Tennis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Kvitová niet bij Stuttgart Open vanwege voetblessure

Na haar recente triomf op de harde ondergrond in Miami zou de 33-jarige tennisser Petra Kvitová aan het gravelseizoen in Stuttgart beginnen, maar trok zich op het laatste moment terug. De tiende speelster op de wereldranglijst noemde problemen met haar rechtervoet als reden.


"Ik kwam naar Stuttgart in de hoop speelklaar te zijn, maar helaas heb ik nog steeds last van pijn in mijn rechtervoet en ik weet dat ik niet voor 100 procent kan meedoen. Ik wens iedereen hier een geweldig toernooi en hoop snel weer volledig gezond te zijn", schreef Kvitová op haar Instagram.

Het toernooi geldt voor de tennissters als een voorbereiding op Roland Garros, het tweede grandslam van het seizoen dat plaatsvindt van 28 mei tot en met 11 juni.

Na haar terugtrekking bleven alleen Karolína Plíšková en Barbora Krejčíková in Stuttgart over van de Tsjechische tennissers.

Bron oa sport.cz + sportskeeda.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitová simpel naar derde ronde op Wimbledon

Petra Kvitová heeft zich op Wimbledon probleemloos geplaatst voor de derde ronde. De tweevoudig winnares (2011 en 2014) was de Belarussische Aljaksandra Sasnovitsj (WTA-69) de baas: 6-2, 6-2.

De Tsjechische (WTA-9), die afgelopen week zonder setverlies het toernooi in Berlijn op haar naam schreef, reikte na haar laatste zege nooit verder dan de derde ronde. Sasnovitsj was daar vijf jaar terug verantwoordelijk voor en dus had Kvitová nog wat goed te maken.

Ze gaf meteen gas en brak Sasnovitsj al in haar eerste opslagbeurt. In set twee kon Sasnovitsj de Tsjechische langer volgen, maar moest ze zich na een break in de zesde game alsnog gewonnen geven.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitová klopt Servische surprise

Petra Kvitová plaatste zich al voor de zevende keer voor de vierde ronde. De Wimbledon-kampioene van 2011 en 2014 klopte Natalija Stevanovic met 6-3, 7-5.

De Tsjechische (9) kreeg het zeker niet cadeau van de mondiale nummer 225. De 28-jarige Servische grandslamdebutante, die al de verliezend finaliste van 2021 (Plísková) verraste, speelde vrijuit en kreeg tien breekkansen, maar benutte er slechts drie. Vanwege regenval werd hun eerste ontmoeting gestaakt op 6-3,4-5.

Na bijna twee uur werd het duel hervat en met twee games op love boog Kvitová de score al om. In de spannende slotgame liet Stevanovic drie breekkansen liggen en was het vierde matchpoint pas raak.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Jabeur legt Kvitová over de knie

Ons Jabeur bereikte voor het derde jaar op rij de laatste acht in Londen. De verliezend finaliste van vorig jaar was tweevoudig winnares Petra Kvitová met 6-0, 6-3 in een uur simpel de baas.

Kvitová (9), toernooiwinnares in 2011 en 2014, serveerde als vanouds uitstekend, maar kreeg simpelweg geen vat op de backhandslicereturns van de Tunesische (6). En als de Tsjechische al eens de overhand had in de rally's, kreeg Jabeur de bal toch telkens terug. Kvitová moest daardoor nog meer risico nemen, met een groot aantal afzwaaiers tot gevolg.

Jabeur stuit nu op Jelena Rybakina (3). De Kazachstaanse was haar vorig jaar in de finale op Wimbledon nog de baas.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vondrousova naar halve finales op Wimbledon

De ongeplaatste Tsjechische (WTA-42) Markéta Vondrousová vocht zich op het Engelse gras in drie sets langs Jessica Pegula (4): 6-4, 2-6, 6-4.


