Ridicak a rizeni v nl s ceskou spz

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

H-anicka schreef:
No jo oni si vzdycky neco najdou. Tak uvidime....

podle me nejlepsi bude,kdyz ho nechas normalne tady zaregistrovat(pokud to jde tak stary auto sem dovezt),dostanes holandskou znacku a mas svatej klid

ja vim,ze je to pro tebe a tvyho pritele asi dost drahy ,ale chces tady zit a zivot je tady opravdu drahej,s tim nic neudelas -bohuzel je to tak :(

Katy schreef:
podle me nejlepsi bude,kdyz ho nechas normalne tady zaregistrovat(pokud to jde tak stary auto sem dovezt),dostanes holandskou znacku a mas svatej klid

ja vim,ze je to pro tebe a tvyho pritele asi dost drahy ,ale chces tady zit a zivot je tady opravdu drahej,s tim nic neudelas -bohuzel je to tak :(

No nevim, jake je to auto a jak stare? Spis myslim, ze prodat v cesku a tady pripadne koupit jine vyjde levnejc.

anavi schreef:
No nevim, jake je to auto a jak stare? Spis myslim, ze prodat v cesku a tady pripadne koupit jine vyjde levnejc.

no podle me ma Hanicka staryho citroena ?
no to co rikas ty by asi bylo uplne nejlepsi reseni

Vendula

Actief Lid
Taky se mi to zda nejlepsi,nez se otravovat s vyrizovanim. Nereknu kdyby slo o mercedes,ale na tak staryho citroena se to opravdu nevyplati. A koupit si tady neco starsiho jen tak na prejizdeni je otazka 500 euro... ;)

takze 3 mesice nebo pul roku na nem muzu v nl jezdit s ceskou spz? pak ho asi stejne dorasuju protoze to je moje prvni auti a zkusenosti nemam. jinak prepis by urcite nevysel ma 11 let citronek. takze pokud neco tak pak urcite koupit novy. diky moc holky, dost jste mi pomohli! jen prosim jeste upresnit tu lhutu... diky

No clovek zijici trvale v NL muze jezdit maximalne dva dny. Ted jde o to, ze te danove pocitaji jako zijici v NL az kdyz tu zijes vic jak 182 dni v roce. Ted jde o to, ze kdyz tu jeste nejsi 182 dni tak bys to auto snad mohla pouzivat - jen ty, tvuj pritel ne. Ale taky je mozne, ze se na to divaji jinak. Poprve dostanes varovani a musis to auto okamzite odvezt mimo NL nebo zaplatit. http://www.douane.nl/variabel/bpm/bpm-39.html. Pokud ho mas opravdu na otriskani a je v CR neprodejne tak nic neprehlasuj a jezdi s nim. Akorat nevis jak dlouho.

Slibena citace, ze 10 let staci cesky ridicak

V brozurce s nazvem "Driving in the Netherlands with a valid driving licence", kterou vydalo RDW v srpnu 2004 (a kterou jsem dostal letos v zari jako posledni aktualni verzi) stoji pod bodem 2.2 toto:
Can I still use my foreign driving licence?
When you become resident in the Netherlands, you may continue to use your foreign driving licence for a certain period of time. The length of this period, 'the transition period', depends on where you passed your driving test. After expiry of this 'transition period', you must have a Dutch driving licence (see also Changing driving licence).
The rules are as follows:
If you hold a driving licence that was issued in one of the European Union Member States, (...), you can usually continue to drive with this licence for 10 years from the date of issue of this foreign driving licence. ...
Pak jsou tam jeste dalsi vysvetleni a priklady.

tak ja pak s holandskym ridicikem nemuzu v Cechach ridit cesky auto???-pokud jsou tam teda stejny pravidla :confused:

Katy schreef:
tak ja pak s holandskym ridicikem nemuzu v Cechach ridit cesky auto???-pokud jsou tam teda stejny pravidla :confused:

Proc bys nemohla ridit v cesku ceske auto?
To snad bylo akorat za totace, jak si jeste matne pamatuju.

To spis, ze nemuzes s ceskym ridicakem v Cechach ridit holandsky auto... teda, pokud by tam vedle tebe nesedel majitel.

Pokud mas ridicak EU tak s nim muzes ridit v cele EU!

Jen to ma kazdej stat jinak s autem. V Cesku muzes ridit jaky auto chces, svoje, cizi, cesky, holandsky, rusky... jen musis mit technicky prikaz od vozidla, pojisteni do zahranici, kdyz je to zahranicni auto (zelenou kartu) nebo povinny ruceni (kdyz je to cesky auto), RP a lepe jeste k tomu OP, pas nebo tak neco. To vim naprosto presne!!!

V NL nemuzes teda ridit auto z ciziho statu vic jak dva dny (jak tu bylo psano). V Rakousku a Chorvatsku napr. musis mit potvrzeni od majitele, ze ti to auto pujcil.

to ze nesmis v NL jezdit s cizim autem je kvuli jednorazove extra dani pro uzivatele aut zijicich v NL a nema vubec nic spolecneho s tim jaky ridicak mas.
Takze jeste jednou obyvatel holandska (treba i s tatarskym pasem a bulharskym ridicakem B kategorie) nesmi jezdit dyl jak dva dny s autem za ktere tato dan neni zaplacena. Pokud by byl H-aniccin citronek dovezeny z NL do CR tak za nej ta dan kdysi zaplacena byla a mohl by s nim tady jezdit kdokoliv i kdyz ma ceskou SPZ.

Bovenaan