Praag: prachtige stad aan de Moldau

Topic in 'Praag' gestart door PuNkEnStEiN, 14-01-2017.

 1. Bron: http://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/praag-stedentrip-moldau - 14 januari 2016

  De Tsjechische componist Smetana moet veel van Praag gehouden hebben. Het is niet voor niets dat hij in het prachtige muziekstuk ‘De Moldau’ een juichend einde componeert, als de Moldau door de stad Praag stroomt, langs het kasteel Vysehrad. Maar wat is er eigenlijk zo mooi aan Praag? En wat is er tegenwoordig te zien en te doen in de Tsjechische hoofdstad?

  Praag is inderdaad een schitterende stad, een pareltje voor het oog! Zeker wanneer je vanaf een hoger gelegen punt de stad kunt overzien, de vele bruggen, het blauwe water van de Moldau en het statige kasteel, dat hoog boven de stad uittorent, kan ik niet anders zeggen dan dat ik Praag een van de mooiste steden van Europa vind!

  Het nadeel van Praag is dat het toerisme de stad ook ontdekt heeft. De binnenstad is bezaaid met toeristenwinkeltjes en heel veel toeristen. Te veel, naar mijn mening! De terrasjes op het oude stadsplein weten aardige prijzen te berekenen voor een hapje en een drankje en de Karelsbrug bezwijkt bijna onder de massa toegestroomde vakantiegangers. Wanneer je hier echter langs kijkt, zul je een prachtige stad ontdekken!

  Karelsbrug
  We noemden hem net al: de Karelsbrug. Een prachtige, oude brug, waarvan de eerste steen nog door koning Karel IV werd gelegd in de 14e eeuw. Let goed op de mooie beelden van heiligen aan weerszijden van de brug; een groot deel van de beelden zijn replica’s maar evengoed mooi om te zien! Ook de oude torens aan het begin en einde van de brug zijn prachtig. Op de brug zelf zijn vele portretschilders aan het werk om voor de toegestroomde toeristen een mooi souvenir te tekenen!

  [​IMG]
  Artiesten op de Karelsbrug

  Praagse burcht
  Het terrein van de oude Praagse burcht is gigantisch (het grootste omsloten burchtterein ter wereld) en trek dan ook ruim de tijd uit voor het bezoeken van dit kasteel en de bijbehorende tuinen. Op het terrein vind je de grote Vituskathedraal, je vindt het koninklijk paleis, waar met name de wisseling van de wacht leuk is om te zien.
  In het Gouden Straatje vind je de kleine huisjes van de kasteelbedienden, waar later ook bepaalde gilden in gevestigd zouden zijn. Nummer 22 was het huis waar de schrijver Franz Kafka woonde: hier is nu een klein museumpje met een boekhandel gevestigd. Neem je camera mee want het Gouden Straatje is uiterst fotogeniek!

  [​IMG]
  Het Gouden Straatje, met vooraan het blauwe huis waar Kafka woonde.

  Loop je het park in, zoek dan ook eens naar het oude badhuis, dat hier tussen het groen ligt. Aan de achterzijde een wat saai, stenen gebouw maar aan de voorzijde een prachtig barokke voorgevel!

  [​IMG]
  Het badhuis in de tuinen van de Praagse Burcht

  Oudestadsplein
  Het Oudestadsplein ligt midden in de Oude Stad, waar de straatjes smal en gezellig zijn. Als gezegd is het aantal toeristenwinkels hier wel schrikbarend hoog, maar toch is het een gezellige wijk om rond te lopen.
  Op het plein vind je niet alleen talloze terrassen, maar ook het prachtige Astronomische Uurwerk, dat elk uur weer vele kijkers trekt. Ook het grote beeld van Jan Hus, de Tsjechische prediker die in Praag op de brandstapel verbrand is, staat pontificaal op dit grote plein. En vergeet ook niet de mooie Tynkerk op de foto te zetten!
  Een terrasje pakken is hier leuk, want er is veel te zien, maar je betaalt hier wel de hoofdprijs!

  [​IMG]
  De Tynkerk op het Oudestadsplein

  Joodse wijk en Letnapark
  Iets verderop in Praag vind je Josefov, de Joodse wijk. De oude joodse begraafplaats en de synagoge zijn zeker een bezoek waard; bijzonder om de begraafplaatsen de enorme hoeveelheid grafstenen kriskras door elkaar te zien! Ook het geboortehuis van Kafka vind je in deze wijk. Een groot contrast met de nabijgelegen elegante Pariszka-straat, waar je de luxe modehuizen en stijlvolle cafés vindt!

