Studený odchov

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

No ja jsem minulou zimu topila jak strhana a chodila doma v kratkem rukavu,ale taky nam prisel tak strhany doplatek....tento rok si taky vezmu radeji druhy svetr.....Teplo je fajn, ale zase doplacet za nej jeste pulroku po zime, taky nic prijemneho...

no ja teda v kratkym rukavu doma nechodim,ale pod 19C proste nejdu:D
 
studeny odchov

jsem s Beruskou a s Almou uplne zajedno.Ziji zde dost dlouho abych si toho prestala vsimat ,ale nedari se mi to. Deti jsem se snazila vychovavat ponasem,ale do vychovy vnoucat se radeji nepletu. Rada bych vedela Vas nazor o "Rodit doma (po holandsku) nebo v nemocnici jak jsme zvykly z domova? met vr.groete Eva
 
Já si toho samozřejmě taky všimla, když jsme se sem přistěhovali. Taky jsem se bála, že bude syn věčně nemocný, jelikož zvyklý na české oblékání a ve školce ho pořádně neobléknou. Ale: když měl v ČR kdysi zápal plic a byli jsme v nemocnici, udělali mu tam na noc takovou zimu, že jsem nemohla spát a řekli mi, že je třeba aby měl na spaní takový chlad, kvůli plicím a průduškám. Takže jsem přestala v noci topit (a v ložnici úplně). Teď má tady sice taky rýmu v jednom kuse, ale nic vážnějšího, zatímco v ČR byl pořád na antibiotikách. Můj kolega čech co tady dlouho žije má teorii, že děti v ČR jsou kvůli přílišnému oblékání a přetápění pořád nemocné, na rozdíl od holandských.
A nemoci ve školce - v čr když je rýma a kašel, tak dítě do školky v podstatě nesmí a je minimálně týden doma. To je taky pěkně přehnané - moje dítě by bylo doma v podstatě pořád a já jako samoživitelka bych se šla pást. Tady se to neřeší, děti si sice rýmu předávají, ale ničím vážnějším se syn nenakazil a zameškal za loňský rok asi tak 3 dni kvůli teplotě. Antibiotika neměl.
Takže mně nad zdejším stylem oblékání a topení taky sice zůstává často rozum stát, ale důsledky to má pozitivní, aspoň u nás.
 
A nemoci ve školce - v čr když je rýma a kašel, tak dítě do školky v podstatě nesmí a je minimálně týden doma. To je taky pěkně přehnané - moje dítě by bylo doma v podstatě pořád a já jako samoživitelka bych se šla pást. Tady se to neřeší, děti si sice rýmu předávají, ale ničím vážnějším se syn nenakazil a zameškal za loňský rok asi tak 3 dni kvůli teplotě. Antibiotika neměl.

To je taky prima, ty školky tady: "Nemá horečku? Tak ji klidně přivezte."
Díky tomuto pravidlu prodělala dcera teď šestou nemoc. V jeslích byla prosím pěkně zatím 3x. Po první návštěvě dorazila domů s rýmou, po druhé návštěvě s kašlem, po třetí návštěvě s šestou nemocí.
(Při šesté nemoci dítě po 3 až 5 dnech už horečku nemá, nicméně dokud má na těle vyrážku, je infekční a může nakazit ostatní.)
I přesto, že mě to děsně štve, chápu to. Jestli je v NL každý zaměstnavatel stejně chápající jako ten můj, tak vím, proč matky dávají děti do jeslí nemocné.
 
Mně ale přijde, že české děti jsou ve školkách nemocné úplně stejně - přečtěte si nějakou diskusi na rodina.cz. S tím rozdílem, že většinu roku ve školce nejsou. Mě to tady vyhovuje, syn tu fakt nic nechytá, ačkoli v ČR byl pořád nemocný a doma. Asi už si tam tu imunitu vybudoval. Nedělala bych si iluze, že by na tom vaše děti byly v čs. školce líp.
 
Nedělala bych si iluze, že by na tom vaše děti byly v čs. školce líp.
To urcite ne, minimalne stejne. Starsi chodila do skolky v CR a byla na hromade porad. Mala byla tady v NL prvni rok nachcipana skoro celej prvni rok. Potom jsme nechali vytahnout mandle, cpu do ni homeopatika a jakz takz uspech, minuly rok chybela 2 dny.
A starsi dcera, co zde zacla jezdit na kole do skoly, tak take nebyla nemocna. Ted jezdi s OV a take je casteji nachlazena.
 
