om de voorbereidingen voor het vaccinatieplan te bespreken.

De premier zei dat hij zelf van plan is zich te laten vaccineren, maar moet de beslissing volgende week nog laten goedkeuren door zijn arts.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei vrijdag dat de eerste 10.000 vaccins tegen Covid-19 op 26 of 27 december in Tsjechië zouden moeten aankomen.

Volgens de premier wordt onderhandeld over een andere levering van Pfizer van 19.500 doses, die mogelijk ook in december beschikbaar zou kunnen zijn.

In totaal heeft de regering vaccins besteld voor 6,9 miljoen mensen, van de 10 miljoen inwoners van het land.
Bron english.radio.cz.
-------------------------------
President Miloš Zeman is bang voor spuiten, maar zal zich wel laten vaccineren zonder camera's.

Zeman herhaalde ook de noodzaak om de anti-epidemische maatregelen aan te scherpen. "De makers bedachten het PES-systeem in de stilzwijgende veronderstelling dat de situatie zou verbeteren. En nu zijn ze de realiteit tegengekomen, wanneer het verzet van het publiek tegen verdere aanscherping van de maatregelen begrijpelijk is. Nu moet er de moed zijn om het oneens te zijn met de publieke opinie en drastische maatregelen te nemen. Zodat het niet zo verloopt als in de zomer ', benadrukte de president. Hij riep ook mensen op om het bezoek met Kerstmis te beperken. "Beperk jezelf tot een kleine kring van je dierbaren. U zult de komende jaren vrienden en kennissen hebben. Breng Kerstmis alleen met uw gezin door en bescherm uzelf", voegde hij eraan toe.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------
Vanwege de nieuwe variant van het coronavirus wordt het vliegverkeer vanuit Groot-Brittannië naar Tsjechië opgeschort vanaf maandag.
Bron deutsch.radio.cz.
---------------------------------
Vind het wel vreemd dat iedereen nu in actie komt terwijl dit van de zomer al gezien werd en een week geleden duidelijk aangetoond is dat het virus een versnelling heeft gekregen tov Wuhan.
In Zuid-Afrika is ook een nieuwe versnellende mutatie van het coronavirus opgedoken.
Thailand was een van de weinige landen waar het goed ging, daar is nu een toename.


Zoals Marwa hierboven aangaf is het een kwestie wanneer er vaccins komen. Dit wordt gecoördineerd door de EU waar alle landen in Europa op moeten wachten.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Gemuteerde stammen van Covid-19 ook ontdekt in Tsjechië.

Het Tsjechische nationale referentielaboratorium zegt dat sinds september onafhankelijk van elkaar nieuwe varianten van het virus zijn opgedoken, met name in Praag en de regio Midden-Bohemen.

Wetenschappers zeggen dat dit de reden kan zijn waarom sommige mensen het virus een tweede keer hebben opgelopen.

Viroloog Pavel Plevka vertelde nieuwsportaal Novinky dat de gedetecteerde mutatie een kleine verandering in het spike-eiwit betekent en dat het onwaarschijnlijk is dat het de effectiviteit van het vaccin beïnvloedt.
-----------------------------------
Tsjechië op hoogste Covid-niveau voor de vierde opeenvolgende dag.

Tsjechië blijft voor de vierde opeenvolgende dag op het hoogste, vijfde niveau van de anti-coronavirus-noodsysteemindex (PES), volgens gegevens die maandag door het ministerie van Volksgezondheid zijn vrijgegeven. De index blijft op 76 punten op 100, de ondergrens van het vijfde niveau.

De beperkingen voor het coronavirus werden pas afgelopen vrijdag verhoogd naar het vierde niveau en experts dringen aan op een verdere aanscherping, erop wijzend dat de sterke toename het begin aangeeft van de derde golf van de pandemie in Tsjechië.

De dagelijkse toename van het aantal gevallen in de afgelopen dagen is het hoogst sinds half november, toen het land vocht tegen de tweede golf.

