Petr Pavel, president van Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kan iemand me uitleggen wat er in de kerk gebeurde voordat het concert begon? Het concert vond ik geweldig; de rest begreep ik niet.
In Nederland heb je blijkbaar toch een sterkere scheiding van Kerk en Staat.
De inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden vond plaats tijdens een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk.
 

kuurgast

Donateur
Pavel werd tijdens zijn bezoek aan Denemarken vergezeld door de Tsjechische minister van Immigratie en Integratie, Kaare Dybvad Bek.
Voutje van vorsten.nl........Kaare Dybvad Bek is niet de Tsjechische minister, maar de Deense minister van Immigratie en Integratie. Bron regeringen.dk.
President Pavel bezocht Denemarken, op de top waarschuwde hij tegen Rusland en China.

De democratische wereld heeft alleen kans van slagen als ze eensgezind optreedt; het moet sterker zijn dan zijn rivalen, zei de Tsjechische president Petr Pavel tijdens de top van Kopenhagen voor democratie. Hij waarschuwde tegen China, dat volgens hem een gevaarlijkere rivaal is dan Rusland voor landen die democratische waarden en de bescherming van mensenrechten op de lange termijn belijden. Tegelijkertijd wees hij er echter op dat als Moskou de controle over Oekraïne zou overnemen, het verder zou willen gaan.

"Oekraïne houdt de imperialistische doelen van Rusland binnen de perken, en daarom zou ons doel moeten zijn om het zoveel mogelijk te integreren, omdat het onze waarden deelt", zei Pavel, volgens wie het doel van vrije landen de toetreding van Kiev tot de Europese Unie zou moeten zijn en De NAVO Hij beschouwt de oorlog in Oekraïne als de Tsjechische president voor zijn strijd voor fundamentele democratische waarden, omdat "we willen leven in een wereld met een geldig internationaal recht, dat niet wordt bepaald door een grotere macht, maar dat is gebaseerd op wederzijds respect en dialoog ".

In tegenstelling tot Rusland heeft China volgens Pavel echte macht, die vooral met economische middelen de hoofdrol probeert te krijgen in de wereldpolitiek. Veel politici in het Westen geloofden in het Chinese kapitalisme, de mogelijkheden van snelle winsten, en beseften niet welke bedreigingen daarmee gepaard gingen. "Het is alsof we stilaan koken als een kikker in het water", zei de Tsjechische president.

China heeft delfstoffen veiliggesteld, is begonnen aan de moderne kolonisatie van veel Afrikaanse landen en dreigt openlijk de hereniging met Taiwan af te dwingen, een democratisch bestuurd eiland dat het beschouwt als zijn rebellenprovincie. "Het is opnieuw een botsing van waarden... vrijheid en democratie aan de ene kant en de onderdrukking van vrijheden aan de andere kant," merkte Pavel op.

China profiteert van de huidige verzwakking van Rusland en zijn goedkope mineralen, evenals van het feit dat westerse landen zich hebben aangesloten bij de steun aan Oekraïne. Tegelijkertijd realiseert Peking zich dat als het rechtstreeks wapens zou leveren aan Rusland, dit verstrekkende gevolgen zou hebben voor zichzelf en voor de economische ketens die het in het Westen heeft gecreëerd. Pavel gelooft dat er geen openlijke oorlog met China zal komen, maar "het moet als een bedreiging worden beschouwd".

Op de Top voor Democratie in Kopenhagen, die wordt georganiseerd door voormalig NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, spraken de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en huidig NAVO-chef Jens Stoltenberg via een videoverbinding.

De president had een ontmoeting met de premier en de koningin
Daarnaast besprak Pavel met premier Mette Frederiksen veiligheidskwesties zoals migratie en de bescherming van de buitengrens van de Europese Unie. Ze spraken ook over steun aan Oekraïne, dat al bijna anderhalf jaar te maken heeft met Russische agressie.

Ook energie was een onderwerp. Denemarken produceert 60 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, waarbij windenergie het grootste deel voor zijn rekening neemt. De Tsjechische president vertegenwoordigt een land dat kernenergie promoot in zijn energiemix, terwijl Denemarken daarentegen al jaren geleden besloot dat er geen kerncentrales in het land gebouwd zouden worden. Pavel sprak ook met Frederiksen over de inspanningen van Tsjechië om de energiesector te "ontrussen".

De Tsjechische president werd ook ontvangen door koningin Margrethe II van Denemarken. en Pavel inspecteerden de Koninklijke Stallen, waar ze ook Starokladrubský-paarden fokken. De hengst, die ze Avanti noemde, werd vorig jaar aan de koningin geschonken als cadeau voor de 50e verjaardag van haar regeerperiode.
Bron ct24.ceskatelevize.cz.
Pavel en de Slowaakse president besparen uitstoot door één vliegtuig te nemen.

