Petr Pavel, president van Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
1024x576a.jpg


Tsjechië kiest oud-generaal Pavel als nieuwe president

Oud-generaal Petr Pavel wordt de nieuwe president van Tsjechië. Na een nek-aan-nekrace in de eerste ronde, won hij zoals verwacht de tweede ronde ruim met bijna 58 procent van de stemmen. Zijn rivaal was oud-premier Andrej Babis. Hij is met een vermogen van 3,2 miljard euro een van de rijkste mensen van het land.


Pavel heeft voor de NAVO gewerkt en wordt gezien als iemand die niet bang is voor het nemen van moeilijk beslissingen. Babis wordt beschouwd als populist en werd kort voor de verkiezingen nog vrijgesproken van miljoenenfraude.

Stem in maatschappelijk debat
Het presidentschap in Tsjechië is een voornamelijk ceremoniële functie, maar de president heeft wel een belangrijke stem in het maatschappelijke debat. De verkiezingen stonden in het teken van de oorlog in Oekraïne.

De twee kandidaten stonden op dit punt lijnrecht tegenover elkaar. Pavel steunt Oekraïne onvoorwaardelijk, ook militair. Babis noemde zijn rivaal een "oorlogszuchtige man" die het conflict met Rusland verder zou willen laten escaleren. Pavel noemde dat onzin. De oud-generaal is verder voorstander van invoering van de euro en is voorstander van het homohuwelijk.

Bron: nos.nl
 
Oud-generaal Petr Pavel wint presidentsverkiezingen Tsjechië

Na het tellen van 96,9 procent van de stemmen, blijkt oud-generaal Petr Pavel een ruime meerderheid te hebben behaald bij de tweede ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen.


Bron: NRC.nl - Majda Ouhajji - 28 januari 2023

De Tsjechische oud-generaal Petr Pavel heeft de tweede ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen gewonnen. Hij versloeg, na het tellen van 96,9 procent van de stemmen, oud-premier Andrej Babis met 57,8 procent van de stemmen. Dat melden internationale persbureaus zaterdag. De Tsjechische premier Petr Fiala heeft Pavel gefeliciteerd met zijn zege.

De 61-jarige Pavel is daarmee de nieuwe president van Tsjechië. Tijdens de eerste ronde twee weken geleden won Pavel ook al van Babis. Omdat geen van beide kandidaten toen meer dan 50 procent van de stemmen haalde, was een tweede stemronde nodig.

De nieuwe president van Tsjechië begon zijn militaire carrière in de jaren tachtig in communistisch Tsjechoslowakije. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 bleef hij in dienst en klom hij op tot hoogste militair van Tsjechië. Hij leidde vervolgens het Militair Comité van de NAVO. In 2018 ging hij met pensioen, maar leek zich daarna al voor te bereiden op een gooi naar het presidentschap. Formeel is Pavel onafhankelijk, maar hij heeft de steun van de liberale coalitieregering en gematigde kandidaten die in de eerste ronde afvielen.

Het presidentschap in Tsjechië is voornamelijk symbolisch. De president heeft weinig uitvoerende macht, maar mag wel de premier benoemen en rechters voor het constitutionele hof nomineren.
 

kuurgast

Donateur
Het tellen is voorbij. Petr Pavel kreeg 3.358.926 stemmen, oftewel 58,32%. 2.400.271 mensen stemden op Andrej Babiš, oftewel 41,67%.
Een recordaantal kiezers nam deel aan de verkiezing van de nieuwe president van Tsjechië. 70,25% van de kiesgerechtigden ging naar de stembureaus.
Pavel genoot ook dominante steun van de kiezers in het buitenland, waar hij meer dan 95 procent van de stemmen won.

De nieuw gekozen president van de Tsjechische Republiek, Petr Pavel, zal op 9 maart zijn presidentiële eed afleggen in de Vladislavzaal van de Praagse Burcht. Dat heeft de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Markéta Pekarová Adamová, vandaag bekendgemaakt. Pavel, die de huidige president Miloš Zeman op het kasteel zal vervangen, zal zijn eed afleggen in de handen van senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil. De termijn van Zeman loopt af op 8 maart.
Petr Pavel zal tot de inhuldiging thuis blijven wonen.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------
volby 28 januari 2023 5.PNG
Legergroen geeft regio's aan waar Petr Pavel heeft gewonnen, turquoise de regio's van Andrej Babiš.
Je kan met kaart van seznamzpravy.cz uitzoeken, hoe er gestemd is in jouw woonplaats.
-------------------------------------
Commentaar van journalist Miloš Cermák:
"De verkiezing van Peter Paul is geen overwinning van goed op kwaad, noch een metafoor voor de ontwikkeling van de Tsjechische samenleving. Het is een persoonlijke overwinning van een goed opgeleide, hardwerkende en beschaafde man op een karakterloze en chaotische populist."
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Zeman feliciteerde Pavel.

Uittredend staatshoofd Miloš Zeman feliciteerde Petr Pavel met zijn overwinning bij de democratische verkiezingen. Tegelijkertijd wenste hij dat hij een goede president van Tsjechië zou zijn. De begroeting werd op Twitter geplaatst door de woordvoerder van het kasteel, Jiří Ovčáček.

Generaal Pavel won de presidentsverkiezingen van dit jaar met de grootste marge in hun geschiedenis en versloeg ex-premier Andrej Babiš met 16,6 procentpunten.
---------------------
volby 28 januari 2023 2.PNG
De premier kwam Pavel opzoeken.

Premier Petr Fiala arriveerde op het Karlín Forum voor de nieuw gekozen president Petr Pavel. "De kandidaat die in het programma de samenleving bij elkaar moest brengen, heeft gewonnen", zei hij.

Volgens hem kreeg Petr Pavel een zeer sterk mandaat. We hebben de meest weerzinwekkende campagne in de geschiedenis gezien, zei Fiala tegen Pavels rivaal, ex-premier Andrej Babiš.
------------
Premier Petr Fiala sprak zijn trots uit over de Tsjechische burgers dat ze bij de presidentsverkiezingen de voorkeur gaven aan Petr Pavel boven Andrej Babis. "De burgerkandidaat heeft gewonnen, de waarden die hij vertegenwoordigde hebben gewonnen", zei hij in zijn commentaar op een persconferentie.
Fiala wees erop dat dit de derde belangrijke politieke nederlaag van Andrej Babiš is. “Het lijkt erop dat we getuige zijn van het begin van het einde van zijn politieke tijdperk in het land. Maar vergis je niet, het kan nog steeds lang en onaangenaam zijn", merkte hij op.
Volgens hem was het een van de "ergste en meest walgelijke" in onze moderne geschiedenis.
"Populisme is hier direct verbonden met extremisme. En dat is buitengewoon gevaarlijk. We zijn getuige geweest van leugens, bangmakerij, het in twijfel trekken van onze internationale verplichtingen. We hebben een poging gezien om menselijke hartstochten aan te wakkeren, om de angsten van mensen uit te buiten. Dit ging gepaard met bedreigingen met geweld, patronen in brieven, leugens over de dood van de kandidaat", somde Fiala de overtredingen op die hij opmerkte.
Dit alles gaat veel verder dan wat de norm zou moeten zijn in een fatsoenlijk en democratisch land. En helaas komt onze samenleving verdeeld uit die campagne', merkte de premier op. Hij riep daarom politici en journalisten op zich in te zetten om de situatie in het land de komende maanden te kalmeren.
------------------
Babiš feliciteerde Pavel.

Voormalig premier Andrej Babiš erkende de nederlaag bij de presidentsverkiezingen en feliciteerde de winnaar Petr Pavel. Tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier in Chodov, Praag, wenste hij dat hij de president van alle burgers zou zijn, hun problemen zou waarnemen en zou vechten voor de Tsjechische belangen.

Babiš zei dat hij een beroemd resultaat behaalde bij de presidentsverkiezingen. Hij verklaarde bij de laatste parlementsverkiezingen meer stemmen te hebben gewonnen dan de partijen van de vijf coalitie. Babiš kreeg bijna 2,39 miljoen stemmen. Hij werd gesteund door 41,8 procent van de kiezers.

Het hoofd van de ANO-beweging riep ook zijn aanhangers op om zijn nederlaag te accepteren, en vroeg tegelijkertijd aan Pavel om zijn kiezers op te roepen hun emoties te kalmeren.

"Ik wens je een wereld zonder Babiš", zei de ex-premier overdreven. "Probeer te leven zonder Babiš. Stop met opstaan in de ochtend met een hekel aan Babiš en daarmee naar bed gaan,' zei hij.
De ex-premier bedankte zijn vrouw Monica, die volgens hem de presidentiële campagne, de ANO-beweging en haar team briljant heeft aangepakt.

