Povinná školní docházka (základka) v zahraničí

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Od lonskeho srpna bydlim i s 11ti letym synem v NL. V Cechach mi oznamili, ze syn musi podle skolskeho zakona (paragraf 38 ) vykonat zkousky v ceske skole nebo na konzulate ( nejmene jednou za pul roku, nejdele za 2 roky ). Dostali jsme ve spadove skole rozpis probiraneho uciva i ucebnice a ucime se doma. Pro oba je to pekna zabiracka ,protoze se k tomu jeste oba ucime holandsky, ja chodim do prace a syn samozrejme do holandske skoly. Alespon ja za sebe mohu rict, ze me to uz pekne ždímá ( nervy i energii ). Nechapu proc ceske urady neuznaji povinnou skolni dochazku pokud je uskutecnena jen v holandske skole. Jsme prece v Unii , ne ? Nejradsi bych se na to vykaslala, ale bojim ze ,ze bych pak mela popotahovacky s ceskyma uradama kvuli nedodrzeni povinne skolni dochazky. Proc to sem pisu ? Treba mi nekdo poradi nejakou klicku na tenhle hloupy zakon jak se zkouskam v Cechach vyhnout....nebo mi nekdo rekne, ze jsem hloupa ja a spatne jsem ten zakon pochopila a syn zkousky vykonavat nemusi.... Pomoooooooooooooooooc !
 
ahoj,
bohuzel je to tak, i ja s tim mam problemy, ale zase opacne. Moje deti zacali zakladni skolu tady v NL, ale jelikoz jsou i ceske narodnosti a chceme se asi tak za dva roky prestehovat do Cech, budou muset delat zkousky z jazyka a zemepisu na Ceske skole.
ted jsem se na to informovala a mam z toho peknou hruzu...
v kvetnu jedu do Cech a musim tam zaridit vse potrebne a pak uz nam nezbyva nic jineho, nez se doma zacit ucit...
Cestinu zvladaji mluvenou, ale pismem a gramatiku vubec ne...takze si asi proziju krusne chvile, protoze je jim uz 11 a 9 a bylo mi receno, ze jim v Cechach neuznaji holandskou zakladku...
jsem z toho pekne na palici a presne si rikam to samy, vzdyt jsme v unii, tak co to vymyslej za pitomosti...
tak hodne stesti...az budu vedet vic, tak se ti ozvu...
 
Tak to ti taky nezavidim. Muzu se zeptat kde ted bydlite ? My jsme v Beverwijku. Je to byrokracie a nejhorsi je, ze na to doplaceji jen ty deti. My uz se s problemama nejak poperem, ale na ne je to opravdu hodne. Ja jsem rada, ze si tady syn konecne nasel kamarada, ale kdyz se chceme ucit tak nemuze ani s kamaradem jit ven. No .... musim priznat, ze posledni dobou jsem z toho tak znechucena, ze uceni trochu sidime....no pravdou je, ze uz to nejdulezitejsi na tenhle skolni rok ( alespon podle me ) umi. Vis, ja jsem rada, ze kdyz je Cech tak bude vedet zakladni veci o Cechach i historii od prvni republiky po ted a umi i gramatiku atd, ale je to fakt narocny. Rekla bych, ze to co umi je zaklad a vic ...ne, ze nepotrebuje, ale kdyz ho to bude zajimat tak si o tom muze precist pozdeji sam. Ted by se mel podle me soustredit na zivot a skolu tady. Co nadelam? Na byrokracii jsme vsichni kratky :-( Budu rada kdyz se ozves. Asi ti moc nepomohu, ale ...nikdy nerikej nikdy :-) Mohla bych se treba podivat jaky knihy mi doporucili ve skole na doucovani ceske gramatiky atp. Nevim jestli by vam to pomohlo.
 