Het kabinet debatteert woensdag over een verdere aanscherping van de restricties. Het heeft het lagerhuis ook gevraagd om de noodtoestand in het land, die op 23 december afloopt, met nog eens 30 dagen te verlengen.
-------------------------------------------
Honderden Tsjechische vrachtwagens staan aan de Britse grens.

Doordat Frankrijk de grens met Groot-Brittannië heeft gesloten, staan ook enkele honderden Tsjechische vrachtwagens aan weerszijden van het Engelse Kanaal vast. Dat zei een woordvoerder van de logistieke vereniging Česmad maandag. Frankrijk sloot om middernacht zijn grenzen nadat bekend werd dat een mutatie van het coronavirus zich in Engeland had verspreid.
Volgens Česmad verwachten de Tsjechische expediteurs een verlies van enkele miljoenen kronen als gevolg van de sluiting van de grens.
Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz/nachrichten.
 
Laatst bewerkt:
Doordat Frankrijk de grens met Groot-Brittannië heeft gesloten, staan ook enkele honderden Tsjechische vrachtwagens aan weerszijden van het Engelse Kanaal vast.

Hoe erg, hopelijk redden ze het om thuis te geraken tegen Kerst.
Vrachtwagenchauffeurs en winkelbedienden staan wat mij betreft ook in de frontlinie en verdienen het om de feestdagen al dan niet gedeeltelijk met het gezin door te kunnen brengen!

Zij zorgen immers voor al het lekkers op onze feesttafel, ook al is die gedekt voor een kleiner gezelschap.
 
Het publiek kan op zijn vroegst in februari worden ingeënt tegen covid

Volgens Blatný heeft Tsjechië een gedetailleerd plan voor de distributie van het vaccin, afhankelijk van hoe het geleidelijk zal worden afgeleverd. In januari zou het moeten worden afgeleverd bij 30 vaccinatiecentra van onderwijsinstellingen en grote regionale ziekenhuizen. "Er zijn al lijsten met werknemers in die faciliteiten die zullen worden gevaccineerd. De belangstelling is groot", voegde de minister eraan toe. Volgens Babiš meldde het Universitair Ziekenhuis in Brno bijvoorbeeld 2.500 werknemers, Bulovka duizend en IKEM 600 mensen.

In januari komt er een vaccin voor gezondheidswerkers die werken op risicovolle afdelingen en gehospitaliseerde senioren, en later ook senioren thuis. Het publiek zal pas in februari een covid-19-vaccinatie kunnen boeken. Volgens Blatný zou het bestelsysteem half januari gelanceerd moeten worden. Daarin vullen mensen hun leeftijd in en of ze tot een risicocategorie behoren, dat wil zeggen informatie over geselecteerde ziekten. Ze zullen bijvoorbeeld ook worden gevraagd naar de kans op een allergische reactie.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v...ockovat-proti-covidu-nejdrive-v-unoru/1974100
 

kuurgast

Donateur
Ministerie van Buitenlandse Zaken probeert Tsjechen te helpen die in het VK zijn gestrand.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de terugkeer te regelen van Tsjechen die in Groot-Brittannië zijn gestrand na reisbeperkingen als gevolg van de nieuwe vorm van coronavirus in het VK.

Het merendeel zijn vrachtwagen- en buschauffeurs die gestrand zijn buiten de Engelse Kanaalhaven van Dover nadat Frankrijk zondagavond aankondigde zijn grenzen te sluiten voor verkeer uit Groot-Brittannië, maar ook Tsjechen die via het VK naar huis terugkeren.

Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček zei maandag dat het ministerie geen informatie had dat er Tsjechische staatsburgers waren die dringend hulp nodig hadden in het VK.
Hij zei dat de situatie binnen 48 uur zou moeten zijn opgelost.

