Setkali jste se s diskriminaci v NL ?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Svetrik

Donateur
... jen jsou lide spatní a dobří.

:top::top::top:

Porad jsem premyslel, co, resp. jak, to nejlepe napsat, ale rekl bych, ze techto par slov to vyjadruje perfektne.

Co se minulych prispevku tyce, pak to je jiste o zkusenostech. Zcela urcite se ale v nejblizsich padesati letech nedockame v Cechach anglicky hovoricich urednic. Neni to o tom, jak jsou schopne, to je zase o osobni zkusenosti, ale jazykova vybavenost je s NL neporovnatelna. A davat vedle sebe ceske a holandske statni/mestske urady mi taky prijde mimo - v CR se propojeny system uradu vsech moznych teprve zacina budovat (za velkeho a vsemi akceptovaneho uplaceni), ale tady to funguje hodne dobre. Kdyz jsem volal na tusim ze vodarny, aby na me po predchozim najemnikovi napsali vodu, tak jsem rekl adresu a oni mi rekli, jak se jmenuju ;oD.

Urcite to tu neni dokonaly na uradech - treba pri me prvni registraci jsem v te vesnicce zpusobil pozdvizeni jen tim, ze jsem se pristehoval ze zahranici a museli tedy hledat jine formulare a trvalo to docela dlouhou, ale nakonec to dali a byli na me porad moc mily a jeste mi dali na uvitanou propagacni predmety te vesnice. Ale to je zase o zkusenosti.
 
ahojky vsem
vite proc v holansku je ta DISKRIMINACI to bude asi tim ze v cesku to delaji take vsechni a vsude u cizincu hmm ale clovek sam tomu zabrani teda kdyz vi jak
s pozdravem ja
No ja zrovna z Trutnova pochazim,takze mohu posoudit a muhu rict,ze jak se ke me chovala urednice na socialnim urade ,to se jen tak nevidi.A to jsem Ceska.Co teprve chudaci lide s jinou narodnosti.Zde jsou zvykli na cizince ,takze je uz tak nic nezaskoci,ale neni to o narodnosti ale o jedinci takovem a hlavne je to o zkusennostech.Myslim si,ze by se meli urednici posilat na zkusenou do sveta alespon na rok aby poznali ijine kultury a nedelali v narodnostech rozdily(diskriminaci).Urednik od stolu ktery vidi cizince jen v televizy a to jeste v US akcnim filmu muze asi tezko neco porovnavat.A holandska se muzu zastat,uz v tom pripade,ze se tu opravdu vyborne staraji o lidi kteri tu chteji ziskat azyl.Chudaci lide kteri o nej zadji v CR.Nechtela bych byt v jejich kuzi.Ale jak rikam,je to v jedinci a ne v narodnosti.
 
mam pocit ze u nas se nejedna o tmavsi mensinu ale pomalu vetsinu.jinak nechapu tve rozcileni,tva kamoska dela na soc.urade a je to jeji prace,musi pocitat ze bude a ma jednat s kdekym:blbcem,modrym,chytrakem,gumovym,cernym,zlutym...pokud na to nema tak at jde delat neco jineho,znechuceni lide na techto pozicich jsou pocatkem zla!jinak:jsem stredne bilej s cervenym pupinkem na ruce,to taky vadi????trvam si na svem:jsou spatni a dobri lide,neni to o mensinach,vetsinach a vubec ne o narodech.

no vis co,myslim si,ze po nejaky dobe musi bejt znechucena skoro vetsina,tim se nechci uredniku zastavat,ale ruku na srdce-meli by se taky lidi zamyslet,jak se na tech uradech chovaj a proc po nejaky dobe ty urednici toho maj dost.....

a to neni jen o urednicich,ale i napriklad o zdravotnich setrach nebo doktorech.co sem ja chodila na praxi do spitalu meli sme tam napriklad zenskou,ktera ac se celkem mohla pohybovat byla schopna treba 10krat za hodinu zvonit na zvonek,ze chce nalejt caj,upravit polstar atd. atd....pokazdy tam nekdo musel jit,ac vedel,ze se jedna o kravinu-ale zkus tam nejit a ji se vazne neco stane a odseres to ty.a kdyz takovych lidi tam mas vic,to se pak nikdo nemuze divit,ze ve spitale nejsou usmivajici se ,prijemny sestry,ono kdyz tam delaj denne dvanactky,za tech par korun a jeste pulka pacientu je na zabiti ,co by clovek mohl cekat ze?

a hlavne mi nerikej,ze kdyz na to nemaj,at jdou delat neco jinyho,to by tam za chvili nedelal nikdo.....
 
