Setkali jste se s diskriminaci v NL ?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pokud ano, napiste kdy a kde.
Ja jsem byl prvne diskriminovan v RABOBANK a delalo mi neskutecne potize docilit toho aby mi zalozili bezny ucet.

Kamarad byl diskriminovan rovnez v RABOBANK pri pokusu o zalozeni uctu. Nejdrive byl odmitnut na prepazce s vysvetlenim, ze mu nezalozi ucet, pac maji problemy s Polaky. Nakonec mu prisel dopis, kde to bylo vysvetleno tim, ze ma jen prac. smlouvu na rok (No proste oba duvody abolutni hlouposti!). -ziskat ucet se mu nepodarilo vubec.

Pak u navstevy doktora, kde jsem byl nucen predem platit 25EUR jen za to ze me doktor prijme (coz holandani vubec nedelaj a ja mam uplne stejnou kartu pojistence jako oni) V lekarne to bylo v pohode, pac lek byl zdarma a tak jsem jen predlozil kartu pojistence. Kdyz jsem pak ale chtel zpet svych 25EUR po sve pojistovne, pac mam geen risico a za svych 100EUR mesicne co jim odvadim bych mel mit veskerou lek.peci zdarma, prislo mi jen 9EUR s oduvodnenim, ze 16EUR stal ten lek. (No minimalne to je hodne divne. Kdyz totiz lek neni dotovan, platite v lekarne.)

No a nedavno na prepazce ve FORTIS bank, kde jsem si chtel domluvit schuzku ohledne pujcky. Ke konci uspesneho rozhovoru se privalila nejaka stara baba a oznamila kolegini, ze pujci jsou poze pro holandaky. Ze musim mit holandskou narodnost.

(Mimochodem mam vsechno, co holandan. Kvalitni praci, smlouvu na dobu neurcitou moooc hezkej plat, vlastni barak, inschraiving, vse! i ten dementni stempl v pase z imigracniho)

KAZDOPADNE UZ TOHO MAM DOST! Chci pozbirat nejaky informace a pokud mozno co nejvice dukazu a klidne si dam i tu praci, abych nasel na netu kontakt na toho spravneho papalase z OSN.

A pak vsem temhle hajzlum poradne zatopim!!!

:kwaad:
 
to je divny,ze ti ten ucet nechteli zalozit,po me chteli pas a verblijfsvergunning a normalne mi ho zalozili :confused:
s diskriminaci sem se nesetkala,jen s malyma vecma napr. byla sem s par Polkama ze skoly v restauraci a pote,co cisnik zjistil,ze mluvime jinak nez holandsky,jediny nas viditelne neobsluhoval-behal okolo kazdyho stolu ,ale k nam porad nic i kdyz sme na nej mavali ,no pak sme se po pul hodine sebrali a odesli ,no udelal na nas tak znechucenej vyraz...........
 
Kdyz jsem posledne chtela pojistit auto (Univé) ... podotykam auto na holandskych znackach!
Volam na pojistovnu a vse ok az do momentu, kdy se mne ptali na narodnost. Jo, ale to my vam nemuzeme pojistit auto, kdyz nemate holandskou narodnost! Jedine v pripade, ze mate povoleni k pobytu na dobu neurcitou!
Tak rikam, vsimli jste si, vazeni, ze jsme vsichni uz nejakou dobu v EU? Tak nac povoleni k pobytu?
Ne, pani, to nejde. Musite mit povoleni na dobu neurcitou.
Jo, to je zvlastni. Auto mi nepojistite a zdravotni pojisteni u vas mit muzu?
Tak jsem jim rekla, at si trhnou nozickou, ze se jdu poptat ke konkurenci (FBTO), kde jsem nakonec uspela bez problemu.
 
ahojte vsichni,

jsem rad, ze nekdo prave o te diskriminaci zacina. Bydlel jsem v trech zemich, v Belgii, v Nizozemsku a ted uz taky pomerne dlouho v Cesku. V Belgii jsem se narodil, v Nizozemsku jsem studoval a v Cesku jsem pracoval a mam tady vlastni firmu. Rad bych taky prispel k teto diskusi.

