Setkali jste se s diskriminaci v NL ?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Stijn, diky za odpoved (sice od tematu, ale me Tvuj pohled zajimal).

Jinak me se stalo neco podobnyho, kdyz jsem zadala o zbrojni pas ve zkracenym rizeni, tak mi ho nechteli dat s odkazem, ze pred casem si takhle zadala skupina polaku a byli to mafiani a tak, ze se rozhodli, ze lidem z vychodni Evropy takto zbrojaky vydavat nebudou. Nemeli na takove rohodnuti pravo a nastesti jim to muj trener vysvetlil s poukazem na konkretni ustanoveni zakona a zbrojak mi dali. Oni si to proste jen chteli zjednodusit, aby nemuseli nic slozite proverovat. A to je myslim taky jen a jen o lidech, ale to snad je diskriminace vzdy... Neni to prece postoj celyho statu nebo vlady (pokud tu nemaji diskriminacni zakon samozrejme), ze nam nekdo nechce dat co nam nalezi (ucet v bance atd.).
 
pro vsechny

Tak... koukam, ze se tu nejaka diskuze rozjela a vcelku z ni nejsem zrovna nadsen. Hned vam reknu proc a k tomu si dovolim okomentovat vsechny prispevky...

#2
Nechteli no a jak rikam, kamaradovi nezalozili vubec! To co jsi prozila v restauraci je dost nechutny. To bych hodne nastvanej. Tezko rict co v takove chvili udelat. Mozna vytahnout z kapsy balik 100eurovek a rict mu ze to jdu utratit jinam J

#3
Jasnej pripad diskriminace! Na to povoleni k pobytu taky porad narazim no. Bohuzel vseobecnej rozhled Holandanu je podle me velice mizivej a volny pohyb osob jim nic nerika. Ale zase verim, ze v tom musi mit bordel, kdyz tu zije 260 druhu narodnosti. Taky bych si nepamatoval kterej narod ma co povolene. Kazdopadne si to tito „pracovnici“ muzou overit na internetu, ale na to jsou moc lini. Samozrejme, potom zbyva konkurence... „Kdyz nechces moje penize mila UNIVE, tak ja je dam vydelat nekomu jinymu. NAZDAR!“ Ale zase... zakony mi davaji pravo na veskere sluzby, tak proc ja musim kvuli diskriminaci vzit jinou nabidku, ktera neni tak vyhodna? (Pac ma vyssi uroky apod.)

#4
Ano, vim to jiste... a o co by se melo jednat??? O bramborovou polivku??? Chci zatopit vsem, co mi nestoudne v kontextu reknou: „Ty jsi pro me hovno z vychodu a s tebou ja se vubec nebudu bavit.“ Pokud po me nekdo bude slapat, muze si byt jist, ze ja si doslapnu na nej! A prostredky si vzdycky najdu. (Chces-li psa biti, hul si vzdycky najdes) Byl jsem tak vychovan a myslim, ze to je velice dobre. Proste jak se do lesa vola, tak se z nej oziva. OSN jsem uvedl proto, ze ona je nejvyssi instanci v tomto sporu, ona zhotovila zakon o diskriminaci a ona se zabiva mezinarodnimi spory podle Evropské úmluvy na ochranu lidských práv a základních svobod. Ceska Obchodni Inspekce mi tady asi nepomuze...

#5
Ze zacatku s tebou souhlasim, diskriminace je vsude, ja nerikam ze ne a u nas v Cechach ji je pozehnane. Ale ja se tady ptam Cechu zijicich v Holandsku, zda byli obeti nejake diskriminace.

Pokud budu chtit diskutovat o diskriminaci ve svete tehle a tehle narodnosti, bude to uvedeno v nazvu diskuze. Snazte se prosim lidi drzet smer diskuze. Ja vim, ze dialog ma gradovat, ale takhle se brzy muzem ocitnout nad spadem kyselich destu v Kambodzi.

