Meppel - Most

Topic in 'Stedenbanden' gestart door Ad Verschoor, 22-01-2014.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische week in Meppel

  [​IMG]

  Van 2 tot en met 9 februari organiseert de Stedenband Meppel - Most tal van activiteiten met een Tsjechisch tintje. Met o.a. een tentoonstelling van Tsjechische kunstenaars uit Most, een optreden van het Pražák Quartet, en de film Dom.

  Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling hier, over het concert hier en over de film hier. Zie voor een overzicht de website van de Stichting Stedenband Meppel - Most: www.stedenbandmeppelmost.nl/node/87
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Stedenband Meppel - Most activiteiten 2015.

  Expositie.
  In januari / februari 2014 hebben tien kunstenaars uit Most geëxposeerd in Kunsthuis Secretarie.
  In mei / juni 2015 zal een tegenbezoek aan Most worden gebracht. In de Openbare Bibliotheek van Most zullen vijf Meppeler kunstenaars, die samenwerken onder de naam Take 5, hun werken exposeren. Het zijn Jan van Os, Mark van der Staay, Robert Terenstra, Peter van der Veen en Zhongnai. Deze expositie is van 5 mei t/m 13 juni.

  Take 5 is een groep kunstenaars uit Meppel en omgeving. Zij onderhouden hun vriendschapsband door het organiseren van gezamenlijke tentoonstellingen. Het collectief biedt ruimte voor samenwerking en experiment. Hun werk vormt een dwarsdoorsnede van de hedendaagse schilderkunst: het hedendaagse realisme van Robert Terenstra, de expressionistische schilderijen van Zhongnai, de geabstraheerde schilderijen van Peter van der Veen, de conceptuele wereld van Mark van der Staay en de verscheidenheid in beeld en materiaal van Jan van Os.

  De hedendaagse Meppeler schilders hebben zich min of meer ‘per ongeluk’ gegroepeerd na een succesvolle samenwerking aan een groot doek en een eerste toevallige gezamenlijke expositie. Ze zeggen daar zelf over: ‘’Het voelde prima, we zaten kennelijk op een lijn, we werden rap vrienden en vanuit ieders persoonlijke gedrevenheid en het ervaren van een gedeelde passie, groeide steeds sterker het besef dat we als groep extra power zouden genereren. Voor ieder individueel en met elkaar. We hebben niets vastgelegd in een manifest of zo, maar hebben wel onze regels. We staan voor de kunst die we maken, non-conformistisch, we waaien geen van allen met moderne winden mee en we hanteren voor ons belangrijk criteria: professionaliteit en wegblijven bij de subsidiekunst. We zijn vooral kunstschilders en staan alle vijf sterk in de bij ons passende traditie.”
  De schilders hanteren verschillende technieken en stijlen. Mark van der Staay maakt ook ruimtelijk werk en experimentele kunst.

  Naast hun eigen studio’s beschikken kunstenaars van Take 5 over een ruim atelier in de Meppeler Cultuurfabriek, verzamelpunt van kunstenaars in de voormalige Mackayschool.
  Foto's van de vernissage zijn te zien op zlatatrojka.cz.
  De media heeeft ook aandacht geschonken aan de expositie zie mostecky.denik.cz.

  Cultuur.
  Meppeler Muziekfestival.
  Op 11 en 12 september zullen één of twee groepen uit Most deelnemen aan het Meppeler Muziekfestival:
  Het blaasorkest van de mijnwerkers Mostečanka en het kinderkoor Korálek.

  Werkbezoek.
  Voor de gemeenteraadsleden van Meppel zal in juni een werkbezoek aan Most worden georganiseerd.

  Fietstocht naar Most.
  In het kader van de stedenband van Meppel met Most wordt er van 13 tot en met 18 juni gefietst naar deze Tsjechische stad. De terugreis naar Meppel is per bus op 21 juni.
  Most is European City of Sport 2015.
   