Voor Pegula waren de druiven zuur. Ze heeft nu op alle grandslamtoernooien de kwartfinales bereikt, maar kwam ondanks zes pogingen nog nooit verder.

Na twee ietwat saaie sets was Pegula er tegen Vondrousová wel dichtbij. Ze kwam op 3-1 en maakte er, na een pauze van ruim twintig minuten om het dak dicht
te doen, zelfs 4-1 van. De Tsjechische, die in 2019 de finale op Roland Garros haalde, toonde veerkracht en pakte met vijf games op rij de overwinning.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vondrousova wint als eerste ongeplaatste speelster Wimbledon

Tennisster Marketa Vondrousova heeft voor een unicum gezorgd in de finale van Wimbledon. De 24-jarige Tsjechische won als eerste ongeplaatste speelster in het zogenoemde open tijdperk de titel op het Londense gras. Ze versloeg in de eindstrijd de Tunesische Ons Jabeur met 6-4 6-4.

473679564.jpg
LONDEN -

Jabeur, die vorig jaar de finale van Wimbledon had verloren van de Kazachse Elena Rybakina, begon sterk en leek op weg naar de eerste setwinst bij een 4-2-voorsprong. Vondrousova herstelde zich sterk met twee breaks op rij. Ook in de tweede set draaide ze een achterstand om in een voorsprong.

Bron: anp
 

Ad Verschoor

Donateur
Russische tennisster Pavlyuchenkova mag Tsjechië niet in voor toernooi in Praag

De Russische tennisster Anastasia Pavlyuchenkova is door Tsjechische autoriteiten het land uitgezet. De nummer 98 van de wereld werd vrijdag tegengehouden op de luchthaven van Praag en kan niet deelnemen aan het WTA-toernooi in de Tsjechische hoofdstad.


Enkele dagen voor de start van het WTA250-toernooi in Praag maakte het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er een Russische tennisster was tegengehouden op de luchthaven. De autoriteiten meldden, zonder een naam te noemen, dat de tijdelijke verblijfsvergunning van de tennisster werd geweigerd.
Het bleek te gaan om Pavlyuchenkova, die zaterdag reageerde op Instagram. "Volgende week kan ik niet aantreden op het toernooi in Praag", schreef de 32-jarige Russin. Ze deelde een WTA-statement waarin staat dat iedereen zou moeten kunnen deelnemen aan toernooien. "Ik ga mij nu voorbereiden op het Amerikaanse hardcourtseizoen", zei ze.

Het weigeren van de tijdelijke verblijfsvergunning is een gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Tsjechische regering liet vorige maand weten dat Russische en Belarussische sporters niet meer mogen deelnemen aan sportevenementen in Tsjechië.
Het Tsjechisch Olympisch Comité liet eerder dit jaar al weten dat het bezwaar heeft tegen de eventuele deelname onder neutrale vlag van Russische en Belarussische atleten aan de Spelen in Parijs.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
1024x576a.jpg

Muchová voor het eerst naar kwartfinales US Open​


Karolína Muchová heeft op de US Open voor het eerst de kwartfinales bereikt. De Tsjechische nummer tien van de wereld versloeg de Chinese Wang Xinyu met 6-3, 5-7, 6-1.
Spannend was de partij eigenlijk alleen in de tweede set. Daarin maakte Muchová, verliezend finalist van Roland Garros dit jaar, drie keer een break achterstand goed. De 21-jarige Chinese, nummer 53 op de WTA-ranglijst, sloeg bij 5-5 voor een vierde keer toe, waarna ze op eigen opslag zes setpoints nodig had om een derde bedrijf af te dwingen.
Wang, die dit jaar het damesdubbelspel op Roland Garros won, had kennelijk al haar kruit verschoten, want in de derde set liep de foutenlast flink op en veel afzwaaiers waren niet afgedwongen.
In de kwartfinale treft Muchova de winnares van de wedstrijd tussen Sorana Cirstea (WTA-30) en Belinda Bencic (WTA-15).