Popsane situace z banky jsem zazil ja v Holandsku ale i v Cesku. V Ceske Ikeii cizince (i s prihlasenym pobytem v teto zemi) ani nemuzou pujcit dodavku na odvoz koupenych zbozi v tom samem obchode. Prikladu mam spoustu z obou zemi, tak jsem si jisty, ze cizinci vsude kde jsou a vzdycky budou nejak diskriminovani. To je i logicke, v nasi Evrope do dneska zvladne zpusob populisticke xenofobie vuci vsemu, co je cizi (podivejte se jenom na vyroky Vaclava Klause nebo v Holandsku Geerta Wilderse, v Belgii od politiku Vlaams Belang, atd.). Ta populisticka xenofobie je zrejme strach toho neznameho, toho ciziho a bohuzel to jeste vali vsude na nasim starem kontinentu. Polaci pro obycejneho Holandana vubec nejsou hrozby na pracovnim trhu, ale diky charismu nekterych politiku, nekteri lidi to zacinaji verit.

Muzete proti tomu bojovat, ale neverim, ze se to takhle vyresi. Lepsi je si vzpominat na ty situace, ktera diskriminace vubec roli nehrala. Potom zkuste to porovnavat uprimne a vidite, ze vetsina lidi bude mit porad lepsi a lepsi pristup vuci tomu, co nezna.

Chci jen rict, s diskrimaci se setkavate vsude, jenom zkuste si zamyslet jestli vubec za to stoji to resit a neuzit tech jinych, hezkych chvili z pobytu v zahranici...
 
Tak já mám také delší zkušenost z obou zemí (Nizozemí a ČR). Jako cizinec člověk někdy zažije neuvěřitelné věci, ale je se tomu třeba spíš smát (případně za rohem, pokud jde o nějaký úřad, který ještě budeme potřebovat. Xenofoba politovat a myslet si, že musí špatně spát, když je takový zlý.Cizinecká policie je například v obou zemích, se kterými mám zkušenost, instituce téměř stejně ubohá. Na úřadech často pomůže vzít si s sebou někoho domácího, chovat se klidně, vstřícně, nenechat se vytočit.
Dále jsem přesvědčena, že za spoustou domnělé diskriminace jsou jen jazyková, popř. kulturní nedorozumění.
 
Ale taky bacha, protoze diskriminace je kouzelne heslo pro kazdou neprijemnou situaci v te dane cizi zemi. My lide, mame vlastnost chtit byt videni jako obet a radi vyuzivame heslo diskriminace jako oznaceni nasi druhoradove pozice v te konkretni cizi zemi, i kdyz muze to jenom byt subjektivni ohodnoceni...
 
Ahoj ráda bych reagovala na bezva názor - schovávat se za slovo "diskriminace" je děsně jednoduchý....stačí si vzpomenout kolikrát kdo z nás v Čechách zanadával, že ta či ona pani za přepážkou je pěkná ..... jasně úřady jsou úřady a úředníci jsou úředníci...tady, doma a kdekoli jinde na světě.
Někdo je ochotný a jiný ne...co my víme proč je zrovna tahle paní co celý den sedí za okýnkem nepříjemná...každej máme špatný dny a nálady...
Nechci se nikoho zastávat ale lidi jsou prostě lidi.

Holandsko je v tomhle směru země otevřená a srovnávat české úřady a vůbec to co tady funguje a u nás ne, nebo naopak, je stále velmi zřetelné plus pro Holandsko. Proto jsem tady a doufám, že se dočkáme doby kdy do České spořitelny přijde cizinec a plynulou angličtinou si popovídá s paní "Novákovou" co tam dělá už 20 let, založí si účet a vezme půjčku na nový byt :-) třeba mu pak popřeje i hezký den.

Mějte se Kristina
 
Souhlasim s Kristinou, hezky napsano. I ja se tesim a vsem kdo si stezuje na Holandani a urady, rikam, jak by to bylo v Cechach na obecnim a mestskem urade. Chudaci cizinci v Cechach, je mi jich uplne lito.
Jinak k popisovanym situacim, ja jsem zatim zadny problem nemela, ale takovehle veci se stavaji vsude, myslim si, ze se nejedna o diskriminaci, ale spis nevedomost. Lide proste nevedeji jak na vsechny ty cizince reagovat a kdo tady doopravdy je na stalo nebo jen vydelava penize a zdime socialni systemy.
Na tohle uz totiz dobehlo hodne zemi, viz Velka Britanie a Polaci cerpajici socialni davky pro rodiny v Polsku.
Jak uz tady nekdo rekl, chce to hodne trpelivosti, vzdy usmev a ochotu.
 

