Massale vissterfte door giflozing in rivier Bečva

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De rechtbank heeft voor het hoofdproces 39 zittingsdagen uitgetrokken, verspreid over het hele jaar. Volgens gegevens in de gerechtelijke databank heeft de laatste daarvan een deadline van 20 december.
De rechtbank zou op maandag 23 oktober een vonnis kunnen vellen, zoals eerder aangekondigd door rechter Ludmila Gerlová.

Een gok met cyanide die niet uitpakte, denkt de aanklager over de vergiftiging van Bečva.


De zaak van de vergiftiging van de rivier de Bečva, drie jaar na de gebeurtenis, kwam dicht bij de conclusie van de aanklachtprocedure bij de districtsrechtbank in Vsetín. De openbare aanklager stelde een voorwaarde en een boete van één miljoen kronen voor aan het hoofd van het vervolgde bedrijf dat de Energoaqua-zuiveringsinstallatie Oldřich Havelka exploiteert. Een boete van 21 miljoen voor het bedrijf zelf. Zowel Havelka als de vertegenwoordiger van het bedrijf, Vladimír Kurka, hebben herhaaldelijk schuld ontkend.

Woensdag werden slotargumenten gehoord in de rechtbank. De ochtend was eigendom van openbare aanklager Jiří Sachr. De rechtbank stelde voor Havelka te veroordelen tot een derde van de straf van vijf jaar. De verdediging vraagt vrijspraak.

In zijn toespraak verklaarde de eiser dat naar zijn mening het bedrijf Energoaqua verantwoordelijk was voor het ongeval, maar hij gaf toe dat de zaak zowel juridisch als feitelijk uiterst complex is. Met dit in gedachten vertrouwde hij vooral op de meningen van deskundigen van overheidsinstanties, deskundigen, onderzoeksinstituten en universitaire onderzoeksinstituten. Tijdens de behandeling van de zaak groeide het dossier van vierduizend naar zevenduizend pagina’s.
"Energoaqua begon illegaal en zonder toestemming cyanidewater te gebruiken, ook al was het vloeibaar afval. De manier waarop ze ermee omgingen was gevaarlijk bij het loskoppelen van de lagunes om het afvalwater te verdunnen. Het was een opzettelijke daad, een overtreding van opgelegde verplichtingen met de bedoeling een aanzienlijk voordeel voor zichzelf te verkrijgen ter waarde van één tot tien miljoen kronen”, aldus Sachr.

De bewijssituatie werd bemoeilijkt door het feit dat er op de dag van de vergiftiging geen monsters uit de vermoedelijke riviermondingen zijn genomen.
“Er zijn minstens dertig uitlaatpunten, en hoeveel zijn er bemonsterd op de dag van de crash, 20 september 2020? Geen een. En de volgende dagen? Slechts twee op de dertig. Als gevolg van deze schokkende houding van de staatsautoriteiten kunnen we niet weten wie en welke entiteit deze fatale milieuschade heeft veroorzaakt en verantwoordelijk is voor de vissterfte die heeft plaatsgevonden. Wat we weten is dat dit niet de personen waren die tot de beklaagden in de procedure behoorden”,zegt Havels advocaat Jiří Obluk.
‘Beide verdachten zijn onschuldig. Er was en kan geen enkel direct bewijs van hun schuld zijn, omdat dat niet bestaat en de politie zelfs geen indirect bewijs heeft geleverd dat de schuld van de beklaagden zonder enige twijfel zou bewijzen', voegde Obluk eraan toe, die een vrijspraak voorstelde.

Eiser acht de schuld echter onbetwistbaar; volgens hem is Energoaqua de enige bron van cyanide op de betreffende rivieroever.
Hij legde het feit uit dat de vis enkele kilometers van de uitlaat begon te sterven door het feit dat de cyaniden niet in één keer ontsnapten, maar geleidelijk de rivier in stroomden. Hierdoor had de vis aanvankelijk de kans om te ontsnappen in het onaangetaste water, maar op de plaats waar de gifstoffen het grootste deel van de breedte van de Bečva bereikten, resulteerde het ongeval ook in de dood van vissen en andere waterdieren.
Ook speelde het feit dat de stroming destijds extreem laag was een rol. Als het groter was geweest, zouden de gifstoffen in het water zijn verdund en zou het ongeluk niet zijn gebeurd”, benadrukte hij.