De Tsjechische regering verbood maandag vluchten vanuit het VK en mensen die over de weg uit het VK aankomen, moeten tien dagen lang zichzelf isoleren.
Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het aandeel positieve resultaten bij coronatests blijft stijgen.

In Tsjechië zijn maandag 7.860 nieuwe coronagevallen geconstateerd. Dat zijn ongeveer 2700 nieuwe besmettingen meer dan op dezelfde dag de week ervoor. Het aandeel positieve uitslagen van alle coronatests was maandag 30,2 procent. Dat is de hoogste waarde in ongeveer zes weken, zeker sinds 11 november.
Afgelopen weekend was het aantal positieve testen bijna het dubbele van vorig weekend, ondanks minder aantal testen in de weekenden.
Het R-getal is gestegen van R 1,22 naar R 1,27.

De situatie in ziekenhuizen is tot dusver nog redelijk stabiel, maar zie je ligt oplopen. De ziekenhuizen in de regio Moravië-Silezië worden het zwaarst belast.
4728 patiënten worden in ziekenhuizen behandeld, bij 602 is de ziekte ernstig. Sinds maart zijn 10.562 mensen omgekomen in verband met Corona.

De coronarisico-index was opnieuw 76 van de 100 punten. Het was de vijfde dag op rij in het vijfde en hoogste niveau van het Corona-model PES. Het vierde niveau is momenteel nog officieel van kracht in het land. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný heeft aangekondigd dat hij woensdag tijdens de kabinetsvergadering het strengste niveau 5 zou voorstellen vanaf 25 december.
Er zouden geen uitzonderingen zijn en ze zouden alle winkels en diensten sluiten, behalve die welke basisbenodigdheden verkopen.
Het vijfde niveau introduceert een strengere avondklok, die moet gelden vanaf 21.00 uur.
---------------------------------------------
Tsjechische premier als een van de eersten die een vaccin krijgt.

Premier Andrej Babiš heeft gezegd dat hij het vaccin tegen Covid zal krijgen zodra de inenting aanstaande zondag in Tsjechië begint.

De premier, die persoonlijk toezicht houdt op het vaccinatieprogramma, probeert de publieke steun voor inenting te versterken, na kritiek te hebben uitgeoefend op het ontbreken van een goede vaccinatiecampagne door het ministerie van Volksgezondheid.

De heer Babiš zei dat de eerste 10.000 vaccins van Pfizer en Biontech op de avond van 26 december in Tsjechië zouden aankomen en dat de vaccinatie de volgende dag zou beginnen.

Het vaccin komt in eerste instantie beschikbaar voor medisch personeel en risicogroepen.

In totaal heeft Tsjechië vaccins besteld voor 6,9 miljoen mensen en de autoriteiten hopen 60 tot 70 procent van de bevolking te vaccineren.
---------------------------------------
Gratis antigeen-testen worden verlengd tot 15 januari.

De corona-massatestserie in Tsjechië wordt tot 15 januari verlengd. Dat zei minister Jan Blatný van Volksgezondheid maandag na de kabinetsvergadering. Sinds 16 december kan iedereen in dit land die in Tsjechië een ziektekostenverzekering heeft, kosteloos en vrijwillig op het virus worden gecontroleerd met een antigeentest.

De testprocedure duurt meestal tussen de 15 en 25 minuten om te evalueren. Over het algemeen zou u een wachttijd van maximaal een uur moeten verwachten om het resultaat te ontvangen.

Bronnen deutsch.radio.cz/nachrichten + english.radio.cz/news.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-------------------------------
Babiš zou persoonlijk toezicht houden op het vaccinatieproces......

