Massale vissterfte door giflozing in rivier Bečva

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Illegaal gestort afval laat een 38 km lang stuk van de Bečva-rivier in feite ‘dood’ achter.

De rivier de Bečva, in Moravië, is getroffen door de ergste milieuramp in meer dan tien jaar. Een bijna veertig kilometer lang stuk van de rivier bij Přerov werd enkele dagen geleden vervuild met cyanide uit een onbekende bron. Sindsdien hebben vissers 32.000 kilo dode vis uit de rivier gehaald en ze zijn nog niet klaar. Onder de dode vissen zijn barbeel en brasem, maar ook beschermde soorten als gestippelde alver en sneep.
De vervuiling begon afgelopen weekend in de buurt van de stad Choryně in de regio Vsetín naar Přerov en vergiftigde alles in de rivier.

De politie heeft de zaak overgenomen van de Tsjechische milieu-inspectie (ČIŽP) en kondigde aan dat ze de monding van het kanaal kenden van waaruit cyanide in de rivier stroomde. Ze kwamen erachter dat veel bedrijven zijn aangesloten op het kanaal van waaruit het gif Bečva bereikte.

Terwijl vissers sinds het begin van de week op tientallen tonnen dode vis uit de vergiftigde Bečva-rivier visten, gaf minister van Milieu Richard Brabec (ANO) tot vrijdag geen commentaar en hij ging niet naar de plaats van de ecologische catastrofe. Vrijdag twitterde hij "als we weten dat het cyaniden waren, we denken dat het vinden van de bron van vervuiling een kwestie van uren zal zijn."

Voor 2013 was Brabec de directeur van Lovochemie, onderdeel van de Agrofert-holding die eigendom was van Andrej Babiš.
Het dorp Choryně, waar de besmetting van Bečva voor het eerst werd ontdekt, ligt op slechts een paar honderd meter van de DEZA-fabriek.
DEZA valt onder het concern Agrofert, het wordt elk jaar beoordeeld als een van de grootste vervuilers van het milieu.
Het bedrijf heeft maandag ontkend dat de vervuiling ervan afkomstig was. "We hebben niets te maken met cyaniden. Ons productiegamma is compleet anders ”, aldus Agrofert-woordvoerder Karel Hanzelka.
Later moest hij zijn verklaring echter corrigeren op verzoek van de media.
DEZA produceert eigenlijk geen cyanide als handelsartikel. Tijdens de productie van koolteer wordt echter wel afvalwater met zeer giftige cyaniden geproduceerd.
Dinsdag heeft de ČIŽP het in een persbericht ook uitgesloten als mogelijke oorzaak van het ongeval.
Donderdag werden de resultaten van wateranalyses bekendgemaakt, volgens welke vissen werden vergiftigd door cyanide.
De inspecteurs maakten echter niet duidelijk hoe ze concludeerden dat DEZA niet de oorzaak van de ramp kon zijn.

Volgens parlementslid Miroslav Kalousek ligt de schuld bij de chemische fabriek DEZA, die onder Agrofert valt.
"Milieu-inspecteurs sloten onmiddellijk uit dat Babiš 'DEZA de boosdoener zou kunnen zijn. Ze liegt dat 'ze niets met cyaniden te maken heeft', ook al worden er bij haar productie cyaniden gevormd. Te veel leugens en mist. We zien toe op een gedegen onderzoek". schreef Miroslav Kalousek op zijn Facebook.

En hoe reageerd Andrej Babiš...........stilte........
Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz + ct24.ceskatelevize.cz + extra.cz.

Ik hoop dat het ze binnen een week de dader melden......iets met verkiezingen.......
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Net als Tsjernobyl. De handen van de vissers tintelden.

Toen brandweerlieden en vissers vorige week begonnen met het opruimen van de dode vissen in de Bečva-rivier, hadden ze geen idee met welk gif ze te maken hadden. Ze dachten in eerste instantie dat ammoniak in het water was ontsnapt.
Pas na vier dagen werd bekend dat het giftige cyanide de vissen heeft gedood.

De politie is nog steeds op zoek naar de dader van het ecologische ongeval, waarbij tientallen tonnen dode vissen zijn achtergelaten. De chemische stof lekte uit een uitlaat in Juřinka, het lokale deel van Valašské Meziříčí.

