Praag: prachtige stad aan de Moldau

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Gouden stad Praag: van wijk tot wijk

Artikel overgenomen van Nubijlage.nl

Praag staat beter bekend als de gouden stad. Het centrum van deze prachtige stad kun je opdelen in vijf verschillende wijken. Iedere wijk heeft zijn eigen Tsjechische charme en sfeer. Bezoek ze dan ook allemaal! (incl. hoteltips)

m1fzaaaavej4.jpg

© Vakantie.nl

Stare Mesto
Je ontdekkingstocht in Praag begint in Stare Mesto, het historische middelpunt van de stad. Samen met het oude stadsplein en de omliggende straatjes vormt de wijk Stare Mestro het kloppende hart van Praag. De vele mooie gebouwen die je in deze wijk vindt, zijn een afspiegeling van het rijke verleden van deze wijk. Het leuke aan deze wijk is het feit dat zij autovrij is. Je kunt hier dus heerlijk rustig rondslenteren, zonder heel goed op te hoeven letten.

Dit mag je niet missen in Stare Mesto:

• Aan de muur van het oude stadhuis hangt de bekende astronomische klok. Met haar gouden wijzers en een turkooizen achtergrond is de klok alleen al prachtig om te zien. Grappig detail is dat elk heel uur twee deurtjes openslaan en er een parade van apostelen voorbij komt.

• De Karelsbrug is een van de grootste attracties van Praag. Deze brug over de Moldau is genoemd naar Karel IV die opdracht heeft gegeven voor de bouw. Opvallend aan de brug zijn de dertige barokke beeldhouwwerken op de leuningen. Velen zeggen dat het geluk brengt om de koperen afbeelding op de sokkel van de brug even te aaien als je erlangs loopt. Een poging waard dus!
• Op het oude stadsplein vind je veel restaurants, terrasjes, winkels en straatverkopers. Het leeft hier echt áltijd. Een avondje lekker Italiaans eten doe je bij restaurant Kogo. De gerechten zijn van goede kwaliteit en de prijzen zeer laag. Een ander leuk restaurant is Bellevue. Als je hier binnen zit heb je een mooi uitzicht op de Karelsbrug.

Hoteltip! Aan de voet van de Karlsbrug vind je het viersterren hotel U Zlateho Stromu. Uniek gelegen met een mooi uitzicht over de stad.

Josefov: de Joodse wijk
Josefov – ook wel Josefstad genoemd – is de Joodse wijk van Praag. Vroeger was deze Joodse wijk afgesloten van de rest van de stad door middel van een muur. Joodse mensen werden verplicht om in deze wijk te gaan wonen. Pas in 1850 werd Josefov bij de andere vier wijken ‘gevoegd’. Toch vind je in deze wijk nog steeds het Joodse leven terug.

Dit mag je niet missen in Josefov:

• De oude Joodse begraafplaats is een aanrader om te bezoeken. Dit kerkhof is in één woord rommelig. Er staan ongeveer 12.000 grafstenen schots en scheef door elkaar. Deze aanblik geeft je een goed beeld op welke manier er vroeger met joden werd omgegaan in Praag. De oudste grafsteen op dit kerkhof dateert al uit 1439.
• Bezoek Europa’s oudste overgebleven synagoge, de Oude-Nieuwe synagoge. De synagoge heeft zware tijden meegemaakt, door vele branden en was een toevluchtsoord voor de onderdrukte Joden.

Hoteltip! Niet het goedkoopste hotel, maar wel een hotel in Praagse stijl: Hotel Casa Marcello. Op loopafstand van Klooster van de Heilige Agnes, Winkelcentrum Palladium en Tynkathedraal.

Slenteren door Mala Strana
De wijk Mala Strana ligt aan de linkerkant van de rivier de Moldau. Er hebben in deze wijk in de loop der jaren een heleboel branden gewoed. Elke keer weer werd de wijk opnieuw opgebouwd. Eerst werd dit in renaissancestijl gedaan, maar de laatste keer is het opgebouwd in de barokstijl. Een wijk met een vleugje romantiek.

Dit mag je zeker niet missen in Mala Strana:

• De Sint-Nicolaaskerk, de bekendste kerk in Praag. Deze kerk is 75 meter hoog en geheel gebouwd in de barokstijl. Aan het plafond van de kerk hangt een mooie fresco van wel 1.500 vierkante meter.
• Bezoek de de John Lennon-muur, met indrukwekkende schilderingen. Praagse hippies voerden hier vroeger een hevige strijd met de politie, omdat deze de graffiti muurschilderingen niet toestond. De John Lennon-vredesclub verzamelt zich hier nog ieder jaar, om Beatles-liedjes te zingen.

Mala Strana staat daarnaast boordevol leuke restaurantjes. Ga voor een snufje Spaans in Tsjechië eens eten bij El Centro. Paella staat hier voornamelijk op het menu. Voor een makkelijke, goedkope, maar toch lekkere hap kun je het beste gaan eten bij Grandcafé Malostranská Restaurace.
Hoteltip! Verblijf in stijl in het Design and Style Hotel Neruda. Dit hotel ligt dichbij Paleis Schwarzenberg, Kasteel van Praag en Sint-Vituskathedraal. In de buurt liggen ook Strahovklooster en Lennonmuur.

Nove Mesto: de wijk van Karel IV
De wijk Nove Mesto is al in 1348 ontstaan toen Karel IV een gebied van 2 vierkante kilometer liet omsluiten door een grote, lange muur. Binnen deze muren liet hij een volledige stad bouwen, helemaal afgesloten van de rest van Praag. Binnen de muren ontstond een ware stad met straten, marktpleinen, kerken en scholen. Pas in 1784 werd de muur afgebroken en werd de stad Nove Mesto één van de vijf wijken van Praag.
Het Wenceslasplein is het belangrijkste plein van de wijk én het toeristische hart van Praag. Je vindt er tal van hotels, discotheken, clubs en winkels. De verschillende bars en terrasjes zijn hier tot de late uurtjes open. Enkele populaire discotheken zijn Radost, met een loungezaal, danszaal en bar. Daarnaast is de N11 populair, de eerste New Yorkse nachtclub van Praag. Voor het echte Praagse uitgaansleven moet je dus in deze wijk zijn!
Hoteltip! Verblijf voordelig (vanaf € 33,- per nacht) in het eenvoudige Hotel Louis Leger. Dichtbij Kasteel Vysehrad en de Karelsbrug.

Hradcany: de Burchtwijk
De wijk Hradcany is beter bekend als de Burchtwijk. Een van de belangrijkste en bekendste attracties van Praag, de Praagse Burcht, ligt in deze wijk. Deze burcht vormt een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Zijn mooie silhouet dankt de burcht aan de drie torens van de Sint-Vituskathedraal. In de burcht vind je 7,5 hectare bouwwerken in de Romaanse, Gotische en Classistische stijl.

Het schattige Gouden Straatje met kleine, gekleurde huisjes vind je ook binnenin de Burcht. Hier woonden lange tijd alchemisten, boogschutters, armen, dichters en venters. Het straatje is in de 16e eeuw ontstaan toen arme winkeliers en andere werklui vluchtten voor een brand in de stad. Ze hebben zich toen in deze straat gevestigd.
Hoteltip! Wil je in de buurt van de Burcht verblijven dan zul je of diep in de buidel moeten tasten of goed zoeken en iets verder lopen. Wij deden de zoektocht vast voor je. Hotel Domus Henrici ligt op loopafstand van de burcht en is betaalbaar.

Er is nog veel meer te zien en te beleven in Praag dan je in één artikel kwijt kunt. Meer weten? Ga naar vakantie.nl/praag.

© Vakantie.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dwalen door Praag met Karel IV

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Karel IV, de Boheemse koning en Roomse Keizer, werd geboren (1316-1378). Hij is één van de belangrijkste figuren uit de Europese geschiedenis door zijn buitengewone persoonlijk en zijn invloed om Tsjechië, specifiek Praag, welvarend en groots te maken. Welke plaatsen zou Karel IV laten zien, als hij een gids in Praag zou zijn?


Het Huis bij de Stenen Klok: Karels geboorteplaats
De wandeling begint in het hart van het historische centrum van Praag, het Oude Stadsplein. Aan de oostelijke kant staat een prachtig gotisch huis met een teken op de hoek: Het Huis met de Stenen Klok. Het huis komt uit de 13e eeuw en de ouders van Karel IV, Jan van Luxemburg en Eliška Přemyslovna, verbleven hier omdat de Praagse Burcht na een brand onbewoonbaar was geworden. Waarschijnlijk werd hier de toekomstige heerser geboren op 14 mei 1316.

Karelsbrug: De oudste brug van Praag
De Karelsbrug, oorspronkelijk de Praagse of Stenen Brug genoemd, draagt nu de naam van zijn stichter, keizer Karel IV. Astrologen hebben zelfs voor hun monarch de beste tijd berekend voor de start van de bouw van de brug. Dat gebeurde op de negende dag van de zevende maand in het jaar 1357 om 05:31. Een unieke tijdsnotering die bestaat uit een reeks stijgende en dalende oneven getallen 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

De Karelsbrug wordt ondersteund door 16 pilaren, is 518 meter lang en bijna 10 meter breed. Hij is gemaakt van blokken zandsteen en volgens de legende is er melk en wijn vermengd met de mortel. De brug is versierd met dertig beelden en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de brug, kun je terecht in het Museum van de Karelsbrug, gehuisvest op het Křižovnické-plein, gelegen bij de Brugtoren van de Oude Stad.

