Meppel - Most

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Delegatie van scholen uit Most bezoekt Meppel voor kennisuitwisseling

De stedenband tussen Meppel en het Tsjechische Most is na vijfentwintig jaar nog steeds springlevend. Op het gebied van cultuur, onderwijs, bestuur en sport over en weer hebben diverse verenigingen, musici en kunstenaars elkaar in de loop van de jaren bezocht, ervaringen uitgewisseld en goede soms langdurige relaties opgebouwd.


Bezoek van docenten en studenten uit partnerstad Most aan Meppel.

Bezoek van docenten en studenten uit partnerstad Most aan Meppel. Foto: Bart van den Dolder

Een delegatie van twee scholen uit Most heeft afgelopen week Meppel bezocht. De Mackayschool, die speciaal onderwijs aanbiedt, is bezocht door een directeur en twee docenten uit Most. Op de basisschool Profesora Zdeňka Matějčka wordt op een baanbrekende manier les gegeven aan kinderen die speciale aandacht nodig hebben. De delegatie heeft om de mogelijkheden voor samenwerking op leerlingen- en docenten niveau onderzocht. Tijdens het bezoek aan de Mackayschool bleek bij de teams en directeur Ronald Kamerman dat er veel raakvlakken en ook verschillen zijn tussen de onderwijssystemen van de beide scholen, die de moeite waard zijn om verder tot gezamenlijk voordeel uit te gaan werken. Er is dan ook een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek aan Meppel in juni. Leerlingen van de beide scholen gaan dan als eerste werken aan een gezamenlijk internationaal kunstproject.

Docenten uit Most kregen ook een kijkje in de keuken van het internationaal basis onderwijs (ITEPS) waar locatiedirecteur Ton Gelmers samen met een Tsjechische student de praktische mogelijkheden van stages in het buitenland aan de orde stelde. Ook de Profesora Zdenka Matejckaschool in Most ontvangt jaarlijks veel studenten voor een praktische stage en interne opleiding.

De Stichting Stedenband werkt samen met het Drenthe College al vijftien jaar samen met de hbo-afdelingen van de Vyšší Odborná Škola. Ieder jaar komen studenten uit Most een maand stage lopen in een verzorgingstehuis (verpleegkundige opleiding) en bij de gemeente Meppel (bestuursopleiding). Hierbij gaat het niet alleen om de vaktechnische vorming, maar ook om de kennismaking met de Nederlandse cultuur.

In het Isala ziekenhuis in Meppel zijn de gasten rondgeleid door RVE-manager Rozeman. Ze zijn onder de indruk van het nieuwe gebouw en de efficiënte mogelijkheden van werken.

Uitgebreide rondleidingen en een kijkje achter de schermen bij verschillende afdelingen viel de delegatie ten deel in het stadskantoor, waarbij de wettelijke regelingen binnen het Nederlands onderwijs bij de afdeling onderwijs uitgebreid aan de orde kwam. In Tsjechië is alle onderwijs van staatswege geregeld en is niet pluriform zoals het Nederlands systeem. De viering van Koningsdag op hun laatste dag hier bleek een absoluut hoogtepunt in hun kennismaking met dit typische onderdeel van de Nederlands cultuur.

Bron: Meppeler Courant
 
Bovenaan