Faktem je že jsou zdrav. sestry hodně špatně placený a zvláště když se najde doktor který je schopný je ještě prudit že neví jak se píše velké a malě písmeno v návzu měst. Ale co je hlavním úkolem zdrav. sestry je, se starat o lidi a prostě to musíš udělat a neremcat. Chápu zdrav. sestry a to velice, pracovat dvacetpět let na jednotce intenzivní péče a denně vidět někoho umírat, a to nemluvim o záchranné službě, je prostě krize a protože u nás si musí člověk vybrat zaměstnání již v patnácti, kdy je člověk nevyzrálý a ani neví jaké jsou jeho např. přednosti, je smůla. Z gymplu máš ještě větší šanci si vybrat co teda v tom životě dělat a třeba to taky není úplně to nejideálnější. Ale vzít svoje zaměstnání tak jak běží a leží je opravdu výkon, velké umění a stojí za velké uznání. Někdo to přece dělat musí. Vím že zrovna být zdrav. sestrou je záhul, pokud ovšem filtruješ věci jako hnus, deprese a únavu, snad se ti podaří žít kvalitní život, ale k tomu je zapotřebí úroveň zaměstnavatele a naše nemocnice nejen že špatně dokáží ocenit práci ,ale hlavně nestíhají řešit okolnosti kolem. Jsou ovšem i jiné profese kde se objevuje tento problém a prostě musíš. Fandím zdrav. sestrám ať se starají s úsměvem a myslí na to jak jsou úžasný :-) a hlavně vydrží. danča
 

pepo

† In Memoriam
Odstranil jsem prispevky, ktere jsou daleko, nebo az moc daleko od puvodniho tematu.
Puvodni tema Setkali jste se s diskriminaci??? jsem zmenil na Setkali jste se s diskriminaci v NL ???.
 
Odstranil jsem prispevky, ktere jsou daleko, nebo az moc daleko od puvodniho tematu.
Puvodni tema Setkali jste se s diskriminaci??? jsem zmenil na Setkali jste se s diskriminaci v NL ???.


Svatou trpelivost mas Pepo!!!!

Ale k tematu:
diskriminace v Nl? Ano, vetsinou z neznalosti.
Hlavne na uradech nevi presne co maji ci nemaji chtit, tvrdit mi, ze musim mit novy ridicsky prukaz protoze CR neni v Evrope, mi prislo k placi, muj muz se zeptal zda si slecna mysli ze je to ostrov u Japonska a bylo vyreseno.Slecna byla jen hloupa, nemyslela to osobne.
Jen si spletla Evropu s EU a tam jsme jeste nebyli.
Ze mi na papiry opakovane psali, ze jsem z Tsjaad a proto nemuzu to ci ono, je mi dnes k smichu.TSJ -proste odklikli prvni co jim u toho vyskocilo a teprve kdyz jsem volala, ze v Africe me jeste nikdo nikdy nevidel a cerna ze nejsem ani kdyz si dam bahenni lazen, dali to do poradku a byl klid, nemusela jsem na preockovani proti ani nevim cemu.

Ale kdyz vidim, kolik pravopisnych chyb a vubec formu jakou S_atan pise, diskriminovala bych, pokud je jeho slovni projev v cizim jazyce stejny, take.
Ono "nekomu neco vytmavit"nekoho si podat atd. ,nevim nevim. Slusnost a trpelivost se sice v NL zrovna neceni, ale stale s nimi nejdal dojdes. Vidim tu zvednutou pesticku "ja ti jeste ukazu"a musim se smat.
Bud nad veci, nebo jsi uz zapomel jak bylo u nas?????
Ja platila za svatbu v CR vic jen proto, ze jsem si brala cizince.Neni to take diskriminace?

Mozna je lepsi jit hned nekam jinam, nebo si nechat zavolat vedouciho pobocky a predejit tim zbytecnemu stresu.