ahoj,

no uricite, stoprocentne uvitam, kdyz mi doporucis nejaky knihy atd. Vubec nevim, jak na to mam jit, vis co, ty jsi to alespon mela jednodussi v tom, ze velkou cast zakladky odchodil tvuj syn v Cechach, ale moje deti neumi vubec nic, proste jsme tu od jejich skolky, takze to vsechno zazili tady..

ale presne, jak rikas, i my jsme to uz zkouseli, trochu se ucit (vyjmenovana slova, gramatiku atd.), ale vubec namaji motivaci, ani se jim nedivim, prijdou ze skoly a zase aby se ucili, ty cesky zakony jsou fakt upne postaveny na hlavu. No a i ja jsem to postupem casu tak trochu vzdala, protoze na to nemam nervy, kdyz vidim, jak jsou oba otraveny a nemaji chut a jsou uz i unaveni, takze se nesoustredi...

Vcera jsem ale mluvila s manzelem (holandan), a on procital cely ten zakon a snad bychom meli mit nejakou vyjimku, protoze nejsme hlaseny v Cechach a tudiz deti nemusi mit povinnou skolni dochazku, tak se na to musim jeste poradne informovat. Vlastne je to logicky, to je stejne jako by se pristehoval cizinec do Cech, tak taky prece nemusi mit povinnou skolni dochazku v CZ, ale pouze se cesky pozdeji uci...

A ty jsi zustala se synem hlasena v Cechach? Anebo jsi nahlasena tady a zustanete tu natrvalo? V tom pripade by na tebe cesky zakon taky platit nemel, jelikoz ted zijete v NL, tak by pro vas mel platit holandsky zakon, mozna by ses na to mela informovat.

Jinak ja bydlim v EDE, kousek od Arnhemu, mymu klukovi je taky 11 a holce 9. Pokud mas msn nebo icq, tak si je muzeme vymenit a pokecat.
 
Holky,
pokud bydlíte v jedné zemi a v okamžiku O se přestěhujete do druhé, nevidím důvod, proč by děti měly být už teď zapsané v té druhé zemi. Jen často dopručují je dát o třídu níž a zařídit individuální plán na češtinu. Já bych se po zkušenostech spíš bála problémů s tím, kolik se toho v Holandsku naučily. Bude to tak o cca 2 roky méně než v Česku a nebude to jen z češtiny.
 
Holky,
pokud bydlíte v jedné zemi a v okamžiku O se přestěhujete do druhé, nevidím důvod, proč by děti měly být už teď zapsané v té druhé zemi. Jen často dopručují je dát o třídu níž a zařídit individuální plán na češtinu. Já bych se po zkušenostech spíš bála problémů s tím, kolik se toho v Holandsku naučily. Bude to tak o cca 2 roky méně než v Česku a nebude to jen z češtiny.

Lesnenko,

taky mi to pripada postaveny na hlavu, ale to je fakt cesky zakon, ktery to vyzaduje. Je to uplna pitomost, muj chlap (holandan), se fakt rozciluje, ze je to birokracie a diskriminace, ale bohuzel, je to opravdu tak. Uz jsem shanela nejaky informace na netu a bylo mi doporuceno od nejake asociace domaci skloly, ze mam deti zapsat do ceske skoly a ze by meli jednou za rok vykonat zkousku z jazyka...
A jak jsi to mela ty?
kolik bylo tvym detem ( diteti), kdyz jsi odesla z NL? a jak dlouho chodili do skoly tady v NL? a jak jim to potom slo v Cechach?, budu rada, kdyz mi das nejaky info, vubec nevim, co me ceka, az se tam prestehuju a hlavne nchci, aby deti na tom byli byti kvuli jazyku, nebo tak...
 
