Ridicak a rizeni v nl s ceskou spz

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

pokud te chytnou jak jedes jako obcan zijici v NL v aute s cizi poznavaci znackou tak riskujes, ze budes muset doplacet za to auto az dojnasobek BPM - to dela u noveho auta 45% ceny a jsou na to tabulky kolik se odpocitava s vekem.
Muzes to riskovat, ale nevedomost neomlouva.

Kdyz jsem se loni vdala a menila obcanku,informovala jsem se a rekli mi,ze mohu mit klidne 10 trv.pobytu v EU.Na jednu stranu je to fakt,jak by ti v cechach vydali treba novy pas,kdyz tam nemas trvaly pobyt,nevim je to dost problem,kazdy ti rekne neco jineho,me to rekli v Brne na evidenci obyvatel.

Mandersloot.Z schreef:
Na jednu stranu je to fakt,jak by ti v cechach vydali treba novy pas,kdyz tam nemas trvaly pobyt,nevim je to dost problem,kazdy ti rekne neco jineho,me to rekli v Brne na evidenci obyvatel.

Pas preci nema nic spolecnyho s trvalym bydlistem, to je dle obcanstvi!

Ja jsem se zatim nesetkala s tim ze chteli policajti videt papiry od auta.A co kdyz ji policajti zastavi a ona jim vzdy ukaze cesky pas a cesky papiry,to pak by znamenalo ze je tu jako turistka?!nebo myslite ze by si overovali ze je tu nekde hlasena?

Kaca schreef:
Ja jsem se zatim nesetkala s tim ze chteli policajti videt papiry od auta.A co kdyz ji policajti zastavi a ona jim vzdy ukaze cesky pas a cesky papiry,to pak by znamenalo ze je tu jako turistka?!nebo myslite ze by si overovali ze je tu nekde hlasena?

nahoda je vul,nikdy nevis a problemy pak za to nestojej
kdyz narazis na peclivyho policajta-jako kdysi ja,tak evr,ze si to bude chtit zjistit

ja jsem jednou takhle rano v pohode jela do skoly ,najednou prede mnou zastavilo osobni auto-vylez policajt a zacal,ze jedu moc blizko nej ,ze mi da pokutu a chtel vedet,jestli tu bydlim,chtel videt ridicak..

myslim ze to stejne risknu. no a kdyz me zastavi tak reknu ze to auto sice mam nahlasene v cr ale v nl ho nepouzivam a ze ted dojel muj tata nebo nekdo z rodiny kdo ho ma pujcene a hned si ho zase odveze. A v cr se budou rusit hranice od ledna takze konci nejake zapisovani do pasu...
i kdyz kdybych dostala tu pokutu jak rikate tak by to byl asi peknej hnus:-(
nezbyva mi nez to risknout

Kaca schreef:
Tak to asi pekne blbe vyspal a ty jis byla na rane:)

coz o to policajt, ale co s vsimavyma zavistlivyma sousedama? Kteri vidi auto s ceskou spzetkou stat tydny pred barakem? Mas jistotu, ze te nikdo nepraskne?

H-anicka schreef:
myslim ze to stejne risknu. no a kdyz me zastavi tak reknu ze to auto sice mam nahlasene v cr ale v nl ho nepouzivam a ze ted dojel muj tata nebo nekdo z rodiny kdo ho ma pujcene a hned si ho zase odveze. A v cr se budou rusit hranice od ledna takze konci nejake zapisovani do pasu...
i kdyz kdybych dostala tu pokutu jak rikate tak by to byl asi peknej hnus:-(
nezbyva mi nez to risknout

Pokud te nekdo zastavi jak sedis za volantem a majitel nesedi vedle tebe tak mas pruser.

ja jsem majitel toho auta. no a co se tyce sousedu tak nevim jak ty naproti jsou hodne laxni. ja je zdravi a oni me taky ale to je vse. a nas soused tak u nej se divim ze vubec trefi domu:-)) je bohuzel casto "spolecensky unaven":-)

No tak to klidne riskni.
Jen pro uplnost:

Rijden in een auto met buitenlands kenteken

Als u in Nederland woont, mag u niet zomaar in een auto met buitenlands kenteken rijden. Zelfs als u pech krijgt in het buitenland en met een auto met buitenlands kenteken terug naar huis rijdt, mag u maximaal 2 dagen met deze auto in Nederland rijden. U kunt namelijk aangehouden worden. De Belastingdienst legt u als bestuurder een naheffing BPM (registratiebelasting) op en dan maakt het niet uit wie de eigenaar is van de auto. De hoogte van het BPM bedrag is gebaseerd op de nieuwwaarde en de leeftijd van de auto zoals deze in Nederland geldt en niet op het aantal dagen dat u de auto in Nederland heeft gebruikt. Het gemiddelde BPM bedrag voor een middenklasse auto bedraagt al gauw € 5.500. Ook als u de auto na bijvoorbeeld de aanhouding niet meer rijdt, moet u het BPM bedrag toch betalen. De Belastingdienst heeft zelfs de mogelijkheid u naast het verschuldigde BPM bedrag ook nog een boete op te leggen. De boete kan oplopen tot 100% van het te betalen BPM bedrag.

In andere Europese Lidstaten is de periode van 2 dagen veel langer, soms wel zes maanden. De Nederlandse overheid is inmiddels door de Europese Commissie (EC) benaderd, omdat zij vindt dat de Nederlandse overheid het (buitenlandse) verhuurmaatschappijen moeilijk maakt om zaken te doen met inwoners van Nederland die gedurende een korte periode willen rijden in een auto met een buitenlands kenteken. De Nederlandse overheid belemmert volgens de EC het vrije verkeer van diensten en dat is niet toegestaan.

Het Hof Den Bosch (Hof) heeft recent vergelijkbare vragen aan het Hof van Justitie gesteld. Zij heeft een praktijksituatie voorgelegd en daarbij aangegeven dat de periode van 2 dagen onredelijk kort is. Daarnaast stelt het Hof dat het verschuldigde BPM bedrag in geen verhouding staat tot het aantal dagen dat met de auto gebruik is gemaakt van de Nederlandse weg. Nu moeten we afwachten wat het antwoord van het Hof van Justitie is.

Gezien de financiële consequenties is het voorlopig niet raadzaam om als inwoner van Nederland voor een langere periode in een auto met een buitenlands kenteken te rijden. Voorzichtigheid is geboden.

Bron: Van Huffelen & Meenink

Taky se muze stat, ze te sice nechyti policajt pri jizde ani te neudaji sousedi.... ale co treba wijkagent?
U nas wijkagent dela pravidelny pochuzky ve svym rajonu.... a jednou mu to muze prijit divny, ze nekde porad stoji auto s CZ znackou. Oni zase nejsou tak blby, jak si myslime ;). Takhle nacapali jednoho myho souseda, je to Ital a jeho pritelkyne je z Lotysska, meli auto s Lotysskou SPZ a pojisteny ho meli taky tam. Jednou jsem si vsimla, ze ten polda si u jejich auta neco zapisoval a od ty doby uz tam to auto nestoji....
Radsi bych to neriskovala.

Takze vlastne nemuzu ridit pritelovo auto,kdyz mam cesky ridicak(ten novy)?Jsem uz tady ze vseho jelen.Zatim me chytitli jen jednou a o tomhle se policajt nezminil a jela jsem sama.

anavi schreef:
No tak to klidne riskni.
Jen pro uplnost:

Rijden in een auto met buitenlands kenteken

Als u in Nederland woont, mag u niet zomaar in een auto met buitenlands kenteken rijden. Zelfs als u pech krijgt in het buitenland en met een auto met buitenlands kenteken terug naar huis rijdt, mag u maximaal 2 dagen met deze auto in Nederland rijden. U kunt namelijk aangehouden worden. De Belastingdienst legt u als bestuurder een naheffing BPM (registratiebelasting) op en dan maakt het niet uit wie de eigenaar is van de auto. De hoogte van het BPM bedrag is gebaseerd op de nieuwwaarde en de leeftijd van de auto zoals deze in Nederland geldt en niet op het aantal dagen dat u de auto in Nederland heeft gebruikt. Het gemiddelde BPM bedrag voor een middenklasse auto bedraagt al gauw € 5.500. Ook als u de auto na bijvoorbeeld de aanhouding niet meer rijdt, moet u het BPM bedrag toch betalen. De Belastingdienst heeft zelfs de mogelijkheid u naast het verschuldigde BPM bedrag ook nog een boete op te leggen. De boete kan oplopen tot 100% van het te betalen BPM bedrag.