Andrej Babiš noemde de presidentsverkiezingen een nieuwe motivatie voor de ANO-beweging. Hij noemde het de enige dat mensen helpt en riep op tot zijn verkiezing bij de volgende parlementsverkiezingen.

Toen het erop leek dat hij regeringsfunctionarissen zou gaan bekritiseren, zei zijn vrouw Monika Babišová hem dat dat genoeg was. "Moet ik aardig zijn? Oké, ik zal zwijgen. Ik wens u een goede gezondheid", besloot hij zijn toespraak.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
volby 28 januari 2023 1.PNG
Čaputová: Overwinning van hoop, dat fatsoen en waarheidsgetrouwheid geen zwakheden zijn.

De Slowaakse president Zuzana Čaputová kwam naar de verkiezingsstaf om de nieuw gekozen Tsjechische president Petr Pavel persoonlijk te feliciteren. Ze sprak haar vreugde uit over het feit dat Europa een staatshoofd zal hebben dat de democratische waarden respecteert. Zijn overwinning werd gekenmerkt door de hoop dat fatsoen en eerlijkheid geen zwakte is, maar een kracht die tot overwinning kan leiden, zelfs in de politiek.
-----------------
volby 28 januari 2023 4.PNG
Bron twitter.com/P_Fiala. President, president en premier.
Premier Petr Fiala had ook een ontmoeting met de Slowaakse president Zuzana Čaputová, die de nieuwe Tsjechische president Petr Pavel kwam feliciteren.
-----------------
Felicitaties aan Pavel vanuit het buitenland.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat ze Pavel vooral beschouwt als zijn vastberadenheid om de Europese waarden in acht te nemen en te beschermen. "Je ervaring op het gebied van veiligheid, defensie en buitenlandse betrekkingen zal waardevol zijn om de Europese eenheid ter ondersteuning van Oekraïne te behouden en te versterken", schrijft ze op Twitter.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier feliciteerde Petr Pavel met zijn verkiezing tot staatshoofd. Steinmeier merkte ook op dat de betrekkingen tussen Praag en Berlijn hecht en vriendelijk zijn.
"Van harte gefeliciteerd met uw verkiezing tot president van de Tsjechische Republiek. Ik feliciteer u namens mijn medeburgers van harte", aldus de Duitse president op Twitter.

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen wenste Pavel veel succes en kijkt uit naar de komende samenwerking tussen Tsjechië en Oostenrijk als buren en als Europese partners.

De Franse president Emmanuel Macron sloot zich aan bij staatslieden die Petr Pavel feliciteerden. "Onze landen zijn verenigd door gemeenschappelijke, diep Europese waarden, evenals steun voor Oekraïne. Je bent welkom in Parijs!”, schreef hij op zijn Twitter in het Frans en Tsjechisch.

De Poolse president Andrzej Duda heeft Pavel al gebeld, wiens kantoor zei dat het gesprek in een goede en vriendelijke sfeer plaatsvond. Hij nodigde hem uit om Warschau te bezoeken. De felicitaties kwamen ook van de Poolse premier Mateusz Morawiecki, die de Tsjechisch-Poolse alliantie benadrukte.

Ook de Amerikaanse, Britse en Litouwse ambassades feliciteren Pavel met zijn verkiezing tot president. Hij ziet uit naar versterking van de bilaterale betrekkingen en samenwerking op het gebied van veiligheid.
-----------------
Gefeliciteerd vanuit Oekraïne.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyi feliciteerde Petr Pavel met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen.
Hij prees zijn steun aan Oekraïne en de strijd tegen de Russische agressie. Hij zegt uit te kijken naar een nauwe persoonlijke samenwerking in het belang van de volkeren van Oekraïne en de Tsjechische Republiek en in het belang van een verenigd Europa.
-----------------------
De nieuw gekozen president heeft zondag telefoongesprekken gepland met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Babiš kreeg meer stemmen dan Schwarzenberg jaren geleden.

De verslagen Andrej Babiš kreeg dit jaar meer stemmen in de presidentiële finale dan Karel Schwarzenberg in 2013, maar minder dan Jiří Drahoš vijf jaar geleden.
-------------
Bartoš riep Babiš op om zich te verontschuldigen.

De voorzitter van de Pirates en vice-premier Ivan Bartoš riepen Pavels rivaal Andrej Babiš op om zich te verontschuldigen voor de valse campagne.

Volgens Bartoš hebben de mensen bij de verkiezingen opnieuw laten zien dat ze geven om wat er in het land gebeurt, waar het naartoe gaat, wat absoluut cruciaal is voor de toekomst. De recordopkomst weerspiegelt volgens hem ook het feit dat de samenleving verdeeld en gespannen is.

"Na de smerige campagne van meneer Babiš is een deel van zijn kiezers echt bang voor de totaliteit of oorlog waarmee hij dreigde. Daarom roep ik meneer Babiš op om voor een keer het juiste te doen en publiekelijk excuses aan te bieden voor de campagne, voor de leugens, om het publiek gerust te stellen. Het is in het belang van alle burgers", zei hij.
------------------------------
SPD: Babiš had in de tweede ronde tegen niemand een kans.

Het verleden van voormalig premier Andrej Babiš, samen met zijn arrogante houding, mobiliseerde de natie tegen hem in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In een verklaring aan ČTK werd dit verklaard door lid van het presidentschap en lid van de SPD-beweging Radovan Vích.
Volgens hem zou de nieuw gekozen president Petr Pavel moeten streven naar de eenwording van de natie en alle parlementaire entiteiten moeten behandelen.
------------------------------
De communisten steunden Pavel niet.

De KSČM is ervan overtuigd dat de nieuw gekozen president van de republiek de huidige volksvijandige regering van de rechtse coalitie van vijf, haar antisociale acties en oorlogszucht zal steunen. De communisten zijn duidelijk tegen een dergelijk beleid en zullen zich er zo resoluut mogelijk tegen blijven verzetten. En dit is in het belang van miljoenen inwoners die volledig zonder gekozen vertegenwoordiging op de hoogste politieke niveaus zaten.
------------------------------
Rychetský citeerde Havel in zijn felicitaties.

De president van het Grondwettelijk Hof, Pavel Rychetský, feliciteerde Petr Pavel met zijn verkiezing tot president. "In de woorden van voormalig president Václav Havel: ik beschouw dit resultaat als een overwinning van liefde en waarheid op leugens en haat", zei hij.

Hij gaf echter verder geen commentaar op de situatie, rekening houdend met het feit dat de uitslag van de verkiezingen kan worden aangevochten door middel van een rechtszaak bij het Hoogste Administratieve Gerechtshof en vervolgens bij het Grondwettelijk Hof.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
volby 28 januari 2023 3.PNG
Kort na 15.30 uur gaf Petr Pavel voor het eerst commentaar op zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen, onder luid gejuich van zijn aanhangers. Hij bedankte iedereen die naar de verkiezingen was gekomen, waarmee ze lieten zien dat ze de democratie respecteren. "Ik zie geen winnende of verliezende kiezers", zei Pavel. Volgens hem wonnen waarden als waarheid, waardigheid en respect. Pavel wil dat positieve waarden terugkeren naar het kasteel, naar de politiek en onder de burgers.

"Maar ik kan het zeker niet alleen, we moeten alle burgers ervan overtuigen dat het terugkeren naar deze waarden ons zal helpen de levenskwaliteit in dit land te verbeteren", zei de toekomstige president van Tsjechië. Volgens hem zal de taak niet gemakkelijk zijn, maar niet onmogelijk.

Václav Havel noemde frustratie in de samenleving ooit een "slecht humeur", herinnert Pavel zich. Maar volgens hem verdient Tsjechië het om een republiek van welzijn te zijn. Volgens hem moeten mensen problemen als één gemeenschap oplossen, ook al zijn ze verdeeld door de net afgelopen campagne, het samenvallen van crises of de recente politiek.

Volgens Pavel kenmerkt dat zich de laatste tijd door confrontatie, met de vinger naar elkaar wijzen en zoeken naar redenen waarom iets niet werkt. Het toekomstige staatshoofd wil in de toekomst zoeken naar gemeenschappelijke oplossingen. Volgens zijn woorden is Pavel bereid om naar de oppositie te luisteren en hun argumenten te overwegen, als ze bijdragen aan een oplossing en niet slechts een ontkenning zijn van de voorstellen van de regering.