Kluk

Geroyeerd Lid
Zajimave tema.....Mam priklad......trvalo mi pomerne dlouho, nez jsem sehnal ubytovani v Rotterdamu. Narazil jsem na v hodny byt, ale jak mi bylo receno "nechteji nekoho z vychdu". Nakonec se mi podarilo byt najit a majitel (Srb) mi zcela otevrene rekl, ze Cech O.K., ale zadny Polak! Nyni schanim nekoho k sobe, a taky se koukam jen na Cechy (ani nahodou mezi Polaky)......
 

Kluk

Geroyeerd Lid
Vis urcite, ze se ve jmenovanych prikladech jedna o DISKRIMINACI?
A kterejm hajzlum chces poradne zatopit? U OSN?

Ano urcite se jadna o diskriminaci v S_atanove podani........

Z jakého důvodu může být člověk diskriminován?
  • rasa nebo etnický původ
  • pohlaví
  • věk
  • zdravotní postižení
  • sexuální orientace
  • naboženství nebo víra
  • národnost
  • politická příslušnost
  • a další
V jaké oblasti života může dojít k diskriminaci?
  • při hledání zaměstnání
  • v zaměstnání
  • v povolání, podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti
  • sociální zabezpečení
  • přiznání a poskytování sociálních výhod
  • zdravotní péče
  • vzdělání
  • přístup ke zboží a službám
  • přístup k bydlení
 
Zajimave tema.....Mam priklad......trvalo mi pomerne dlouho, nez jsem sehnal ubytovani v Rotterdamu. Narazil jsem na v hodny byt, ale jak mi bylo receno "nechteji nekoho z vychdu". Nakonec se mi podarilo byt najit a majitel (Srb) mi zcela otevrene rekl, ze Cech O.K., ale zadny Polak! Nyni schanim nekoho k sobe, a taky se koukam jen na Cechy (ani nahodou mezi Polaky)......

no ja se ani nedivim,ze ty Polaky tam nikdo nechce ;-)
 
Kdyz jsem posledne chtela pojistit auto (Univé) ... podotykam auto na holandskych znackach!
Volam na pojistovnu a vse ok az do momentu, kdy se mne ptali na narodnost. Jo, ale to my vam nemuzeme pojistit auto, kdyz nemate holandskou narodnost! Jedine v pripade, ze mate povoleni k pobytu na dobu neurcitou!

Tak ja zrovna s Unive pojistene auto mam, zadny problem jsem nemela, ted jsem si u nich vyrizovala cestovni pojisteni a taky zadny problem. Zeptali se odkud jsem, jestli pracuji a jsem tu prihlasena k pobytu, jinak nic.
Takze to je o lidech.
 
...v nasi Evrope do dneska zvladne zpusob populisticke xenofobie vuci vsemu, co je cizi (podivejte se jenom na vyroky Vaclava Klause nebo v Holandsku Geerta Wilderse, v Belgii od politiku Vlaams Belang, atd.)...

Rada bych se zeptala, ktere xenofobni vyroky Vaclava Klause myslis? Nechci ho tu nijak branit ani se s tebou prit, jen mi pripada, ze srovnavat Wilderse a Klause je trochu silna kava. Na rasismus a xenofobii mame v CR jine experty. Jen me to zajima, jak to vidis z pohledu cizince v CR, s tim Klausem. Jde jen o jeho "euroskepticismus"? Protoze to preci neni zadna xenofobie? Alespon podle me ne.
 

Vendula

Actief Lid
Na blbce jsme tu narazila nekolikrat, ale nikdy jsem to nevnimala jako diskriminaci. Asi to bylo tim, ze jsem to nejak moc neresila a snazila se najit jine vychodisko. :confused:
Presne jak pise Beruska - vzdy se da prejit ke konkurenci :o)
 
Bovenaan