Milieu/klimaat

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 25-01-2006.

 1. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Tsjechische president: Broeikasgas is fictie

  PRAAG - De Tsjechische president Vaclav Klaus betwist de theorie dat menselijk ingrijpen het klimaat verandert. Hij zei op een lezing in Brno dat het wijdverbreide geloof dat menselijke activiteiten opwarming van de aarde veroorzaken, „onzinnige fictie” is. Dat meldde dinsdag het dagblad Pravo. Klaus hield zijn rede op een conferentie die gewijd is aan mythes en waarheden over het milieu.

  telegraaf.nl
   
 2. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  als klaus het loodje legt, dan moeten ze zijn hersenen maar als chemisch afval behandelen. wat een nitwit zeg ... :(
   
 3. Twee derde van inwoners inademen sterk vervuild lucht

  Volgens de laatste onderzoeken is in meer dan een derde van Tsjechië zeer slechte kwaliteit van de lucht gemeten. In dit gebied woont ongeveer 66% van de inwoners.

  Bron: České Noviny
   
 4. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/index.php?story_id=e41784i20060922;set=yes

  poolse kippenboeren geven hun kippen vleesafval. eea is aan het licht gekomen bij laboratorium onderzoeken naar de eieren van deze legkippen.
  dit is tegen de EU regels.
  de tsjechische kippenboeren protesteerden al eerder tegen deze voederpraktijken. op deze manier kunnen hun poolse collega's voor CKR 0,5 (50 Heller) per ei goedkoper produceren.
  de poolse eieren hebben een marktaandeel van 38% in tsjechie.
   
 5. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

 6. Aantal milieucertificaten blijft groeien

  In 2004 waren er mondiaal 89.937 milieucertificaten toegekend; in 2005 steeg dat naar 167.755 (waarvan 56.593 op basis van ISO 14001:2004). Japan had de meeste milieucertificaten (23.446 stuks), gevolgd door China en Spanje. In Nederland steeg het aantal certificaten van 1.150 in 2004 naar 1.361 in 2005. In België steeg het aantal van 642 naar 823. Ook op milieugebied kwamen Nederland en België niet in de top 10 van landen voor.

  De sterkste groei deed zich voor in Tsjechië, waar het aantal milieucertificaten steeg van 1.228 naar 2.179. 43,03% van het totale aantal milieucertificaten werd toegekend in Europa.

  Bron: mkbnet
   
 7. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/index.php?story_id=e41840i20060925;set=yes

  vele grote voeding producerende fabrieken en veel boeren hebben nog geen verzoek ingediend voor een IPPC vergunning/certificaat en komen dus in de problemen.
  men moet o.a. : water zuiveren + lucht filters hebben + maatregelen tegen lekken van stoffen in de grond + enz + enz + enz
  als deze (hygienische) regels streng worden toegepast, dan zullen velen tijdelijk hun deuren moeten sluiten.
  de aanvraag voor een IPPC vergunning/certificaat duurt +/- 1 jaar ...
   
 8. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e42319i20060929

  volgens de EU normen is tsjechie er vorig jaar flink op achteruit gegaan qua luchtkwaliteit.
  de uitstoot van fijnstof is met 3% gestegen.
  die is voornamelijk te wijten aan de aantrekkende economie wat meer auto-verkeer betekent.
  al met al behoort tsjechie tot 1 van de grootste vervuilers van de europa.
   
 9. Grootste luchtvervuiler

  Grootste luchtvervuiler in Tsjechië is Elektrárna Prunéřov bij Chomutov. Volgens de gegevens van Ministerie van Milieu heeft dit elektrische centrale vorig jaar 8,12 miljoen ton CO2 geloosd.

  Bron: České Noviny
   
 10. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43261i20061012

  de EU gaat stappen ondernemen tegen Tsjechie en nog 8 andere EU lidstaten daar men nog steeds geen plannen heeft ingediend die de hoogte van de uitstoot van CO2 voor 2008/2012 moeten bepalen.
  de plannen hadden op 30 juni j.l. al binnen moeten zijn.
   
 11. Ik vind deze versie ook wel aardig:

   
 12. Europese Commissie dreigt met energieprestatielabel

  De Europese Commissie dreigt Nederland voor het Europees Hof van Justitie te slepen als niet snel werk wordt gemaakt van het energieprestatielabel voor gebouwen. Samen met acht andere Europese lidstaten heeft de Nederlandse regering donderdagmiddag een laatste waarschuwing gekregen van Brussel.

  Lidstaten hadden de energiecertificering voor gebouwen, onderdeel van de EPBD-richtlijn, eigenlijk al op 4 januari van dit jaar ingevoerd moeten hebben. In februari werden de landen die zich niet aan die deadline hadden gehouden, in gebreke gesteld door de Europese Unie.

  Het gaat naast Nederland om België, Finland, Groot-Brittannië, Luxemburg, Oostenrijk, Slowakije, Spanje en Tsjechië. Als de nationale regeringen van deze landen Brussel niet binnen twee maanden ervan weten te overtuigen dat hun land wél aan de regels voldoet, kan de Europese Commissie de gang naar het Europese Hof van Justitie inzetten. Reden is dan schending van een EU-wet op energie-efficiency.