In Juřinka is er volgens de lokale bevolking geen bedrijf dat zich bezighoudt met cyaniden. Integendeel, op de rechteroever van de Bečva bevindt zich een industriezone met een aantal bedrijven. Verslaggevers van Seznam Zprávy richtte zich tot negen bedrijven. Ze ontkennen allemaal enige schuld. Alleen de chemische fabriek DEZA, die behoort tot het Agrofert-concern, dat in het trustfonds van premier Andrej Babiš zit, werkt met cyaniden. Dit bedrijf sloot echter ook elk verband uit.

Milieuactivisten maken zich ook zorgen. "Het lijkt me ongelofelijk dat we de dader na zo'n ongeval meer dan een week niet kennen. Ik wil niet speculeren of ze het verbergen of ze weten het niet echt. Er zijn niet zo veel bedrijven die met dergelijke gifstoffen werken”, zegt Mirek Dvorský, directeur van het Walachijse Ecocentre. Samen met andere experts bereiden ze een bijeenkomst voor volgende week voor. Ze willen weten hoe het ecosysteem is beïnvloed. Niet alleen vissen, maar ook ongewervelde dieren, vogels tot otters zijn aan elk van deze beekjes verbonden.
De vissers hebben al gezegd dat het tien jaar zal duren voordat er weer vissen zwemmen.

Bron seznamzpravy.cz.

En hoe reageert Andrej Babiš...........grote stilte........
 

kuurgast

Donateur
Waar kwam cyanide naar Bečva? De politie concentreerde zich op een zuiveringsinstallatie in het afgelegen Rožnov pod Radhoštěm.

Vanwege het cyanidelek in Bečva doorzocht de politie het voormalige Tesla-complex in Rožnov pod Radhoštěm. Het is zestien kilometer van waar het gif in de rivier is gekomen. Zoals bevestigd door de directeur van Energoaqua Oldřich Havelka aan de iROZHLAS-server, kwamen rechercheurs tussenbeide op dinsdag voor hen "in werking, en in het algemeen op het terrein ”. Het bedrijf houdt zich ook bezig met de zuivering van cyanidewater. Maar Havelka sloot uit dat ze een ecologische catastrofe zouden veroorzaken.

De politie zoekt naar de daders van de gigantische vergiftiging in de rivier Bečva gaat het een onverwachte richting: rechercheurs concentreerden zich op het industriegebied in Rožnov pod Radhoštěm, dat zestien kilometer van de plaats ligt waar het gif in de rivier terechtkwam.

Pas woensdag van de iROZHLAS-server bevestigde het hoofd van het Rožnov-bedrijf Energoaqua dat de politie het complex dinsdagmiddag heeft bezocht, juist vanwege het onderzoek naar het cyanidelek. "De politie is op zoek naar technologie en zoekt of cyanide ontsnapt is", gaf hij toe.

"Het punt is dat afvalwaterbehandelingstechnologie vrij complex is. Daar wordt niet alleen cyanide-afvalwater gezuiverd. Deze zijn echter recentelijk niet verwerkt. Ze leggen de algehele technologie uit en bespreken deze”, beschreef hij het werk van politieagenten ter plaatse.

Tegelijkertijd ontkende hij dat Energoaqua, dat onder meer cyanidewater behandelt, verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het lek. "Tot nu toe zijn we nog niet tot aanwijzingen gekomen die van ons bedrijf zouden gaan", zei hij resoluut.

Hij sloot echter niet uit dat cyanide zou kunnen ontsnappen bij een van hun leveranciers van deze stoffen, die zich in hetzelfde complex bevinden.

De politie heeft de informatie dat ze in het gebied zouden ingrijpen niet bevestigd of ontkend. "We wachten op de resultaten van de analyse en zullen er op dit moment geen commentaar op geven", zei Petr Jaroš, een woordvoerder van de politie van Zlín, woensdagochtend.

Officieel heeft de politie slechts één informatie vrijgegeven: het kanaal waardoor het gif in de rivier stroomde, mondt uit in het kadaster van Juřinka, de wijk Valašské Meziříčí. De chemische fabriek DEZA van het Agrofert-concern bevindt zich vlakbij. Kort na het ongeval ontkende ze echter dat ze vervuiling zou veroorzaken. Het werd door de Tsjechische milieu-inspectie onmiddellijk uitgesloten als mogelijke oorzaak van het ongeval.