  Laatst bewerkt: 12-05-2015
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Meppeler raadsleden fietsend naar Tsjechisch werkbezoek

  MEPPEL - Bijna 800 kilometer hebben ze voor de boeg, maar toch gaan Jan van der Woerdt (CDA) en Eduard Annen (SteM) op de fiets naar partnerstad Most in Tsjechië.


  Elke raadsperiode brengt de Meppeler gemeenteraad een werkbezoek aan de partnergemeente. "Na een raadsvergadering zaten we in de kroeg aan de borrel. Toen ontstond het idee", vertelt Eduard Annen.

  Sporthoofdstad Most is dit jaar sporthoofdstad van Europa. "Dat, samen met het komende raadsbezoek en onze passie voor fietsen, bracht ons op het idee." zegt Annen.

  120 kilometer per dag in vijf dagen wil het duo, samen met twee leden van fietsclub Grupetto, de tocht volbrengen. Annen: "We moeten dan gemiddeld zo'n 120 kilometer per dag fietsen. Dat is te doen."

  Met de bus terug op zaterdag 13 juni schiet wethouder Koos de Vos de fietsers weg vanaf het Bleekerseiland in Meppel. Op 21 juni keren zij terug met de rest van de raad, gewoon in de bus.

  Bron: rtvdrenthe.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Pelhřimov vindt dit leuk.
 5. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  een toepasselijke foto bij een brug
  (most = brug)
   
  dennuzzz en kuurgast vinden dit leuk.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Viva la Musica gaat optreden in Tsjechië.

  [​IMG]

  Het jeugdkoor van koorschool Viva la Musica vertrok zaterdag in de vroege morgenuren naar Most (Tsjechië) voor een return van de uitwisseling in het kader van de stedenband van Meppel en Most. Leden van jeugd en- kinderkoor Korálek waren vorig jaar te gast in Meppel.
  In Most geven ze een aantal concerten, maar het koor bezoekt ook scholen en het oude kasteel Jezeri, waar ook een concert wordt gegeven. Woensdag zal het koor weer terug zijn in Meppel.
  Bron rtvmeppel.nl.

  Alle activiteiten 2016
  Opnieuw verbleven vier studenten van de VOS-school uit Most in Meppel. Zij arriveerden op 23 maart en vertrokken op 21 april weer naar Most.
  Twee studenten liepen stage in het Stadhuis van Meppel en de andere twee in verzorgingshuis Zonnekamp te Steenwijk.
  Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan maakte het Meppeler Mannenkoor van 21 tot 25 april een concertreis naar Most.
  Het duo Jaap en Alfred Roo trad onlangs met succes op tijdens het jaarlijkse muziekfestival in Most. Het publiek reageerde enthousiast op hun optreden.
  Als onderdeel van de stedenband tussen Meppel en Most vinden regelmatig uitwisselingen op muzikaal gebied plaats. Het Meppeler Mannenkoor heeft in april j.l. een concertreis naar Most gemaakt en in oktober zal het kinder- en jeugdkoor Viva la Musica de Tsjechische partnerstad bezoeken. Het ene jaar treden gezelschappen uit Most op tijdens het Meppeler Muziekfestival en het andere jaar zijn ensembles uit Meppel te beluisteren op het Slavnost muziekfestival in Most.

  Plannen 2017
  In april 2017 zullen opnieuw vier studenten van de Vissy Odborna Skola uit Most een maand stage lopen in Meppel.
  Twee studenten brengen hun stage door in het Stadhuis van Meppel, de andere twee in verzorgingshuis "Zonnekamp" te Steenwijk.