Pak se trochu stracim, tam je na me nejak moc politiky. No a ten konec ten bych uplne vyskrt, pac ten je uplne spatne. Podle me tam ma stat: „Meli by jste proti tomu bojovat, pac jedine tak se to vyresi. Kdyz budem vsichni sedet na zadku a mavat nad tim rukama, nebo se usmivat... nikdy se nic nezmeni!“

Samozrejme mi to za to nestoji, muj cas je mnohem drazsi a pro me cenejsi, nez abych se zaobiral s nejakym omezenym urednikem, ale kalich me trpelivosti neni bezedny. A jednou proste pretece!! A pokud s tim neco udelam... pohnu s tim... tak az priste prijde do te banky nejakej Franta z Cech... tak dostane ucet v cuku-letu.

#6
No, Lesnenko pro tebe je to same jak #5 A jeste bych uvedl, ze jsem s sebou mel Holandana v tom prvnim pripade a ze moje anglictina a chovani je naprosto dostacujici na to abych si zazadal a diskutoval o cemkoliv tak jak se ma.

#7
Jo,souhlas... Jen doufam, ze mi nechces rict, ze ja sem ten spatnej...

#8
Kristyna si taky precte #5 A z tveho prispeku opravdu citim, ze ja jsem ten spatnej.. na kom je vina. Ano, lidi jsou lidi. A ja jsem taky clovek a me doma ucili se branit. Navic bych ti chtel rict, ze pokud pani Jana Novakova pracuje denne 8h v Komercni Bance, tak proste od 9:00 do 17:00 neni pani Jana Novakova, ale KOMERCNI BANKA. A ma se podle toho chovat a jednat. A pokud to nezvlada, nema tam co delat. A me vubec nezajima, jetli to zrovna dostala!
Kdyz na tu praci nemas a numis jednat s lidma, bez delat k pasu, kde mluvit nemusis... jednoduchy.

#9
Taky #5 druhy odstavec

#13
K tematu a stoji pri me. DEKUJU! J

#19
Me se taky zda ze to akorat schazujes Pepo a zatim mi tve prispevky nejak nestymujou s tvym vekem.

#21
Zas nejaka politika... vubec nerozumim. Ani co to tu vlastne dela.

#22
No, tohle je moderovani J

#24
Tady te pepo chapu a budu jen rad, kdyz se s nami rozdelis o zivotni zkusenosti. A vim co chces rict... ze zlo plodi jenom zlo. S cimz plne souhlasim, ale mel bych pro tebe jeden trefny citat britskeho politika a filozofa... Pockej si na nej na zaver a popremejslej o nom.

#27
Jo, jo. Hezkej prispevek. Rozumim a souhlasim. Lenivost. JA NEOBVINUJI HOLANDSKO. Jen jsem chtel vedet, kolik cechu se tu setkalo s diskriminaci.

#28
Nevim... Ale ja tady fakt CR probirat nechtel... a nechci.

No ted uz ten slibenej citat Pepovi, ale je samozrejme, jak jsem tak procital vase prispevky, pro velkou vetsinu z vas.:

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.
Edmund Burke
 
S_atane, nenech se mýlit tím, že úředníci v Rabobank mluví zdánlivě dobře anglicky. Těmi jazykovými a kulturními rozdíly jsem myslela třeba taky to, že oni sice s tebou povedou hovor, ale skutečné porozumění z jejich strany tam není. Znalosti zeměpisu jsou v NL skutečně nedostatečné, mám pocit, že se to nějak vytratilo z osnov nebo co. Což samozřejmě neplatí pro všechny, ale taková paní na přepážce v bance bude mít třeba MAVO nebo MEAO a nějaké to podnikové školení, hlavně by se měla umět chovat přátelsky a tak, ale znalost zeměpisu se u pohovoru nepožadovala. A ty na ní vyjedeš s nějakou pro ni neznámou zemí! Což ji neomlouvá, přesto si myslím, že by to vědomá diskriminace nebyla.
A by the way, Pepo ti připadá mladší nebo starší?
 