Aha, já jsem se stihla přesunout ještě před EU, tím to asi bude. Staršímu dítěti už bylo 10 a potíže byly, jak už jsem naznačila, nejen s češtinou. Z matematiky se toho v Holandsku na basisschool mnoho nedělá, geometrie žádná. Napřed byl v samostatné práci, vytváření projektů a referátů apod. Na češtinu měl individuální plán, tam bylo opravdu třeba s ním pracovat navíc, můžeš si na to samozřejmě někoho najmout už předem. Česky do té doby jen mluvil (ale dobře, myslím, že je dosud zcela bilingvální). Cizí jazyky šly dle očekávání dobře, většinou lépe než spolužákům. Dle typu školy v Holandsku bych možná čekala i nějaké ty problémy s chováním a přizpůsobení se jinému pořádku ve škole, ale to je asi dost individuální.
Rozhodně se nenech odradit. Já toho přesunu nelituju, děti se dvěma národnostmi by si určitě měly zkusit žít v obou zemích, aby si později mohly případně vybrat.
Malé dítě nastoupilo do školy až v ČR a to proběhlo prakticky hladce.
 
Ahoj holky,tohle téma je pro mě taky dost aktuální. Jsem tady půl roku se třema dětma, chodí v Amsterdamu do mezinárodní školy, vyučování v angličtině, třikrát týdně holandština. Myslím, že proti klasické holandské škole má ta naše mezinárodní výhodu v tom, že například matematika je tam výborná i geometrii děti mají, ale i tak ve srovnání s českými osnovami dělají míň. Před odjezdem do Holandska jsme byli zapsaní v české domácí škole. Tam jsme i zůstali a čekají nás tak po dvou letech v zahraničí jen vyrovnávací zkoušky z češtiny a vlastivědy. Problém trošku je v tom, že druhý stupeň domácího vzdělávání je zatím v Čechách v tzv. experimentu. Což znamená, že na druhý stupeň do domácího vzdělávání přijímá jen pár škol v ČR a přijetí není pro cizince úplně snadné, ale pokud byste někdo chtěli, tak se vám na naší škole přeptám.
Určitě taky cítím doučování české školy jako velkou zátěž. Děti přijdou unavené ze školy a ještě se mají učit dál. To jsem vydržela asi první tři měsíce.Teď mám plán, že se češtinu učíme jen ve středu odpoledne, kdy mají děti školu jen dopoledne. Problém vidím i v tom, že se tady ve školách píše jen obyčejnou tužkou, psací písmo je kapku jiné, než to, co se používá v Čechách. Tak se snažím, aby taky psaly česky a perem, aby všechno, co jsem je v Čechách pracně naučila, nezapoměly. Ale i tak proti českým školákům budou mít v češtině handicap, neb jen každodenní tuhé procvičování, diktáty a podobně můžou děti připravit na obtížné zkoušky na české střední školy, či víceletá gymnázia. Na druhou stranu i když naše děti nebudou třeba prvotřídní v češtině, tak dokáží samostatně pracovat a rozhodovat se, budou výborní v cizích jazycích a třeba v matematice budou víc, než naučené postupy, používat své rozvinuté logické myšlení...teda doufejme. Já se návratu do českého školství docela děsím a tajně doufám, že už tahle varianta třeba ani nenastane, že když se budeme stěhovat, tak třeba do Anglie, nebo do jiné evropské země.
 
ahoj Hanko,

to mas dobry, ze tvoje deti chodi do mezinarodni skoly, takze krome holandstiny se uci i anglinu, to je super. Muzu se zeptat, jak jsou stare a jak jste tu dlouho? Doma mluvite spolu asi cesky, nebo ne?
Byla bych rada, kdybys mi rekla, co je to za skolu v Cechach, ktera povoluje domaci vychovu i na druhem stupni...
A ty kdyz jsi byla v CZ tak jsi deti ucila doma? Oni tam nechodili do skoly?
ahoj tesim se, ze se ozves....
 