De Brugtoren van de Oude Stad: De galerie van de Luxemburgers
De toegangspoort tot de brug vanuit de Oude Stad, de mooiste gotische poort van Europa, werd nog vóór 1380 voltooid. De rijke sculpturale decoratie is een symbolische viering van het bewind van het geslacht der Luxemburgers. Hier staan zowel beelden van de koningen Karel IV en zijn zoon Václav IV als beelden van de heiligen Adalbert en Sigismund, beschermheren van het Boheemse koninkrijk, en van Vitus, de patroonheilige van de kathedraal in Praag en van de brug.

Standbeeld van Karel IV op het Křižovnické-plein
Op slechts een steenworp afstand van de Brugtoren van de Oude Stad staat een monument van Karel IV, opgericht in 1848 ter gelegenheid van het vijfhonderdjarige bestaan van de Karelsuniversiteit. De keizer steunt met één hand op zijn zwaard en in de andere hand houdt hij het stichtingsdocument van de universiteit beet. Om hem heen staan de allegorieën van de toenmalige vier faculteiten en vier andere beroemde personen; vrienden van de keizer en zijn naaste medewerkers: Arnošt van Pardubice, Jan Očko van Vlašim, Matthias van Atrecht en Beneš Krabice von Weitmühl.

1348: Het jaar van de universiteit en de Nieuwe Stad
Het buitengewoon succesvolle en welvarende Karelsjaar 1348 is opgenomen in alle Tsjechische geschiedenisboeken. In maart begon Karel IV met de bouw van de Nieuwe Stad van Praag, waarvan het centrum het huidige Karelsplein werd. Later stichtte hij ook de burcht Karlštejn, 30 km ten zuidwesten van Praag, en het benedictijnenklooster.

De burcht Karlštejn, gelegen op een 345 meter hoge kalkrots, werd in de 14e eeuw door keizer Karel IV gebouwd om hier zijn kroonjuwelen en kostbare relikwieën te bewaren.

Na Slovanech ook wel Emauzy genoemd. In april 1348 richtte hij de eerste universiteit in Centraal-Europa op, die nu de naam van haar oprichter draagt: Karelsuniversiteit. Het Carolinum, het oudste universiteitsgebouw, is het hart van dit uitgestrekte complex in de Oude Stad. In de grootste zaal vinden diploma-uitreikingen en feestelijke bijeenkomsten plaats. Soms zijn de ruimtes van het Carolinum opengesteld in het kader van tentoonstellingen en concerten. Een monument dat de glorieuze jaren van Karel IV symboliseert is de prachtige gotische erker die op de hoek van de Fruitmarkt en de IJzerstraat uitsteekt.

Praagse Burcht en St. Vituskathedraal
Dankzij Karel IV werd het complex van de Praagse Burcht en het Oude Koninklijke Paleis hersteld in zijn voormalige glorie. Samen met de bouwmeesters Matthias van Atrecht en Peter Parler maakte de koning een aanvang met de bouw van de St. Vituskathedraal, die de laatgotische periode in de architectuurgeschiedenis van Praag symboliseert. De koning liet tegelijkertijd een nieuw koninklijk graf bouwen en liet daar de stoffelijke overschotten van de Tsjechische koningen en belangrijke religieuze personen naartoe brengen.

De St. Vitus Kathedraal is de grootste en belangrijkste kerk van Praag en vormt het religieuze hart van de Tsjechische Republiek. De kapel van St. Wenceslas wordt beschouwd als de ziel en het hart van de kathedraal. Aan de deur van het noordelijke portaal zit een bronzen ring, waar St. Wenceslaus zich naar zeggen kort voor zijn dood aan vastgreep. De deur in de zuidwestelijke hoek van de kapel voert naar de kroonkamer, waar de Boheemse kroonjuwelen worden bewaard.

Zijne Majesteit in de Rijschool van Wallenstein
In de Nationale Galerie in Praag wordt er een tentoonstelling gehouden ter ere van Karel IV. Hier staat Zijne Majesteit centraal als iemand die in staat was beeldende kunst en architectuur te gebruiken om zichzelf te promoten. De expositie over deze buitengewone persoonlijkheid uit de Europese geschiedenis is te bezoeken van half mei tot eind september 2016 in de Rijschool van Wallenstein op de Kleine Zijde.

Er worden ook feestelijkheden verwacht in Karlovy Vary, het beroemde kuuroord, dat door Karel IV is gesticht. Bovendien worden er op diverse plekken in Tsjechië exposities gehouden, die meesterlijke replica’s tonen van de Boheemse kroonjuwelen.

Bron (met foto's): reishonger.nl
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
9 Mei is de Dag van Europa

Vandaag wordt in de 28 lidstaten van de Europese Unie feest gevierd want 9 mei is Europadag. Deze dag wordt ook soms Schumandag genoemd, naar de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman. 9 Mei is de herinnering aan die historische verklaring van Schuman op 9 mei 1950, en dit was zowat het begin van de Europese Unie zoals we die nu kennen.


Sedert 1950 is er natuurlijk al van alles gebeurd in de Europese Unie, maar 9 mei is en blijft één van de symbolen die voor eenheid en integratie van alle Europeanen moeten zorgen. Ook Nullam doet hier aan mee, en zoals elk jaar stellen we een lidstaat in de kijker. Vorig jaar kozen we Litouwen, dit jaar viel onze keuze op Tsjechië en meer bepaald de hoofdstad Praag.

Waarom een bezoekje brengen aan Praag?
Praag is een magische stad en meer dan een bezoek waard. Vermijd de bekende tourist traps en alles waar ‘authentic Czech culture’ op staat en je zal één van je mooiste city trips beleven. Praag is een stad met een rijke geschiedenis: ooit verscholen achter het IJzeren Gordijn, dus communisme en spionnen; een president die ooit in de gevangenis zat, zeer goed onderhouden of gerestaureerde barokke architectuur, grote boulevards en kleine gekasseide straatjes waar Franz Kafka ooit doorheen liep. De stad werd zo goed als ontworpen in de veertiende eeuw door de ambitieuze Koning Karel IV en onderging de invloed van de tijd en de gebeurtenissen, en zo werden de moderne kantoorgebouwen en talrijke fastfoodrestaurants aan het straatbeeld toegevoegd.

Ook op vlak van cultuur heeft Praag enorm veel te bieden, want vele vooraanstaande dichters, schrijvers, wetenschappers en artiesten komen uit Praag (of Tsjechië). Het Kafka museum (Cihelná 635/2b, 118 00 Praha 1) en het Alphonse Mucha museum (Kaunický Palác, Panská 7, 110 00 Praha 1) zijn echt een bezoekje waard.

Wanneer kan je het beste naar Praag gaan? Moeilijk te zeggen, maar tijdens de zomermaanden wordt Praag overspoeld door horden biertoeristen die via vele low cost carriers worden aangevlogen. September en oktober zijn de maanden dat je het beste van Praag kan genieten.

7465.jpg


Hradčany
Hradčany is niet alleen de naam van het kasteel of de burcht (hrad) van Praag, maar ook de ganse heuvel. De originele burcht werd gebouwd in 880 door een zekere Borovoj en is gelegen op een heuvel en dus van heel ver te zien. De burcht is ’s avonds heel mooi verlicht. In deze wijk ben je al makkelijk één tot twee dagen kwijt, want de burcht alleen al is 7.5 hectare groot. Je gaat binnen via de Hradčanské náměstí, waar je met een beetje geluk de aflossing van de wacht ziet. Oude glorie in nieuwe, door president Václav Havel zelf ontworpen, uniformen, maar de geweren zijn van hout. Vanaf hier kan je rustig kuieren in de talrijke binnenplaatsen, smalle straten en steegjes met talrijke torens en onder andere het statige Lobkowiczpaleis (Lobkovicky palác) op het einde van de 17de eeuw herbouwd door de adellijke familie Lobkowicz en het speelgoedmuseum (Muzeum Hracek Jiøská 6 516 01 Praag), met zijn prachtige collectie barbiepoppen. Het is leuk kuieren in de Praagse burcht (Pražský hrad) die in verschillende stijlen is gebouwd, bijvoorbeeld de 14e eeuwse Gothische St. Vitus kathedraal, de beltoren (het hoogste punt van het kasteel van waar je een prachtig uitzicht over het kasteel en de oude stad van Praag hebt), het kleurrijke Gouden Steegje (Zlatá ulička u Daliborky), de Daliborka Toren, enzoverder.