Speciaal voor deze taak is de functie van regeringscommissaris gecreëerd. De premier bood dit aanvankelijk aan aan Roman Prymula. De epidemioloog en voormalig minister van Volksgezondheid weigerde. Dus nam Andrej Babiš zelf deze positie in:
“Deze verantwoordelijkheid heb ik natuurlijk altijd erkend. Daarom zorg ik voor micromanagement, waar sommigen ook kritiek op hebben. Maar ik sta mezelf toe te zeggen dat ik van alle staatsmanagers de grootste ervaring heb. Daarom heb ik de leiding over de afdeling en zal ik dat blijven doen."
Deze beslissing werd niet goed ontvangen door de oppositiepartijen. Ze vermoeden dat niemand een vaccinatieambtenaar heeft gevonden die met Babiš wilde werken.

Blatný heeft Zdeněk Blahuta aangesteld als coördinator vaccinatiestrategie.
Tot eind 2017 werkte hij als directeur van het Staatsinstituut voor drugsbestrijding (SÚKL). Hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het eRecept-systeem. Daarover kreeg hij veel kritiek, voelde zich niet gesteund door de toenmalige minister Vojtěch en nam uiteindelijk ontslag. Hij werkte daarna als apotheker.
Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Dat het percentage positieve tests de laatste dagen zo veel stijgt zou er wel eens mee te maken kunnen hebben dat er veel antigeen testen worden afgenomen. Wanneer die positief zijn volgt nog een PCR test. Er vindt dus voor een deel al een voorselectie plaatst waardoor het percentage positieve pcr test veel hoger wordt.
 
Overigens vorige week naar Tsjechië geweest om na 3 maanden wat dingen in en rond mijn huis te doen. Ik had een negatieve test bij me en het passenger locator form ingevuld en de e-mail met bevestiging en QR code ontvangen. Naar mijn negatieve test werd niet gevraagd en verder ook geen bericht meer gehad tijdens mijn verblijf. Op de terugweg waren de inreisregels inmiddels verscherpt maar van de aangekondigde controles aan de grens zowel vsn Tsjechië als Duitsland niets gemerkt. Waarschijnlijk zijn er wel controles als je met de auto gaat, maar ik reisde per trein. Er waren geen controles in zowel Tsjechië als Duitsland en in de treinen in Tsjechië en Duitsland was het rustig.
 
Tsjechen kunnen per vliegtuig vanuit Groot-Brittannië naar huis terugkeren

Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček kondigde aan dat het mogelijk zou zijn om vanaf 12.00 uur per vliegtuig naar huis terug te keren vanuit Groot-Brittannië . "De voorwaarde is om een negatief antigeen of RT-PCR-test voor te leggen, die werd uitgevoerd in Groot-Brittannië, voordat ze aan boord gaan van het vliegtuig. Dit mag niet ouder zijn dan 72 uur. Bij aankomst zijn de binnenlandse quarantaine en de tweede test op zijn vroegst na 5 dagen nog steeds geldig '', schreef het hoofd van de Tsjechische diplomatie op Twitter.

bron : idnes.cz
 
Laatst bewerkt:
De maatregelen zullen worden aangescherpt. Vanaf 27 december zullen de meeste winkels en diensten gesloten blijven.

De zwaarste graad van 5 anti-epidemische maatregelen zal vanaf zondag 27 december van toepassing zijn op heel Tsjechië, maakte minister van Volksgezondheid Jan Blatný na de regeringsvergadering bekend. Alleen kruidenierswaren, apotheken en drogisterijen zijn open en er is een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Grote winkels mogen geen assortiment uit gesloten winkels verkopen. Blatný vroeg of mensen oudejaarsavond thuis wilden doorbrengen.

"De reden is om de lasten voor ziekenhuizen te verminderen", legt de minister uit.

Blatný stond erop dat zelfs grote supermarkten die open blijven, alleen de noodzakelijke goederen verkopen. In de praktijk zal dit betekenen dat in grote winkelketens die open blijven, het mogelijk zal zijn om boodschappen en producten te blijven kopen die in openstaande drogisterijen kunnen worden gekocht, maar geen speelgoed, kleding of elektronica, om zo gesloten kleine winkels niet te discrimineren.