Ahoj,

mam Betku (10), Frantisku (8) a Jenika tomu bude pozitri pet. Jsme tu od zari minuleho roku a doma spolu mluvime cesky, to se vi.
Domaci vzdelavani je na prvnim stupni mozne uz na vsech ceskych skolach, jen mnohde s nim jeste nemaji zkusenost, tak to muze ze zacatku skripat. Nevim presne, ktere skoly maji povolene prijimat do experimentu domaciho vzdelavani na druhem stupni, ale urcite by se to dalo zjistit na internetu. My jsme zapsani na Bratrske skole, Rajska 3, Praha. Neco malo je take na www.domaciskola.cz, kde se asi da i napsat o aktualni informace.
V Cechach jsme bydleli na samote v lese, do skoly jsme to meli docela daleko, navic byla priserna, tak jsme se ucili doma, nejstarsi jsem ucila az do treti tidy, prostredni jen v prvni. V Cechach je povinna skolni dochazka az od 6-7 let. A mam na to ty nejhezci vzpominky, holky maji velmi hluboke znalosti, takze tady trosku trpim, kdyz vidim, jak dlouho jsou ve skole a vlastne v porovnani s ceskou skolou "nic neumi", ale zase se uci jinym vecem - jazyky, spolupraci, toleranci, poznavaji rozmanite kultury...ale pripadny navrat do ceske reality bude tvrdy.

Taky by se mi libilo, kdyby se clovek mohl stehovat z mista na misto a nemusel slozite tolik veci menit, ale plynule by presel jen ze systemu do systemu. Nejde to asi proto, ze i presto, ze se bez problemu prejede hranice, tak vsechno ostatni je odlisne, coz se tyka treba i zdravotniho pojisteni, povoleni k pobytu a podobnych lahudek. Ale treba bude lip.
 
Rada si s tebou promluvim treba na MSN jen ted mam trochu fofry, protoze maji prijet nasi ..... pises "informuj se", ale kde? Kdekoliv jsem se ptala tak opakujou porad to same a to , ze syn ty zkousky delat musi. On je ted jakoby v pate tride tak taky nevim jak to bude se druhym stupnem. Muj pritel je taky nastvany, ze nejsou nejake vyjimky pro EU.
 
Pln​
ění povinné školní docházky v zahraničí nebo
v zahrani
ční škole na území České republiky

§38 (1)​
Žák může plnit povinnou školní docházku také

a)​
ve škole mimo území České republiky,

b)​
ve škole zřízené při diplomatické misi nebo konzulárním úřadu České republiky,

c)​
ve škole zřízené na území České republiky právnickou osobou se sídlem mimo území České republiky
nebo fyzickou osobou, která je cizím státním ob
čanem, a nezapsané do školského rejstříku, v níž ministr
školství, mládeže a t
ělovýchovy povolil plnění povinné školní docházky.

§38 (2)​
Pokud žák nemůže v zahraničí plnit povinnou školní docházku způsobem uvedeným v odstavci 1
písm. a) nebo b), plní povinnou školní docházku formou individuální výuky.

§38 (3)​
Žák, který plní povinnou školní docházku způsobem uvedeným v odstavci 1 nebo 2, je zároveň žákem
spádové školy nebo jiné školy zapsané ve školském rejst
říku, kterou zvolil zákonný zástupce žáka.

§38 (4)​
Zákonný zástupce žáka je povinen oznámit řediteli školy uvedené v odstavci 3 předpokládanou dobu
pln
ění povinné školní docházky způsobem uvedeným v odstavci 1 nebo 2, popřípadě adresu místa pobytu
žáka v zahrani
čí a adresu školy v zahraničí. Zákonný zástupce žáka je povinen přihlásit žáka do školy

uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo b) nejpozd
ěji do dvou týdnů po příjezdu žáka do země pobytu.
§38 (5)​
Žáci, kteří plní povinnou školní docházku ve škole uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo c) a způsobem
uvedeným v odstavci 2, konají zkoušky z vybraných p
ředmětů ve škole uvedené v odstavci 3 nebo ve škole
p
ři diplomatické misi nebo konzulárním úřadu České republiky.