7744.jpg


Praag en panorama’s
Je ziet het niet als je door de gezellig drukke straatjes wandelt, maar Praag wordt de stad van de honderd torenspitsen genoemd. Het is pas wanneer je op één van hoge punten bent dat je de honderden torenspitsen ziet. Het zijn er duidelijk veel meer dan honderd. Wil je een mooi panoramisch zicht, dan kan je dit doen vanop de toren van de Old Town Hall (dicht bij de astronomische klok), vanop de sterrenwacht van het Clementinum, vanop de toren van de Sint-Vituskathedraal (onderdeel van de Praagse burcht) en vanop de Petřín observatietoren (Petřínská rozhledna), een op de Eiffeltoren lijkend 64 meter hoog ijzeren gedrocht. Praag is trouwens heel mooi verlicht ’s avonds.

7643.jpg


Het Klementinum
Het Klementinum is na de burcht het grootste gebouwencomplex van Praag (twee hectare). Oorspronkelijk was het een jezuïetenklooster maar er zijn ook nog drie kerken, woonhuizen en vijf binnenplaatsen en tuinen binnen dit complex. En een wereldberoemde toren annex sterrenwacht, van waaruit Johannes Kepler en Tycho Brahe rond de jaren 1600 de planeten bestudeerde. Van hier heb je een mooi panoramisch zicht over Praag. Momenteel bevinden zich in het complex de prachtige Nationale Tsjechische Bibliotheek en de Technische Rijksbibliotheek, welke een bezoekje waard zijn. In deze ongelofelijke bibliotheek mogen echter geen foto’s genomen worden

Karlův most (de Karelsbrug)
Een stad met een rivier heeft voor mij sowieso al meer charme dan één zonder. Praag wordt in twee gedeeld door de pittoreske groene Vltava, met als resultaat ongeveer dertig bruggen en een hoop eilandjes.

De bekendste brug is de Karlův most, genoemd naar de ambitieuze keizer Karel IV, de man die eigenlijk Praag zoals het er nu uitziet ontwierp. Hij is dus de man die in 1357 de spectaculaire Karelsbrug liet bouwen. Een paar cijfers: de voetgangersbrug is 516 meter lang en 10 meter breed en verbindt de Oude Stad met Malá Strana; de brug bestaat uit 16 bogen; op de brug staan 30 barokke standbeelden (de meeste zijn replica’s van de originele) en 3 torens waarvan de toren aan de kant van de oude stad de meeste gothische is. De brug heeft dienstgedaan in processies, oorlogen, executies en filmscènes. De brug is duidelijk het hart en ziel van de stad en op en rond de brug valt er altijd wel iets te beleven: eetkraampjes, veel toeristen en dus souvenirs, bootjes, straatmuzikanten, bedelaars, rommelmarkten en ga zo maar door.

7362.jpg


Bier
De liefhebbers van bier komen zeker aan hun trekken in Praag want je hebt er naast de talrijke populaire biercafés ook een relatief groot aantal kleine brouwerijtjes met heel goede bieren. Het beste bier zou getapt worden in Zlý časy in the Nusle district, maar dat is natuurlijk voor discussie vatbaar. Het bier is heel goedkoop in Praag (kijk maar naar de prijs per liter) en lokt dus vele toeristen. We geven je hieronder een aantal tips van etablissementen die we zelf bezocht hebben, maar er zijn dus nog heel veel andere. Vele van deze biercafés hebben een lange traditie en serveren “traditional Czech cuisine”.

PIVOVARSKÝ DŮM: proef de verschillende bieren die ter plaatse gebrouwen worden. Leuke plaats met koperen ketels en versierd met alles wat je nodig hebt om bier te maken. De geur van mout en hoppe is prominent aanwezig. (cnr Ječná & Lipová, Nové Město)

KLÁŠTERNÍ PIVOVAR STRAHOV: Ook deze kleine gezellige brouwerij in Hradčany dicht bij het kasteel van Praag, wordt gedomineerd door koperen ketels. Ze serveren twee soorten St Norbert bier: het donkere tmavý en het amberkleurige polotmavý. Daarnaast hebben ze ook een 6.3% sterk IPA bier.(klasterni-pivovar.cz; Strahovské nádvoří 301)

U SLOVANSKÉ LÍPY: aan de Lindenboom: bieren van de Kout na Šumavě brouwerij, ondere de světlý ležák en de donkere tmavý speciál van 18° (uslovanskelipy.cz; Tachovské náměstí)

OBYČEJNÝ SVĚT (obycejnysvet.com; Korunní 96)

KLÁŠTERNÍ PIVNICE (Ovenecká 15)

7708-pe%C4%8Den%C3%A9-vep%C5%99ov%C3%A9-koleno.jpg


Keuken
De schoonheid van Praag groeit langzaam op de bezoeker. De architectuur reflecteert de verschillende veranderingen die Praag ondergaan heeft in de loop der tijden. Praag is tijdens de tweede wereldoorlog redelijk gespaard gebleven, eigenlijk tot aan de val van het Ijzeren Gordijn. De verschillende stijlen zie je het best op Staroměstské náměstí, het plein in de Oude Stad. Vanop ditt plein kan je 360 graden rond je as draaien en de vele mooie maar zeer diverse gebouwen bewonderen.

De geschiedenis heeft natuurlijk ook de keuken beïnvloed. Voor ik in Praag geland was had ik zo het idee dat de keuken van Praag enkel bestond uit goulash, geleend van Hongarije en weggespoeld met sloten goedkope pivo (bier).

Guláš
Er zijn genoeg kleine (familie)restaurantjes waar je goulash kan eten, maar er is meer. Praag heeft een overvloed aan streetfood

Naast de invloed van de Hongaarse keuken, kan je niet naast de invloed van de Duitse en Oostenrijkse keuken kijken. Zelfs al ken je geen woord Tsjechisch, naast de woorden strudel en schnitzel kan je niet kijken.

En overal serveren ze ‘Traditional Czech Food’ **WINK**

Rond het Wenceslas plein (Vaclavske Namesti) in het oude centrum van Praag vind je heel veel restaurants en als foodie zal je hier zeker je gading vinden. Niet alleen in een restaurant maar ook in de talrijke kiosken met streetfood: alle soorten worsten (Duitse, Poolse, Italiaanse,…) verkocht tussen een stuk brood (chléb) eventueel met gekarameliseerde ajuinen en met kruidige mosterd.

Er is ook geen ontsnappen aan de Tsjechische Knedliky of knoedels want ze worden bij zowat alles geserveerd. Er zijn verschillende soorten, en ze worden gebruikt om in de saus te doppen van bijvoorbeeld je goulash (niet te vergelijken eigenlijk met de Hongaarse goulash).

7538.jpg


Praag en zijn kavárna
Praag heeft ook een cafécultuur dankzij de vele kavárna. In de meeste is geschiedenis geschreven en werden druk bezocht door schrijvers, kunstenaars en denkers. Een kavarna is een ideale stopplaats na een lange wandeling en om een lichte maaltijd te gebruiken en een glas echte Pilsner Urquell of Budweiser Budvar. De meeste hebben ook een zeer uitgebreide dessertkaart. Leuk vertoeven, maar het blijft een beetje een goedkope kopie van Wenen en Boedapest.

7314a_edited-2.jpg


De John Lennon muur
De muur is een deel van de priorij van de Ridders van Malta en is een herinnering aan John Lennon. Sedert de moord op John Lennon in 1980 lieten fans van over gans de wereld boodschappen na op deze nu zeer kleurrijke muur (Velkopřevorské náměstí in Malá Strana), die ondertussen een toeristische trekpleister geworden is. De muur haalde in november 2014 het wereldnieuws toen studenten de muur volledig wit hadden geschilderd, met enkel de boodschap ‘Wall is over’.

Malá Strana is een leuke buurt van Praag en je zit heel dicht bij de brug. En ook daar kan je vele eetstandjes vinden, deze keer niet in de klassieke kioskvorm maar in houten chalet stijl. En ook daar kan de foodie zijn hart ophalen aan Praagse gerookte hesp, varken op de barbecue, smažený sýr (gefrituurde kaas), worsten en salami (bvb de gedraaide vinná klobása), bramborové knedlíky (aardappelknoedels), enzoverder.

Naast bier heeft Praag ook een cultuur van honingwijn (), absinthe en slivo, meestal goedkoper dan een fles water.

7663.jpg


Praagse zoetigheid: Trdelnik
Ook de liefhebbers van zoetigheden komen aan hun trekken in Praag. Je kan niet naats de lokale specialiteit kijken, de trdelnik. Trdelnik is eigenlijk een Hongaarse specialiteit waarbij deeg gerold wordt rond een stok (trdlo), gegrild boven een open vuur en afgewerkt met een mengeling van suiker en walnoten. De Slovaken waren iets sneller dan de Tsjechen en lieten in 2007 hun versie, de Skalický trdelník, beschermen door de Europese Unie.

Praag in foto
Tot zover een kort overzicht van een interessant bezoek aan Praag. We konden niet alles beschrijven, maar als je nog wat meer foto’s wil bekijken van een zeer uitnodigende stad, klik dan op deze link naar mijn Pinterest pagina.

Bron: nullammicrowaveum.com
 

kuurgast

Donateur
Waar moet je wezen, wat moet je zien? Hier de beste plekken in Praag volgens societydier Odilia de Ranitz, een Nederlandse die er woont.