  Bron: stedenbandmeppelmost.nl.
   
  bruinh vindt dit leuk.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gasten uit partnerstad Most openen expositie ‘Geschilderd op kolen’

  [​IMG]

  Meppel - Het kinderkoor Korálek uit de Tsjechische partnerstad Most verzorgt donderdag 11 mei om 19.00 uur een kort optreden in het stadhuis in Meppel, voorafgaand aan de opening van de expositie ‘Geschilderd op kolen’.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Meppeler delegatie bezoekt Most

  Een Meppeler delegatie bracht van 23 t/m 25 juni een bezoek aan de Tsjechische partnerstad Most. Het bezoek had voor een deel het karakter van kennismaking, maar er was ook gelegenheid voor het uitbreiden van bestaande contacten.

  De delegatie bestond uit:

  • Richard Korteland, burgemeester gemeente Meppel
  • Najib Ouaamar, ambtenaar internationale betrekkingen gemeente Meppel
  • Frank Perquin, fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad van Meppel
  • Xander Topma, fractievoorzitter SP in de gemeenteraad van Meppel
  • Bart van den Dolder, vice-voorzitter stichting Stedenband Meppel-Most
  • Hetty Arts, secretaris stichting Stedenband Meppel-Most


  [​IMG] [​IMG]


  Directe aanleiding voor burgemeester Jan Paparega van Most om zijn Meppeler collega Richard Korteland uit te nodigen voor een kennismakingsbezoek was de viering van het 500-jarig bestaan van de Maria Hemelvaartkerk in Most. Tijdens een geanimeerd gesprek in het stadhuis van Most spraken de burgemeesters over tal van zaken die in beide gemeenten aan de orde zijn. Ook het belang van de Stedenbandwerd nogmaals onderstreept.

  Er vond tevens een uitbebreid gesprek plaats met vertegenwoordigers van de Vissy Odborna Skola. Zie hiervoor de pagina Onderwijs 2017

  Klik hier voor het verslag van het bezoek in de Meppeler Courant

  Bron: stedenbandmeppelmost.nl
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Certificaat voor Tsjechische studenten Most
  [​IMG]

  Vier studenten uit het Tsjechische Most liepen de afgelopen maand stage in Meppel. Dit initiatief van de Stichting Stedenband Meppel Most in een goede samenwerking met mbo Drenthe College en het Vyssi Odborna Skola in Most functioneert al enige jaren met succes in Most en Meppel. Hun succesvolle stage werd afgelopen week “bekroond” met een certificaat, uitgereikt in de Raadszaal door Burgemeester Richard Korteland.
  Twee studenten liepen voor hun studie mens en maatschappij stage in het Stadskantoor, de twee anderen, een studie verpleegkunde volgend, liepen stage op de Kaailanden, onderdeel van Noorderboog . Zij presenteerden in de Raadszaal hun ervaringen. Stage-coördinatoren Sophie Schouten (gemeente Meppel) en Karin Geerlings (Drenthe College) zijn tevreden: ‘Best moeilijk die overgang. Je hebt ook nog de taal en weliswaar zijn sommige zaken gelijk, maar toch weer anders. Vooral de transparante wijze van omgang met elkaar op elk niveau, verbaasde hen zeer. In Tsjechië heerst schijnbaar nog een beetje die oude Oostblok sfeer’, meent Sophie Schouten.
  Het taalprobleem op de Kaailanden was ook best een dingetje, weet Karin Geerlings: ‘Onze cliënten spreken nauwelijks Engels, maar een liefdevolle verzorging is internationaal en ouderen met geheugenproblemen heb je ook overal en daar waren ze ook goed op voorbereid.’
  De studenten zelf kijken ook met plezier en veel ervaringen rijker terug op hun internationale stage: ‘Er is veel meer tijd voor ouderen hier, daar kunnen ze bij ons nog veel van leren”, hebben de studenten opgemerkt. Nog meer opmerkelijks in Meppel?: ‘Ja, iedereen fietst hier; dat hadden we in de voorbereiding al gehoord, maar het klopte ook nog’, ontdekten de dames, die gelijk bij aankomst dan ook een leenfiets ter beschikking kregen en dan ook duchtig moesten oefenen. ‘En doorlopend koffie drinken doen jullie hier ook’ lachen alle vier, die als absoluut hoogtepunt hun reisje naar Den Haag beschouwen: ‘De zee, dat was fantastisch, die heb je bij ons niet, de Noordzee zagen we nu voor het eerst, dat vergeten we nooit meer’. Volgende week arriveren de volgende studenten uit Most.