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vondrousová knokt zich langs Stearns en treft Keys in kwartfinales US Open

Wimbledonwinnares Markéta Vondrousová heeft de kwartfinales van de US Open bereikt. De Tsjechische won van de Amerikaanse Peyton Stearns: 6-7(3), 6-3, 6-2.
Vondrousová treft in de kwartfinales Madison Keys. In een Amerikaans onderonsje was zij Jessica Pegula de baas: 6-1, 6-3.


De geslepen Vondrousová, nummer negen op de wereldranglijst, was de eerste tegenstander van wereldniveau voor Stearns. Zij trof onderweg naar de vierde ronde in Viktoriya Tomova (WTA-82), Clara Tauson (87) en Katie Boulter (61) tegenstanders met een lagere ranking.

1024x576a.jpg

Reuters - Markéta Vondrousová

Dat Vondrousová andere koek was, ondervond ze gaandeweg het duel. Het winnen van de tiebreak leverde haar een ovationeel applaus op, maar gedragen door het enorme enthousiasme nam ze daarna net te veel risico. De Tsjechische bleef kalm, wachtte geduldig haar kansen af en won vooral door haar solide spel.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Muchova ten koste van Cirstea naar halve finale US Open



De Tsjechische tennisster Karolina Muchova heeft de halve finale van de US Open bereikt door Sorana Cirstea uit Roemenië te verslaan. De als tiende geplaatste Muchova had in de eerste set weinig moeite met de als dertigste geplaatste Cirstea, die in de tweede set wat meer tegenstand bood. Het was niet genoeg: Muchova won met 6-0 6-3.

In de halve finale treft de 25-jarige Muchova de pas 19-jarige Amerikaanse Coco Gauff. Zij was eerder op de dag met 6-0 6-2 veel te sterk voor de Letse Jelena Ostapenko, die eerder titelverdedigster Iga Swiatek had verslagen.

De halve finales in het damesenkelspel van de US Open worden donderdag gespeeld.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur

Geen halve finales US Open voor Vondrousova



De Amerikaanse tennisster Madison Keys heeft de halve finales van de US Open bereikt door de Tsjechische Marketa Vondrousova te verslaan. De als 17e geplaatste Keys won met 6-1 6-4.
 

Ad Verschoor

Donateur
Muchova verliest in halve finale US Open, klimaatprotest zorgt voor oponthoud

De finale van het vrouwentoernooi op de US Open gaat tussen Coco Gauff en Aryna Sabalenka. De 19-jarige Gauff rekende in twee sets (6-4, 7-5) af met de Tsjechische Karolina Muchova.

Klimaatprotest

Voor Gauff wordt het de tweede grandslamfinale in haar prille carrière. Vorig jaar verloor de tiener de eindstrijd op Roland Garros. Haar halve finale tegen Muchova lag 50 minuten stil wegens een klimaatprotest van vier toeschouwers. Een van hen had zich vastgelijmd aan de tribune en kon pas met veel moeite verwijderd worden.

1024x576a.jpg

Klimaatactivisten verstoren halve finale US Open: 'Stop fossiele brandstof!'

Veertig slagen
De 27-jarige Muchova, de nummer tien van de wereld en finaliste op Roland Garros, had op de US Open pas één set verloren en maakte het Gauff - de mondiale nummer zes - behoorlijk lastig. Pas op haar zesde matchpoint sloeg Gauff toe. Ze verkreeg dat matchpoint na een rally van veertig slagen, de langste slagenwisseling van de partij.

"Ik wist dat ik de benen en de longinhoud had om haar te kloppen in de rally's. Ik moest vooral het geduld opbrengen", vertelde Gauff, die de hele partij luidkeels werd aangemoedigd door het publiek in New York. Zo luid dat de umpire meerdere malen om stilte moest verzoeken. "Het was gewoon een kwestie van volhouden", zei Gauff. Ze won uiteindelijk doordat Muchova een backhand in het net sloeg.
 