Lees meer van haar tips over Le Caveau Pékarna in Vinohrady, de Karelsbrug, Na Príkope, het Rudolfinum, Café Louvre, Kino Lucerna en Café de Paris op volkskrant.nl.

-----

Dit moet je zien in Praag

De Volkskrant - Mirjam Bosgraaf - 7 januari 2017

'Het is iets in de atmosfeer, iets dat je niet helemaal kunt benoemen. Het roerige verleden hangt hier nog altijd tussen de huizen.' Jonkvrouw Odilia de Ranitz, societydier, evenementenorganisator, president van de Tsjechische Diplomatic Spouses Association, echtgenote van de Nederlandse ambassadeur Ed Hoek, woont in een rustige wijk in Praag. Een stad die in niets lijkt op Hanoi of Sint-Petersburg, waar ze eerder als ambassadeursvrouw woonde.

De Tsjechen zijn moeilijk te doorgronden, vindt De Ranitz, maar ze is 'dol op Praag'. Ze zegt: 'De stad is zo mooi dat je eigenlijk helemaal geen musea of andere attracties nodig hebt. Habsburgse architectuur in volle glorie. En alles is te belopen. Als ik in alle vroegte, zomer of winter, over de Karelsbrug wandel en het kasteel in de verte zie liggen, slaat mijn hart altijd even over.'

Le Caveau Pékarna in Vinohrady
'Wat wij het liefst op zaterdagochtend doen? De metro naar Vinohrady nemen. Vinohrady is een wijk in opkomst met prachtige neoclassicistische gebouwen en jugendstil en oude antiekzaken waar nog onverwachte trouvailles tussen het stof liggen. Ik zou zeggen: wandel en kijk omhoog. Er is een zaterdagmarkt in de wijk, maar meestal strijken we al snel neer bij Le Caveau Pékarna, een geliefd(e) Frans(e) café/bakkerij/patisserie.'

De Karelsbrug
'De Karelsbrug is het hart van de stad, maar ook vreselijk toeristisch en zo onrustig met alle vendeurs die allemaal hetzelfde verkopen. Maar nu komt de goede raad van een insider. Als je heel vroeg bent, 6 of 7 uur 's ochtends, dan zie je de Karelsbrug en de Moldau en het kasteel op de heuvel in volle schoonheid en stilte. En soms schijnt dan ook nog dat mysterieuze Midden-Europese licht over de rivier. Misschien is dat licht wel het best bewaarde geheim van Praag.'

Na Príkope
'Voor de echt dure merken, zoals Chanel, moet je om de hoek zijn, op Parížská ulice, dat is de straat voor de rijke Russen, zoals wij altijd zeggen. Na Príkope is meer voor de middenklasse en voor de verrassende nieuwe merken. Ik vind het vooral een leuke winkelstraat omdat in de zijstraatjes nog altijd van die oude Praagse winkels met een toonbank te vinden zijn, waar ze zakdoeken verkopen of antieke trouwjurken of sieraden met dieprode granaatsteen.'

Rudolfinum
'Het Rudolfinum, het concertgebouw van Praag, is genoemd naar Rudolf, de zoon van Sissi en keizer Frans Jozef. Ik geloof dat het niet goed met hem is afgelopen. Maar dat doet aan de neoclassicistische schoonheid van het gebouw niets af. Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest is wereldberoemd, maar in de salon met een glas champagne uitkijken over de Moldau, is net zo betoverend als naar een concert luisteren. Ik denk dat dit mijn lievelingsgebouw is.'

Café Louvre
'Dat is het aardige aan Praag, dat de stad iets behoudends heeft. Het is niet zo'n wervelende metropool waar elke dag een nieuw café opent. Ik heb een zwak voor Café Louvre, een van de oudste koffiehuizen van de stad. Het is bescheidener dan Demel in Wenen, maar heeft een historische sfeer met die spiegels en roze muren. Het idee dat mensen hier al eeuwen aan dezelfde glazen tafeltjes een kopje koffie drinken, vind ik bijna ontroerend. En Café Louvre is dus geen expat-hangout. Hier zitten veel Tsjechen.'

Kino Lucerna
'Praag is een filmstad. En Kino Lucerna is een must wat mij betreft. Een ouderwets filmtheater uit 1909 dat met al die versieringen en lampen aan Tuschinski doet denken. De bioscoop zit in een mooie, overdekte passage, samen met een brasserie, een videotheek en nog wat zaken. Maar de grootste attractie van de passage hangt boven in de koepel: een vreemd standbeeld van een op de kop hangend paard met een ruiter op de buik. Ik heb daar al vaak naar staan kijken.'

Café de Paris
'In Malá Strana, het oudste gedeelte van de stad, ligt alweer een Franse favoriet van mij: Café de Paris. Hier eten we vaak. Het restaurant is ingericht als een Parijse wijnkelder en ligt aan een gezellig plein. Maar eigenlijk komen we voor de entrecote met frites en 'geheime' saus. Een lekker glas wijn erbij en ik ben helemaal gelukkig.'
 
Bron: http://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/praag-stedentrip-moldau - 14 januari 2016

De Tsjechische componist Smetana moet veel van Praag gehouden hebben. Het is niet voor niets dat hij in het prachtige muziekstuk ‘De Moldau’ een juichend einde componeert, als de Moldau door de stad Praag stroomt, langs het kasteel Vysehrad. Maar wat is er eigenlijk zo mooi aan Praag? En wat is er tegenwoordig te zien en te doen in de Tsjechische hoofdstad?

Praag is inderdaad een schitterende stad, een pareltje voor het oog! Zeker wanneer je vanaf een hoger gelegen punt de stad kunt overzien, de vele bruggen, het blauwe water van de Moldau en het statige kasteel, dat hoog boven de stad uittorent, kan ik niet anders zeggen dan dat ik Praag een van de mooiste steden van Europa vind!

Het nadeel van Praag is dat het toerisme de stad ook ontdekt heeft. De binnenstad is bezaaid met toeristenwinkeltjes en heel veel toeristen. Te veel, naar mijn mening! De terrasjes op het oude stadsplein weten aardige prijzen te berekenen voor een hapje en een drankje en de Karelsbrug bezwijkt bijna onder de massa toegestroomde vakantiegangers. Wanneer je hier echter langs kijkt, zul je een prachtige stad ontdekken!

Karelsbrug
We noemden hem net al: de Karelsbrug. Een prachtige, oude brug, waarvan de eerste steen nog door koning Karel IV werd gelegd in de 14e eeuw. Let goed op de mooie beelden van heiligen aan weerszijden van de brug; een groot deel van de beelden zijn replica’s maar evengoed mooi om te zien! Ook de oude torens aan het begin en einde van de brug zijn prachtig. Op de brug zelf zijn vele portretschilders aan het werk om voor de toegestroomde toeristen een mooi souvenir te tekenen!

IMG_0410.jpg

Artiesten op de Karelsbrug

Praagse burcht
Het terrein van de oude Praagse burcht is gigantisch (het grootste omsloten burchtterein ter wereld) en trek dan ook ruim de tijd uit voor het bezoeken van dit kasteel en de bijbehorende tuinen. Op het terrein vind je de grote Vituskathedraal, je vindt het koninklijk paleis, waar met name de wisseling van de wacht leuk is om te zien.
In het Gouden Straatje vind je de kleine huisjes van de kasteelbedienden, waar later ook bepaalde gilden in gevestigd zouden zijn. Nummer 22 was het huis waar de schrijver Franz Kafka woonde: hier is nu een klein museumpje met een boekhandel gevestigd. Neem je camera mee want het Gouden Straatje is uiterst fotogeniek!

IMG_0244.jpg

Het Gouden Straatje, met vooraan het blauwe huis waar Kafka woonde.

Loop je het park in, zoek dan ook eens naar het oude badhuis, dat hier tussen het groen ligt. Aan de achterzijde een wat saai, stenen gebouw maar aan de voorzijde een prachtig barokke voorgevel!

IMG_0193.jpg

Het badhuis in de tuinen van de Praagse Burcht

Oudestadsplein
Het Oudestadsplein ligt midden in de Oude Stad, waar de straatjes smal en gezellig zijn. Als gezegd is het aantal toeristenwinkels hier wel schrikbarend hoog, maar toch is het een gezellige wijk om rond te lopen.
Op het plein vind je niet alleen talloze terrassen, maar ook het prachtige Astronomische Uurwerk, dat elk uur weer vele kijkers trekt. Ook het grote beeld van Jan Hus, de Tsjechische prediker die in Praag op de brandstapel verbrand is, staat pontificaal op dit grote plein. En vergeet ook niet de mooie Tynkerk op de foto te zetten!
Een terrasje pakken is hier leuk, want er is veel te zien, maar je betaalt hier wel de hoofdprijs!

IMG_0042.jpg

De Tynkerk op het Oudestadsplein

Joodse wijk en Letnapark
Iets verderop in Praag vind je Josefov, de Joodse wijk. De oude joodse begraafplaats en de synagoge zijn zeker een bezoek waard; bijzonder om de begraafplaatsen de enorme hoeveelheid grafstenen kriskras door elkaar te zien! Ook het geboortehuis van Kafka vind je in deze wijk. Een groot contrast met de nabijgelegen elegante Pariszka-straat, waar je de luxe modehuizen en stijlvolle cafés vindt!