"We hebben over veel dingen verschillende meningen, maar dat betekent niet dat we vijanden zijn. We moeten leren met elkaar te communiceren", benadrukte Pavel. Hij wil niet de verschillen en kloven benadrukken, maar de dingen die Tsjechen gemeen hebben. "Het is niet alleen een taal, een prachtig land en geschiedenis, maar ook een gemeenschappelijke toekomst en problemen", somde hij op.

Pavel wil vanaf maandag gaan vergaderen met andere hooggeplaatste constitutionele ambtenaren en een vorm van samenwerking opzetten. Ook zal hij beginnen met het voorbereiden van het programma voor de eerste weken in functie. Op de persconferentie kondigde hij ook aan dat hij tijdens de overdracht van het presidentschap een diepgaande audit van het presidentiële bureau wilde uitvoeren en alle mogelijke vermoedens wilde onderzoeken.

De eerste verandering die Pavel heeft verteld, is de opening van de Praagse Burcht voor het publiek. De controles die in 2016 zijn ingevoerd, zouden dus moeten verdwijnen.De controles zijn al lang bekritiseerd vanwege het feit dat Tsjechië zich in een veilige omgeving bevindt.

Bron oa ct24.ceskatelevize.cz.

--------------------------
De nieuwe president zal veel veranderingen met zich meebrengen. Pavel kondigde de eerste stappen aan.

Petr Pavel wordt in maart de Tsjechische president en met zijn komst zal Tsjechië een aantal veranderingen ondergaan. Al tijdens de presidentiële campagne kondigde Pavel aan wat hij van plan was en wie hij mee zou nemen naar het kasteel.

De eerste verandering die Pavel publiekelijk heeft doorgevoerd, is de opening van de Praagse Burcht voor het publiek. De controles die in 2016 zijn ingevoerd, zouden dus moeten verdwijnen.De controles zijn al lang bekritiseerd vanwege het feit dat Tsjechië zich in een veilige omgeving bevindt.

Petr Pavel zei in het verleden ook dat hij de traditie zou volgen en dat zijn eerste buitenlandse reis naar Slowakije zou zijn. Zijn tweede reis zou oorspronkelijk naar Duitsland gaan, maar zal uiteindelijk naar Polen leiden. "Ik heb besloten dat als ik president word, mijn tweede reis naar Polen zal zijn om onze goede buur en vrienden uit de Baltische staten te verzekeren dat we de afspraken nakomen en dat Andrej Babiš niet namens ons spreekt", kondigde Pavel aan. Hij veranderde van gedachten na een pre-verkiezingsdebat waarin Babiš zei dat hij geen troepen zou sturen om te helpen in het geval van een aanval op Polen. Babiš corrigeerde vervolgens zijn verklaring.

Samen met Miloš Zeman zullen ook de kanselier Vratislav Mynář, de woordvoerder Jiří Ovčáček en de protocollair Vladimír Kruliš de Praagse Burcht verlaten. Tijdens zijn eerste toespraak nadat hij tot president was gekozen, viel Pavel deze mensen scherp aan. "De directe omgeving van de president werd terecht gezien als een van de belangrijkste oorzaken van het verlies aan geloofwaardigheid van het hele presidentiële ambt. Daarom wil ik er vanaf het begin veel aandacht aan besteden dat het kantoor wordt gebouwd als een professioneel kantoor", aldus Pavel. . Voor het eerst in de geschiedenis van de Tsjechische Republiek zal het hoofd van het kantoor van de president van de Republiek een vrouw zijn. De kanselier zou Jana Vohralíková moeten zijn, die tot nu toe werkte als hoofd van het Senaatsbureau.
Een vrouw, Markéta Řeháková, zou de woordvoerder van de president moeten worden. In het verleden werkte ze als redacteur van Hospodářské noviny, momenteel is ze de communicatiemanager van de Petr Pavels-campagne. Pavel heeft niet aangekondigd wie Vladimír Kruliš zou vervangen als protocoldirecteur. Andere namen zijn nog onbekend. Maar Pavel zei dat hij een grondige audit bij het kasteel wilde uitvoeren. "Ik kan me niet voorstellen dat we aantreden met wat daar is gebeurd, de deur erachter sluiten en doen alsof er niets is gebeurd", beschreef de toekomstige president.

Bron tn.nova.cz.
 
De nieuwe Tsjechische president is oud-NAVO-generaal en dat is goed nieuws voor Oekraïne

Door de verkiezing van Petr Pavel tot president van Tsjechië is dat land nog steviger verankerd in het Westen. Dat is goed nieuws voor Oekraïne dat rekent op meer steun.


Bron: PZC.nl - Bob van Huët 29-01-23

Op 9 maart zal Pavel (61) zijn ambtseed afleggen. Hij volgt dan als staatshoofd Miloš Zeman op, die na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar was. Petr Pavel, voormalig hoofd van het militaire comité van de NAVO en voorstander van militaire hulp aan Oekraïne, werd zaterdag gekozen tot president van Tsjechië.

Petr Pavel geldt in eigen land als een held van de oorlog in het voormalige Joegoslavië, waarin hij met name heeft bijgedragen aan de bevrijding van Franse soldaten. Daarna werd hij chef van de Tsjechische generale staf en van 2015 tot 2018 was hij voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, de hoogste militaire post in het Atlantisch Bondgenootschap. Hij was de eerste generaal uit een voormalig Oostblokland in die functie.

De voormalige parachutist van de commando’s - met een altijd keurig getrimde witte baard - is een fervent verdediger van het lidmaatschap van zijn land van de Europese Unie en de NAVO.

Felicitaties
Pavels verkiezing leidde prompt tot een stroom van felicitaties van hoge Baltische functionarissen die niet gerust zijn op de ambities van Vladimir Poetin in hun streken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde Pavels ervaring op het gebied van veiligheid, defensie en buitenlandse betrekkingen ‘van onschatbare waarde bij het handhaven en versterken van Europa’s eenheid ten dienste van Oekraïne’. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier benadrukte op zijn beurt dat ‘de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne meer dan ooit het belang aantoont van cohesie binnen de Europese Unie en de NAVO'.

Pavel beloofde zijn door een heftige verkiezingscampagne en polarisatie verscheurde landgenoten een onafhankelijke president te zijn, niet beïnvloed door partijpolitiek. En ook Oekraïne te blijven helpen. Kiev’s poging om lid te worden van de EU wil hij ondersteunen. ,,Oekraïne moet natuurlijk eerst aan alle voorwaarden voldoen om lid te worden, zoals vooruitgang in de strijd tegen corruptie. Maar ik denk dat het recht heeft op dezelfde kansen die we in het verleden hadden”, zei hij.

In Tsjechië, dat lid is van de EU en de NAVO, heeft de president niet alleen representatieve taken. Hij benoemt ook de regering en de constitutionele rechters. Hij vertegenwoordigt het land ook naar buiten en is de opperbevelhebber van de strijdkrachten, waarbij het operationele buitenlandse en defensiebeleid onder de verantwoordelijkheid van de regering valt. Tijdens de verkiezingscampagne probeerde zijn rivaal Babiš Pavel af te schilderen als een oorlogsstoker. Pavel riep in de campagne herhaaldelijk op tot blijvende steun aan Oekraïne in de strijd tegen de agressor Rusland.
 

kuurgast

Donateur
China reageert scherp op Pavels telefoontje naar Taiwan. Onze zaak, zei Fiala.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is zeer ontevreden over het feit dat de verkozen Tsjechische president Petr Pavel aan de telefoon heeft gesproken met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat de heer Pavel zijn pogingen om hem ervan te weerhouden een dergelijke stap te zetten, had genegeerd en zich had bemoeid met Chinese aangelegenheden.

De Tsjechische premier, Petr Fiala, heeft gereageerd op de Chinese kritiek op een telefoontje tussen de Tsjechische president-elect en de Taiwanese president en zei dat Tsjechië een soevereine staat is en dat ambtenaren kunnen bellen en ontmoeten wie ze maar willen.
De heer Fiala zei dat China moet worden gerespecteerd als een belangrijke handelspartner, maar dat Tsjechië op verschillende gebieden goede betrekkingen heeft met Taiwan. Hij zei dat er geen verandering was in de Tsjechische betrekkingen met China, die in overeenstemming waren met die van de bondgenoten van het land.

Het toekomstige Tsjechische staatshoofd Petr Pavel sprak maandag met de Taiwanese leider Tsai Ing-wen. Ze benadrukten de gedeelde waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten van hun land en het volgende Tsjechische staatshoofd zei dat hij president Tsai in de toekomst hoopte te ontmoeten. Hij toonde ook interesse in het versterken van de samenwerking.