Mate pravdu,ze v Cechach lidi dokazou byt jeste neurvalejsi co se tyce cizincu,hlavne tech co jsou z vychodu a nevezou penezenky plne eur. Samozrejme ty zkusenosti tam my nemame,zazivame to opet vic na zapad. Ja osobne jsem primo diskriminaci nezazila,mam svetle vlasy,ale kamaradka z Bosny,je uz malicko tmavsi a lidi ji uz berou jinak. Je to smutne!Holka je to chytra,vysokoskolacka,prijemna,pratelska,ale ze je o malicky odstin tmavsi,uz ma potize. Takova perlicka(mozna se to stava i Holandanum,to nevim jiste) Zadala o praci v jednom intitutu pro autisticke deti. Pri pohovoru ji rikali,jak to ma vse pekne pripravene,ze ji zavideji jeji nadseni o tuhle praci,vzdelani odpovidajici,ale ze jeji holandstina neni dostatecna a deti by se ji jen smali. Prijala ten duvod a byla na odchodu a oni se ji ptaji,jestli by tu praci nechtela delat jako dobrovolnik zadarmo! Za penize,deti se smeji,zadarmo je to ok! :-O
 
Ja jsem se tu zatim s dikriminaci nesetkala. Ucet mi zalozili bez problemu a dnes jsem bez problemu dostala i hypoteku. A s pritupem a rychlosti uredniku jsem tu maximalne spokojena. Obvzlaste kdyz to porovnam s cr, kde jsem do styku s uredniky prisla docela casto diky me praci.
 
Nechci bránit Čechy, ani Holandsko... Určitě je možné setkat se v obou zemích na úřadech, v bankách, atp. s ledasčíms. Ale mě třeba ten účet taky nezaložili a kdybych tady neměla človíčka, kterej účet má a přes kterýho můžu posílat peníze do Čech, měla bych asi docela problém... Cítím to trochu nřekla bych jako diskriminaci, ale jako překážku... se kterými zase na druhou stranu lidé žijící v zahraničí, obzvlášť v začátcích musí počítat...

Hezký den!
 
Nechci bránit Čechy, ani Holandsko... Určitě je možné setkat se v obou zemích na úřadech, v bankách, atp. s ledasčíms. Ale mě třeba ten účet taky nezaložili a kdybych tady neměla človíčka, kterej účet má a přes kterýho můžu posílat peníze do Čech, měla bych asi docela problém... Cítím to trochu nřekla bych jako diskriminaci, ale jako překážku... se kterými zase na druhou stranu lidé žijící v zahraničí, obzvlášť v začátcích musí počítat...

Hezký den!
Janka.k- napsala jsi to hezky prekazka lidi zijicich v zahranici. Z vlastni zkusenosti vim, ze na takovehle problemy se da narazit v jakekoliv zemi, nejenom v Holandsku. Takze se to tezko da oznacovat diskriminace. Neni to prijemne, ale veci se casem meni a kdo vytrva, dopracuje se k lepsimu.
 
Zajimavy, taky by me zajimalo, jakej udali duvod. Me tady pred zhruba peti lety ucet zalozili bez problemu. Pozdeji si i muj otec prijel do NL zalozit ucet (nema zde ani dlouhodoby pobyt ani nic jineho) a zalozili mu ho taky.

Pozdeji vstoupil do platnosti zakon o identifikaci. Musela jsem do banky, dat jim moje sofi cislo a ukazat pas nebo verblijfsvergunning a podepsat papir. Muj otec od nich dostal do Cech dopis, ze se ma prijet ukazat, tak prijel, ukazal pas, podepsal papir a bylo. A funguje. Vypisy mu chodi do Cech a vse v poradku.

To jen k tomu uctu.. jinak s diskriminaci/problemy/prekazkami jsem se setkala asi jako vetsina lidi zijicich v cizine, stejne jako cizinci zijici v Cechach. Sice to nekdy nastve ci zamrzi, ale vetsinou se jedna o resitelne problemy, takze zatnout zuby a poprat se s tim.
Pokud se s tim da neco delat, prima. Pokud ne, tak ne. Ja si vzdycky opakuju, co rika muj otec "Kdyz nejde o zivot, jde o h....".
 