IMG_0442.jpg

De Joodse begraafplaats

Loop je de Pariszkastraat vanaf de Oude Stad helemaal uit tot aan de Moldau, dan vind je aan de overkant van de rivier het grote Letnapark. Het is een flinke klim om bij de enorme, 22 meter hoge metronoom te komen, maar de klim levert je absoluut iets op: een heel mooi zicht op de Altstad en de vele bruggen van Praag!

IMG_0456.jpg

Uitzicht over de Moldau vanaf het Letna-park

Petrinheuvel
Over mooi uitzicht gesproken… Ook de Petrinheuvel is een bezoek meer dan waard! Bovenop vind je de Petrin uitkijktoren: een kleine versie van de Eiffeltoren. Niet helemaal geschikt als je hoogtevrees hebt: bovenop voel je de toren een beetje bewegen in de wind! Maar wie zich daar niet door af laat schrikken: het uitzicht is fantastisch!
Wie geen zin heeft om naar boven te lopen, kan het kabelbaantje nemen vanaf de tramhalte Ujzed (gewone metrokaartjes zijn geldig). Het Petrinpark is verder heel aangenaam, zeker bij zonnig weer!

IMG_0306.jpg

Prachtig uitzicht over Praag vanaf de Petrinheuvel.

Kampa Eiland
Een mooi plekje in de stad is het Kampa Eiland, dat midden in de Moldau ligt. De naam ‘Klein Venetië’ zal je niet verbazen als je hier rondloopt. Je ziet hier niet alleen mooie tuinen en parken maar ook kleine grachtjes, mooie huizen en leuke pleintjes, wat bij elkaar een heel schilderachtig plaatje oplevert!

IMG_0407.jpg

Pleintje op Kampa Eiland

Vysehrad
Een stuk zuidelijker van het oude centrum ligt het kasteel Vysehrad, dat al uit de 10e eeuw dateert. Niet alleen de burcht is bezichtigen, maar hier is ook de Sint-Petrus-en-Paulus-basiliek te vinden. Op de begraafplaats van de basiliek liggen diverse bekende Tsjechen begraven, zoals de componist Dvorák en de voornoemde componist Bedrich Smetana.

Bedrich Smetana
Smetana schreef het muziekstuk Má Vlast (Mijn Vaderland), waarvan ‘De Moldau’ een onderdeel is. Een muzikale ode aan zijn land! ‘De Moldau’ beschrijft de loop van de rivier: van een opborrelend stroompje dat vervolgens door de bossen stroomt, langs een bruiloftsfeest komt en uiteindelijk door de prachtige stad Praag komt. Het is een prachtige muziekstuk en de wetenschap dat Smetana doof was vanwege syfilis, maakt het een nóg mooiere ode aan deze Tsjechische hoofdstad!
Met Smetana liep het echter minder goed af: de syfilis zorgde voor psychische klachten, waarna hij een jaar later, in 1884, overleed.

IMG_0356.jpg

De Moldau met de Karelsbrug

Hotel Troja
Zoek je een leuk en betaalbaar hotel? Hotel Troja ligt wat buiten het centrum en daardoor krijg je ook de kans om het échte Praag te zien, niet alleen het voor de toeristen opgeknapte centrum. Via de metro ben je in notime in het centrum van Praag. De kamers zijn prima en het hotel beschikt over een aangename zomer- en wintertuin waar je prima kunt lunchen.
Voor zo’n € 70,00 per nacht heb je al een tweepersoonskamer in dit 4*-hotel, wat naar ons idee een prima prijs is!
IMG_0038.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
20181022_152129-1500x500.jpg


In deze rubriek delen we verhalen. Verhalen die ons raken en inspireren. Om inzichten te delen en vaak ook om elkaar een hart onder de riem te steken. Alma Botiç was in de herfstvakantie in Praag en kreeg uit onverwachtse hoek inspiratie.

Praag, het is werkelijk waar een topstad. Elk detail draagt hier aan bij: de 19e-eeuwse architectuur tot aan de vele pleinen. De rivier met de beroemde Karelsbrug, de cultuur en kunst die daar nog steeds in stand worden gehouden en de Praagse Burcht met haar mooie uitzicht op de stad. Kortom: adembenemend.

John Lennon Wall
Van al de bijzonderheden die deze stad mij bood, raakte ik door één geïnspireerd, de John Lennon Wall. Deze muur wist een massa aan mensen te verzamelen om te komen kijken. Niet alleen kijken, maar deze muur draagt bij aan creatieve expressie in kunst waar iedereen, ja dus jij ook, zelf op mag schrijven. Iets wat je voor altijd achter wil laten op deze aardbodem.

Gitaarjongen
Naast de muur zelf draait het om meer dan dat, en juist dat is het gedeelte wat mij inspireerde. Weet je nog, die massa mensen die ik noemde? Tussen die grote groep toeristen die met hun fotocamera’s de beste foto’s wilden schieten van de muur vergaten ze een heel belangrijk onderdeel hiervan, want daar stond een Tsjechische jongen te zingen. De zang werd door een aantal geluisterd, waaronder ikzelf. Het was geen alledaagse HipHop, Rap of R&B, maar een oud nummer, namelijk ‘Stand by me’ van Ben E. King, maar dan de versie van John Lennon. Heel toepasselijk natuurlijk zul je denken, maar die jongen koos hier niet voor om die reden. Hij zong dit uit zijn hart en kreeg mijn aandacht als onderdeel van zijn publiek.

Kleingeld
Toen de jongen klaar was met zingen stapte ik op hem af, eerlijk gezegd, alleen om hem wat losgeld te geven. Toen ik me voorover boog om het geld in zijn gitaarhoes te gooien, zag ik de tekst staan: “I need money to repair my time machine to go back tot he 60’s”. Dit was voor mij de aanleiding om aan hem de reden hiervoor te vragen. Toen hij vertelde dat hij vond dat de wereld waarin wij leven te lelijk was geworden en we onze menselijkheid zijn verloren, dacht ik: ja, je hebt gelijk. Hij zocht zijn inspiratie en rust in de muziek van toen, maar inspiratie is niet alleen muziek.

Stand by me
Terwijl ik hem bedank voor het gesprek en het nummer wat hij zong, werp ik een blik naar mijn moeder. Ik bedenk me dat mijn grootste kracht en inspiratiebron al die tijd naast me stond en ik kan alleen maar aan de tekst van het liedje denken wat hij net zong;
“No I won’t be afraid, No I won’t be afraid, just as long as you stand, stand by me”.

Bron: smartconnecting.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Een perfect weekend in Praag

BBPzzwE.img
© Lonely Planet Een perfect weekend in Praag

"De Gouden Stad", zoals Praag ook wel genoemd wordt, is het hele jaar door perfect voor een stedentrip: een bewandelbaar centrum, tientallen kerktorens, leuke bars en uitstekende restaurants. Maar in de wintermaanden lijkt deze stad nog net even dat beetje extra te krijgen, wanneer de lampjes branden en er op elke straathoek een kerstsfeer lijkt te hangen.

BBPzodz.img


De lekkernij
Er is nogal wat discussie over waar de cilindervormige lekkernij gegrild boven warme kolen nou echt vandaan komt. De rol staat in Hongarije bekend als de Kürtőskalács, in Duitsland als Baumstriezl en in Tsjechië als Trdelník, maar komt hoogstwaarschijnlijk uit Transsylvanië. Maar het streetfood is inmiddels zo verweven met het straatbeeld van Praag dat dat eigenlijk niet uitmaakt: in Praag eet je Trdelník. In het winterseizoen zijn de Trdelník vaste prik op alle kerstmarkten en is het heerlijk om even dicht bij de kolen te gaan staan en te kijken hoe de bedreven bakkers stroken deeg om de “trdlo” wikkelen, de cilinder met suiker bedekken en de rol boven open kolen grillen tot het deeg bruin is en de suiker gekarameliseerd. Je kunt het deeg zo eten, maar als je zin hebt in wat extra’s kun je de Trdelník ook nog met bijvoorbeeld kokos, chocolade of walnoot laten bedekken of op sommige plekken zelfs laten vullen met ijs.

BBPzBZe.img


De wandeling
De ultieme manier om een stad te ontdekken is aan de hand van het eten. Er is dan ook geen betere manier om Praag te verkennen dan met een Food Tour. George en Leona van Prague Food Tour organiseren een aantal verschillende tours die in korte tijd inzicht geven in de cultuur, de geschiedenis en de bewoners van Praag. De Delicious Food Tour en de Scrumptious Food Tour worden het hele jaar door georganiseerd, maar als je in de winter komt is het een nog veel beter idee om de Christmas Food Tour te volgen. Laat Leona je meevoeren van restaurant naar restaurant om (heel veel) traditioneel Tsjechische eten te proberen, grote pullen Pilsner en kleine glaasjes Becherovka te drinken en op de markt heerlijke warme kerstdranken te proeven. Daarnaast geeft de enthousiaste Tsjechische local je een spoedcursus in Tsjechische kersttradities, waardoor je na een paar uur het idee hebt dat je de Tsjechen door en door kent.