Het team van Petr Pavel maakte bekend dat het telefoongesprek plaatsvond na overleg met minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský. Dat heeft Petr Kolář, de adviseur buitenlands beleid van de gekozen president, maandag verteld.
"De verkozen president coördineert zijn stappen in het buitenlands beleid met de regering en overlegt met de minister van Buitenlandse Zaken. Zijn stappen zijn in overeenstemming met het concept van het Tsjechische buitenlandse beleid. We zijn een soevereine staat en de gekozen president is aan geen enkele buitenlandse mogendheid verantwoording verschuldigd', zei Kolář.

In een interview verwelkomde de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken de aanstaande wisseling van de wacht bij de Praagse Burcht, aangezien de vertrekkende president geen interesse toonde om met hem te overleggen over kwesties van buitenlands beleid. De heer Lipavský zei dat Petr Pavel zich bewust was van de noodzaak voor het land om samenhangend en met één stem te spreken.
De verkozen president is geen nieuwkomer in de internationale politiek, hij erkent de noodzaak van nauwe samenwerking en coördinatie tussen verschillende instellingen, en ik geloof dat hij een nieuw tijdperk van duidelijkheid en samenhang zal brengen in het buitenlands beleid van het land, zei de heer Lipavský.

Zoals de meeste landen in de wereld houdt de Tsjechische Republiek zich aan het één-China-beleid en erkent officieel alleen het vasteland van China. Niettemin toont de Tsjechische regering interesse in samenwerking met Taiwan.
Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Pavel vraagt om gedetailleerde controles onder verdenking van afluisteren.

Na zijn inauguratie op 9 maart is de nieuw gekozen president Petr Pavel van plan om de gebouwen van de Praagse Burcht te controleren op afluisteren. Volgens Pavel zijn de werkkantoren op de Praagse Burcht "uit veiligheidsoogpunt onbevredigend".
Hij sprak ook zijn bezorgdheid uit over de handelwijze van de vertrekkende president Miloš Zeman; Pavel verzocht om een volledige audit door de Nationale Rekenkamer van het Presidentieel Bureau om ervoor te zorgen dat "skeletten uit kasten" op een gegeven moment niet op hem vallen.
Hij bekritiseerde ook het feit dat er momenteel een particuliere beveiligingsdienst werkt in de Praagse Burcht, die toegang geeft tot gevoelige politieke informatie.
---------------------
Zeman slaat scherp terug op de beweringen van Pavel.

Als reactie op de beschuldigingen van de verkozen president Petr Pavel deze week dat het kabinet van de president ernstige beveiligingsfouten had, heeft de officiële website van het kantoor vandaag een verklaring vrijgegeven waarin Pavel wordt gevraagd om bewijs van zijn beweringen te overleggen.
“Pavel uitte een aantal ernstige beschuldigingen tegen de president van de republiek en het kabinet van de president. Deze beschuldigingen, die het vertrouwen van burgers in het functioneren van staatsinstellingen schaden, moeten goed worden gedocumenteerd”, luidt de verklaring.
Na zijn ontmoeting met het hoofd van de Veiligheidsinformatiedienst merkte Pavel op dat de "realiteit die hij tot nu toe is tegengekomen" veel erger is dan hij aanvankelijk had gedacht.
------------------------
Petr Pavel zal op 13 februari een ontmoeting hebben met Zeman.

De toekomstige president Petr Pavel zal op maandag 13 februari in Lány de waarnemend president Miloš Zeman ontmoeten. De datum van de bijeenkomst werd voorgesteld door het team van Pavel, en het kasteel accepteerde het voorstel.
"Ik ga ervan uit dat we alles gaan bespreken wat met de overdracht van de functie te maken zal hebben", zegt Pavel over het gesprek met Zeman.
Zoals hij eerder aangaf zal hij de partijen vragen terughoudend te zijn bij het benoemen van een nieuwe voorzitter van het Grondwettelijk Hof. Zeman zei dat hij van plan is zijn opvolger vertrouwd te maken met de last van het "presidentiële lot". "Daar kijk ik best naar uit", zei Pavel.

Volgende week worden er geen persbriefings georganiseerd. Petr Pavel is dan met vakantie.

Bronnen oa expats.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Petr Pavel nam tussen 1991 en 1993 deel aan de UNPROFOR-missie in het toenmalige Joegoslavië.

Tijdens deze missie in januari 1993 redde een Tsjechische eenheid van de UNPROFOR-missie meer dan vijftig Franse soldaten die belegerd werden in het toenmalige Joegoslavië. Het was een van de grootste successen van het nieuw gevormde Tsjechische leger. De eenheid werd geleid door de verkozen president van Tsjechië, Petr Pavel.
Een Franse soldaat herinnert zich de succesvolle reddingsoperatie van Petr Pavel.
Zie artikel en filmpje op english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Details van de inauguratie van Petr Pavel aangekondigd.

Nieuwe president Petr Pavel wordt donderdag 9 maart om 14.00 uur beëdigd. door de ambtseed af te leggen tijdens een ceremoniële bijeenkomst van beide parlementaire kamers in de Praagse Burcht.

12.00 uur - Gezamenlijke lunch
De inhuldigingsdag begint om middernacht met het verlagen van de presidentiële standaard en het sluiten van de Reuzenpoort, die naar de eerste binnenplaats van de Praagse Burcht leidt, als teken van de leegstand van het presidentiële kantoor. Het zal 's ochtends weer worden geopend, wanneer Petr Pavel en de nieuwe First Lady bij het kasteel aankomen voor een gezamenlijke lunch met de vertrekkende president Miloš Zeman en zijn vrouw in de Gouden Eetkamer achter gesloten deuren, afgezien van de openingsfoto's.

14.00 uur - Inhuldiging
Om twee uur 's middags begint een gezamenlijke vergadering van de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat in de Vladislav-zaal. Deze bijeenkomst wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Markéta Pekarová-Adamová, en zal worden bijgewoond door enkele honderden gasten. Het enige en belangrijkste punt is het afleggen van de presidentiële eed. Petr Pavel zal het hardop voordragen.
Naast leden van beide kamers van het parlement zullen genodigden de ceremoniële handeling bijwonen, wanneer Pavel de Tsjechische president wordt door de belofte te ondertekenen. Traditioneel zijn dat onder meer oud-presidenten en hun echtgenotes, rectoren, vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, vertegenwoordigers van het leger of kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Miloš Zeman en zijn vrouw Václav Klaus en zijn vrouw en Dagmar Havlová, de weduwe van de eerste Tsjechische president Václav Havel, ontvingen de uitnodiging.
Na het afleggen van de eed wordt het volkslied gespeeld en is een toespraak van het nieuwe staatshoofd een traditioneel onderdeel.

Wanneer het volkslied wordt gespeeld in de Vladislav-zaal, klinken 21 schoten van vier speciale kanonnen vanaf de Petřín heuvel.
Tegelijkertijd wordt de standaard boven de Praagse Burcht gehesen.

14.50 uur - Groeten vanaf het balkon
Na de vergadering van de Kamer van Afgevaardigden gaat de nieuwe president Petr Pavel naar het balkon op de derde binnenplaats van de Praagse Burcht om de burgers vanaf deze plek te begroeten. De toekomstige presidentiële kanselier, Jana Vohralíková, gaf aan dat er een verrassing zou zijn tijdens de begroeting, maar ze gaf geen verdere details.

15.10 - Een boeket aan de voeten van Masaryk leggen
Pavel gaat vervolgens naar Hradčanské náměstí om bloemen te leggen bij het standbeeld van de eerste Tsjechoslowaakse president Tomáš Garrigue Masaryk. De nieuwe president is van plan mensen te begroeten op weg naar Masaryk en terug.

15.30 uur - Glazen wijn
Terwijl Petr Pavel onder de burgers zal zijn, zullen wetgevers en andere gasten na de vergadering van de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat van de Vladislav-zaal naar de Spaanse zaal van de Praagse Burcht verhuizen. Er zullen hier meer genodigden zijn. Pavel en zijn vrouw nodigden iedereen hier uit voor een glas wijn. In tegenstelling tot de bijeenkomst in de Vladislav-zaal, waar de lijst van genodigden meer officieel is en afhankelijk van hun functie, terwijl de gasten worden uitgenodigd door de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, is in het geval van een glas wijn in de Spaanse zaal de uitnodigingen zijn geschreven op naam van Peter Pavel en zijn vrouw Eva, en de lijst met genodigden is daarom in zekere zin persoonlijker.