Taky rýma vůbec nemusí být způsobena chladem, ale dítě může být opravdu alergické na jiné chrchlavce (resp. na to, co jim teče z nosu). Dá se to normálně diagnostikovat na alergologii (nevím teda, od jakého věku) a jsou na to různé možnosti léčby (Zodac, Luivac, Isoprinosin)
 
když měl v ČR kdysi zápal plic a byli jsme v nemocnici, udělali mu tam na noc takovou zimu, že jsem nemohla spát a řekli mi, že je třeba aby měl na spaní takový chlad, kvůli plicím a průduškám. Takže jsem přestala v noci topit (a v ložnici úplně). Teď má tady sice taky rýmu v jednom kuse, ale nic vážnějšího, zatímco v ČR byl pořád na antibiotikách. Můj kolega čech co tady dlouho žije má teorii, že děti v ČR jsou kvůli přílišnému oblékání a přetápění pořád nemocné, na rozdíl od holandských.

To neni jenom jeho teorie, to je overena praxe. Byt doma ve 23 stupnich a vylezt ven do -3, to je rozdil 26 stupnu, se kterym se telo pokazde musi vyrovnat. Tyto teplotni rozdily je dobre vyvazovat.
Stejne spatne je v lete prechlazovat klimatizaci. Jsou zname pripady, kdy lide opoustejici chladne kancelare pri odchodu z budovy v parnem letnim dni na chodniku kolabuji. Bez legrace.

Asi proto Cesi tak navlikaji v zimne. Protoze doma maji moc horko.
Jenze u toho vznika dalsi male nebezpeci - takhle navlecene telo ztraci moznosti samoregulace, je primneto se podrobit situaci. A to stoji hodne energie a je i na ukor odolnosti proti nakazam.

My doma udrzujeme od 9ti rano do 6ti vecer 20 a na noc to nechame spadnout na 17. Temer nejsme nemocni. Ani mala ne, obcas trochu tece z nosu ale behem jedineho dne se zase smeje. A to je nase mala z jinych duvodu pozorovana jako rizikova na plice.

Uz v nemocnici (neonatologie) nas informovali, ze velke teplotni rozdily nejsou zdrave. Ja momentalne studuji klimatizaci a i tam se temto problemum hodne venujeme.

A hlavne, nezapomente, ze ryma neni nemoc zpusobena chladem. Ryma je dostava vetsi sanci se do nas pustit, pokud se sami nedostatecne starame o svou imunitu. Takze prijde na radu opet - spravny klimat, hygiena a izolace nemocnych.

Snad jsem to vysvetlil srozumitelne...
 
A není to taky tak, že ve vlhčím klimatu lidem obecně víc teče z nosu? Já mám doma v CZ 21 stupňů, stejně jsme mívali v NL, v noci netopím, v NL mi stejně často z nosu teklo a tady v CZ ne. Někde se dá nepochybně dohledat počet deštivých dnů v roce - srovnání pro obě země. V NL určitě prší minimálně dvakrát tolik dní v roce než v CZ.
 
A mně zase teklo z nosu víc v ČR. Taky jsem pravidelně každý rok ulehla s pekelnou angínou. Co jsem v NL, krom 1-2x roční nudle mě nic netrápí.
Tak si pak vyberte.
 
Moje sousedka se diví, proč má její dcerka (10 měsíců) věčně rýmu. Ven chodí v tomto zimním počasí zásadně bez čepice, spí v místnosti, kde je 15 stupňů, jen ve spacáčku plus to jejich "lakentje" (radiátor tu zapneme až v zimě, teď ještě ne) S nudlí chodí i plavat do bazénu.

Jsem nějaká přecitlivělá nebo jak? Že dávám dítěti čepici, když je venku míň jak 10 stupňů, že spí pod teplou dekou ..?
Vím, že tady byla diskuze v holandské části fóra, kde se naopak podivovali nad tím, že děti v Čechách "pořád" nosí čepice..
Jiný kraj, jiný mrav. Taky jsem už slyšela i názor, že si děti posílí imunitní systém. Tím že budou pořád usoplené?

Ale jak to vidíte vy?

Haha, akorat jsem o tom vcera mluvila se svym instruktorem na ridicak.
Casto jezdi do Cech a nechapal, proc vsichni nosime cepice.
On nemel cepici na hlave jeste nikdy.
Taky mi pripada, ze se tu deti malo oblekaji... :nee:
 
Bovenaan