  Bron: rtvmeppel.nl
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Brandweer Most in Meppel

  [​IMG]

  In het kader van de Stedenband Meppel en Most (Tsjechië) bezochten vorige week brandweerlieden uit Most Meppel. Het werden geanimeerde dagen voor de Meppeler brandweervrijwilligers en hun Tsjechische collega’s. Een hoogtepunt was ongetwijfeld de gemeentelijke open dag. De ‘firefighters’ uit Most keken hun ogen uit bij al het uitgestalde materiaal en de soms spectaculaire demonstraties. Ondanks de grote verschillen in overheidsorganisaties zijn er veel overeenkomsten in brandbestrijding en hulpverlening, zo werd geconstateerd.

  Foto: Stedenband Meppel-Most
   
  henniekootstradekiel vindt dit leuk.
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Viva la Musica brengt herfstvakantie door in Tsjechië

  Meppel - Jeugdkoor Viva la Musica gebruikte de herfstvakantie voor een korte, internationale tournee. In de Tsjechische stad Most heeft het koor, samen met het jeugdkoor Korálek uit Most, twee concerten gegeven. Ook was er een optreden in Mariënberg in Duitsland.

  [​IMG]
  Viva La Musica bracht de herfstvakantie door in Tsjechië. © Viva la Musica

  Hoogtepunt
  Het hoogtepunt was het concert, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Tsjechische Republiek, in de Stadsschouwburg van Most. Met vier andere koren uit Most en het nabijgelegen Teplice werd een gevarieerd repertoire opgevoerd. Het optreden werd door het publiek enthousiast ontvangen. Als klap op de vuurpijl zongen de koren samen het Tsjechische volkslied.

  Bijzonder was ook een spontaan optreden van Viva La Musica op het oude stadsplein, middenin Praag. De zangkunsten van het koor werden gewaardeerd door de vele passanten en tot hun eigen grote verbazing kregen de koorleden zelfs meerdere malen een financiële beloning.

  Locaties
  In het Duitse Mariënberg werd een concert gegeven in de open lucht, op een bijzondere plek: bij een oude mijnschacht met een paardenmolen. De repetities voor het concert vonden eveneens plaats op een bijzondere locatie, namelijk in een middeleeuws kasteel in Litvinov. Natuurlijk was er veel ruimte om de onderlinge banden met de koren uit Most en Teplice te versterken.

  Het laatste concert in Most zou door de afwezige dirigent Ceciel van der Zee worden geven, maar dat liep even anders. Gelukkig losten de leden van Viva La Musica dat prima op, door zelf de dirigeerstok ter hand te nemen.

  Het koor kijkt terug op een succesvolle reis, vol mooie optredens. Het tournee werd door bijdragen van Stichting Waarborgfonds en Stichting Stedenband Meppel Most mogelijk gemaakt.

  Bron: meppelercourant.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De meppelercourant.nl Scouting Meppel ontmoet Skauti Most.

  Koren, orkesten en voetbalteams gingen scouting jaren geleden al voor naar Most. Voor het eerst in de historie van stedenband Most – Meppel, brachten jongeren van Scouting Meppel een bezoek aan de Tsjechisch partnerstad.