Nadat het nieuwe staatshoofd vanuit Hradčanské náměstí is teruggekeerd naar het kasteel, zal er in de Spaanse Zaal een gezamenlijke toost worden gebracht. Op dit deel van de feestdag is er ook een muzikaal optreden van oud-leden van de groep Spirituál Quintet.
Het lied "Jednou budem dál" van deze groep begeleidde de verkiezingsbijeenkomst van Peter Pavel.
"We spelen een selectie van de meest bekende nummers van het Spirituál kvintet, ook die in 1989 in het bewustzijn van mensen zijn opgenomen, zoals Za svo pravdou stat, Jedno budem dál en Až se k nám právo vrátí", zei gitarist Jiří Holoubek.

18.00 uur - Te Deum in de kathedraal
Het einde van de feestelijke dag zal plaatsvinden in de Sint-Vituskathedraal. Onderdeel van het programma in de kathedraal is eerst een kerkreceptie en gezamenlijk oecumenisch gebed van de Tsjechische en Moravische bisschoppen, in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van andere kerken, gevolgd door een preek en verering van de schedel van St. Wenceslas.
Bij de komst van de nieuwe president, Petr Pavel, wordt de Meditatie op het Oud-Boheemse gezang van St. Wenceslas van Josef Suk gespeeld, gevolgd door het Tsjechische volkslied, gevolgd door het genoemde Te Deum. Daarna brengen het filharmonisch orkest en de koorzangers onder leiding van dirigent Jakub Hrůša een deel uit het oratorium Svatá Ludmila van Antonín Dvořák.

In tegenstelling tot Petr Pavel begroette Miloš Zeman tijdens zijn laatste inauguratie de burgers niet vanaf het balkon van de Praagse Burcht en ging hij geen bloemen leggen bij het standbeeld van president Masaryk.
Ook liepen diverse politieke figuren in 2018 de Vladislav-zaal toen Miloš Zeman zijn toespraak hield. Dit wordt nu niet verwacht.

Pennenmaker Marek Najvar uit Brno maakte in zijn vrije tijd vulpennen voor de inauguratie van president Pavel. Inclusief driekleurelement en datum van inhuldiging.
Er was slechts één speciale eis: de dop mocht geen schroefdraad hebben zodat de vulpen er gemakkelijk uitgetrokken kan worden.
Er is ook een vervanger voorbereid zodat de situatie uit 2003 zich niet herhaalt, toen Václav Klaus zijn eigen pen uit zijn jasje moest trekken omdat de gedoneerde niet schreef. Václav Klaus kreeg de luxe pen uit de werkplaats van het České Budějovice-bedrijf Koh-i-nor Hardtmuth.

Alle grote Tsjechische tv-zenders zullen de inauguratie van Petr Pavel tot president op 9 maart live uitzenden. De Tsjechische openbare televisie start het speciale programma om 6.00 uur. Overdag wil de zender onder meer een gesprek van 40 minuten met het nieuwe staatshoofd uitzenden.
De particuliere tv-zender Nova krijgt een studio voor de Sint-Vituskathedraal en de tv-zender Prima zendt woensdag een drie uur durend programma uit over het tienjarig ambt van demissionair president Miloš Zeman.
------------------------
Tijdens zijn eerste 100 dagen in functie wil de nieuwgekozen president Petr Pavel alle buurlanden en Brussel bezoeken. In april is hij ook van plan Oekraïne te bezoeken.
Hij zei ook dat de buitenlandse reis bedoeld is om aan te tonen dat Tsjechië een actief buitenlands beleid hervat op het hoogste niveau van de staat.
De eerste reis van de president zal maandag een tweedaags officieel bezoek naar Slowakije zijn, dat traditioneel de eerste bestemming is voor nieuw zittende Tsjechische premiers en presidenten. Het bezoek is op uitnodiging van president Zuzana Čaputová, die Pavel persoonlijk feliciteerde in Praag in januari na de verkiezingen.
De twee staatshoofden zullen hulde brengen aan de oprichters van Tsjecho-Slowakije, Tomáš Garrigue Masaryk en Milan Rastislav Štefánik, en deelnemen aan een gezamenlijke discussie in het Slowaakse Nationale Theater.
Daarna reist hij naar Polen en op 21 en 22 maart naar Duitsland.
---------------------------
De afgelopen weken heeft Petr Pavel niet stil gezeten na zijn verkiezingsoverwinning. Zo heeft hij bezoeken gebracht aan de regio's Karlovy Vary en Ústí nad Labem. Na zijn inhuldiging wil hij ook zo snel mogelijk een bezoek brengen aan Moravisch-Silezië. Deze drie regio's waren de enige waar Pavel's tegenstander, Andrej Babiš, won bij de presidentsverkiezingen in januari. "ik wil niet alleen de president van mijn fans zijn. Ik wil luisteren naar iedereen en zelfs degenen dienen die niet op mij hebben gestemd" aldus Pavel.

Hij was aanwezig bij de veiligheidsconferentie in München, waar hij oa ontmoetingen had met de Franse president Emmanuel Macron, Poolse president Andrzej Duda en Beierse minister-president Markus Söder.
In Praag had hij een informele ontmoeting met de Oostenrijkse Bondspresident Alexander Van der Bellen.
De Hongaarse president Katalin Novákováis bij langs geweest in het Hrzánský palác waar Petr Pavel werkt totdat de werkruimtes in de Praagse burcht vrij zijn en op veiligheid extra gecontroleerd.

Afgelopen donderdag kwam Petr Pavel nog aangereden op zijn BMW R 1250 GS in Praag om daar de motorbeurs Motocykl Praha 2023 te openen.
Motorfietsen is zijn grootste hobby, naast de BMW heeft hij ook nog een Tsjechische klassieker Jawa 350 en een Harley-Davidson XL 1200 in zijn garage staan.
Tijdens de presidentiële campagne maakte hij regelmatig foto's op een motor. Maar nu loopt hij tegen het probleem aan dat de presidentiële functie niet goed samengaat met motorrijden. De politie had echter al beloofd te proberen hem tegemoet te komen.
---------------------------
Bijna tweederde van de Tsjechen gelooft dat Petr Pavel een goede president zal worden, volgens een onderzoek uitgevoerd door het bureau Median voor de Tsjechische radio. Bijna 60 procent van de respondenten zei blij te zijn met het verkiezingsresultaat, en meer dan 50 procent zei dat ze Pavel vertrouwden om het land te verenigen na een sterk gepolariseerde verkiezingscampagne. Meer dan 70 procent van de respondenten zei er vertrouwen in te hebben dat hij het land goed in het buitenland zou vertegenwoordigen. Meer dan 55 procent zei dat ze het eens waren met zijn keuze van medewerkers bij het samenstellen van een nieuw presidentieel team op de Praagse Burcht.
------------------------
Petr Hladík (KDU-ČSL) zal op 10 maart door Petr Pavel worden benoemd tot de nieuwe Tsjechische minister van milieu, een dag na diens inauguratie als president.
Petr Hladík werd vorig jaar door de regering voorgedragen voor de functie, maar de vertrekkende president Miloš Zeman weigerde hem in het ambt te benoemen. Het staatshoofd meldde dat het kantoor van de heer Hladík was binnengevallen door de politie en dat zijn computer in beslag was genomen tijdens een hardhandig optreden tegen een corruptiezaak in Brno, waar hij plaatsvervangend burgemeester was. Er werden geen aanklachten tegen hem ingediend.

Bronnen oa denik.cz + ceskenoviny.cz + english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Gezondheidsrapport: Pavel kan alle taken van het staatshoofd uitvoeren.

Verkozen president Petr Pavel heeft een rapport gepubliceerd over zijn gezondheidstoestand. Volgens de doktoren heeft een uitgebreid onderzoek uitgewezen dat Pavel medisch in staat is om zonder uitzondering alle taken van het staatshoofd uit te voeren. Pavel publiceerde het gezondheidsrapport op zijn website.
Het rapport is opgesteld door Miroslav Zavoral, de directeur van het Centraal Militair Hospitaal, die ook verantwoordelijk is voor de gezondheid van de vertrekkende president Miloš Zeman. In het rapport beschreef Zavoral de verkozen president als een gezonde en vitale man "die in staat is om alle taken van het ambt van president van de Tsjechische Republiek volledig uit te voeren".
In het medisch rapport van Petr Pavel worden ook eerdere verwondingen en ziektes genoemd.
De kwestie van de gezondheid werd vooral aan de orde gesteld door de voorganger van Pavel, Miloš Zeman. Vanwege ernstige gezondheidsproblemen werd Zeman in het najaar van 2021 in het ziekenhuis opgenomen. Daarvoor waren al langer vragen over de gezondheid van Miloš Zeman.
----------------------
Pavel heeft nog niet besloten waar hij zal wonen.