§38 (6)​
Ustanovení odstavců 3 až 5 se nevztahují na občany jiného členského státu Evropské unie a jejich
rodinné p
říslušníky, kteří na území České republiky pobývají na základě povolení k přechodnému pobytu, a
jiné cizince, kte
ří mají na území České republiky přechodný pobyt na dlouhodobá víza, pokud plní povinnou
školní docházku ve škole uvedené v odstavci 1 písm. c).

§38 (7)​
Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem výčet předmětů, podmínky pro konání, způsob,
obsah a náležitosti zkoušek podle odstavce 5, podmínky pro poskytování u
čebnic a učebních textů žákům,
kte
ří plní povinnou školní docházku podle odstavce 1, a pro zařazování těchto žáků do příslušných ročníků

základního vzdělávání.
 
povinna skolni dochazka

Jsem rada, ze nejsem sama, komu povinna skolni dochazka drasa nervy..., ucte si pubertaka... a co si budeme namlouvat, nektere deti nejsou genialni... vime jiste, ze se tady zdrzime minimalne deste let, ale v CR to nikoho nezajima..., jedeme na zkousky zase v unoru a pak v srpnu, cimz skoncime s pubertakem, ale budeme pokracovat s mladsim synem jeste pet let. Pevne nervy preji, vim, o cem mluvim.
 
zkousky ZS

Tak si predstavte, ze po vice jak 2 letech zjistovani a ptani se i na ministerstvu ( kde jsou jiste nesmirne zaneprazdneni, protoze me odpovedeli jen, ze se mam informovat u reditelky skoly....ktera ,jak jsem je jiz informovala, moc napomocna neni....lepe receno VUBEC )....mi prisel email od reditelky s tim, ze (cituji ) ........." .........Pokud plánujete dlouhodobý pobyt v zahraničí a tedy neplánujete chodit dále k nám do školy, žádám Vás o písemné vyrozumění o dané situaci, popř. žádost o ukončení školní docházky na naší škole.

Stačí jen písemně informovat, že k datu.... ukončujete školní docházku na naší škole z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí. Datum a Váš podpis. Ideální by bylo žádost napsat, podepsat a buď poslat poštou nebo podepsanou naskenovat a poslat emailem jako přílohu.

Je to opatření k oboustranné spokojenosti, neboť vás vyřadím z evidence a je jen na vás, jak se bude váš syn vzdělávat. Po svém návratu ho přihlásíte, kam uznáte za vhodné...."...............zajimave je, ze ta sama reditelka mi na otazku zda neni z teto situace vychodisko, aby syn nemusel delat v CR zkousky, mi odpovedela, ze NE a tvrdila mi to vice jak 2 roky. Zmenil se zakon ? Jsem natvrdla ? Mimoto dobre vedela, ze navrat do CR neplanujeme. Hmmm nicmene jsem odeslala email s pozadovanyma udajema ( + ze duvod je , ze prestupuje od tohoto datumu na tu a tu skolu tam a tam tady v NL ) a je ( zatim....doufejme ) pokoj. Tak vam ostatnim preju hodne stesti a pevne nervy....i vasim detem. Doufam, ze se vam podari z tohoto nesmyslneho kolotoce take vystoupit.
 
Tak si predstavte, ze po vice jak 2 letech zjistovani a ptani se i na ministerstvu ( kde jsou jiste nesmirne zaneprazdneni, protoze me odpovedeli jen, ze se mam informovat u reditelky skoly....ktera ,jak jsem je jiz informovala, moc napomocna neni....lepe receno VUBEC )....mi prisel email od reditelky s tim, ze (cituji ) ........." .........Pokud plánujete dlouhodobý pobyt v zahraničí a tedy neplánujete chodit dále k nám do školy, žádám Vás o písemné vyrozumění o dané situaci, popř. žádost o ukončení školní docházky na naší škole.