BBPzodJ.img


Het museum
Hoewel hij van oorsprong niet uit Praag komt, zijn de inwoners van de stad toch maar wat trots op Alfons Mucha. De in 1860 in Zuid-Moravië geboren Art Noveau-schilder bracht de laatste decennia van zijn leven door in de stad waar nu een museum aan hem is gewijd. Mucha dankte een groot deel van zijn succes aan de Parijse filmposters, veel waarvan hij maakte voor de beroemde Parijse actrice Sarah Bernhardt. Sta even stil bij Gismonda, de poster waar Mucha zijn doorbraak aan te danken had. Het intieme museum huist naast zijn Parijse filmposters ook veel van zijn schilderijen en decoratieve panelen. Daarnaast hangen er foto’s van zijn familie, vrienden en modellen. En als je er allemaal even geen wijs uit wordt, de behulpzame dames die werkzaam zijn in het museum vertellen je met alle liefde en enthousiasme alles over het leven van de 20ste eeuwse schilder.

Bron: msn.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Prachtig Praag

De kersttijd maakt Praag nog gezelliger dan normaal. Met kerstmarkten op de historische pleinen en stalletjes vol stevige Tsjechische specialiteiten. Het feest als een echte Tsjech vieren? Dan eet je op kerstavond een traditionele gebakken karper.

01_10b_pln12.jpg



Kerst in Praag is net even anders dan wat je gewend bent. Vertrouwd zijn natuurlijk de kerstmarkten, waarvan de grootste op het Oude Stadsplein en op het Wenceslausplein te vinden zijn. Wie liever wat minder drukte om zich heen heeft, gaat naar het Republieksplein – Náměstí Republiky – of Vredesplein – Náměstí Míru. Deze twee kerstmarkten worden vooral door lokale bewoners bezocht. Hier kunnen de bezoekers kerstspulletjes kopen en smikkelen van stevige Tsjechische specialiteiten zoals aan het spit geroosterde ‘Praagse ham’, gegrilde worstjes die ‘klobása’ heten, pannenkoeken – palačinky – en allerlei gebak dat voor hun ogen wordt bereid. Dat alles wordt weggespoeld met een soort glühwein die svařák heet, of met een pilsje, want die biersoort is immers in Tsjechië uitgevonden.

praag_2.jpg


Bijzonder zijn de zwarte plastic tonnen op straat waarin karpers zwemmen. Zoals Engelsen kalkoen met kerst op tafel zetten en wij Nederlanders graag gourmetten, eten Tsjechen traditiegetrouw een karper met Kerstmis. Niet op eerste kerstdag zoals bij ons, maar op kerstavond. Dan komt kerstfiguur Ježíšek (‘kindje Jezus’) uit het dorpje in de Boheemse bergen waar hij zou wonen, naar de stad en legt heimelijk cadeautjes onder de kerstboom terwijl de familie karpersoep en gebakken karper met aardappelsalade eet.

straaty.jpg


De kersttijd is een mooie periode om romantische plekjes in Praag te bezoeken. Bijvoorbeeld het Petřín Park, de Praagse Burcht en de nabijgelegen Sint-Vituskathedraal. Ook de middeleeuwse Karelsbrug is een romantisch plekje om met z’n tweetjes overheen te wandelen. Bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond, want dan zijn de meeste andere toeristen weg en is het er relatief rustig.

bbreog.jpg


Praag praktisch
• Vliegen kan rechtstreeks naar Praag vanuit Amsterdam met easyJet (www.easyjet.nl), KLM (www.klm.nl) of Czech Airlines (www.csa.cz). Vanuit Eindhoven vlieg je met Transavia (www.transavia.com) of Ryanair (www.ryanair.com).
• Meer info: www.czechtourism.com. Meer over Kerstmis in Praag op www.prague.eu/en/christmas.
• Praag is geliefd bij toeristen. Boek dus tijdig een hotel. Fotograaf Wim Lanser sliep in Hotel Occidental, zie www.barcelo.com.

prag.png


Bron: plusonline.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Een citytrip naar De Gouden Stad Praag

Ben jij toe aan een weekendje weg met je partner, of heb je gewoon zin in een citytrip met je vrienden? Afgelopen jaar is mensgoodlife naar Praag gevlogen. En nu willen we graag onze leukste ervaringen met jou delen. Praag wordt ook wel De Gouden Stad van Europa genoemd. Het is een van de mooiste steden van ons werelddeel. Het historisch centrum van Praag staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! Zeker een bezoekje waard dus.

4F4C66C0-18DD-4870-8EEE-505248CA96B0-1200x520.jpeg


Bezienswaardigheden
Waar je zeker niet om heen kan in deze stad is de Karelsbrug. Deze brug rijkt over de rivier de Moldau, die dwars door Praag loopt. Bij de Karelsbrug vind je de Ice Pub. Tegen een kleine vergoeding mag je hier ongeveer een half uur naar binnen en vervolgens krijg je wodka in een van ijs gemaakt glas. Dit heb je wel nodig om warm te worden bij -9 graden Celsius!

Als je over de Karelsbrug loopt vind je allerlei winkels in kleine straatjes met als toppunt de bekende John Lennon muur met graffiti. Vergeet ook zeker niet om in dit gedeelte een Trdelnik te bestellen. Dit is een gegrilde rol deeg met suiker en kaneel en je kunt eventueel kiezen voor een vulling van ijs. Voor sommige onder ons tè zoet, maar zeker het proberen waard en een echte must wanneer je Praag bezoekt!

Wenceslasplein
Daarnaast adviseren wij je een bezoek te brengen aan het Wenceslasplein, in het Praags: Václavské námestí. Aangezien Praag een grote stad is, raden wij je zeker aan gebruik te maken van het goed geregelde openbare vervoer. Je kunt een goedkope ov-kaart kopen voor de tram, metro en bus en dat scheelt jou zeker voetpijn aan het eind van de dag. Geloof ons, wij hebben ook de bekende fout gemaakt om op de eerste dag uitsluitend te lopen, waardoor we ’s avonds geen energie meer hadden om nog tot laat in de vette clubs te blijven die je kunt vinden op het Wenceslasplein. Gebruik dus zeker de tram en vooral de metro! Op dit plein is eigenlijk 24/7 iets te doen, want overdag kun je hier ook op een terrasje genieten van een Praagse Pivo, oftewel een biertje. Het meest bestelde bier in Praag is Staropramen. Dus mocht je dit op de menukaart zien staan… Je kunt hier overigens ook een Prazska Klobasa bestellen, dit is een bekende Praagse curryworst. Een echte aanrader!

Bron: mensgoodlife.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
gratis-doen-praag.jpg


Portemonnee-vriendelijk Praag: 17x gratis doen

Boek een stedentrip Praag, neem wat zakgeld mee voor de must-sees waar je niet omheen kunt (denk aan de Praagse burcht en de Joodse begraafplaats) én print dit artikel uit om jezelf vooral geld te besparen. Je kunt namelijk enorm veel gratis doen in Praag. Welkom in een van onze favoriete Europese steden!

De leukste gratis bezienswaardigheden in Praag

Als je in Praag bent, kun je niet om een aantal hotspots heen. Zoals de Joodse begraafplaats, de Praagse Burcht en het Nationaal Theater. Stuk voor stuk wel bezienswaardigheden waarvoor je een greep in je portemonnee moet doen. Gelukkig zijn er ook nog een aantal bezienswaardigheden gratis toegankelijk.

gratis-doen-praag-karelsbrug.jpg


De Karelsbrug
De prachtige gotische Karelsbrug, die in het midden van de historische stad ligt, heeft een geschiedenis van meer dan 600 jaar oud. Dit zie je terug in de bijzondere beelden van heiligen die de brug sieren. Vooral ’s avonds is het een plaatje om overheen te wandelen!

Niet helemaal gratis, maar wel doen: een muntje van de brug gooien. Het kost je misschien € 0,05, maar het zou wel geluk brengen. En het verhaal gaat ook dat als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug, deze uit zal komen.

De Burcht
Rondom de Praagse burcht (met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste bezienswaardigheid) is er wel het een en ander gratis doen. Slenteren door de tuinen bijvoorbeeld. Of – stiekem nog veel leuker – de wisseling van de wacht bijwonen.

De ceremonie begint om 12.00 uur ’s middags aan het eerste binnenhof en trekt dagelijks enorm veel toeschouwers. Laat je hier niet door weerhouden; kom op tijd en sta first row! Dan zie je de vlaggenceremonie en fanfare in volle glorie.

Maak een keuze uit gratis musea
Praag zou geen echte Europese stad zijn als het geen gratis musea biedt. Je moet alleen wel even weten in welk museum je wanneer moet zijn. Een van de meest bekende is de Nationale Galerij. Deze is elke eerste woensdag van de maand voor een groot deel van de dag geopend. Dit geldt ook voor bijv. het Kampa museum.