Pavels woordvoerster Markéta Řeháková zei dat Pavel en zijn team waarschijnlijk tot eind maart in hun huidige kantoor in het Hrzánský-paleis zullen blijven. De transfer naar de Praagse Burcht zal worden beslist op basis van de resultaten van de veiligheidscontroles.
Pavel heeft nog niet besloten of hij in het kasteel of elders zal wonen. Zijn woordvoerster heeft laten weten dat hij liever in zijn huidige verblijfplaats in Černouček in de regio Ústí nad Labem blijft. Pas na de inhuldiging zal Pavel de plek zien waar hij zou kunnen wonen in het kasteel.

Bronnen oa irozhlas.cz + seznamzpravy.cz + english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe Tsjechische president Pavel legde zijn ambtseed af.

Het pre-inhuldigingsprogramma begon op het Kasteel met een lunch tussen de Pavels en de Zemans.

pavel 9 maart 2023.PNG
pavel 9 maart 2023 2.PNG
Petr Pavel legde de presidentiële eed af met zijn hand op de Tsjechische grondwet, in het bijzijn van senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil.
"Ik beloof dat ik het ambt zal bekleden in het belang van alle mensen", werd gehoord in de Vladislav-zaal. Hij begon daarmee aan zijn ambtstermijn van vijf jaar. Hij bevestigde het vervolgens met een handdruk en handtekening. Pavel werd daarmee de vierde president van de onafhankelijke Tsjechische Republiek en tegelijkertijd de tweede rechtstreeks gekozen.
Het volkslied werd gespeeld. Tegelijkertijd klonken 21 salvo's afgevuurd door vier antitankkanonnen vanuit Petřín. Ze moesten precies de noten van het volkslied raken.
Tegelijkertijd werd de presidentiële standaard opnieuw gehesen boven de Praagse Burcht.

Na de inhuldiging ging de nieuwe president naar het kasteelbalkon, vanwaar hij de geplande verrassing onthulde. Hij ontrolde de presidentiële standaard, die tijdens het mandaat van Miloš Zeman door de Ztohoven-groep in 2015 werd ingeruild voor een rode boxershort.
Prsident Pavel sprak de mensen vanaf het balkon toe en het volkslied werd gespeeld.

pavel 9 maart 2023 3.PNG
In de Spaanse Zaal van de Praagse Burcht bedankte Petr Pavel zijn vrouw Eva, zijn team en supporters voor hun steun. Petr Pavel legde uit dat zijn vrouw het niet leuk vindt om 'first lady' genoemd te worden, omdat de first lady de afgelopen tien jaar niet veel is gezien.
Ongeveer 3.000 mensen luisterden naar hem. Daarna was er een toost.
--------------------
De Tsjechische president Petr Pavel zal op 30 maart de volgende zitting van de Senaat bijwonen.
De voorganger van de heer Pavel, Miloš Zeman, heeft het hogerhuis al negen jaar niet bezocht en beschreef de Senaat als een onnodige kamer die verdere financiering zou moeten worden ontzegd.
-----------------
De website van de Praagse Burcht heeft zijn uiterlijk al veranderd.
Onmiddellijk nadat Petr Pavel de presidentiële eed had afgelegd in de Vladislav-zaal, veranderde ook de website van de Praagse Burcht. De openingsfoto van Miloš Zeman werd vervangen door afbeelding van het nieuwe staatshoofd. Alle eerdere persberichten zijn van de site verdwenen en andere onderdelen aangepast. Zie hrad.cz.
Er zullen geleidelijk meer fundamentele veranderingen in de communicatie met de media en het publiek komen, volgens de nieuwe kanselier. Met ingang vanmiddag heeft president Pavel Jana Vohralíková aangesteld als hoofd van zijn kantoor. Zij vervangt Vratislav Mynář, die per vandaag aftrad.
------------------
Felicitaties aan het nieuwe Tsjechische staatshoofd stromen binnen uit binnen- en buitenland. Een van de eersten die goede wensen stuurde, was koning Karel III.

De meest populaire Tsjechische politicus in Oekraïne is duidelijk Petr Pavel. Hoewel er geen opiniepeilingen over dit onderwerp zijn, werden Oekraïense sociale netwerken onmiddellijk na zijn verkiezing tot president overspoeld met video's over het leven van de gepensioneerde generaal, schreven influencers feestliederen over hem en streden ze met elkaar om de meest interessante post.
------------
Meer dan honderd motorrijders reden donderdag om 12.00 uur door Praag om de inauguratie van president Petr Pavel te vieren. Het evenement werd georganiseerd door de club Harley-Davidson Prague ter ere van het nieuwe staatshoofd, die bekend staat als een motorliefhebber en die heeft gezegd dat hij deze hobby niet zal opgeven, zelfs niet tijdens zijn ambtsperiode.
-----------
De nieuwe president zal vrijdag al zijn eerste officiële stappen zetten. Hij wil de nieuwe minister van Milieu Petr Hladík benoemen, die Pavels voorganger Zeman had afgewezen. Maandag reist Petr Pavel af naar Slowakije voor zijn eerste staatsbezoek in het buitenland.
-------------
Inauguraties waren in het verleden niet zonder onverwachte momenten. Waarschijnlijk de meest bekende vandaag is het anekdotische incident met de broek van Václav Havel te veel opgetrokken tijdens een militaire parade. In 2003, tijdens de eerste inauguratie van Václav Klaus, schreef de voorbereide protocol-pen niet.
Het doen van de belofte leverde zelfs tien jaar later problemen op, toen Miloš Zeman een blad met een grammaticale fout tekende en even later de gecorrigeerde tekst opnieuw moest ondertekenen.
In 2018 legde Zeman bij het doen van de belofte niet de hand op de Grondwet, zoals de voorzitter van de Tweede Kamer hem opriep, maar hij hield zich toch aan de belofte. Tijdens zijn inaugurele rede vertrokken verschillende politici nadat het staatshoofd kritiek had geuit op enkele media, die volgens Zeman de voorkeur gaf aan TOP 09.
---------------------------------
eva pavel 9 maart 2023 1.PNG
Tijdens de inauguratie vandaag van de nieuwe Tsjechische president, Petr Pavel, gaat de aandacht ook uit naar de nieuwe first lady, Eva Pavlova. Voor een feestelijke lunch met voormalig president Miloš Zeman droeg ze een jurk van de toonaangevende Tsjechische ontwerpster Zuzana Kubíčková, geboren en getogen in Zlín.
Ze versierde de knielange blauwe jurk uit de huidige collectie van de ontwerpster met een broche van roze kastanjemotief en een rode kasjmieren jas van Štěpánka Pivcová. Het model in de kleuren van de driekleur viel op tussen de gehesen vlaggen en zo stond de first lady in het middelpunt van de belangstelling toen ze aankwam op de Praagse Burcht.
De ontwerpster Zuzana Kubíčková, werd benaderd door Štěpánka Pivcová, die voor de garderobe van de first lady en de verkozen president zorgde gedurende de hele campagne, en Eva Pavlová droeg bijvoorbeeld een jurk van haar toen de verkiezingsuitslag bekend werd gemaakt.
Na de lunch droeg Eva Pavlova een fuchsia set van jas, rok en cape van de ontwerpster Štěpánka Pivcová voor de ceremonie.
De broche is gemaakt door juwelier Eva Růžičková en het motief is een bloeiende aarde. Gestileerde lindebloemen en een hartvormig blad verwijzen naar de Tsjechische nationale boom.

Bronnen alle eerder genoemde mediawebsites.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tekst van de toespraak nieuwe president: "Terugkeer van respect en fatsoen".

Beste constitutionele ambtenaren, beste voorgangers in het presidentschap, beste gasten, beste medeburgers,

er zijn zes maanden verstreken sinds ik u om vertrouwen heb gevraagd in de verkiezingen bij de Písecká-poort. Ik begon mijn kandidatuur voor het ambt van president dankzij het vertrouwen en de steun van de mensen om me heen. In het begin waren we een klein team. Het werd stilaan een breder team en een groeiend aantal supporters in alle regio's en landgenoten in het buitenland, tot ik in januari voor volle Tsjechische en Moravische pleinen stond.

Je kwam naar de stembus om genoeg te zeggen van de chaos en de weg vrij te maken voor de wil om samen een oplossing te vinden. Dankzij jou kunnen we bijdragen aan de terugkeer van waardepolitiek.

Dankzij jou heeft de waarheid weer gewonnen!

Met de verkiezingen eindigde het werk van het verkiezingsteam, maar voor het nieuwe team begon veel gecompliceerder en langer werk. En dat team zijn wij vandaag allemaal.