De officier van justitie wijst er echter op dat een dag later bij de uitlaat van het bedrijf Energoaqua een overschrijding van de limiethoeveelheid cyanide werd gedetecteerd. Het bedrijf werd ook geïdentificeerd als de oorzaak van het ongeval door verschillende deskundigenadviezen waarnaar de aanklacht verwijst, waaronder de mening van Jiří Klicpera, een expert op het gebied van waterbeheer, of door wetenschappers van de Faculteit Visserij en Waterbescherming. van de Universiteit van Zuid-Bohemen.

Deskundigen en de Tsjechische Milieu-inspectie onderzochten ook de mogelijkheid dat de rivier zou kunnen worden vergiftigd door het chemische bedrijf Deza in Walachije-Meziříč, waarvan de monding dichter bij de plaats ligt waar de eerste vis stierf dan Energoaqua.

De conclusie is duidelijk, iedereen heeft Deza uitgesloten als mogelijke oorzaak van de crash op 20 september”, aldus Sachr. Hij ontkende ook dat de vergiftiging veroorzaakt kon worden door het lekken van chemicaliën uit de reactor van de zogenaamde causticisatie-eenheid in Deza, wat een paar uur vóór het ongeval in Bečva plaatsvond. “De politie heeft uitgesloten dat de verontreinigende stof in de rivier is gelekt”, aldus de aanklager.

De vertegenwoordiger van de gedupeerde vissers, Stanislav Pernický, zei woensdag in zijn slottoespraak dat het onderzoek in de zaak op partijdige wijze is gevoerd. Hij zei ook dat de drie jaar die zijn verstreken sinds de vergiftiging hem de illusies hebben ontnomen over het functioneren van de staatsautoriteiten en de objectiviteit van forensische experts.

Het hoofdproces gaat verder met de slotpleidooien van de verdediging, en de beklaagden zullen donderdag hun slotpleidooien presenteren.

Het bedrijf Energoaqua beheert het voormalige Tesla-fabrieksterrein in Rožnov pod Radhoštěm in de regio Vsetín, waar het ook afvalwaterzuivering verzorgt. Ze stromen vanuit het gebied via een 13 kilometer lang kanaal, dat uitmondt in de Bečva in Valašské Meziříčí. Volgens de aanklacht kwam de vervuiling via dit kanaal in de rivier terecht.

Volgens eiser heeft Energoaqua illegaal met cyaniden gehandeld, volgens hem bevonden zich er tientallen kilo's van in de zuiveringsinstallatie.
"Over het algemeen werd de methode voor de afvoer van afvalwater gebruikt als een gok die uiteindelijk niet werkte", zei Sachr.

Volgens de officier van justitie veroorzaakte Energoaqua vervuiling van de Bečva op minstens 37 kilometer van de rivier. In de aanklacht staat dat dit resulteerde in een massale sterfte van ruim 39 ton vis. De vergiftiging trof de rivier in het gedeelte onder Valašský Meziříčí in de regio Vsetín tot aan Přerov.

Zoals de aanklager woensdag bevestigde, zijn er in het geval van de dood van vissen in Bečva al aanklachten ingediend tegen drie andere mensen, namelijk een ambtenaar van het Rožnov-gebouw, een ambtenaar van de afdeling waterrecht van het Valašskomeziříč-kantoor en de brandweercommandant van de interventie.

Het Openbaar Ministerie heeft het drietal een week geleden aangeklaagd wegens het nalatig belemmeren van de taak van een ambtenaar. Als ze veroordeeld worden, riskeren ze een gevangenisstraf van vijf jaar of een verbod op activiteiten.

Bronnen oa novinky.cz + lidovky.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Volgens de rechtbank veroorzaakte Energoaqua de vergiftiging van de rivier de Bečva, maar werd deze niet bestraft.

