Studený odchov

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Aneb ty věčné sople u nosu...
Všimli jste si toho taky? Jak tady děti chrchlají a jak jim věčně tečou nudle?
Jen jestli to není způsobeno stylem oblékání. Dost často vidím na ulici lidi s nedostatečně oblečenými dětmi (tedy na můj vkus, podle holandského stylu to pravděpodobně bude akorát).

Nedávno jsem viděla tatínka se synkem, tatínek v zimní bundě a chlapeček v tričku s krátkým rukávem. (řekla jsem si, třeba si jen tak odběhli..)
V parku jsem potkala 3 generace: babička, dcera a vnučka. Babička s dcerou měly prošívané vesty a roláky, vnučka kolem nich poskakovala v květovaných letních šatičkách a balerínkách. Byla modrá jak Čapkovo chryzantéma.
Ulicí tady často jezdí maminka s kočárkem, chlapeček (asi 6 měsíců) má jen volnou kapuci, je bez čepičky, holý krk a u nosu má věčně soplíka.
Moje sousedka se diví, proč má její dcerka (10 měsíců) věčně rýmu. Ven chodí v tomto zimním počasí zásadně bez čepice, spí v místnosti, kde je 15 stupňů, jen ve spacáčku plus to jejich "lakentje" (radiátor tu zapneme až v zimě, teď ještě ne) S nudlí chodí i plavat do bazénu.

Jsem nějaká přecitlivělá nebo jak? Že dávám dítěti čepici, když je venku míň jak 10 stupňů, že spí pod teplou dekou ..?
Vím, že tady byla diskuze v holandské části fóra, kde se naopak podivovali nad tím, že děti v Čechách "pořád" nosí čepice..
Jiný kraj, jiný mrav. Taky jsem už slyšela i názor, že si děti posílí imunitní systém. Tím že budou pořád usoplené?

Ale jak to vidíte vy?
 
souhlasim

Je to tak. Ja jsem skoro jedina kdo dava do skolky cepici,rukavice a salu.Jenze jsem zjistila,ze ji to ani ty ucitelky neobleknou,kdyz si hrajou venku.Kdyz si pro ni jdu,tak ma na sobe bundu a zbytek visi na vesacku tak jak to bylo.
Nemocni jsme skoro porad,ani se nedivim.
 
Berusko, vsimla jsem si toho sameho co ty. A vsimla si toho i kazda ceska navsteva zenskeho pohlavi, ktera za mnou byla. Naposled to bylo v zoo - rodice teple obleceni, prselo, cca 15 stupnu, chlapecek asi 2 roky - bez ponozek a bot, v kratkem rukavu, byl protivny a brecel - evidentne zimou.
 

Vendula

Actief Lid
A ja si myslela, ze ta divna jsem ja...
Svoje deti jeste nemam,takze to nemuzu zas az tak posoudit, ale mame synovecka, maminka holandska.
V jeho trech mesicich jsem ho nechala spat v ponozkach a dupackach a dostala jsem vynadano, ze ho prehrivam.
Nikdy nemel zadnej fusacek v kocarku, ani deku. Je mu jedenact mesicu - deset z toho je nachlazenej a sopli... Tak nevim, na imunite mu to zatim moc nepridalo...
 
Ahoj Berusko, nejsi jedina ktera si toho vsimla, ja pracuji v obchode s detskym oblecenim ,takze tyhle veci vidim a sleduji kazdy den a vsimam si veci pri kterych mi zustava rozum stat a ptam se sama sebe jestli ty lidi jsou tak slepy a nebo hloupy.Napr.myti rukou po WC,pozdravit,uklidit si po sobe hracky,je fakt ze holandske maminy na me pusobi dost flegmaticky.Urcite se nechovaji jako nase ceske starostlive maminky diky bohu za to ze takove mame . Presne jak pise Barbie je to zbytecne to rozepisovat je to ztrata casu a my s tim stejne nic neudelame.Jo a 15.stupnu je jeste hodne pritelovo rodice maji v loznici 12 stupnu zrovna vcera jsem byla u nich na navsteve tak jsem se koukla na teplomer brrrr rano bych nevstala byla bych zmrzla jak rampouch :lmfao:
 
Neřeším to u ostatních dětí, jen mě velmi štve, že za chvíli bude to moje muset do jeslí mezi ty "usoplané" a já jí můžu teple oblékat a bude mi to prd platné, neboť jí nakazí první ukýchaný spolujeslák. A co s tím pak?
 