  [​IMG]

  Van stedenbandmeppelmost.nl Vijftien Meppeler scouts en vier groepsleiders vertrokken op 22 juli naar Most voor een uitwisseling met de scoutinggroep in deze stad. De groep kampeerde eerst een aantal dagen in een bosgebied (Nové Hamry) in de omgeving van Most, waar de Tsjechische gastheren van Skauti Most al een kampement voor de Meppelers hadden ingericht. Tijdens de tweede helft van hun verblijf maakten de Meppelers kennis met de stad Most en de directe omgeving. De scouts zien met voldoening terug op een zeer geslaagde kampweek. Er zijn al afspraken gemaakt voor een tegenbezoek van Skauti Most aan Meppel. Skauti Most heeft een fotoalbum samengesteld over de kampweek. Klik hier om dat te bekijken.
  Zie ook facebook Explorers uit Meppel.

  Uit de reactie te lezen van Skauti Most , waren ze heel blij met het bezoek uit Nederland. Vooral ook voor hun hele jonge leden de Vuurvliegjes was het een hele ervaring om enkele woordjes Engels in de praktijk te horen en gebruiken.
  Komend jaar is scouting Nederland gastheer van Intercamp 2019 , zullen de skauts uit Most daar ook heen gaan?
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Docenten Drenthe College bezoeken Most.

  Meppel / Most 11 februari 2019
  Een aantal docenten van de afdeling verpleegkunde van het Drenthe College en twee bestuursleden van de stichting Stedenband Most-Meppel brachten de afgelopen week een bezoek aan Most. Het doel van de reis was het onderzoeken van mogelijke vormen van samenwerking tussen het Drenthe College in Meppel en de Vyšší Odborna Škola in Most.

  Tijdens het bezoek aan de school in Most woonden de docenten verschillende lessen bij en daarnaast kregen zij uitleg over het onderwijssysteem. Ook brachten zij een bezoek aan het ziekenhuis van Most, waar de directeur en de hoofdverpleegkundige uitleg gaven over de gezondheidszorg in Tsjechië. Een gepland bezoek aan de verschillende afdelingen van het ziekenhuis kon als gevolg van een heersende griepepidemie niet doorgaan.

  De Meppelers brachten ook een bezoek aan een opvanghuis voor baby’s en oudere kinderen van ouders die niet bij machte zijn zelf voor hun kinderen te zorgen of uit de ouderlijke macht zijn ontzet. De docenten waren onder de indruk van de wijze waarop op een liefdevolle en tegelijk ook professionele wijze voor deze kinderen werd gezorgd. Ook werd er uitleg gegeven over mogelijkheden van adoptie, zowel binnen als buiten Tsjechië.

  Stage in Most.
  Jaarlijks komt een groep studenten van de Tsjechische school naar Meppel toe, in verband met de stedenband Most-Meppel. De studenten lopen dan stage in het stadhuis of in plaatselijke verpleeg- of verzorgingshuizen. Er lijken ook goede mogelijkheden te zijn om Meppeler studenten hun stage te laten doorbrengen in soortgelijke instellingen in Most.

  De docenten van het Drenthe College noemde de reis ‘inspirerend en blikverruimend’. De twee scholen gaan verdere samenwerkingsvormen uitwerken. Het gaat daarbij dan niet alleen om samenwerking op het gebied van de verpleegkundige opleiding, maar ook op het gebied van het opleiden van medewerkers voor de kinderopvang en voor- en naschoolse opvang.
  Bron meppelercourant.nl.

  De website stedenbandmeppelmost.nl is dit jaar vernieuwd.
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Studenten uit Most te gast in Meppel
  [​IMG]

  In het kader van de Stedenband Meppel-Most zijn deze week vier studenten uit het Tsjechische Most in Meppel gearriveerd voor een stage van een maand. De studenten van de mbo opleiding VOS in Most van de afdelingen bestuurskunde en verpleegkunde lopen stage bij respectievelijk de Gemeente Meppel en ouderenzorgcentrum De Berghorst in Staphorst. Een dag per week volgen ze theoretische lessen bij mbo Drenthe College en zorgen docenten voor verdere stagebegeleiding.

  Foto: studenten uit Most en hun chauffeur gearriveerd in Meppel.

  Bron: rtvmeppel.nl
   

Deel deze pagina