Ook de skiliften zijn vanaf 27 december gesloten, zo maakte de minister van Volksgezondheid bekend.

In de vijfde fase worden ook de scholen weer gesloten, met uitzondering van de eerste en tweede klas van basisscholen, kleuterscholen en speciale scholen. De anderen wachten op afstandsonderwijs vanaf 4 januari, dus na de kerstvakantie. Dat maakte minister van Onderwijs Robert Plaga bekend.

Naast de inmiddels gesloten restaurants, hotels, zwembaden en fitnessfaciliteiten zouden ook servicepunten moeten sluiten. Minister Blatný is geen voorstander van andere uitzonderingen.

Een van hem en de regering ontvingen kerstnachtdiensten, maar wezen de uitzondering voor het uitgaan op oudejaarsavond categorisch maar herhaaldelijk af en bevestigden het woensdag opnieuw.

bron: idnes.cz
 
Goede maatregel dat supermarkten en drogisten geen kleding en andere niet essentiële goederen mogen verkopen. In Nederland vindt ik het bijvoorbeeld belachelijk dat een tijdschriften winkel wel postzegels mag verkopen maar geen kranten, kerstkaarten etc. De supermarkten verkopen die wel.
 

kuurgast

Donateur
Twee derde zou dankzij een "repatriëringbijdrage" van de Europese Unie terug kunnen keren naar de staatskassa......
Met andere woorden, Nederlanders hadden niet moeten betalen, dan werd dat ook vergoed door EU?
De EU vergoedt Tsjechië het merendeel van de kosten voor retourvluchten in de eerste coronagolf.

De Europese Unie heeft de Tsjechische regering 76,5 miljoen kronen (2,9 miljoen euro) terugbetaald voor georganiseerde retourvluchten tijdens de eerste Corona-golf. In maart en april van dit jaar konden ongeveer 6000 mensen terugkeren naar Tsjechië. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend in een persbericht.

De goedgekeurde EU-fondsen dekken ongeveer driekwart van alle kosten. De eerste vlucht vertrok op 18 maart op de Canarische Eilanden. In de daaropvolgende jaren werden Tsjechen en buitenlanders die hier woonden uit meer dan 20 andere landen opgepikt. De laatste georganiseerde vlucht bracht mensen terug uit Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Meer 10.000 nieuwe coronagevallen in Tsjechië.

In Tsjechië zijn dinsdag 10.821 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn ongeveer 2900 nieuwe besmettingen meer dan op dezelfde dag de week ervoor. Tegelijkertijd is dit de hoogste dagwaarde sinds 6 november, ook het aandeel positieve resultaten bij alle tests steeg dinsdag en bereikte 34 procent.
Ook de dagelijks berekende risico-index ging omhoog. Dinsdag was dat 81 van de 100 punten.
Er liggen 4782 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 618 in ernstige toestand.
Sinds het begin van de epidemie zijn 10.664 mensen overleden met Covid.

De Tsjechische regering heeft ingestemd met een verlenging van de noodtoestand met 30 dagen. De huidige noodtoestand zou vandaag aflopen, maar de verlenging is verleend tot 22 januari.
Modellen zeggen dat als de nieuwe PES-maatregelen er niet waren, er tegen het einde van het jaar ongeveer 15.000 nieuwe gevallen van coronavirusinfectie zouden zijn en 7.000 in het ziekenhuis.

Tsjechië heeft dinsdag overeenstemming bereikt over een nieuwe levering van 50.000 doses corona-vaccin. In totaal zouden tegen januari ongeveer 320.000 doses Pfizer- en BioNTech-vaccins in het land beschikbaar moeten zijn. Dit zijn tot nu toe de enige die zijn goedgekeurd voor de EU.
De eerste levering van ongeveer 9.750 doses wordt verwacht op 26 december en zal de komende drie dagen worden toegediend, zei de minister. Allereerst worden medisch personeel en senioren die in huizen wonen of in ziekenhuizen worden behandeld, ingeënt. Voor het einde van het jaar wordt een verdere levering van 20.000 doses verwacht. Volgens Blatný komen de leveringen dan wekelijks binnen. In totaal heeft Tsjechië bijna twaalf miljoen vaccindoses besteld, die zullen worden gebruikt om ongeveer zeven miljoen inwoners te voorzien.
-----------------------------------
Kerstavond middernachtmis in St. Vitus in Praag voor een beperkt aantal gelovigen.