  Landen moeten als gevolg van de EPBD-wet de minimumnormen voor energiezuinigheid van gebouwen vastleggen. Gebouwen krijgen energiecertificaten, gekoppeld aan een Energie Prestatie Advies (EPA). Voorts moeten de EU-lidstaten ervoor zorgen dat regelmatig inspecties plaatsvinden van verwarming en airconditioning, om betere prestaties mogelijk te maken.

  De juridische afdeling van de Europese Commissie draaide donderdagmiddag sowieso op volle toeren. Ook op het gebied van allocatieplannen dreigt Brussel met juridische procedures, al gaat het hier pas om een eerste waarschuwing. In dit geval gaat het om acht lidstaten (Denemarken, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië) die nog geen allocatieplan hebben ingediend voor de tweede fase van het emissiehandelssysteem. Dat had eigenlijk uiterlijk op 30 juni moeten gebeuren. Slechts één van de 25 EU-lidstaten haalde die datum: Estland.

  De Europese Commissie is ervan op de hoogte dat de landen werken aan hun allocatieplannen voor de periode 2008-2012, zo stelt Brussel in een toelichting, maar ze zijn nog steeds niet ingestuurd. De Commissie streeft ernaar om nog dit jaar een oordeel te vellen over alle 25 allocatieplannen, om de markt op tijd duidelijkheid te geven over de situatie na 2007.

  Energeia, 2006
   
 13. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Int. Herald Tribune

  http://www.iht.com/articles/ap/2006/10/17/europe/EU_GEN_Czech_Fire.php

  een grote brand in een chemische fabriek in Hovorany, in het zuid-oosten van tsjechie - 250 km van praag, zorgt voor veel rookoverlast in de directe omgeving.
  9 dorpen in de buurt zitten in de stank en rook.
  de Neochem Plus fabriek maakt polyurethaan schuim, wat veel toegepast wordt in interieuren van auto's.
  over de oorzaak in nogf niets bekend.
  er wordt constant metingen verricht om de gassen te checken op giftiheid.
  zie www.neochem.cz voor info over de fabriek en zijn producten.
   
 14. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43954i20061023

  president Klaus laat weer eens van zich horen.
  dit maal vanuit Lahti, Finland.
  in een toespraak hield hij een pleidooi voor het vinden en ontwikkelen van nieuwe/oude alternatieve energie bronnen. ook de mogelijkheid van nieuwe kerncentrales moet niet buiten beschouwing worden gelaten.
  en verhalen over wereldwijde opwarming wappert Klaus vrolijk van tafel.
  ook bestrijdt hij de opmerkingen van Blair/Balkenende dat er over zo'n 15 jaar de gevolgen van wereldwijde opwarming op een punt van geen weg terug zou zijn aanbeland.
   
 15. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43918i20061023

  Klaus was nog niet uitgesproken ...
  de EU moet kolen- en kerncentrales blijven houden en bouwen als men niet te afhankelijk wil gaan worden van energie leverancier rusland.
  rusland is zich er goed van bewust de EU nu nog in zijn (energie)greep heeft en zal daar gebruik van maken in politieke en economische zin.
   
 16. Nederland staat alleen op EU-top luchtnormen

  Nederland heeft zich maandag tevergeefs verzet tegen een Europees voorstel voor schonere lucht. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) verklaarde zich als enige tegenstander bij een EU-vergadering over dit voorstel.

  Volgens Van Geel kan Nederland de normen onmogelijk tijdig halen met de huidige methoden. Het voorstel, dat nog instemming van het Europees Parlement nodig heeft, bestrijdt vooral de kleinste stofdeeltjes. Die zijn zeer schadelijk. Ze zorgen voor 350.000 voortijdige sterftegevallen in de Europese Unie per jaar.

  Alleen Ierland, Polen en Tsjechië zeiden de normen ook moeilijk te kunnen halen, maar verklaarden zich nog geen tegenstander.

  Het voorstel stelt een limiet van 25 microgram per kubieke meter lucht in 2015. Tot dusver geldt een zachte streefwaarde, die niet bindend is. Nederland had graag drie jaar extra de tijd gehad om de norm te halen.

  Van Geel zei zijn hoop te vestigen op het Europees Parlement, dat de tekst nog kan aanpassen. Het parlement wil in een eerste reactie meer tijd geven, maar wel de normen strenger maken. Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) is namens het parlement aangesteld om een standpunt te formuleren.


  uit Het Financieele Dagblad
   
 17. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  het "leuke" is, dat de meeste vervuilde lucht in Nederland van over de grenzen komt aanwaaien van onze ooster- en zuiderburen, en dan vervolgens hier meten ... slimmerikken ...
   
 18. In Nederland wel, daar heb je gelijk in Marcel. Maar in Tsjechie "stikken" ze in eigen vervuilde lucht.
   
 19. Gelukkig maar dat jullie met name een westenwind hebben in NL, dus de oosterburen hebben meer last van NL dan andersom...
   

Deel deze pagina