  [​IMG]
  De Joodse begraafplaats

  Loop je de Pariszkastraat vanaf de Oude Stad helemaal uit tot aan de Moldau, dan vind je aan de overkant van de rivier het grote Letnapark. Het is een flinke klim om bij de enorme, 22 meter hoge metronoom te komen, maar de klim levert je absoluut iets op: een heel mooi zicht op de Altstad en de vele bruggen van Praag!

  [​IMG]
  Uitzicht over de Moldau vanaf het Letna-park

  Petrinheuvel
  Over mooi uitzicht gesproken… Ook de Petrinheuvel is een bezoek meer dan waard! Bovenop vind je de Petrin uitkijktoren: een kleine versie van de Eiffeltoren. Niet helemaal geschikt als je hoogtevrees hebt: bovenop voel je de toren een beetje bewegen in de wind! Maar wie zich daar niet door af laat schrikken: het uitzicht is fantastisch!
  Wie geen zin heeft om naar boven te lopen, kan het kabelbaantje nemen vanaf de tramhalte Ujzed (gewone metrokaartjes zijn geldig). Het Petrinpark is verder heel aangenaam, zeker bij zonnig weer!

  [​IMG]
  Prachtig uitzicht over Praag vanaf de Petrinheuvel.

  Kampa Eiland
  Een mooi plekje in de stad is het Kampa Eiland, dat midden in de Moldau ligt. De naam ‘Klein Venetië’ zal je niet verbazen als je hier rondloopt. Je ziet hier niet alleen mooie tuinen en parken maar ook kleine grachtjes, mooie huizen en leuke pleintjes, wat bij elkaar een heel schilderachtig plaatje oplevert!

  [​IMG]
  Pleintje op Kampa Eiland

  Vysehrad
  Een stuk zuidelijker van het oude centrum ligt het kasteel Vysehrad, dat al uit de 10e eeuw dateert. Niet alleen de burcht is bezichtigen, maar hier is ook de Sint-Petrus-en-Paulus-basiliek te vinden. Op de begraafplaats van de basiliek liggen diverse bekende Tsjechen begraven, zoals de componist Dvorák en de voornoemde componist Bedrich Smetana.

  Bedrich Smetana
  Smetana schreef het muziekstuk Má Vlast (Mijn Vaderland), waarvan ‘De Moldau’ een onderdeel is. Een muzikale ode aan zijn land! ‘De Moldau’ beschrijft de loop van de rivier: van een opborrelend stroompje dat vervolgens door de bossen stroomt, langs een bruiloftsfeest komt en uiteindelijk door de prachtige stad Praag komt. Het is een prachtige muziekstuk en de wetenschap dat Smetana doof was vanwege syfilis, maakt het een nóg mooiere ode aan deze Tsjechische hoofdstad!
  Met Smetana liep het echter minder goed af: de syfilis zorgde voor psychische klachten, waarna hij een jaar later, in 1884, overleed.

  [​IMG]
  De Moldau met de Karelsbrug

  Hotel Troja
  Zoek je een leuk en betaalbaar hotel? Hotel Troja ligt wat buiten het centrum en daardoor krijg je ook de kans om het échte Praag te zien, niet alleen het voor de toeristen opgeknapte centrum. Via de metro ben je in notime in het centrum van Praag. De kamers zijn prima en het hotel beschikt over een aangename zomer- en wintertuin waar je prima kunt lunchen.
  Voor zo’n € 70,00 per nacht heb je al een tweepersoonskamer in dit 4*-hotel, wat naar ons idee een prima prijs is!
  [​IMG]
   
  Timon en Pelhřimov vinden dit leuk.
 2. Ik vond nog een leuke website met veel toeristische tips en wetenswaardigheden over Praag:

  https://www.praag-nu.nl/
   
  henniekootstradekiel vindt dit leuk.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Prachtig Praag

  De kersttijd maakt Praag nog gezelliger dan normaal. Met kerstmarkten op de historische pleinen en stalletjes vol stevige Tsjechische specialiteiten. Het feest als een echte Tsjech vieren? Dan eet je op kerstavond een traditionele gebakken karper.

  Kerst in Praag is net even anders dan wat je gewend bent. Vertrouwd zijn natuurlijk de kerstmarkten, waarvan de grootste op het Oude Stadsplein en op het Wenceslausplein te vinden zijn. Wie liever wat minder drukte om zich heen heeft, gaat naar het Republieksplein – Náměstí Republiky – of Vredesplein – Náměstí Míru. Deze twee kerstmarkten worden vooral door lokale bewoners bezocht. Hier kunnen de bezoekers kerstspulletjes kopen en smikkelen van stevige Tsjechische specialiteiten zoals aan het spit geroosterde ‘Praagse ham’, gegrilde worstjes die ‘klobása’ heten, pannenkoeken – palačinky – en allerlei gebak dat voor hun ogen wordt bereid. Dat alles wordt weggespoeld met een soort glühwein die svařák heet, of met een pilsje, want die biersoort is immers in Tsjechië uitgevonden.