Cesko nebo holandsko vsude jsou takove problemy. Diskriminace to neni, snazi se spise chranit sve penizky kdyz nekomy oteviraji ucet. Neotevrit nekomu ucet kdyz tu je a ma super praci je podle me spise nedorozumeni nez diskryminace.
Taky jsem zazila diskriminaci, ale je to tak davno ze se tedka uz ani na to neohlizim. Vice me zajima jak je to v CZ. Protoze i kdyz jsem ceska, tak tam vidim vice diskriminace nez tady v NL. A to i vuci me! A to nemluve jak jsou lidi v CZ nepratelsti, kdyz si chces neco zaridit a nebo jen koupit.

Nechapu proc vlastne nekdo otevrel tady takovy topic. Nekdo ma smulu, druhy ma stesti. Podle me to zalezi vice na cloveku co to vyrizuje a ne na zamestnanci. A sama jsem mela taky dost neprijemnych veci, ale vim ze to muze byt horsi. Nekoho tady pomluvit, sproste nadavat, vyhrozovat atd ukazuje jen jaky clovek to je.
 
Kdyz ono je to tezky,ja mam tez nejake zkusennosti, ale myslim si,ze je to opravdu o tom jazyku.Nekteri lide (v tomto pripade hollandani)jsou proste nekdy lini se snazit rozumet a proto v nekterych situacich to strhnou na jine tema ci nejakym zpusobem uzavrou konverzaci.Ale stejne i po mych zkusennostech si myslim,ze cizinci v CR jsou na tom hure jak s dorozumivanim tak i s pristupem uredniku.Vsichni vime,ze ne na kazdem urade na vas zacne v CR plynule mluvit zamestnankyne alespon sekanou anglictinou.Vydela jsem tu v NL TV asi minuly rok nejaky prispevek z CR kde holandska rodina chtela emigrovat do CR ci spanelska.Tak jeli nejdrive na zkusenou do CR .Jsem se docela stydela za tu pani reditelku ze zakladni skoly, kterou ti hollandani navstivili, aby mohli dat do skoly dceru.Ta pani reditelka opakovala dokola i dont understand a tot vse z jeji AJ.Verim tomu,ze zde se najde plno uredniku ,kteri se alespon trochu domluvi AJ ci NJ.Tim nechci hazet jen to spatne na CR ale vsude je neco.
 
Nevim zda je to NEDOROZUMENI ale po 10letech tvrde prace v hollandsku mi odmitnout zalozeni uctu z duvodu ze bych si mohl nakoupit neco na uver a uteci do zpet do Cech me urazi!!!Detaily jako ze jsem musel vysvetlovat ze ceska republika nelezi v polsku ani to neni cecna radeji vynechavam.ucet mam az po primluve zamestnavatele.jedina banka ktera byla ochotna je ABN.AMRO.co se tyka platovych podminek a prescasovych hodin tak se opravdu vuci svym hollandskym kolegum,citim diskriminovan.
 

pepo

† In Memoriam
Ale to snad ne!
Opravdu Te po deseti letech tvrde prace v Holandsku nejaka divcina u prepazky vyvede z miry?
A kdo je, po tech deseti letech, tvuj zamestnavatel, ktery te stale diskriminuje?
Opravdu se ti, po tech deseti letech, stale jeste nepodarilo se dobre dohodnout?
I co se se tyce platu a prescasuu? Vis, co to znamena CAO? Spadas nekde pod tento destnik?
Pracujes legalne a jsi pojisten, i socialne?
Ja si myslim, ze tva stiznost se neda jen tak snadno hodit na diskriminaci.
 
Nevim zda je to NEDOROZUMENI ale po 10letech tvrde prace v hollandsku mi odmitnout zalozeni uctu z duvodu ze bych si mohl nakoupit neco na uver a uteci do zpet do Cech me urazi!!!Detaily jako ze jsem musel vysvetlovat ze ceska republika nelezi v polsku ani to neni cecna radeji vynechavam.ucet mam az po primluve zamestnavatele.jedina banka ktera byla ochotna je ABN.AMRO.co se tyka platovych podminek a prescasovych hodin tak se opravdu vuci svym hollandskym kolegum,citim diskriminovan.