De Tsjechische president Pavel heeft dinsdag hetzelfde vliegtuig gebruikt als zijn Slowaakse ambtgenoot Zuzana Čaputová op weg naar een conferentie in IJsland om emissies en geld te besparen. Hij voegde er ook aan toe dat hij tijdens de gezamenlijke reis tijd heeft om met Čaputová gemeenschappelijke standpunten over verschillende zaken te bespreken.
Het paar, dat een top van de Raad van Europa in IJsland zal bijwonen, is van plan om samen te reizen voor een aantal toekomstige reizen. Zo zijn ze van plan om in juli hetzelfde vliegtuig te nemen naar Litouwen, wanneer er een NAVO-top is.
Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vertrouwen in president Pavel blijft groter dan in voorganger Zeman

Mensen in Tsjechië ervaren de ambtstermijn van Petr Pavel als president overwegend positief. Ze waarderen het meest de manier waarop hij zorgt voor de ernst van het ambt en hoe hij het land in het buitenland vertegenwoordigt. Dat blijkt uit het CVVM-onderzoek.

Volgens het Centrum voor Onderzoek van de Publieke Opinie van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek (CVVM) ontving Pavel op de meeste gebieden een groter aantal positieve evaluaties dan zijn voorganger Miloš Zeman ooit in alle enquêtes ontving gedurende zijn tien jaar als hoofd van staat. Wat betreft het behoud van de respectabiliteit van Pavels kantoor bijvoorbeeld, beoordeelde bijna viervijfde van de mensen hem positief, terwijl Zeman op dit gebied een positieve beoordeling kreeg van maximaal 48 procent van de mensen.

Pavel trad in maart van dit jaar aan, het centrum voerde een onderzoek uit van mei tot juli, mensen beoordeelden Pavel overwegend positief op alle zes gebieden die in het onderzoek waren opgenomen. Hij had de meeste - 78 procent - positieve beoordelingen op de vraag hoe hij zorgt voor de ernst en waardigheid van het kantoor. Een vergelijkbaar aandeel positieve reacties, in totaal 76 procent, werd ontvangen op het gebied van de vertegenwoordiging van Tsjechië in het buitenland. In totaal vindt 70 procent van de respondenten dat Pavel optreedt als autoriteit onder de burgers en volgens 69 procent van de respondenten vervult hij zijn staatsrechtelijke functies goed. Het aandeel negatieve antwoorden op deze vragen bedroeg niet meer dan 25 procent.

De meest kritische beoordeling van de respondenten was of Pavel in contact staat met de burgers en hun problemen kent en hoe hij het binnenlandse politieke leven beïnvloedt. Op beide gebieden schommelde het aandeel negatieve meningen rond de 30 procent. Er waren echter ook meer positieve antwoorden op deze vragen. 62 procent van de Tsjechen beoordeelde de manier waarop Pavel in contact staat met burgers positief, en hoe hij het binnenlandse politieke leven beïnvloedt, werd positief beoordeeld door 59 procent.

Volgens de auteurs van het onderzoek staat Pavel positief tegenover eerdere presidenten. Een betere beoordeling werd zelden behaald door zijn voorgangers, zeggen CVVM-medewerkers. Pavel's directe voorganger Zeman behaalde bijvoorbeeld tijdens zijn hele ambtsperiode slechts uitzonderlijk meer dan de helft van de positieve evaluaties in CVVM-enquêtes. En Miloš Zeman kreeg nooit meer dan 70 procent positieve beoordelingen op een van de vragen.

Het ontbreken van een sterke groep tegenstanders geeft volgens het onderzoek aan dat Pavel door de meerderheid van het publiek nog steeds als onpartijdig wordt ervaren. De kiezers van de regeringspartijen beoordelen het werk van Pavel echter positiever.

Volgens de auteurs van het onderzoek hangen opvattingen over de evaluatie van de president in de samenleving niet alleen samen met vertrouwen in de president, maar ook met vertrouwen in andere politieke instellingen. In alle opzichten verbetert de evaluatie van Pavels prestaties ook, samen met de verbetering van de levensstandaard van de respondenten, onder mensen met hogere inkomens en opleiding, evenals met een verschuiving op de schaal van politieke oriëntatie van links naar rechts en met afnemende leeftijd.

Echter, de populariteit van politieke instellingen is afgenomen, met name de regering en de Kamer van Afgevaardigden. Mensen blijven het meer vertrouwen houden in burgemeesters en gemeenteraden.

Bron seznamzpravy.cz + brnodaily.com

---------------------------

Gaat alles dan zo goed wat president Pavel doet?
Nee hij heeft ook een steekje laten vallen.
Zie artikel over zijn voorgestelde nieuwe kandidaat constitutioneel rechter:


Rechter Robert Fremr, die omstreden was vanwege zijn werk tijdens het communistische tijdperk, wordt geen grondwettelijk rechter in Tsjechië. Hij trok zich maandag zelf terug uit de nominatie.

Bron oa deutsch.radio.cz.
 
Bovenaan