En in Praag 7, een van de meest kunstzinnige stadsdelen, zijn veel galerieën continu gratis te bezoeken. En het Militair Historisch Instituut in Praag biedt gratis toegang tot al haar musea, waaronder het legermuseum en het luchtvaartmuseum.

Meer musea bezoeken? In dit schema kun je eenvoudig zien welk museum wanneer en tegen welke prijs te bezoeken is. Hoef je alleen maar de gratis dagen eruit te pikken. En check dan meteen even de datum van de Jaarlijkse Museumnacht.

gratis-doen-praag-letnapark.jpg


Even weg van de drukte
Het fijne van stadsparken? Ze zijn gratis toegankelijk én je kunt even bijkomen van de drukte. Vanuit Letnápark, in de wijk Holešovice, geniet je daarnaast van een prachtig uitzicht over het historische centrum, de Joodse wijk en de Moldau. Strijk neer in de biergarten voor een verfrissend biertje (van een halve liter, want dat is het kleinste formaat).

De oevers langs de Moldau (wat wordt gezien als de Praagse Seine) nodigen ook uit voor een relaxmomentje of een lange wandeling. Elke dag en het liefst aan de Náplavka-oever, tussen de Jiráskův-brug en de Palacký-brug. Op zaterdag kun je vanaf de vroege morgen over de kade slenteren langs leuke marktkraampjes. Op de andere dagen ben je er aan het juiste adres voor kwalitatief goede restaurants. En er worden regelmatig openluchtconcerten gegeven.

Kampa
Ook leuk is het Kampa park, welke je op het zuidelijke deel van het eiland Kampa (per trap te bereiken vanaf de Karelsbrug) vindt. Eenmaal uitgerust kun je zo doorlopen naar het noordelijke deel om aan te schuiven in een van de leuke restaurantjes.

De leukste pleinen van Praag
Het meest bekende plein, gelegen in het hartje van het historische centrum, is het Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí). Aan dit plein van maar liefst 9.000 m² vind je het stadhuis, diverse paleizen en een kerk. Maar het meest bekend is toch wel de astronomische klok met de gouden wijzers en een turquoise achtergrond. Elk uur gaan de twee deurtjes open en komt er een parade van apostelen voorbij. Dit schouwspel is de reden dat veel toeristen na aankomst direct een bezoek brengen aan het plein.

gratis-doen-praag-klok.jpg


Het Wenceslasplein is het belangrijkste plein van de wijk Nove Mesto én het toeristische hart van Praag. Je vindt er tal van hotels, discotheken, clubs en winkels. De verschillende bars en terrasjes zijn hier tot in de late uurtjes open.

Nog meer gratis doen in Praag
  • Er is een aantal kerken in Praag waar een toegangsprijs voor wordt gevraagd, maar dat geldt niet voor allemaal. De Týnkerk, die op veel Praagse ansichtkaarten wordt afgebeeld en aan het Oude Stadsplein ligt, is dinsdag- tot zaterdagmorgen geopend. Ook op zondagmorgen kun je er terecht, maar wel beperkt vanwege de kerkdiensten.
  • In een korte tijd veel van de stad zien én erover leren? Dan is een stadswandeling onder leiding van een gids een goed idee. De organisatie Sandeman’s New Europe biedt meerdere keren per dag een gratis stadstour aan. Het is wel verstandig om vooraf online te reserveren. Wat gratis is, is nu eenmaal snel vol!
  • Het meest opvallende bouwwerk in Praag? Het Dansende huis (dat eigenlijk Nationale-Nederlanden Building heet, maar door haar uiterlijk deze naam krijgt) staat in schril contrast met de iconische en historische gebouwen in de binnenstad. En dat is wat het juist zo bijzonder maakt!
  • Op pad met kinderen? Midden in Praag, in de barokke tuin Františkánská zahrada, vind je een oase van rust met een leuke speeltuin.
  • Neem ook een kijkje bij de John Lennon-muur, welke door Praagse hippies voorzien is van indrukwekkende schilderingen. Slenter daarna verder door de wijk Mala Strana die o.a. bekend staat om de romantische straatjes.
  • Ten noorden van het Oude Stadsplein ligt Josefov, de oude Joodse wijk. De musea en bezienswaardigheden in de wijk zijn veelal niet gratis toegankelijk. Maar slenteren door de straatjes geeft je ook al het gevoel in een museum, een openluchtmuseum wel te verstaan, te zijn beland. Zeker heen gaan!
Bron: vakantiediscounter.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen. Praag is de ideale stad voor een stedentrip door de vele bezienswaardigheden, daarnaast zijn er tal van activiteiten die u kunt ondernemen wanneer u naar deze stad gaat. Wat is belangrijk om te weten over Praag en welke activiteiten kunt u ondernemen om uw vakantie in Praag tot een succes te maken?

Over Praag
Praag is gelegen aan de rivier de Moldau. Met ruim 1,2 miljoen inwoners is Praag de grootste stad van Tsjechië. Praag is op te delen in een nieuw gedeelte van de stad en een oud gedeelte van de stad. In het nieuwe gedeelte van de stad vindt u moderne winkels. In het oude gedeelte van de stad vindt u de adembenemende bouwwerken en sfeervolle straatjes. Voor wie echt kennis wil maken met deze Europese stad is het aan te raden om minimaal één week naar deze stad te gaan.

Bezienswaardigheden in Praag
Na het communisme is Praag een populaire stad geworden onder toeristen vanwege de vele bezienswaardigheden. Bekende en populaire bezienswaardigheden in Praag zijn de Karelsbrug, de John Lennon Wall en de Burcht van Praag.

De Karelsbrug
De Karelsbrug is een brug in Gotische stijl die in 1357 is gebouwd. Lange tijd was de Karelsbrug de enige verbinding in Praag om de Moldau over te steken. De brug is versierd met verscheidene beelden en biedt uitzicht over de Moldau. De Karelsbrug is alleen toegankelijk voor voetgangers, vele toeristen lopen tijdens hun bezoek aan Praag even over de Karelsbrug. Op de Karelsbrug bieden diverse schilders hun kunstwerken aan. In de avond wordt de Karelsbrug sfeervol verlicht.

Kosten en doelgroep

  • Gratis (2020)
  • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)
Bezoek de John Lennon Wall
De John Lennon Wall is een muur in de wijk Mála waar, sinds de moord op John Lennon in 1980, John Lennon-gerelateerde teksten op zijn gespoten met graffiti. De teksten en tekeningen op de muur worden geassocieerd met liefde en vrede. Op 17 november 2014 werd de muur wit geschilderd door de autoriteiten, op de muur stond alleen nog in zwarte letters "Wall is over". Enkele dagen later stond de muur alweer vol met kunstwerken en teksten van graffitispuiters, bovendien was de tekst "Wall is over" door graffitispuiters gewijzigd in "War is over", vermoedelijk een verwijzing naar het nummer Happy Xmas van John Lennon. Ook de tekst "War is never over! Just imagine…" werd op de muur geplaatst, een verwijzing naar het lied Imagine van John Lennon en daarnaast een boodschap dat liefde en vrede altijd zullen blijven bestaan. De John Lennon Wall is een indrukwekkende bezienswaardigheid en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Kosten en doelgroep

  • Gratis (2020)
  • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)
De Praagse burcht
De Praagse burcht Praszký Hrad is te vinden in de wijk Hradčany in Praag. De burcht werd in de 9e eeuw gebouwd en heeft een oppervlakte van 7,5 hectare, daarmee is dit tegenwoordig de grootste burcht ter wereld. In de burcht is ook het bekende Gouden Straatje van Praag te vinden. In het Gouden Straatje zijn elf huizen te vinden die gebouwd zijn als onderkomen voor de kasteelwachten. In de huizen zijn tegenwoordig souvenirwinkels en cafés gevestigd. De Duitse schrijver Franz Kafka woonde tussen 1916 en 1917 in één van de huizen in het Gouden Straatje, tegenwoordig is dit huis ingericht als museum.

Kosten en doelgroep

  • Volwassenen vanaf CZK 250,- / ca. €9,95 (2020)
  • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)
Tips voor activiteiten in Praag
Naast het bezoeken van de vele bezienswaardigheden in Praag kunt u tijdens uw verblijf ook diverse activiteiten ondernemen wanneer u Praag gaat bezoeken. Er zijn een aantal activiteiten die u kunt ondernemen waardoor u de typische Praagse cultuur beter leert kennen.

Het Nationaal Museum in Praag
Het Nationaal Museum in Praag is het belangrijkste museum van Tsjechië. Het Nationaal Museum bestaat uit meerdere gebouwen, het hoofdgebouw is gevestigd aan het Wenceslausplein in het nieuwe gedeelte van Praag. Het museum heeft een oppervlakte van 7904 vierkante meter. De collectie van het museum bestaat uit bijna 20 miljoen voorwerpen in zeer uiteenlopende thema's, van de prehistorie tot aan meteorieten.