Ja jsem si pred dvema lety zakladala ucet u Postbank a jeste jsem ani nemela praci a chlapik mi nadsene strkal formular na vyplneni a vysvetloval, ze ani na ucet nemusim nic pridavat, akorat staci mit nejakou zakladni castku tam vlozenou, nabizeli mi, ze kdyz mesicne pripisu na ucet vic nez 500,- eur, muzu si vzit kontokorent atd. Bylo to Postbank na Nieuwe Binneweg,(vidim ze jsi z Rott.) - kdybys nahodou jeste potreboval menit banku - byli tam moc ochotni a zalozeni jsem vyridila za chvilku.
Jinak co se lidi, kteri spojuji Polsko s Ceskem tyce, tak vse kategoricky popiram, i to, co je pravda - napr. kdyz se ptaji "Rozumis polsky?", reknu NEEE, je to s CR proste jen "Buurland" nic vic,nic min protoze u nas ve wijku chodi Polaci do potravin v teplakach pro nejlevnejsi pivo, tak pochopitelne nemam zajem, aby me s nima nekdo hazel do jednoho pytle. Vsak Holandane taky nemaji zajem, aby je nekdo hazel do jednoho pytle s Nemcema.
Jinak u nas v praci jsou na me strasne hodni, nevidim, ze by nekdo mezi mnou a ostatnima delal rozdil, divaji se na to, jak pracuju a vychazim s kolegy, ne na narodnost.
 
CAO bohuzel neznam,lagalne pracuji,zdravotni si platim atd.nemyslim sveho ninejsiho zamestnavatele ale predchozi dve zkusenosti,jedna vec je me minus,pred par lety jsem se domluvil jen chabou nemcinou a to hralo hlavni roli,dalsi vec byla duvera,pry vyplata dojde na ucet a uz jsem ji ani zamestnavatele nikdy nevidel,pracuji na lodi a zacal jsem tu lidi rozdelovat na dve kategorie:ze brehu a z lodi.spatne zkusenosti z chovanim techto lodnich zamestnavatelu nemam jen ja ale vice mych kolegu.nejde jen o penize za prehnane prescasove hodiny ale o to ze moc sanci na odvolani nikde neni,konci to pouze vyhazovem a nasledne spatnou referenci.to jsou me predchozi zkusenosti!!na druhou stranu jsem zas v cechach nevidel ukrajince ktery po celodenni sichte posedi u pivka a pak spokojene zaplati kartou od ceske banky atd.proste vsude je neco!!
 
Jsem přítelkyně heladb a pracuji v holandsku také legálně. Vyřízení veškeré dokumentace mi trvalo jednu hodinu, ochota uředníků zde v nizozemí se opravdu nedá srovnávat s ochotou na některých úřadech u nás v Čechách. Také se těším až si u nás cizinec bude moci plynule popovídat s paní na přepážce byť třeba jen v angličtině a podle toho jak vidím situaci v čechách, bude to snad co nevidět a i s ochotou. Bohužel v našich bankách a finančních institucích se častěji setkáváme s větou či náznakem že jako klient jsme problémoví a pro ně je to práce navíc, která hlavně není příjemná, což zde v holandsku je pro úředníky spíše zábava ač jsou schopni si myslet že jsme z polska( není se čemu divit na dálnicích bodují polské spz). Na druhou stranu holandská administrace trpí občas, ale opravdu jen občas, prodlevou, což možná není někdy na škodu ale v čechách kde administrace znamená: "toto je naše práce" se využívá prodleva a nesrozumitelnost či rovnou "nechapeme" k daleko nepříjemným záležitostem, které komplikují život obyčejnému klientovi, možná výchova. Co naplat vše je o penězích a umění si je vydělat. Škoda jen, že při všem co obchod znamená, se občas, možná i častěji , vyvrbuje monarchistický manýr a to jako celosvětový trend, říkají tomu někteří snobismus, nebo také nepřiměřená touha po penězích a nebo žiju skromně( což znamená šetřím kde se dá ale taky jsou situace kde se jinak nedá). Jeden spisovatel napsal větu, která zní asi přibližně takto: "Dříve si alespoň občas i ten blbec uvědomil že je blbec, dnes už to bohužel nikde neuvidíte". Dnešní svět je všude stejný ať se jedná o kapitalismus, komunismus či diktátorský režim. Souhlasím s láskou, a nesouhlasím s jednorázovou odpovědí. danča
 
Bovenaan