Het toegestane aantal mensen is teruggebracht tot 20 procent van de capaciteit van de kerk. Er zijn gratis plaatsbewijzen aan 300 mensen uitgedeeld en waren binnen een paar uur weg.
Kerken in het hele land melden een vergelijkbare belangstelling voor het bijwonen van de nachtmis.
De regering heeft een uitzondering gemaakt op de avondklok op kerstavond om mensen in staat te stellen naar de nachtmis te gaan.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný verleende een ontheffing voor de openingstijden van winkels op eerste kerstdag, wanneer ze open mogen zijn tot 12.00 uur.
---------------------------------------
Tsjechische wetenschappers: lichaam behoudt Covid-immuniteitsgeheugen gedurende minstens 6 maanden.

Tsjechische wetenschappers hebben een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat mensen die Covid-19 hebben ondergaan een relatief hoge mate van immuniteit tegen het virus ontwikkelen gedurende ten minste zes maanden na het ondergaan van de ziekte.

Wetenschappers van het Centrum voor cel- en weefseltechnologie van het Universitair Ziekenhuis in St. Ann's en van de Masaryk University voltooiden deze week de eerste fase van een klinische studie waarin ze het T-celimmuniteitsgeheugen testten van patiënten die Covid-19 ondergingen bij de begin van de pandemie.

Volgens hoofd onderzoek Irena Koutná houden patiënten een half jaar na herstel nog een groot aantal geheugencellen vast, wat bij een verdere infectie het beloop van de ziekte zou beïnvloeden.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze de ziekte niet voor een tweede keer zouden oplopen, maar dat hun lichaam het virus de volgende keer dat het het tegenkwam snel zou afhandelen.
Het onderzoek is in mei gestart onder ongeveer honderd vrijwilligers.

Bronnen deutsch.radio.cz/nachrichten + english.radio.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De regering heeft besloten de anti-epidemische maatregelen aan te scherpen.
Geldig van zondag 27 december tot 10 januari.


Algemene evenementen, vergaderingen, avonduitstapjes.
In de vijfde etappe is er een nachtklok tussen 21.00 en 05.00 uur, dat wil zeggen dat de avond twee uur eerder begint dan in de vierde etappe. De vijfde graad is ook verboden om in het openbaar alcohol te drinken.
Er is een algemene limiet van twee personen voor binnen- en buitenevenementen.
Maskers blijven verplicht in alle binnenruimten en op geselecteerde openbaar toegankelijke plaatsen.
Externe markten zijn verboden. Voor de vijfde graad vermeldde de tabel met maatregelen de mogelijkheid om kerstbomen en karpers te verkopen, maar met Kerstmis bestaat de vijfde graad nog niet.
Blatný weigerde een uitzondering voor het uitgaan op oudejaarsavond en vroeg mensen om het thuis door te brengen.

Bruiloften, begrafenissen, diensten.
Ze kunnen door maximaal 15 personen worden bijgewoond, in de vierde graad mochten ze 20 zijn. Voor diensten zijn alleen zittende deelnemers met een afstand van twee meter en tot een maximum van tien procent van de capaciteit. Er is ook een verbod op massaal zingen.

Accommodatie, hotels.

Accommodatievoorzieningen zijn nog steeds verboden voor recreatieve accommodatie.