Zdravim,jsem rada,ze jsem si mohla precist toto tema.Fakt nejsem divna. Ja jezdim na kole v rukavicich a cepici,obcas i kapuci,kdyz se tak ochladilo a klepu kosu a pak vidim,maleho prcka a oni mu nedaji ani cepicku a sami jsou nabaleni.tak to je fakt mazec.A presne s tema jeslickama,vyzvedavam pulrocni holcicku z jesli a oni mi ji daji jen v dupackach a na to nejakou lehkou bundicku,zadna cepice rukavice,boticky, no proste nic.Kdyz ji hlidam sama,tak ji vzdycky nabalim at ji je teplo:)))) Opravdu kroutim hlavou...
 
No,ženy, to jste se rozjely. Já mám na to trochu méně vyhraněný názor. Oblékat úměrně počasí ano, ale určitě dávat spát do chladu, nepřetápět obydlí a otužovat. Docela jsem se tím řídila a děti byly dost zdravé. Rýma není nemoc, tvrdila vždy má matka. Totéž si myslí většina NL národa, takže s tím asi nepůjde hnout. Ty nudle jsou nechutné, ale dítě se poměrně brzy je schopné naučit smrkat (nebo že bych zplodila malé génie?). Naše huisarts tvrdila, že jde jen o metodu - v NL se vtahuje, v CZ smrká. Fuj, to je zas nechutné, tak mi to odpusťte, že to sem zatahuju.
 
Ja se spis divim, co si ty decka tady dovoli... nevim, asi jsem staromodni, ale kdyz rekne matka v obchode synovi, ze se chce jeste podivat na nejake svetry a pak teprve pujdou na hranolky, rekne synacek asi cca. 8 let stary, vyhruznym hlasem: "Ale delej!, ta tvoje nerozhodnost me nebavi!" - a matka na to ani muk,a ze decka skacou do reci, kdyz mluvi dospely, vecne se valeji po zemi, coz maminy tady absolutne nerozhodi, a kdyz nekdy nejakeho rodice slysim, ze dite napomene, tak decka z 90% neposlechnou a z rodicu si nic nedelaji....Jinak s tim oblecenim jsem zadne extremy nezaregistrovala, ale ze to pouziti kapesniku u deti neni nijak valne, to je fakt
 
No jak na to koukam, tak mame asi vetsina mamin z CR stejny "problem". Sotva se mala z jednoho sople vyhrabe, tak dotahne domu dalsi. Jasne, ryma neni nemoc... Jenze kdyz decko celou noc prochrchle, kvuli hlenu, tak to take neni nic prijemneho a sama rymu primo nesnasim a to decko je taky pak pekne protivne. Byli jsme na mikulasske, nebylo tam jedine zdrave - nesoplici dite. I ma dcera je jedina, ktera nosi cepici, salu, rukavice, vyslovne jsem musela ucitelky pozadat, aby ji to oblekly, kdyz jdou ven. Oproti tomu v CR mi prijde, ze zas maminy oblekaji deti prehnane teple. Bylo to na jare, bylo jiz pekne a deti v CR nosily zimni cepice a bundy. Tos pak si vyberte...
 
Na to smrkani a popotahovani tu maji jiny nazor: "Je neus ophalen is beter dan snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en verkleint daar de kans op ontstekingen. Als je snuit, snuit dan de neusgaten een voor een. " (z oficialni info stranky o nachlazeni). V Cr je zvyk deti az moc teple oblikat, podobaji se tucnackum, jsou tak navlecene ze se ani nehnou. V NL jdou zase do opacneho extremu.
Kdyz deti ve spanku odkopavaji perinu je to kvuli tomu ze jim je horko. Male deti maji jinou regulaci tepla (s vyjimkou novorozencu) a mely by byt lehceji oblecene nez my dospeli. A v loznici je doporucena teplota mezi 13-15 stupni. Ze zacatku jsem si tu v loznici pripadala jako v mrazaku, ale casem jsem si na to zvykla. A vlastne jsem se takhle zbavila skoro chronicke rymy.
 

pepo

† In Memoriam
Letni/zimni oblekani deticek a hlavne tu spravnost nemohu posoudit, ale nejradeji bych se priklonil k objektivnimu nazoru Arachnee, je videt, ze ma i odborne zkusenosti.