  [​IMG]

  Bijzonder zijn de zwarte plastic tonnen op straat waarin karpers zwemmen. Zoals Engelsen kalkoen met kerst op tafel zetten en wij Nederlanders graag gourmetten, eten Tsjechen traditiegetrouw een karper met Kerstmis. Niet op eerste kerstdag zoals bij ons, maar op kerstavond. Dan komt kerstfiguur Ježíšek (‘kindje Jezus’) uit het dorpje in de Boheemse bergen waar hij zou wonen, naar de stad en legt heimelijk cadeautjes onder de kerstboom terwijl de familie karpersoep en gebakken karper met aardappelsalade eet.

  [​IMG]

  De kersttijd is een mooie periode om romantische plekjes in Praag te bezoeken. Bijvoorbeeld het Petřín Park, de Praagse Burcht en de nabijgelegen Sint-Vituskathedraal. Ook de middeleeuwse Karelsbrug is een romantisch plekje om met z’n tweetjes overheen te wandelen. Bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond, want dan zijn de meeste andere toeristen weg en is het er relatief rustig.

  [​IMG]

  Praag praktisch
  • Vliegen kan rechtstreeks naar Praag vanuit Amsterdam met easyJet (www.easyjet.nl), KLM (www.klm.nl) of Czech Airlines (www.csa.cz). Vanuit Eindhoven vlieg je met Transavia (www.transavia.com) of Ryanair (www.ryanair.com).
  • Meer info: www.czechtourism.com. Meer over Kerstmis in Praag op www.prague.eu/en/christmas.
  • Praag is geliefd bij toeristen. Boek dus tijdig een hotel. Fotograaf Wim Lanser sliep in Hotel Occidental, zie www.barcelo.com.

  [​IMG]

  Bron: plusonline.nl
   
  kuurgast en henniekootstradekiel vinden dit leuk.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Een citytrip naar De Gouden Stad Praag

  [​IMG]

  Ben jij toe aan een weekendje weg met je partner, of heb je gewoon zin in een citytrip met je vrienden? Afgelopen jaar is mensgoodlife naar Praag gevlogen. En nu willen we graag onze leukste ervaringen met jou delen. Praag wordt ook wel De Gouden Stad van Europa genoemd. Het is een van de mooiste steden van ons werelddeel. Het historisch centrum van Praag staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! Zeker een bezoekje waard dus.

  Bezienswaardigheden
  Waar je zeker niet om heen kan in deze stad is de Karelsbrug. Deze brug rijkt over de rivier de Moldau, die dwars door Praag loopt. Bij de Karelsbrug vind je de Ice Pub. Tegen een kleine vergoeding mag je hier ongeveer een half uur naar binnen en vervolgens krijg je wodka in een van ijs gemaakt glas. Dit heb je wel nodig om warm te worden bij -9 graden Celsius!

  Als je over de Karelsbrug loopt vind je allerlei winkels in kleine straatjes met als toppunt de bekende John Lennon muur met graffiti. Vergeet ook zeker niet om in dit gedeelte een Trdelnik te bestellen. Dit is een gegrilde rol deeg met suiker en kaneel en je kunt eventueel kiezen voor een vulling van ijs. Voor sommige onder ons tè zoet, maar zeker het proberen waard en een echte must wanneer je Praag bezoekt!

  Wenceslasplein
  Daarnaast adviseren wij je een bezoek te brengen aan het Wenceslasplein, in het Praags: Václavské námestí. Aangezien Praag een grote stad is, raden wij je zeker aan gebruik te maken van het goed geregelde openbare vervoer. Je kunt een goedkope ov-kaart kopen voor de tram, metro en bus en dat scheelt jou zeker voetpijn aan het eind van de dag. Geloof ons, wij hebben ook de bekende fout gemaakt om op de eerste dag uitsluitend te lopen, waardoor we ’s avonds geen energie meer hadden om nog tot laat in de vette clubs te blijven die je kunt vinden op het Wenceslasplein. Gebruik dus zeker de tram en vooral de metro! Op dit plein is eigenlijk 24/7 iets te doen, want overdag kun je hier ook op een terrasje genieten van een Praagse Pivo, oftewel een biertje. Het meest bestelde bier in Praag is Staropramen. Dus mocht je dit op de menukaart zien staan… Je kunt hier overigens ook een Prazska Klobasa bestellen, dit is een bekende Praagse curryworst. Een echte aanrader!

  Bron: mensgoodlife.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk.

Deel deze pagina