Scholen.
In de vijfde fase worden ook de scholen weer gesloten, met uitzondering van de eerste en tweede klas van basisscholen, kleuterscholen en speciale scholen. De overige kinderen leren weer via afstandsonderwijs vanaf 4 januari.
Het grootste probleem onder docenten is nog steeds de voorbereiding op examens. De Vereniging van schooldirecteuren zal proberen een uitzondering af te dwingen voor de laatste jaars van de middelbare school.

Sporten, fitnesscentra, zwembaden.
Alleen professionele competities zonder toeschouwers zijn toegestaan, vanaf de vierde fase zijn amateurcompetities verboden. Het blijft een afgesloten binnensportterrein voor individuele sporten, het is alleen mogelijk om buiten te sporten voor maximaal twee personen.
De skigebieden, die op 18 december in werking zouden kunnen treden, zijn weer gesloten.
Zwembaden, fitness- en wellnesscentra blijven gesloten, met uitzondering voor zorgverleners en beroepssporters.

Musea, galerijen, dierentuinen, bibliotheken, monumenten.
In theaters, bioscopen of concertzalen, in de vierde en vijfde fase, is er een verbod op toeschouwers.
Musea moeten gesloten zijn, zoals ze nu zijn. In de vierde fase zou een ontheffing kunnen worden verleend voor uitzonderlijke projecten waaraan al lang is gewerkt, grote initiële investeringen hebben gehad, die de komende jaren waarschijnlijk niet zullen worden herhaald, of er zijn buitenlandse leningen voor aangetrokken.
Bibliotheken in de vijfde fase kunnen alleen uitgiftevensters hebben voor vooraf bestelde boeken.
Beurzen, tentoonstellingen, dierentuinen moeten gesloten zijn.

Restaurants, pubs.
Restaurants kunnen alleen raamverkoop hebben, en alleen buiten de avondklok (dwz ze moeten gesloten zijn van 21.00 tot 05.00 uur).

Detailhandel, diensten.
In de vijfde fase kunnen volgens de initiële tabel met maatregelen alleen winkels voor basisbenodigdheden en de uitgifte van op afstand bestelde goederen openstaan. De tabel toont ook het verkoopverbod op zon- en feestdagen, maar nu is het alleen op feestdagen gesloten.
Bron oa idnes.cz.
---------------------------------------
Winkels kunnen alleen basisbenodigdheden verkopen. Alle winkels die deze goederen hebben, kunnen open zijn.
Een speciale vrijstelling werd door de overheid verleend aan de volgende bedrijfstakken:


Plaatsen om zendingen op te halen die zijn gekocht via online verkoop.
Apotheken en bedrijven van medische hulpmiddelen.
Verkoop van hygiëneproducten, cosmetica en drogisterijartikelen.
Huishoudelijk gereedschap en ijzerwaren (geen verkoop van vloerbedekking of meubels).
Verkoop van reserveonderdelen voor huishoudens.
Verkoop van brillen en contactlenzen.
Verkoop van kranten en tijdschriften.
Verkoop van tabaksproducten.
Verkoop van textielmaterialen.
Wasserijen en stomerijen.
Bloemenwinkel.
Slotenmaker.
Dierenwinkel (inclusief verkoop van kleine huisdieren).
Verkoop van voer en benodigdheden voor dieren.
Verkoop van wapens en munitie.
Brandstofvoorraden.
Behoeften voor de bediening van motorvoertuigen.
Onderhoud en reparatie van voertuigen.
Dienst voor het slepen van voertuigen.
Verkoop van reserveonderdelen voor voertuigen.
Autowasstraten.
Begrafenisdiensten.
Steenverwerkingsbedrijf (monumenten of grafstenen).
Instellingen die eerbiedwaardige goederen verkopen.
Bron idnes.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bij ons zijn ze vorige week teruggekomen na een paar daagjes met de auto in Tsjechië te zijn geweest voor wat regelwerk. Ook zij hebben nergens controles gezien.
Inmiddels zijn de regels wel weer aangescherpt.
 
Bovenaan