Milieu/klimaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische president: Broeikasgas is fictie

PRAAG - De Tsjechische president Vaclav Klaus betwist de theorie dat menselijk ingrijpen het klimaat verandert. Hij zei op een lezing in Brno dat het wijdverbreide geloof dat menselijke activiteiten opwarming van de aarde veroorzaken, „onzinnige fictie” is. Dat meldde dinsdag het dagblad Pravo. Klaus hield zijn rede op een conferentie die gewijd is aan mythes en waarheden over het milieu.

telegraaf.nl
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/index.php?story_id=e41784i20060922;set=yes

poolse kippenboeren geven hun kippen vleesafval. eea is aan het licht gekomen bij laboratorium onderzoeken naar de eieren van deze legkippen.
dit is tegen de EU regels.
de tsjechische kippenboeren protesteerden al eerder tegen deze voederpraktijken. op deze manier kunnen hun poolse collega's voor CKR 0,5 (50 Heller) per ei goedkoper produceren.
de poolse eieren hebben een marktaandeel van 38% in tsjechie.
 
Aantal milieucertificaten blijft groeien

In 2004 waren er mondiaal 89.937 milieucertificaten toegekend; in 2005 steeg dat naar 167.755 (waarvan 56.593 op basis van ISO 14001:2004). Japan had de meeste milieucertificaten (23.446 stuks), gevolgd door China en Spanje. In Nederland steeg het aantal certificaten van 1.150 in 2004 naar 1.361 in 2005. In België steeg het aantal van 642 naar 823. Ook op milieugebied kwamen Nederland en België niet in de top 10 van landen voor.

De sterkste groei deed zich voor in Tsjechië, waar het aantal milieucertificaten steeg van 1.228 naar 2.179. 43,03% van het totale aantal milieucertificaten werd toegekend in Europa.

Bron: mkbnet
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/index.php?story_id=e41840i20060925;set=yes

vele grote voeding producerende fabrieken en veel boeren hebben nog geen verzoek ingediend voor een IPPC vergunning/certificaat en komen dus in de problemen.
men moet o.a. : water zuiveren + lucht filters hebben + maatregelen tegen lekken van stoffen in de grond + enz + enz + enz
als deze (hygienische) regels streng worden toegepast, dan zullen velen tijdelijk hun deuren moeten sluiten.
de aanvraag voor een IPPC vergunning/certificaat duurt +/- 1 jaar ...
 
Marcel schreef:
...de EU gaat stappen ondernemen tegen Tsjechie

Ik vind deze versie ook wel aardig:

EU dreigt lidstaten met juridische stappen

Acht lidstaten, waaronder Italië en Spanje, hebben nagelaten nieuwe emmissieplannen voor de uitstoot van CO2 op te stellen. Daarom dreigt de Europese Commissie hen voor de rechter te slepen.

De Commissie heeft de landen in kwestie vandaag onder druk gezet om de plannen, die de verminderen van de CO2-uitstoot tussen 2008 en 2012 moeten regelen, in Brussel voor te leggen. De landen hebben een deadline daarvoor op 30 juni laten passeren.

De plannen vormen de hoeksteen van het emissiehandelssysteem van de Europese Unie, dat de luchtverontreiniging door broeikasgas moet beperken door het toekennen en verhandelen van vergunningen om te mogen vervuilen.

De Commissie meldde vandaag 'hoge prioriteit' te willen geven aan de plannen om er voor het eind van het jaar over te kunnen beslissen. Andere landen die een waarschuwing hebben ontvangen zijn Oostenrijk, Tjecho-Slowakije, Denemarken, Hongarije, Portugal en Slovenië.

Begin deze maand stelde Onderzoeksbureau Ecofys, dat een aantal landen die wél op tijd waren te kort schieten in hun plannen. Het emissiehandelsysteem voor de periode 2008-2012 zal daardoor niet leiden tot een vermindering van vervuiling. De Ecofys deed onderzoek in opdracht van het Wereld Natuurfonds.

Het Financieele Dagblad
Publicatiedatum: 12-10-2006 13:03
 
Europese Commissie dreigt met energieprestatielabel

De Europese Commissie dreigt Nederland voor het Europees Hof van Justitie te slepen als niet snel werk wordt gemaakt van het energieprestatielabel voor gebouwen. Samen met acht andere Europese lidstaten heeft de Nederlandse regering donderdagmiddag een laatste waarschuwing gekregen van Brussel.

Lidstaten hadden de energiecertificering voor gebouwen, onderdeel van de EPBD-richtlijn, eigenlijk al op 4 januari van dit jaar ingevoerd moeten hebben. In februari werden de landen die zich niet aan die deadline hadden gehouden, in gebreke gesteld door de Europese Unie.