Stačí jen písemně informovat, že k datu.... ukončujete školní docházku na naší škole z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí. Datum a Váš podpis. Ideální by bylo žádost napsat, podepsat a buď poslat poštou nebo podepsanou naskenovat a poslat emailem jako přílohu.

Je to opatření k oboustranné spokojenosti, neboť vás vyřadím z evidence a je jen na vás, jak se bude váš syn vzdělávat. Po svém návratu ho přihlásíte, kam uznáte za vhodné...."...............zajimave je, ze ta sama reditelka mi na otazku zda neni z teto situace vychodisko, aby syn nemusel delat v CR zkousky, mi odpovedela, ze NE a tvrdila mi to vice jak 2 roky. Zmenil se zakon ? Jsem natvrdla ? Mimoto dobre vedela, ze navrat do CR neplanujeme. Hmmm nicmene jsem odeslala email s pozadovanyma udajema ( + ze duvod je , ze prestupuje od tohoto datumu na tu a tu skolu tam a tam tady v NL ) a je ( zatim....doufejme ) pokoj. Tak vam ostatnim preju hodne stesti a pevne nervy....i vasim detem. Doufam, ze se vam podari z tohoto nesmyslneho kolotoce take vystoupit.
Jestli je tohle pravda a podari se mi to po vanocnich prazdninach zaridit, tak Vam osobne snesu modre z nebe. Budu informovat.
 
Žádost

Modre z nebe mi bylo naposledy sneseno ...hmmmm... uz ani nepamatuji :D
Ke spokojenosti mi bude stacit kdyz budu vedet, ze jsem nekoho usetrila te estrady kterou jsem musela projit ja i syn.
Kdyby jste chtela mohu vam na email oskenovat i (zrejme oficialni )formular ktery mi reditelka posleze zaslala, protoze se ji nelibila formulace me zadosti ( a to jsem x let psala uredni dopisy jako sekretarka :wow: ).
Smutne je, ze jsem zrejme reditelku donutila k tomuto kroku tim, ze jsem se jednoho krasneho dne nastvala a prestala s ni uplne komunikovat. Proc ? Protoze jsem po ni chtela nejake blizsi informace ohledne zkousek a ona mi na to odpovedela, ze kdyz jsem se stehovala do zahranici tak jsem mohla ocekavat problemy. Zavist ? Nevim a uz me to ani nezajima. Hlavni je, ze se syn muze konecne soustredit na skolu tady ( + jazyk ).
 
Na nasi skole byla reakce podobna, to je asi fakt zavist. Zmenili jsme skolu a ted je to aspon s pristupem k prezkouseni lepsi, ale stejne. Za formular bych Vam byla vdecna - lepe by se mi argumentovalo. ******@seznam.cz V unoru mame prezkouseni z osme a ctvrte tridy, tak kdybysme tam uz nemuseli...
 
Jé, tak jste mi holky daly dalšího brouka do hlavy. Moje dítě má tak jako já české občanství, národnost NL, vztahuje se ta hrůzostrašná poviná docházka tedy i na něj? Nevím kde bych se o tom měla informovat. (Na ambasádě?) Sama hledám teď jak sama můžu pokračovat ve studiu, proto jsem se dostala až sem a další problém na světě...

Přeju vám hodně štěstí s tímhle prekérním systémem... Ono všechno nějak vzniklo tou unii... když jsem tu se základkou a gymplem nastupovala poprvé na střední (stupeň níž) tak po mě nikdo nic nechtěl. Pak jsem šla na vysokou, taky nikdo nic nechtěl. Změnila jsem "richting" a "musím" spíš chci zpátky na střední a s papíry z čech se nějak nemůžu dohrabat dál a střední economka tady nikoho nezajímá, když chci jít na obor PW4. Taky nevim jak s tim pohnu... to teda jsou systémy tady :kwaad::confused:
Tak hodně štěstí, jdu hledat i svoje i malýho... to by mě trefilo, ale věř a víra tvá tě "uzdraví" (v našem případě pokopne dál;) )
 
Bovenaan