Voor velen heeft de rechtbank in Vsetín vanochtend een verrassende uitspraak gedaan in de zaak Bečva. Het vonnis is nog niet definitief, de rechter motiveert het nog. In het vonnis staat dat geen enkel misdrijf bewezen kon worden. Het is echter mogelijk dat er sprake is van een administratieve overtreding. De rechtbank verwees de zaak daarom naar de Tsjechische Milieu-inspectie (ČIŽP).
De aanklager vertelde journalisten dat hij in beroep zal gaan tegen de vrijspraak van Havelka. Hij zal ook een klacht indienen tegen de resolutie waarmee de rechtbank heeft beslist over de aanklacht tegen Energoaqua.
De rechtbank in Vsetín heeft uitspraak gedaan in de gecontroleerde zaak van de vergiftigde rivier de Bečva. Volgens de rechter is het ecologische ongeluk veroorzaakt door het bedrijf Energoaqua. Het is echter niet duidelijk wie daar specifiek verantwoordelijk voor is.
“Het is niet mogelijk om de dader vast te stellen via de uitsluitingsmethode en er is geen direct bewijs vanwege onvoldoende bemonstering. Er zijn echter een aantal feiten die tegen het bedrijf getuigen, en geen daarvan zou op zichzelf staan. Wanneer ze echter bij elkaar opgeteld worden, kan geconcludeerd worden dat zij het ongeval heeft veroorzaakt”, legde de rechter uit.

Maandag heeft de rechtbank van Vsetín de manager van Energoaqua, Oldřich Havelka, vrijgesproken van de aanklachten. De handelingen van het bedrijf zelf blijven als misdrijf worden afgehandeld. De procedure van het bedrijf zelf zal nog steeds als misdrijf worden behandeld.

Volgens rechter Ludmila Gerlová is de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Rožnov pod Radhoštěm verantwoordelijk voor het ongeval. "Maar het was niet mogelijk om te achterhalen wat er precies gebeurde in het bedrijf", aldus de rechter.

Volgens de wet is het bedrijf in dit geval echter niet strafrechtelijk verantwoordelijk; de overtreding zal worden behandeld door de Tsjechische Milieu-inspectie. “Om strafrechtelijke aansprakelijkheid af te leiden is het niet voldoende om vast te stellen dat het gevolg is ontstaan tijdens de operationele activiteiten van een rechtspersoon”, aldus de rechter. Volgens haar zou bewezen moeten worden dat iemand specifiek uit het bedrijf illegaal handelde, wat bij de rechter niet mogelijk was.

Volgens de rechter kende Energoaqua in de jaren vóór het ongeval tientallen gevallen van overschrijding van de toegestane concentratiegrenzen van verschillende chemische stoffen, waaronder cyaniden. Gerlova zei ook dat sommige medewerkers van Energoaqua onbetrouwbaar bleken te zijn, het bedrijf had met bewijsmateriaal geknoeid.
De rechtbank beoordeelde sommige getuigen als onbetrouwbaar, hun verklaringen verschilden van die in het vooronderzoek.

Staatsvertegenwoordiger Jiří Sachr zal in beroep gaan tegen de vrijspraak van de uitvoerende macht. In het geval van Energoaqua zal hij een klacht indienen. “De redenering van de rechtbank is geheel identiek aan mijn betoog in het slotwoord. De tegenstrijdigheden leiden echter tot juridische problemen. Ik ga in beroep tegen beide uitspraken van de rechtbank, zowel in de zaak van de CEO als van het bedrijf Energoaqua”, reageerde hij.

De CEO van Energoaqua Havelka was blij dat hij werd vrijgesproken, maar de uitslag verraste hem. ‘Dan slaap ik tenminste een tijdje goed. Iemand zit al twee jaar achter je aan en jij staat hier al een jaar voor de rechter. Wat de schuld van ons bedrijf betreft: ik ben verrast door de beslissing. Ik weet niet hoe ik commentaar moet geven. Ik blijf zeggen dat ik niet weet hoe ons bedrijf het zou doen", aldus Havelka. Hij zei dat hij geen duidelijk bewijs had ontvangen ter ondersteuning van de versie van de aanklager.