Het omvat mensen die op mij hebben gestemd, maar ook degenen die niet op mij hebben gestemd of helemaal niet naar de stembus zijn gekomen. Samen staan we voor dezelfde problemen en alleen samen kunnen we ze succesvol aanpakken.

Ik heb beloofd te helpen waardigheid, respect, fatsoen en andere waarden te herstellen die de afgelopen jaren aan belang hebben ingeboet voor het leiderschap van ons land. Het is alsof we ons bij hen hebben neergelegd omdat succes het belangrijkste criterium is geworden voor het beoordelen van de kwaliteit van onze acties en persoonlijkheden. Ongeacht tegen welke prijs en voor wiens rekening het werd bereikt. Helaas werd dit ons vaak benadrukt door de hoogste vertegenwoordigers van de staat.

Zo werd de kans gegeven aan populisten die hun eigen succes en invloed baseren op leugens, manipulatie en misbruik van angst. Mijn team en ik hebben deze game nooit benaderd. Ik stel het op prijs dat de recordopkomst bij de verkiezingen en de uitslag ervan aantoonden dat ook u waarheid en fatsoen verkiest boven haatdragende aanvallen en verdraaiing van de werkelijkheid.

Als politici aantreden, praten ze vaak over honderd dagen belangenbehartiging. Dit voorkomt eventuele kritiek op een lauwe start. Dat zou ik niet zijn. Ik krijg liever kritiek op een te actieve start. Daarom zal ik binnenkort een plan publiceren met specifieke doelen voor de eerste honderd dagen in functie. U kunt mij dus beoordelen op resultaat in plaats van op woorden.

Net zo sterk als mijn rechtstreekse verkiezingsmandaat is het gewicht om uw verwachtingen te kennen en u verantwoordelijk te voelen voor de vervulling ervan. De rol van de president is het moeilijkst precies daar waar de reikwijdte van zijn bevoegdheden eindigt. Het is eerlijk om meteen toe te geven dat ik om deze reden veel problemen niet zelf kan oplossen. Maar ik zal actief zoeken naar manieren om ze op te lossen in samenwerking met iedereen die aan dergelijke oplossingen kan bijdragen. En ik sta klaar om alle stappen die ik neem uit te leggen en te communiceren.

Ik benadrukte dat ik voornamelijk in de kelder zou werken. Ik zal de regio's blijven bezoeken om met mijn eigen ogen te zien en te leren welke problemen u het meest branden. Om gehoor te geven aan degenen die, soms terecht, het gevoel hebben dat niemand naar hen luistert. En samen met de experts, de regering en het parlement zoek ik naar een oplossing.

Ik zal concrete stappen ondernemen om de Praagse Burcht meer open te stellen voor burgers, culturele, sociale en educatieve evenementen en om duidelijke, transparante en regelmatige communicatie naar de Burcht terug te brengen.

Ik neem de huidige zorgen over economische en sociale onzekerheid alle ernst. Als we welvaart op de lange termijn willen, is het noodzakelijk om de economie terug te brengen naar een gezonde basis en evenwicht door de inflatie terug te dringen en het tekort op de overheidsfinanciën aanzienlijk terug te dringen. Ik zal naar de experts luisteren en de maatregelen steunen die dit mogelijk maken, ook al zullen ze soms pijnlijk zijn.

Het kenmerk van een ontwikkeld land, en ik beschouw de Tsjechische Republiek als ontwikkeld, is solidariteit. Extern en intern. We moeten in staat en vastberaden zijn om een helpende hand te bieden aan degenen die zichzelf niet kunnen helpen. Bij het corrigeren van systemische problemen, zoals de onhoudbaarheid van het huidige belasting- of pensioenstelsel op de lange termijn, waar we objectief gezien niet zonder kunnen, zal het nodig zijn om de hulp aan de meest kwetsbaren te richten, niet over de hele linie, maar op een gerichte manier.

Voor welvaart op lange termijn moeten we ook innovatie en investeringen in nieuwe technologieën ondersteunen om te evolueren naar een moderne economie met een hoge toegevoegde waarde en dus hogere lonen en levensstandaard. Al jaren ontbreekt het ons echter aan de visie hoe we deze goede voornemens met concrete stappen kunnen waarmaken. En het gaat niet alleen om de economie.

Je hebt de afgelopen maanden een golf van hoop en energie gecreëerd. Ik zou graag willen dat we het gebruiken om een gemeenschappelijke visie voor de Tsjechische Republiek te creëren. Ik zou dit proces tijdens mijn voorzitterschap willen starten.

Onze reacties op de crises van de afgelopen jaren, maar ook op de presidentsverkiezingen, hebben mij ervan overtuigd dat we ons kunnen verenigen voor één doel, ook al zien we verschillende manieren om dat te bereiken. We hebben alleen dat vonkje vastberadenheid nodig dat het zin heeft.

Het is niet zo dat onze samenleving daarvoor te verdeeld is. We zijn er aan gewend geraakt om meer te praten over wat haar verdeelt. We raken scherpe kantjes en vestigen de aandacht op problemen die een wig tussen ons drijven. Tegelijkertijd zouden we veel meer moeten praten over wat ons verenigt.

We runnen hetzelfde land, we spreken dezelfde taal. We verlangen naar veiligheid, we waarderen vrijheid en democratie. Dit geldt van Krásna tot Bukovec, van Lobendava tot Vyšší Brod. We zijn allemaal burgers van dit prachtige land. In elk van onze regio's wonen veel mensen met een duidelijk idee hoe we ons land vooruit kunnen helpen. Maar iets houdt hen tegen. Vooroordelen, gebrek aan moed of onnodige bureaucratie. Sommigen zeggen dat we te klein zijn om onze stem in de wereld te laten horen. Of zwak om de mening van sterkere partners te veranderen. Dit gevoel kan ook voortkomen uit het feit dat de geschiedenis ons niet altijd goedgezind is geweest.

Ik wou dat we samen deze schaduw konden oversteken. Laten we het simpele niet ingewikkelder maken, laten we geen obstakels creëren, laten we geen tijd verspillen aan het zoeken naar het perfecte, om uiteindelijk niets te doen. We hebben al vaker laten zien wat we kunnen. Een recent voorbeeld is het succesvolle voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Laten we actief zijn en het ook naar andere gebieden overbrengen. Bijvoorbeeld zelfs op het grondgebied van de NAVO of de VN.

Laten we niet wachten tot de grotere staten met een oplossing komen. Waar staat geschreven dat de wijste en meest capabele altijd de grootste zijn?

Ik zal het als een succes beschouwen als tijdens mijn voorzitterschap het aantal mensen dat zich niet laat afschrikken door onzekerheid toeneemt. Als we ergens in geloven, moeten we uit onze comfortzone stappen en ons doel nastreven, ook al is de kans op succes klein. Want als een persoon in zijn hart voelt dat het zo moet zijn, of als zijn geest hem vertelt dat het zo juist is, kan zijn plan een of twee keer struikelen, maar uiteindelijk zal het slagen.

Wij zijn een middelgroot land met een unieke ligging in het midden van Europa. Hierdoor hebben wij vaak een gematigder wereldbeeld dan landen met machtsambities. We kunnen daarom een belangrijke speler zijn in het buitenlands beleid, waarbij we partners met een vergelijkbare reikwijdte en denkwijze samenbrengen. De meeste daarvan bevinden zich in Europa. Laten we leren om deze positie te gebruiken.

Voor inspiratie hoeven we niet ver te gaan. Oekraïne heeft ons en onze partners laten zien dat onbreekbare vastberadenheid meer is dan superioriteit en kracht van een agressor. Het is de verenigde Midden-Europese stem die belangrijk zal zijn als we Oekraïne willen helpen winnen. En niet alleen onze historische ervaring zou voor ons de reden moeten zijn om het te blijven steunen. We helpen onszelf ook.

Ik zou graag zien dat Tsjechië buiten onze grenzen wordt gezien als een actieve en betrouwbare partner met een eigen mening, die de zaken ten goede kan beïnvloeden. Als president van de Tsjechische Republiek zal ik mijn best doen om de reputatie van ons land in het buitenland naar een nieuw niveau te tillen. En ze veranderden ook de manier waarop we over onszelf denken.

Uiteindelijk zijn het de mensen die opstaan en ervoor gaan die het verschil maken. Opnieuw en opnieuw. Laten we onze houding tegenover anderen en tegenover onszelf veranderen. Laten we rondkijken naar succesvolle individuen en ons laten inspireren door goede voorbeelden. Laten we onze medewerkers in bedrijven en in de staatsadministratie ondersteunen. Laten we ze de kans geven om creatief te zijn, projecten te ontwikkelen, uit te voeren en er verantwoordelijkheid voor te nemen. En zelfs met het risico dat ze nog wel eens mislukken. Het is dit soort ervaring dat onze samenleving stap voor stap in beweging kan brengen.