Loznice pro dospele bude asi neco jineho, kdyz uz o tom studenem odchovu mluvime. Znam holandany, kteri si v loznici netopi, ale i cechy v Cesku. Ja sam, zcela neprechovan dlouhodobym odchovem v NL, spim v zime s otevrenym oknem a topeni zapinam obcas jenom proto, aby se zatoulani brouci dobre vysusili a nesmrdeli. Vetrat, vetrat, kyslik do baraku!

At si to kazdy zaridi podle sveho, myslim si.
 
Je to vážně o zvyku, ale "neus ophalen" mi přijde značně nechutné. Rochl, rochl, rochl, nejradši bych muže praštila, když to dělá! Je ovšem pravda, že ve chvíli, kdy je už člověk zahleněný natolik, že smrkání se nedaří, pak je pohyb nudle zpět jedinou úlevou. (konec nechutného popisu)

Oblékání dětí v Čechách pokládám taktéž za přehnané, měla jsem se o tom zmínit hned na začátku. Ale to co je vidět tady v NL, to je zas druhý extrém. Ať mi nikdo netvrdí, že je normální obléknout sebe do zimní bundy a dítěti nechat letní šatičky!

Ono je hezké říct, ať si to každý zařídí podle svého, Pepo. Jenže ty unudlánci prskají po těch neunudlaných.

Když budu mít v ložnici 13-15 stupňů, tak se nevyspím! Budu se budit zimou! V tom to ovšem je, pokud člověku nevyhovuje 13 stupňů na spaní, nemá mít 13 stupňů, ačkoli se to třeba doporučuje. A pokud ráno vytahujete vlastní dítě napůl zmrzlé z postýlky, tak mu těch 16 stupňů zřejmě taky nestačí. Bohužel holandské matky se pravděpodobně řídí víc nějakými doporučeními než svým instinktem.
 
No ja mam v zive pameti, kdyz tu byla poprve moje mamca a prisla navsteva, tak byla mamina hotova, jak kamardka porad posmrkavala... Muj chlap to dela take...

Taky bych se v pri 15 st. nevyspala, ale mam radeji chladnejsi loznici nez pretopenou. Kamaradka v Cr bydli v panelaku, nema meraky na topeni a hajcuje na 5... Kdyz k ni prijdu, tak jsem hotova, nemuzu dychat, zaviram ji topeni a vetram...
 
A v lete nosi zimni bundy a kozacky UGGS!!! :confused:
Je zbytecny to resit.....


no ,to je fakt...nejlepsi je ,ze tady v tom pocasi kdyz projdes okolo nejakyho baru nebo diskoteky vidis slecinky jen v kratkych sukynkach a balerinkach bez ponozek....no ony to poznaj ve stari na kloubech;)

jinak je fakt,ze ja osobne bych svy decko v zime bez cepice nebo saly ven nikdy neposlala,taky sem si toho vsimla,jak tu matky oblikaj svy deti,je to des....

a co se tyce topeni,uz v Anglii nam taky anglicani rikali,ze si radsi vemou druhej svetr,nez aby si zatopili,holandani mi pridou to samy,kolikrat nekam clovek pride a je tam takova kosa,ze mam chut si vzit rukavice ,jak mam studeny ruce..
 
No ja jsem minulou zimu topila jak strhana a chodila doma v kratkem rukavu,ale taky nam prisel tak strhany doplatek....tento rok si taky vezmu radeji druhy svetr.....Teplo je fajn, ale zase doplacet za nej jeste pulroku po zime, taky nic prijemneho...
 
Bovenaan