Volgens de aanklacht heeft de manager van het bedrijf een ongeoorloofde beslissing genomen om het gebruik van de lagunes en hun afvoer te veranderen, waardoor de reservoirs de mogelijke lekkage van onvoldoende gereinigd water niet konden stoppen. Volgens het vonnis kan Havelka echter niet worden gestraft voor deze veranderingen, omdat ze zijn goedgekeurd door de staatsadministratie.

Ook bij vissers waren er twijfels over het vonnis. "Ik ben in de war. Zelfs tijdens de uitspraak ben ik tegen het feit aangelopen dat veel dingen onnauwkeurig worden geïnterpreteerd”, zegt Stanislav Pernický, voorzitter van de Tsjechische Vissersvereniging uit Hustopečí nad Bečvou. Het is bijvoorbeeld tegenstrijdig wie de politie ter plaatse heeft gebeld en wanneer.
"Ik dacht dat het recht zou zegevieren en dat de waarheid aan het licht zou komen, maar daar ben ik niet van overtuigd", zei Pernický. Het is logischerwijs onmogelijk dat chemicaliën bij Juřinka de rivier binnenkomen, de vissen leefden nog 3,5 kilometer lang en pleegden vervolgens zelfmoord, aldus een lokale visser die na de vergiftiging samen met zijn collega's dode vissen uit de rivier haalde.

Minister van Milieu Petr Hladík betreurt het dat zelfs na drie jaar de specifieke dader van het ongeval niet bekend is. “Ik respecteer de rechterlijke beslissing over de vergiftiging van de rivier de Bečva van 20 september 2020, ook al is het nog steeds een niet-bindend oordeel. Het spijt me dat de rechtbank de dader niet kan vinden en de passende straf kan opleggen", reageerde hij.
Hij hoopt dat de volgende keer soortgelijke crashes en chaos als tijdens het Bečva-vergiftigingsonderzoek zich niet zullen herhalen. Een wijziging van de Waterwet, die de verplichting introduceert tot continu toezicht op potentiële vervuilers en de verdeling van bevoegdheden bij het onderzoek naar soortgelijke ongevallen, moet hieraan bijdragen.

Volgens voormalig minister van Milieu Richard Brabec (ANO) is het essentieel dat de rechtbank tot het oordeel is gekomen dat de schuldige van de vergiftiging van de rivier de Bečva het bedrijf Energoaqua is.
“Het hele debat, dat hier drie jaar heeft geduurd en waar letterlijk een jacht werd georganiseerd op mij, op meneer Babiš, op ANO als zodanig, dat iemand anders het zeker heeft gedaan en dat er iets werd verdoezeld, ik ben ervan overtuigd dat het Hier werd duidelijk vermeld dat de rechtbank tot het oordeel kwam dat het bedrijf Energoaqua het deed", aldus Brabec.

Staatsvertegenwoordiger Jiří Sachr stelde vorige week voor om het bedrijf een boete van 21 miljoen kronen op te leggen, een voorwaarde en een boete van één miljoen kronen voor de uitvoerende macht. Volgens de aanklacht was de rivier vergiftigd door cyaniden en zeswaardig chroom, die vanuit het fabrieksterrein in Rožnov pod Radhoštěm hadden moeten stromen en via een bijna 15 kilometer lange pijpleiding in Valašské Meziříčí in de rivier zouden moeten stromen.

De verdachten hebben vanaf het begin elke schuld ontkend. Hun advocaat Jiří Obluk herhaalde vanaf het begin dat er geen direct bewijs was voor het straffen van het bedrijf en zijn directeur.

De vissen begonnen te sterven tot 3,5 kilometer van de vermeende lekkagelocatie. Mensen die de versie van de aanklacht afwijzen, wijzen erop dat chemicus Deza dichter bij de eerste vissendood is.

Volgens Gerlová weerlegden het bewijsmateriaal en de experts echter dat de gifstoffen uit het gebied daar waren ontsnapt. Volgens de rechterlijke conclusies kon het ongeval op de causificatie-eenheid, dat plaatsvond op de dag van het ongeval, niet verantwoordelijk zijn voor de besmetting met dergelijke gevolgen. "Het stond niet vast dat het ongeval werd veroorzaakt door het bedrijf Deza. Het is om vele redenen uitgesloten. Het bijtende mengsel heeft op de dag van de vergiftiging niet bijgedragen aan de besmetting”, aldus de rechter.