In andere Europese Lidstaten is de periode van 2 dagen veel langer, soms wel zes maanden. De Nederlandse overheid is inmiddels door de Europese Commissie (EC) benaderd, omdat zij vindt dat de Nederlandse overheid het (buitenlandse) verhuurmaatschappijen moeilijk maakt om zaken te doen met inwoners van Nederland die gedurende een korte periode willen rijden in een auto met een buitenlands kenteken. De Nederlandse overheid belemmert volgens de EC het vrije verkeer van diensten en dat is niet toegestaan.

Het Hof Den Bosch (Hof) heeft recent vergelijkbare vragen aan het Hof van Justitie gesteld. Zij heeft een praktijksituatie voorgelegd en daarbij aangegeven dat de periode van 2 dagen onredelijk kort is. Daarnaast stelt het Hof dat het verschuldigde BPM bedrag in geen verhouding staat tot het aantal dagen dat met de auto gebruik is gemaakt van de Nederlandse weg. Nu moeten we afwachten wat het antwoord van het Hof van Justitie is.

Gezien de financiële consequenties is het voorlopig niet raadzaam om als inwoner van Nederland voor een langere periode in een auto met een buitenlands kenteken te rijden. Voorzichtigheid is geboden.

Bron: Van Huffelen & Meenink

Bohuzel tomu nerozumim:-( A co to je o Den Boschu? prosim strucne prelozis mi to?

barbie schreef:
Taky se muze stat, ze te sice nechyti policajt pri jizde ani te neudaji sousedi.... ale co treba wijkagent?
U nas wijkagent dela pravidelny pochuzky ve svym rajonu.... a jednou mu to muze prijit divny, ze nekde porad stoji auto s CZ znackou. Oni zase nejsou tak blby, jak si myslime ;). Takhle nacapali jednoho myho souseda, je to Ital a jeho pritelkyne je z Lotysska, meli auto s Lotysskou SPZ a pojisteny ho meli taky tam. Jednou jsem si vsimla, ze ten polda si u jejich auta neco zapisoval a od ty doby uz tam to auto nestoji....
Radsi bych to neriskovala.

No jo oni si vzdycky neco najdou. Tak uvidime....

anavi schreef:
coz o to policajt, ale co s vsimavyma zavistlivyma sousedama? Kteri vidi auto s ceskou spzetkou stat tydny pred barakem? Mas jistotu, ze te nikdo nepraskne?

jo to bych se taky bala- ono ne vsichni tu cizince vidi radi

V podstate to neni ani vec policajtu ale bernaku. Za kazde auto s NL znacnou se plati extra dan (BPM) 45,2% z katalogove ceny auta. Starim auta se to snizuje. Pokud nekdo kdo zije v NL vic jak pul roku jezdi s autem za ktere tato dan neni zaplacena ji musi zaplatit a muze dostat pokutu az 100%. Takze zaplatit dvojnasobne.
I kdyz se holandanovi v cizine posere auto a vrati se autem z pujcovny tak s nim smi jezdit maximalne dva dny. To je to co v tom pisou o tom Den Bosch. Tam u soudu rozebiraji, ze ty dva dny jsou prilis kratke a dan je v nepomeru k dobe uzivani auta.
Ja jsem si to tehda dost podrobne zjistovala, protoze u me byla otazka par mesicu nez se prestehuju do nemecka, ale obejit to neslo. V manzelove aute s nemeckou spz jsem mohla jezdit kdekoliv ve svete, ale v holandsku jen v pripade, ze sedel vedle me. Bylo mi receno, ze kdyz me chytnou i kdybych v nem jela sama treba jen metr tak uz to musim platit.
Jo jinak tady se plati silnicni dan a auta od bernaku pravidelne jezdi a foti spzetky.
Pro uplnost- tohle nema nic spolecneho s tim jaky ma kdo ridicak nebo narodnost. Ale s tim kde ma vic jak pul roku v roce trvale bydliste a jestli je ta dan zaplacena.

Bovenaan