Het gaat naast Nederland om België, Finland, Groot-Brittannië, Luxemburg, Oostenrijk, Slowakije, Spanje en Tsjechië. Als de nationale regeringen van deze landen Brussel niet binnen twee maanden ervan weten te overtuigen dat hun land wél aan de regels voldoet, kan de Europese Commissie de gang naar het Europese Hof van Justitie inzetten. Reden is dan schending van een EU-wet op energie-efficiency.

Landen moeten als gevolg van de EPBD-wet de minimumnormen voor energiezuinigheid van gebouwen vastleggen. Gebouwen krijgen energiecertificaten, gekoppeld aan een Energie Prestatie Advies (EPA). Voorts moeten de EU-lidstaten ervoor zorgen dat regelmatig inspecties plaatsvinden van verwarming en airconditioning, om betere prestaties mogelijk te maken.

De juridische afdeling van de Europese Commissie draaide donderdagmiddag sowieso op volle toeren. Ook op het gebied van allocatieplannen dreigt Brussel met juridische procedures, al gaat het hier pas om een eerste waarschuwing. In dit geval gaat het om acht lidstaten (Denemarken, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië) die nog geen allocatieplan hebben ingediend voor de tweede fase van het emissiehandelssysteem. Dat had eigenlijk uiterlijk op 30 juni moeten gebeuren. Slechts één van de 25 EU-lidstaten haalde die datum: Estland.

De Europese Commissie is ervan op de hoogte dat de landen werken aan hun allocatieplannen voor de periode 2008-2012, zo stelt Brussel in een toelichting, maar ze zijn nog steeds niet ingestuurd. De Commissie streeft ernaar om nog dit jaar een oordeel te vellen over alle 25 allocatieplannen, om de markt op tijd duidelijkheid te geven over de situatie na 2007.

Energeia, 2006
 

Marcel

Moderator
bron : Int. Herald Tribune

http://www.iht.com/articles/ap/2006/10/17/europe/EU_GEN_Czech_Fire.php

een grote brand in een chemische fabriek in Hovorany, in het zuid-oosten van tsjechie - 250 km van praag, zorgt voor veel rookoverlast in de directe omgeving.
9 dorpen in de buurt zitten in de stank en rook.
de Neochem Plus fabriek maakt polyurethaan schuim, wat veel toegepast wordt in interieuren van auto's.
over de oorzaak in nogf niets bekend.
er wordt constant metingen verricht om de gassen te checken op giftiheid.
zie www.neochem.cz voor info over de fabriek en zijn producten.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43954i20061023

president Klaus laat weer eens van zich horen.
dit maal vanuit Lahti, Finland.
in een toespraak hield hij een pleidooi voor het vinden en ontwikkelen van nieuwe/oude alternatieve energie bronnen. ook de mogelijkheid van nieuwe kerncentrales moet niet buiten beschouwing worden gelaten.
en verhalen over wereldwijde opwarming wappert Klaus vrolijk van tafel.
ook bestrijdt hij de opmerkingen van Blair/Balkenende dat er over zo'n 15 jaar de gevolgen van wereldwijde opwarming op een punt van geen weg terug zou zijn aanbeland.
 
Nederland staat alleen op EU-top luchtnormen

Nederland heeft zich maandag tevergeefs verzet tegen een Europees voorstel voor schonere lucht. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) verklaarde zich als enige tegenstander bij een EU-vergadering over dit voorstel.

Volgens Van Geel kan Nederland de normen onmogelijk tijdig halen met de huidige methoden. Het voorstel, dat nog instemming van het Europees Parlement nodig heeft, bestrijdt vooral de kleinste stofdeeltjes. Die zijn zeer schadelijk. Ze zorgen voor 350.000 voortijdige sterftegevallen in de Europese Unie per jaar.

Alleen Ierland, Polen en Tsjechië zeiden de normen ook moeilijk te kunnen halen, maar verklaarden zich nog geen tegenstander.

Het voorstel stelt een limiet van 25 microgram per kubieke meter lucht in 2015. Tot dusver geldt een zachte streefwaarde, die niet bindend is. Nederland had graag drie jaar extra de tijd gehad om de norm te halen.

Van Geel zei zijn hoop te vestigen op het Europees Parlement, dat de tekst nog kan aanpassen. Het parlement wil in een eerste reactie meer tijd geven, maar wel de normen strenger maken. Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) is namens het parlement aangesteld om een standpunt te formuleren.


uit Het Financieele Dagblad
 

Marcel

Moderator
het "leuke" is, dat de meeste vervuilde lucht in Nederland van over de grenzen komt aanwaaien van onze ooster- en zuiderburen, en dan vervolgens hier meten ... slimmerikken ...
 
Bovenaan