Ad Verschoor

Donateur
Krejcikova wint toernooi in San Diego

Tennisster Barbora Krejcikova heeft de titel veroverd bij het toernooi in het Amerikaanse San Diego. De als vierde geplaatste Tsjechische was in de finale met 6-4 2-6 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Sofia Kenin.


ANP170923044-1.jpg


Het was voor de 27-jarige Krejcikova haar tweede toernooiwinst van dit jaar. Eerder was ze succesvol in Dubai. De winnares van Roland Garros in 2021 heeft nu zeven titels op haar erelijst staan.

Krejcikova pakte na haar succes in het enkelspel in San Diego ook de titel in het dubbelspel met haar landgenote Katerina Siniakova. Het Tsjechische tweetal won met 6-1 6-4 van het Amerikaanse duo Danielle Collins/CoCo Vandeweghe.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Drie Tsjechische dames in top-10 van de wereldranglijst per 18 september 2023

Vandaag is Barbora Krejcikova door haar overwinning gisteren in San Diego, doorgedrongen tot de top-10 van de WTA-wereldranglijst.
Door haar opname staan er nu drie Tsjechische dames in de top-10.

1. Aryna Sabalenka (Blr) 9.266 punten
2. Iga Swiatek (Pol) 8.195
3. Coco Gauff (VS) 6.165
4. Jessica Pegula (VS) (5) 5.755
5. Jelena Rybakina (Kaz) (4) 5.665
6. Markéta Vondrousová (Tsj) 3.830
7. Ons Jabeur (Tun) 3.771
8. Karolína Muchová (Tsj) 3.765
9. Maria Sakkari (Gri) 3.560
10. Barbora Krejcíková,Tsj (13) 3.220
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische tennissters naar halve finale Billie Jean King Cup

De Tsjechische tennissters staan in de halve finales van de Billie Jean King Cup. In een rechtstreeks duel om plaatsing werd de VS verslagen met 2-1. Zaterdag wacht Canada, dat zich eerder al bij de laatste vier schaarde.


In Sevilla was het Danielle Collins die de VS op voorsprong zette. In het enkelspel versloeg ze Katerina Siniakova vrij overtuigend met 6-3 6-2. Daarna was het de Tsjechische Marketa Vondrousova die de stand gelijk trok. De Wimbledonkampioene van dit jaar schoof Sofia Kenin makkelijk aan de kant: 6-1 6-1. Al voordat het laatste punt werd gespeeld stond Kenin, die in 2020 nog de Australian Open won, huilend op de baan.

Bij een 1-1 tussenstand moest de beslissing vallen in het dubbelspel. Die wedstrijd ging uiteindelijk naar Tsjechië. Barbora Krejcikova en Siniakova bleken net te sterk voor het Amerikaanse duo, dat bestond uit Collins en Taylor Townsend. In een vermakelijk duel werd het 6-3 7-5 voor het Tsjechische koppel.

De andere halve finale van de Billie Jean King Cup gaat zaterdag tussen Slovenië en Italië. De finale is zondag.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Geblesseerde tennisster Muchova mist Australian Open

Tennisster Karolina Muchova ontbreekt volgende maand op de Australian Open. De nummer 8 van de wereld uit Tsjechië heeft nog te veel last van een polsblessure die ze eerder dit jaar opliep tijdens de US Open.


ANP281223161-1.jpg


De 27-jarige Muchova haalde dit jaar de eindstrijd op Roland Garros en op de US Open reikte ze tot de laatste vier. Op Roland Garros verloor ze in de finale in drie sets van de Poolse Iga Swiatek. Ze stond vorig jaar nog op de 149e positie van de wereldranglijst.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur

Van kampioene op Wimbledon naar nederlaag in eerste ronde op Australian Open voor Marketa Vondrousova​

imageName239386110_original.jpgtype-756x422.jpg


Marketa Vondrousova leek een van de outsiders voor de Australian Open-titel, maar de Tsjechische kan van alle schaduwlijstjes worden afgestreept. De nummer zeven van de wereld vloog er in de eerste ronde kansloos uit. In 2023 won Vondrousova nog Wimbledon.