Critici waren al sceptisch over het straffen van de echte dader. Volgens hen zijn de tussenkomende actoren onder leiding van de Tsjechische Milieu-inspectie er niet in geslaagd onmiddellijk na het ongeval de belangrijkste monsters van verontreinigd water te verzamelen. ‘Word niet boos op mij, dat is totaal dilettantisme. Om een specifieke dader te identificeren met mijn ervaringen die ik gedurende mijn leven heb verzameld? Daar heb ik niet de nodige informatie voor”, zegt toxicoloog Ivan Holoubek, die een advies opstelde voor de inspectie.

ČIŽP, dat volgens de rechtbank het bedrijf Energoaqua moet onderzoeken op een mogelijke overtreding, zal volgens woordvoerster Miriam Loužecká alle juridische stappen ondernemen zodra het een definitief schriftelijk vonnis ontvangt. Tot die tijd wil hij geen commentaar geven op de zaak.
Bronnen oa seznamzpravy.cz + ceskenoviny.cz + brnodaily.com + deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Ja zeker bijzonder, maar wordt vervolgd........
In het vonnis staat dat geen enkel misdrijf bewezen kon worden. Het is echter mogelijk dat er sprake is van een administratieve overtreding. De rechtbank verwees de zaak daarom naar de Tsjechische Milieu-inspectie (ČIŽP).
De slager keurt zijn eigen vlees ofsuksowat....... ČIŽP heeft zelf grote steken laten vallen in het begin onder leiding van Erik Geuss door veel te laat te reageren en na enkele dagen pas watermonsters te nemen.............
De Tsjechische Milieu-inspectie (ČIŽP) wordt sinds 1 maart geleid door Petr Bejček (39), hij was staatssecretaris bij het ministerie van Financiën.
Cyanide of Fenol?
De getuigenissen van vissers uit de eerste dagen ondersteunen geen cyanidevergiftiging.
Vanaf de eerste dag hebben vissers uit de zwaarst getroffen gebieden beschreven hoe de vissen stierven door stuiptrekkingen en het zenuwstelsel hadden beschadigd: dat ze om hun as bleven draaien, uit het water sprongen, naar de kust vluchten... “Die vissen hadden het moeilijk”, klonk het herhaaldelijk uit de mond van de vissers die ter plaatse waren.
Maar deze symptomen komen niet overeen met cyanidevergiftiging. Dat zorgt ervoor dat vissen in plaats daarvan in een langzame pijn terechtkomen. De toxicologische literatuur beschrijft zelfs gevallen waarin vissen herstellen van lekkages van cyanide nadat ze schoon water hebben bereikt.
de vissers beschreven ook hoe hun handen brandden, jeukten en bleek werden, en hoe ze bloed uit hun neus bliezen als gevolg van irritatie van hun neusslijmvlies. Ze vermelden verder hoe de vis gecorrodeerde of bloedende kieuwen had. Ondertussen maakte geen van hen melding van de kersenkleurige kieuwen die typisch zijn voor door cyanide vergiftigde vissen.
Bovendien heeft cyanide een geur van bittere amandelen. Maar niemand in de buurt van de gebeurtenissen rook zo'n geur. Ondertussen spraken zowel reddingswerkers als vissers van een desinfecterende of chloorgeur.
Er is echter nog een andere mogelijke verklaring voor de ‘geur van desinfectiemiddel’. De medische literatuur beschrijft de geur van fenol als een ‘ziekenhuisgeur’.
De chloorgeur had een logische verklaring, en we hebben daar in onze eerdere teksten op gewezen. Het is dat chloor wordt gebruikt voor het neutraliseren van cyaniden. We hebben hieruit afgeleid dat de dader van het vermoedelijke cyanide-ongeluk hun sporen uitwist.
Bron denikreferendum.cz.
Voor geïnteresseerden is er een slottoespraak op denikreferendum.cz. van Stanislav Pernický voor de rechtbank in Vsetín in de zaak van de vergiftigde rivier Bečva, waaraan hij deelnam als vertegenwoordiger van gedupeerde vissers.
 
Bovenaan