Hodne stesti s vyrizovanim vsech papiru, uctu a jinych potrebnosti preji vsem novackum i pokrocilym na tomto zvlastnim, holandskem trhu.
Lady
 

Vendula

Actief Lid
Svatou trpelivost mas Pepo!!!!

Ale k tematu:
diskriminace v Nl? Ano, vetsinou z neznalosti.
Hlavne na uradech nevi presne co maji ci nemaji chtit, tvrdit mi, ze musim mit novy ridicsky prukaz protoze CR neni v Evrope!!! mi prislo k placi, muj muz se zeptal zda si slecna mysli ze je to ostrov u Japonska a bylo vyreseno, pripad predali nekomu kdo vedel vic.

Ale kdyz vidim, kolik pravopisnych chyb a vubec formu jakou S_atan pise, diskriminovala bych, pokud je jeho projev i v cizim jazyce stejny, take.
Ono "nekomu neco vytmavit"nekoho si podat atd. ,nevim nevim. Slusnost a trpelivost se sice v NL zrovna neceni, ale stale s nimi nejdal dojdes. Vidim tu zvednutou pesticku ja ti jeste ukazu a musim se smat.
Bud nad veci, nebo jsi uz zapomel jak bylo u nas?????
Mozna je lepsi jit hned nekam jinam, nebo si nechat zavolat vedouciho pobocky a predejit tim zbytecnemu stresu.
Hodne stesti s vyrizovanim vsech papiru, uctu a jinych potrebnosti preji vsem novackum i pokrocilym na tomto zvlastnim, holandskem trhu.
Lady

Moc pekny a rozumny prispevek! Pan Werich by mozna jeste dodal, ze nejhorsi je srazka s blbcem.
 
V praci rekli kolegovi ze lepsi masky proti prachu nedostane,jsou jenom pro Holandany a ne pro Polaky a pak dodal a ne pro Cechy.Ve sklade byl vzdy nejaky problem,ale jsme to proste prehlizeli,toto,ale bylo moc a zeptal jsem se sefa jestli to je normalni,ze ne a bude to resit.Po tydnu,kdy se nic nedelo,ani jsme moc nedoufali ze by to nekdo resil,se objevil zastupce reditele,pani co ma na starost diskriminaci ve fabrice a jeste 2 lide a nabehli do skladu.Nevim co jim tam rekli,ale od te doby mame vsechno.Myslim ze je vse jen o lidech,tady maji aspon snahu resit problemy.
 

MartinaK

Moderator
Z meho soudku

Sama jsem se s primou diskriminaci v Holandsku nesetkala. Vseobecne pozoruji, ze pokud jsem se chovala v kolektivu jako Ceska, chovali se ke mne kolegove jako k cizince – krouzky v podnikové kantyne, cizinci s cizinci, Holandane s Holandany. V okamziku, co jsem zacala mluvit holandsky, krouzky se prolomily.

Celkove situace se mnohem pro mne vylepsila a to jak v praci tak i treba s jednanim na uradech. Ono zalezi na pristupu a Tvem osobnim chovani – vsak se rika „na hruby pytel, hruba zaplata“. Co se tyce Rabobanky, nemam nejmensi duvod si stezovat, vzdy perfektni pristup i servis. Pracuji v IT, celkove se da rici, ze jsem vetsi krok v kariere udelala v NL nez v CR. I kdyz „glass efekt” se da ucitit vsude.

Zaverem, zila jsem v nekolika zemich a musim priznat, ze v Holandsku je pristup k cizincum jenen z nejdemokratictejsich co znam.
 