Kosten en doelgroep

  • Volwassenen: CZK 460, - / ca. €18,31 (2020)
  • Studenten, kinderen en gepensioneerden: CZK 340, - / ca. €13,54 (2020)
  • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)
Pak een terrasje op het oude stadsplein - Staroměstskě námĕstí
Het is erg sfeervol om een terrasje te pakken op het oude stadsplein van Praag. Het oude stadsplein van Praag heeft de naam Staroměstskě námĕstí. In de koudere periodes van het jaar zijn de meeste terrassen uitgerust met heaters, hierdoor is het ook mogelijk om in deze periodes buiten op het terras te zitten. Het oude stadsplein staat bekend om het astronomische uurwerk van Praag. De astronomische klok is gevestigd aan het Oudestadsraadhuis van Praag en elk uur komen er vele toeristen om te aanschouwen hoe de klokken van het astronomisch uurwerk worden geluid. Het verhaal gaat rond dat de maker van het uurwerk na de voltooiing van het uurwerk blind is gemaakt zodat hij niet een soortgelijk uurwerk kon maken voor een andere stad.

Ga met de tram naar de Petřín-toren
De Petřín-toren is een kleine kopie van de Eiffeltoren die staat op de Petřínberg. Met de trap of met de lift kunt u naar het uitkijkplatform van de toren, hier heeft u een spectaculair uitzicht over Praag. De Petřín-toren is eenvoudig per tram te bereiken.

Kosten en doelgroep

  • Ticket Petřín-toren 150 CZK / ca. €5,98 per persoon (2020)
  • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)
Eet een Trdelník
De Trdelník is een traditionele lekkernij uit Tsjechië die in Praag volop wordt aangeboden. Trdelníks worden geserveerd met diverse vullingen zoals bijvoorbeeld ijs, chocoladepasta of slagroom. Het is een must om er één te proeven wanneer u Praag bezoekt.

Ga een dag winkelen
Praag is bij uitstek geschikt om een dag te gaan winkelen. Vrijwel alle moderne grote winkelketens zijn te vinden in het centrum van Praag. Opvallend is dat er behoorlijk veel merkproducten worden aangeboden in Praag. Breng ook een bezoekje aan het Palladium, dit winkelcentrum bevat moderne winkels en is zeer sfeervol ingericht.

Bronnen en referenties
Bron: https://reizen-en-recreatie.infonu.n
 

Ad Verschoor

Donateur
Praag de meest vrouwvriendelijke bestemmingen van nu

Met het oog op Vrouwendag (8 maart) en het groeiende aantal vrouwen dat solo reist, is door taxi2airport onderzocht welke steden het meest vrouwvriendelijk zijn. Praag steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit, gevolgd door Shanghai, New York, Wenen en Hong Kong.

Amsterdam komt als middenmoter op de 16e plaats. De minst vrouwvriendelijke stad blijkt Moskou te zijn, de op één na minst vrouwvriendelijke Johannesburg.

Bron: nouveau.nl

nouveau-praag-istock.jpg

De prettigste stad voor solo-reizigsters ligt op slechts 856 km van Utrecht.

nouveau-reizen-most-female-friendly-destinations-taxi2airport.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Praag bezienswaardigheden: Deze plekken moet je zien!

Praag is een bekende citytrip stad. Veel mensen kiezen ervoor om deze stad in een weekend of een midweek te bezoeken, maar waarom niet langer? De stad heeft een prachtige historische kant en er is zo veel te zien, dat je het er makkelijk een weekje kan uithouden. Wij laten je graag zien wat jij in 7 dagen kan doen en welke bezienswaardigheden in Praag je niet wilt missen!

Praag-bezienswaardigheden-tram.jpg


1. Maak een rondje met tram 12
In Praag rijden heel erg veel trams rond. Het is een supermakkelijk en goedkoop vervoersmiddel voor wanneer je geen zin hebt om te lopen. Want man, wat kun je lang wandelen in Praag! Een echte aanrader is om eens in tram 12 te stappen en deze tram beiden kanten op helemaal uit te zitten. Zo zie je meteen veel toeristische trekpleisters, maar ook wat meer buitenwijken en het echte, gewone leven in de stad. Je kunt natuurlijk tussendoor ook uitstappen bij plekken die je graag van dichterbij wilt zien, of je gebruikt deze rit als inspiratie voor volgende dagen!

Praag-bezienswaardigheden-praagse-burcht.jpg


2. Een overdosis bezienswaardigheden in het Praagse burchtgebied
Een van de bezienswaardigheden waar je langskomt met tram 12 is de Praagse burcht. Het burchtgebied is het grootste omsloten burchtgebied ter wereld en zeker de moeite waard om eens met eigen ogen te zien. Vanaf de weg naar de burcht heb je een geweldig uitzicht over Praag. In het burchtgebied vind je ook het gouden straatje, een hele drukbezochte toeristische trekpleister. Geen zin in al die mensen? Je hebt ook de mogelijkheid deze straat te vermijden!

3. Wandelen langs de Moldau
Door Praag loopt de brede Moldau. Over deze rivier vind je allemaal bruggen die super leuk zijn om over heen te wandelen, maar langs het water blijven is ook heel tof! Neem bijvoorbeeld een lekker drankje en ga aan de kade zitten. In de zomerse avonden is het hier erg levendig en dan zijn er overal cafés en barretjes open. Oh en ben je gek van zwanen? Dan is dit ook echt the place to be! De zwanen komen heel erg dicht bij de kant en zijn een stuk vriendelijker dan in Nederland. Je ziet dan ook veel mensen de zwanen oud brood voeren.

Praag-bezienswaardigheden-moldau.jpg


4. Ga het water op
Ben je in de zomer of lente in Praag? Op warme dagen kan het leuk zijn om het water op te gaan! Voor ongeveer €7,- kun je een uur met een waterfiets over de Moldau varen. Vergeet niet jezelf in te smeren, want je verbrandt extra snel op het water!

5. Bezoek Vysehrad
Vysehrad is een wijk in de Praag ten zuiden van de oude stad. De vestingstad staat bekend om de torenhoge stadsmuren en de stadspoort. Vanaf de muur heb je prachtig uitzicht op de stad en het is een perfecte plek voor hardlopers en wandelaars. Naast het uitzicht zijn er in Vysehrad zelf ook nog mooie gebouwen om te bekijken, zoals de Petrus en Paulusbasiliek en de Rotunda van Sint Martinus. Het is een leuk uitje om eens in de middag door deze wijk te dwalen en te genieten van al het moois om je heen.

Praag-bezienswaardigheden.jpg


6. Boek een stadstour en leer meer over de historie van de stad
Bij veel reisorganisaties zoals TUI kun je een gratis stadstour bij de reis boeken. Het is superleuk om van deze actie gebruik te maken, omdat je op deze manier de stad toch net op een andere manier gaat beleven. Je krijgt bijvoorbeeld meer informatie over bepaalde wijken of gebouwen. Zo is de Jodenwijk in Praag goed in de oude staat gebleven tijdens WO II, omdat Hitler dit wilde behouden om de bevolking te laten zien hoe slecht de Joden waren. Hierdoor vind je in deze wijk ook nog de oudste synagoge die tot op heden nog in gebruik is.

7. Bezoek een van de musea
Hartje zomer zit je natuurlijk niet te wachten op allerlei musea. Mocht je toch een museum willen bezoeken, dan is het Communistische museum een erg indrukwekkende plek. Ontdek wat het communisme precies in hield en wat dit voor Tsjechië heeft betekend. Er worden veel films getoond en je ziet veel foto’s en kledingstukken uit die tijd. Doordat je soms echt door een soort set loopt, lijk je helemaal terug in de tijd te gaan en daardoor is het extreem indrukwekkend!

Praag-bezienswaardigheden-musea.jpg


8. Ga een dagje naar Terezin
Op een krap uur rijden van Praag ligt Terezin. Dit stadje werd in de tweede wereldoorlog gebruikt als concentratiekamp en later als een grote Ghetto. Toen het Rode Kruis erop aandrong de stad te willen bezoeken, zijn er in de stad allerlei cafes en winkels ingericht, waardoor het leek dat de Joden een goed bestaan hadden. Doordat deze list was gelukt, is er in 1944 een documentaire gemaakt over het goede leven die de joden in deze stad hadden. Om de overbevolking te maskeren, zijn in die tijd veel joden naar Auschwitz gestuurd. Later kwam het slechte leven dat de Joden hier leden naar buiten. Het kost ongeveer €10,00 heen en terug met de bus vanaf Praag, om het concentratiekamp en de Ghetto te bezoeken. Het is echt de moeite waard om hier een dag voor in te plannen en de geschiedenis met eigen ogen te zien.

bezienswaardigheden-Praag.jpg


9. Geniet van alle hippe hotspots
Praag barst ook van de hippe hotspots! Van leuke markten waar je kunt eten bij foodtrucks, tot hipster plekjes met de beste koffie en geweldige pasta barren. Benieuwd waar je zeker moet aanschuiven? Check hier de leukste hotspots in Praag

10. Astronomische klok
Het is er erg toeristisch, maar… je kan eigenlijk niet weg uit Praag voordat je de astronomische klok hebt gezien! Het is een Middeleeuws uurwerk en vind je aan het Oudestadsplein in de Oude Stad van Praag. Het geeft vijf soorten tijden aan en op het hele uur verschijnen er beelden vanuit de klok.

Bron: wearetravellers.nl
 
Bovenaan