Poradite se zdravotnim pojistenim?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Děkuju za vaše reakce.
Alčo, určitě je nejjednodušší tam zavolat. Já ale nemám zrovna nejlepší zkušenosti s úřednicemi na té dané pobočce VZP. Mám pocit, že jediné co velmi dobře vědí, je uzavírání turistického cestovního pojištění, ale pokud člověk přijde s jiným dotazem či problémem, tak ho posílají od jedné ke druhé, vyplní spoustu formulářů a nakonec je stejně nejlepší vyhledat si informace sám a ještě je na pravidla v rámci EU sám upozornit. Neříkám, že je to tak všude, to jen moje zkušenost na územní pobočce.
Proto jsem napsala radši oficiální dopis. Co je psáno, to je dáno.
Formulář, že jsem se od VZP odhlašovala, jsem našla (E902). Moc dobře vím, že jsem jim tam dodávala i veškeré kopie o pojištění v NL, doklad od gemeente, čestné prohlášení atd. Zakopaný pes byl pravděpodobně v tom, že nemají žádný doklad pro rok 2010. Ten modrý evropský průkaz mě totiž v NL vydávají vždy pouze na rok.
Dopis a evropský průkaz pojištěnce jsem naskenovala, mamka jim to tam dnes dodala a hned to vyúčtování změnili na 0 Kč. Musela jim ještě vyplnit nějaká dvě prohlášení a ok. Jsem si oddychla, i když se nejednalo o tak závratnou částku jako u Jelena (zhruba 4 300Kc).

Jen doufám, že za rok to nebudu muset řešit znova.
 
neslučitelnost dvou pojištění

Jinak jak už tu, myslím, někdo psal, užitečné informace lze najít na Centrum mezinárodních úhrad www.cmu.cz
a na stránkách VZP pak http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Klienti/pobytvzahranici/Pobyt-v-zemich-EU/ - tam rozlišují "výdělečný" a "nevýdělečný" pobyt v zemi EU

To, co jsem hlavně hledala a do dopisu pro VZP napsala, je toto:
Na základě platných nařízení Rady EHS č. 1408/71 a 574/72 o koordinaci sociálního zabezpečení osob migrujících v rámci EU, ve znění pozdějších předpisů, která zahrnují také oblast zdravotní péče a zdravotního pojištění, je osobám migrujícím v rámci evropského společenství garantováno, že budou platit pouze jedno pojištění.
Třeba se to bude někomu hodit.
 
Zdravotní pojištění v NL

Vypadá to, že každý se s tím popral po svém. Popíšu tedy svůj postup. Věděl jsem , že v NL nastupuji od 1. března a tak jsem na konci února ve své české ZP odevzdal průkazku a vyplnil nějaký formulář , že se odhlašuji od zdravotního pojištění. Nechal jsem si dokument ofotit a nechal to podepsat úřednici s prohlášením, že jsem průkazku vrátil, abych měl doklad, že jsem se řádně odhlásil a nikdo po mě nemohl chtít nějaké penále za neplacení nebo bůhvíco. Paní se xichtila, ale potvrdila a podepsala. Uzavřel jsem běžné komerční pojištění na prvních čtrnáct dní pobytu, kdyby něco. Věděl jsem , že se v Holandsku musím do tří měsíců pojistit. První dva měsíce jsem vyčkával, jestli mě nevyrazí ve zkušební lhůtě, a protože se tak nestalo, tak jsem ve třetím měsíci svého pobytu poslal formulář se žádostí na místní ZP. Veškeré podklady, formuláře, ceníky a kontakt na ZP mi dali v agentuře. Stačilo jen vyplnit a poslat. Pojišťovna si ještě vyžádala fotokopii pasu, dále dokumentu o přidělení Sofi/BSN a výplatní pásky nebo pracovní smlouvy. Do formuláře jsem sám uvedl, že žádám zpětně o pojištění od 1.3.2010 ( bylo to v květnu ) protože jsem úmyslně chtěl chronologickou návaznost zdravotního pojištění v NL na české, abych výpadek tří měsíců nedoplácel zpětně po návratu do ČR. Přišla mi složenka na 4 měsíce - zpětně za březen, duben, květen a na červen dopředu, složenku jsem zaplatil a obratem dostal průkazku. Hotovo, basta. Dále mi z holandské pojišťovny poslali 3 formuláře E 106, které jsem měl poslat domů do původní české pojišťovny. Ta je potvrdí, že jsem byl doma skutečně pojištěn do konce února a sama je pošlě holandské pojišťovně. Tím by se stejně provalilo, kdybych chtěl pojištění např. jen od června. Na tu tříměsíční díru by se tak stejně přišlo. Abych neměl vysoké měsíční platby, tak jsem si nastavil největší možnou spoluúčast ( eigen risiko ). Platím měsíčně složenkou. Na obci přihlášen nejsem, nikdo to po mě nechtěl, ostatně nemám ani čas se tam v pracovní době dostat a běhat po úřadech. V práci makám jako barevnej Po - Pá. Samozřejmě jsem se zabýval myšlenkou , pojištěnáí tady vůbec nezaplatit, risknout to a být za ilegála a při návratu do ČR to doplatit zpětně. Možná by to vyšlo levněji než to platit poctivě tady. Protože ale jezdím minimálně jednou měsíčně autem domů - tedy přes celé Německo, může dojít k autonehodě, byť nezaviněné , někde na dálnici, odvezou mě do špitálu, bude se operovat a to by asi nebylo nejlevnější. Tudíž vlastně jenom kvůli riziku dopravní nehody se zraněním to platím.
 
Bovenaan