Dayana Yastremska uit Oekraïne was veel te sterk voor Vondrousova: 6-1 6-2 in zo'n vijfkwartier tennissen. Heel gek was het overigens niet: Vondrousova meldde zich vorige week nog af voor een toernooi wegens een heupblessure. In Melbourne leek ze ook geen megafitte indruk te maken.

Wimbledon
Vondrousova was vorig jaar op Wimbledon in de finale te sterk voor de Tunesische Ons Jabeur. Ze haalde vervolgens de kwartfinales op de US Open.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Titelkandidaat Rybakina met moeite door op Australian Open​

Tennisster Elena Rybakina uit Kazachstan heeft haar partij op de Australian Open met de nodige moeite gewonnen van de Tsjechische Karolina Pliskova: 7-6 (6) 6-4.
 

Ad Verschoor

Donateur
Sensatie op Australian Open: als eerste geplaatste Swiatek verliest van 19-jarige Tsjechische debutante

Linda Noskova heeft in de derde ronde van de Australian Open voor een grote verrassing gezorgd. De 19-jarige Tsjechische, die voor het eerst meedoet aan het hoofdtoernooi in Melbourne, schakelde in een spannende driesetter de als eerste geplaatste Iga Swiatek uit: 3-6 6-3 en 6-4.


Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Swiatek. De 22-jarige Poolse brak halverwege de eerste set de servicegame van Noskova en won vervolgens met 6-3. In het tweede bedrijf begon Swiatek nog sterk, maar ze verzuimde door te drukken. Noskova werkte in twee van haar opslagbeurten breakpoints weg en sloeg zelf toe in de achtste game. Ze kwam 5-3 voor en serveerde uit voor 6-3.

Break na break
In de beslissende set brak Noskova al vroeg de servicebeurt van Swiatek, maar de Poolse wist meteen terug te breken en hield nog even de hoop dat ze de partij weer in handen kon nemen. Maar de explosieve Noskova, die tien aces sloeg in de wedstrijd, verraste haar weer met een break. Swiatek wist die tegenslag niet meer boven te komen en zag lijdzaam toe hoe Noskova het afmaakte op haar eerste wedstrijdpunt.

Noskova deed vorig jaar al een poging om het hoofdtoernooi van de Australian Open te bereiken, maar slaagde toen niet in die missie. Ze sneuvelde toen al in de eerste kwalificatieronde. In haar pas prille carrière wist ze pas twee keer een wedstrijd op een grandslamtoernooi te winnen.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tennisster Siniakova verrast Gauff in Doha

DOHA (ANP) - De Tsjechische tennisster Katerina Siniakova heeft voor een stunt gezorgd op het Qatar Open, het hoog aangeschreven toernooi van Doha. Siniakova was in de tweede ronde in twee sets te sterk voor de Amerikaanse Coco Gauff: 6-2 6-4. Daarmee verdween de nummer 2 van de plaatsingslijst al na haar eerste optreden uit het toernooi.


anp130224194 1


De 27-jarige Siniakova, 42e op de wereldranglijst, keek na setwinst tegen een 4-0-achterstand aan in de tweede set. Zes games later was haar verrassende overwinning alsnog een feit. De partij duurde 1 uur en 20 minuten. Gauff, afgelopen najaar winnaar van de US Open en vorige maand halvefinalist op de Australian Open, had een bye in de eerste ronde. Voor Gauff is het de eerste keer sinds Wimbledon vorig jaar dat ze op een toernooi er voor de kwartfinales al uitligt.
Siniakova treft in de achtste finales Danielle Collins, opnieuw een Amerikaanse.

Bron: anp.nl
 
Bovenaan