Maar dat doel gaat lang niet alleen over mij. We zijn één team en we moeten samen beginnen.

Als president zal ik deze manier van denken steunen. Ik maak graag iedereen zichtbaar die de moed heeft en zo'n stap vooruit kan zetten. Ik zal steun geven aan projecten die daar goede voorbeelden van zijn, zodat we aan onszelf en de wereld kunnen laten zien dat we een volk zijn dat een eigen mening heeft, daar goede argumenten voor heeft en voor op kan komen. We moeten onze nederigheid bewaren, maar dat betekent niet dat we geen moed, een idee en een visie mogen hebben. Ik zou graag zo'n spoor bij ons thuis zien en ik zou willen dat het zichtbaar is in de wereld.

Dames en heren, beste gasten, ik dank u voor uw aandacht en wens u het allerbeste.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
 
Kan iemand me uitleggen wat er in de kerk gebeurde voordat het concert begon? Het concert vond ik geweldig; de rest begreep ik niet.
In Nederland heb je blijkbaar toch een sterkere scheiding van Kerk en Staat.
 

kuurgast

Donateur
Kan iemand me uitleggen wat er in de kerk gebeurde voordat het concert begon?
17:54 De kasteelwacht creëerde een baan met historische vaandels naar de kapel van St. Wenceslas.

18:02 De nieuwe president is zojuist door de Gouden Poort gegaan en is daarmee de Sint-Vituskerk binnengegaan. De naam van de poort verwijst naar het unieke glasmozaïek van het Laatste Oordeel van 1370 tot 1372, dat zich erop bevindt.
Pavel kwam naar de kathedraal met zijn vrouw Eva en zonen Jan en Peter.

Pavel betreedt de kathedraal op de melodie van de compositie Meditation on the Old Bohemian Choral Saint Wenceslas van de Tsjechische componist Josef Suk. De grootste Tsjechische Zikmund-klok, die tot 16 ton weegt en werd gemaakt in het midden van de 16e eeuw, klonk ook op de achtergrond.

18:08 Het eerste half uur vindt ongeveer plaats in de St. Wenceslaskapel met deelname van de aartsbisschop van Praag Jan Graubner, de bisschoppen van Bohemen en Moravië, het voorzitterschap van de Oecumenische Raad van Kerken en rabbijn Karol Sidon.

18:14 De aartsbisschop van Praag, Jan Graubner, verwelkomde alle gasten voor het eerst op een historisch moment in de kerk van St. Vitus. "Dankzij God en onze voorouders hebben we een prachtig land geërfd en zijn we een ontwikkelde natie. Mogen toekomstige generaties ook met dankbaarheid naar onze geschiedenis kijken, naar onze tijd. Mogen ze erkennen dat het zelfs in onze tijd niet ontbrak aan wijsheid met respect voor echte waarden, waaronder een gevoel voor waarheid en rechtvaardigheid voor iedereen, ook voor de zwaksten", zei hij aan het begin.
Tijdens het oecumenisch gebed in de Sint-Vituskathedraal, werd president Petr Pavel gezegend door de vertegenwoordigers van de katholieke en evangelische kerken en de regionale opperrabbijn.

18:20 Petr Pavel en zijn familie hebben zojuist gebeden gehoord en bloemen geplaatst bij de schedel van St. Wenceslas.
Vergezeld door de bisschoppen en de aartsbisschop nam Peter Paul nu het zwaard van St. Wenceslas in zijn handen, dat hij inspecteerde.
Pavel eerde daarmee het relikwie van de belangrijkste beschermheer van de Tsjechische landen, St. Wenceslaus.

18:27 Nu zijn de nieuwe president en de first lady al verhuisd naar het middenschip van de Sint-Vituskerk en wordt het Tsjechische volkslied gespeeld door de Tsjechische Filharmonie.

18:31 Het tweede deel van het programma in de Sint-Vituskathedraal is net begonnen. Het Czech Philharmonic en het Prague Philharmonic Choir spelen Te Deum van Antonín Dvořák. Jeannette Thurber, directeur van het conservatorium van New York, bestelde dit in 1891 bij hem.

18:55 President Pavel en zijn vrouw hebben de kathedraal van St. Vitus, Wenceslas en Vojtěch al verlaten. Hiermee is het officiële programma van de presidentiële inauguratie afgerond. Vanaf 20:10 uur, gaf Pavel rechtstreeks vanuit de Vladislavzaal in de Praagse Burcht een interview aan de Tsjechische televisie.
Bron tijdlijn irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De eerste verandering die Pavel heeft verteld, is de opening van de Praagse Burcht voor het publiek. De controles die in 2016 zijn ingevoerd, zouden dus moeten verdwijnen.De controles zijn al lang bekritiseerd vanwege het feit dat Tsjechië zich in een veilige omgeving bevindt.
Bezoekers van de Praagse Burcht hoeven na bijna zeven jaar vanaf maandagmiddag geen controle meer te ondergaan.

President Pavel liet weten dat de ontmanteling van beveiligingsframes maandag zal beginnen. "Deze wijziging is mogelijk gemaakt door de huidige analyse van de veiligheidssituatie die is opgesteld door de politie, waarvan ik de resultaten onlangs heb kunnen leren kennen", zei hij.
"Ik zie de opening van het kasteel niet alleen als een vergemakkelijking van de toegang tot het kasteel, maar ook als een opening voor een aantal culturele en andere evenementen", benadrukte Pavel, eraan toevoegend dat hij en architect Josef Pleskot "gezamenlijk een project zullen voorbereiden voor de culturele en sociale ontsluiting van het kasteel".

Nieuwe controles zullen willekeurig zijn en de politie zal daarvoor cameragegevens gebruiken.
Voorlopig blijven de barrières die de politie heeft geplaatst tegen het ongecontroleerd binnenkomen van voertuigen op hun plaats.
Bron oa seznamzpravy.cz.
----------------------------------------
Ondertussen heeft de nieuwe president al bezoeken afgelegd in de buurlanden Slowakije, Polen en Duitsland.
Daarna is hij twee dagen naar de Moravische regio geweest, wat hij voor zijn overwinning al had aangekondigd.
President Petr Pavel nam bezoeken aan de regio's op in zijn "honderddaagse inzet". Daarin beloofde hij dat hij tijdens zijn eerste drie maanden in functie de regio Moravië-Silezië en twee andere regio's zou bezoeken.
Hij presenteerde plannen voor de eerste 100 dagen in functie.
En 27 maart is hij officieel verhuisd naar zijn kantoor in de Praagse burcht.
Binnenkort zal hij samen met zijn vrouw doordeweeks gaan wonen in de villa van Lumbe en in de weekends naar hun eigen huis gaan.
Hij had een ontmoeting met Roma-studenten in de Praagse burcht.
"Het zou een enorme eer voor ons zijn." President Pavel nodigt Karel III uit naar Tsjechië in een brief vandaag.
President Petr Pavel gaat naar Groot-Brittannië voor de kroning van Karel III met een gewone lijnvlucht.

Wat ik leuk vind zijn de commentaren onder de artikelen over Petr Pavel zijn werkwijze.
Gaat hij op buitenlandse
bezoeken is dat niet goed, want hij hoort in zijn eigen land aan het werk te gaan. Gaat hij naar de regio is dat ook weer niet goed. Gaat hij met een lijnvlucht naar Engeland is dat ook weer niet goed, zelfs als hij te voet zou gaan was het niet goed geweest.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechische president bekijkt paarden in Deense koninklijke stallen​

ANP150523213-1.jpg

De president van Tsjechië, Petr Pavel, is maandag door koningin Margrethe en kroonprins Frederik ontvangen in Denemarken op paleis Amalienborg. De Tsjechische president nam deel aan een receptie en bezocht daarna de stallen van het paleis Christiansborg, zo is te zien op Instagram.
In de stallen zijn de witte Kladruber-paarden van het paleis ondergebracht. Deze paarden zijn gefokt op de Tsjechische stoeterij Kladruby nad Labem, op zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Praag. De Tsjechische stoeterij is een van de oudste ter wereld en fokt sinds 1994 op verzoek van de Deense prins Henrik, de overleden echtgenoot van de koningin, paarden voor de Deense koninklijke stallen.
Pavel werd tijdens zijn bezoek aan Denemarken vergezeld door de Tsjechische minister van Immigratie en Integratie, Kaare Dybvad Bek. De twee zijn in het land in het kader van de top over democratie, die maandag en dinsdag in Kopenhagen plaatsvindt.
 
Bovenaan