Jak to chodí v Rabobank

Pokusím se svým příspěvkem zlepšit reputaci Rabobank. Na konci svého prvního týdnu v NL jsem vyrazil do Rabobank zřídit si účet, abych mohl dostávat plat a abych mohl platit nájem. Místní mi totiž řekli, že poslat peníze složenkou na účet nebo adresu, popřípadě vložit někomu peníze na účet v bance nepřipadá v úvahu, jedině elektronickým převodem pomocí internetového bankovnictví. Do Rabo jsme vyrazil, protože měla nejblíže pobočku a má v ní účet i zaměstnavatel, takže mi výplata dorazí brzo.Vyrazil jsem tam v pátek odpoledne, protože pracuji Po - Čt do 5 hodin, jenom v pátek do 2 hodin. Holandsky jsem uměl úplně houbelec a byl jsem připraven na angličtinu nebo to eventuelně odšprechtit. Ohlásil jsem se na recepci a za chvíli si mě vyzvedla paní středního věku, která mi bez problému účet založila. Komunikace kromě pozdravu v angličtině. Všechno šlo jako na drátkách. Stačilo : kopie dokladu o SoFi/BSN, pas a nájemní smlouva, kde byla adresa bydliště, aby měli, kam posílat výpis. Pracovní smlouvu ( mimochodem na dobu určitou ) jsem jim vyslověně nutil - nezájem, přihlášení na obci, cizinecké službě nebo zdravotní pojištění také nikdo nechtěl. A teď bomba - podrobně mi vysvětlili proceduru převodu přes internet a vysvětlili jak pracovat s tou přihlašovací kalkulačkou, do které se zasouvá karta. Zkrátka doma by to nebylo lepší. Vyřízení zdravotního pojištění a pojištění profesní odpovědnosti v práci, které jsem dělal po telefonu a emailem na dálku ( mimochodem používám pořád český email s koncovkou .cz, což by se také někomu nemuselo líbit )opět proběhlo naprosto v pohodě. V obchodě, na ulici nikde jsem se s žádnou negativní reakcí nesetkal. Občas tady jdu do fitnessu, protože na tom maloměstě, kde jsem, se prakticky nic jiného o víkendu dělat nedá.Tam jsem i čekal, že by se nějaká averze vůči gastarbeitrům z východu mohla objevit, neboť tam chodí spíše drsnější týpci ne zrovna z akademických kruhů. A taky nic. Soukromě si totiž myslí, ža když řeknu, odkud jsem, tak místní moc neví, kde to přesně je a nejsou moc v obraze. Jakoby kývnou hlavou, aby nevypadali trapně, ale mám pocit, že dost jich neví. Otázka typu Praag je hl. město Maďarska je úplně normální. Když se v práci ptají odkud jsem, nechám je hádat - standardně první odpověď Polsko, dále Turecko nebo Maďarsko a pak se dají podat.
Závěrem něco , co může vypadat jako diskriminace, ale je to spíše pakárna a výplod úředního šimla, který není výlučně na gastarbeitry, ale spíš na domácí - dotazník v realitce.Řekl jsem si, že si najdu lepší bydlení a z kamrlíku se přesunu do domku. Záměrně jsem šel,do realitky, přes níž jsem si pronajal stávající byteček. Protože mě znají a bude to určitě jednodušší. Chyba lávky, paní se na mě vytasila s lustračním formulářem. Ten vyplnit, sehnat potvrzení a razítka a pak se se mnou začnou bavit - celkem čtyři stránky - první dvě podrobné nacionále žadatele ( kde pracuje nebo obor podnikání, je-li na dávkách, jaké pobírá, jaké má půjčky a finanční závazky, jaká chová domácí zvířata, strana 3 potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu, v případě OSVČ kopie daňového přiznání , strana čtyři dobrozdání stávajícího domácího nebo správce, že žadatel není neplatič a nejsou na něj žádné stížnosti. Paní mi řekla, že důvody jsou ryze ekonomické - prevence proti neplatičům. Do jednání vstoupí pouze s osobou, která doloží měsíční příjem ve výši čtyřnásobku holého nájemného ( bez plynu, el, vody ) Toliko oficiální vysvětlení a kromě toho si vzala kopii výplatní pásky. Tož tak
 
to je divny,ze ti ten ucet nechteli zalozit,po me chteli pas a verblijfsvergunning a normalne mi ho zalozili :confused:
s diskriminaci sem se nesetkala,jen s malyma vecma napr. byla sem s par Polkama ze skoly v restauraci a pote,co cisnik zjistil,ze mluvime jinak nez holandsky,jediny nas viditelne neobsluhoval-behal okolo kazdyho stolu ,ale k nam porad nic i kdyz sme na nej mavali ,no pak sme se po pul hodine sebrali a odesli ,no udelal na nas tak znechucenej vyraz...........

Ahojky to by mne hodne nastvalo.Kazdopadne bych to tak nenechala a nechala bych si zavolat sefa.Diskriminace je v NL protizakona.
Verim tomu, ze by se problem rychle vyresil.
Lidi nebojte se si stezovat mate tu stejna prava jako kazdy jiny.
 
Bovenaan