Waarom zo snel en ondubbelzinnig? Radka Nastoupilová, een woordvoerster van de inspectie, reageerde op de iROZHLAS-server. “De staat van de zuiveringsinstallatie op het DEZA-terrein en de aard en kwaliteit van het afvalwater dat uit de uitlaat stroomt, was in orde. Bovendien waren er levende vissen onder de uitlaat naar Bečva," presenteerde ze tot nu toe onbekende bevindingen.

Agrofert-woordvoerder Karel Hanzelka zei afgelopen weekend dat DEZA en Agrofert een strafrechtelijke klacht zouden indienen wegens laster in verband met visvergiftiging.
Bron irozhlas.cz.

Blijft een stinkend verhaal, met een pijpleiding die toevallig uitkomt nabij bedrijf van de premier.
 

kuurgast

Donateur
In rivier Bečva verscheen opnieuw een onbekende substantie onder de Juřin-brug aan de monding van het kanaal, die leidt vanuit de voormalige Tesla in Rožnov.

Bij het lekken van een onbekende stof in Bečva kwamen brandweerlieden ter plaatse tussenbeide. Volgens de burgemeester is dit dezelfde plek als voorheen.

In Valašské Meziříčí-Juřinka is een onbekende stof gelekt in de rivier de Bečva. Schuim vormde zich op het rivieroppervlak. Brandweerlieden gingen naar het incident en namen ter plaatse watermonsters, vertelde burgemeester Robert Stržínek dinsdagmiddag aan Radiožurnál. Volgens hem is de substantie Bečva binnengekomen via dezelfde uitlaat van het kanaal, die volgens de bevindingen van de politie een paar weken geleden cyanide in de rivier lekte. Volgens lokale vissers stierf de vis deze keer niet.

Minister Brabec verklaarde op Twitter dat de schuimende rivier Bečva vandaag aan de ČIŽP was gemeld op het punt van instroom van het kanaal vanuit het gebied van Rožnov Tesla. "We hebben nog geen vissterfte door vissers gemeld. Reddings- en inspectie-eenheden zijn ter plaatse. Ik roep de wetshandhavingsinstanties op om de incidenten van vandaag en september zo snel mogelijk te onderzoeken”, schreef Brabec.
Bron irozhlas.cz.

........zo snel mogelijk te onderzoeken...........uhhh hoeveel jaar is snel?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Volgens analyses lekte er nikkel in de rivier Bečva.

'Er zit geen giftige stof in de rivier', stelt de burgemeester van Stržínek de inwoners gerust.
Analyses van watermonsters uit de Bečva-rivier, uitgevoerd op dinsdagmiddag door inspecteurs van de Tsjechische milieu-inspectie (ČIŽP) in Valašské Meziříčí, hebben een verhoogde hoeveelheid nikkel aangetoond. De burgemeester van Valašské Meziříčí, Robert Stržínek, heeft hierover vrijdag in een persbericht geïnformeerd.
Volgens Stržínek is de vervuiling in Bečva terechtgekomen via de monding van het kanaal dat uit het gebied van Rožnov Tesla leidt, dwz dezelfde, volgens de bevindingen van de politie waaruit een paar weken geleden cyanide in de rivier ontsnapte.
Bronnen deutsch.radio.cz + irozhlas.cz.

Vreemd dat er hoog van de toren wordt geblazen vanwege het nikkel en er stilte is over de veel grotere vergiftiging door cyanide.
Voor mensen die over de stinkende zaak van cyanide vergiftiging meer willen lezen, zie denikreferendum.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Stanislav Blaha is burgemeester van Uherské Hradiště heeft 30 oktober op facebook.com/Ing.StanislavBlaha een epistel gelaatst over cyanide in de rivier Bečva versus DEZA.
Hieronder de goochel-vertaling:


Vandaag hadden we te maken met Bečva in de vergaderzaal. Raad eens hoe het bleek ... het punt kwam niet, hij had helemaal geen tijd om te komen (vanwege het lange debat over de masker-bonus) en bovendien kwam de minister van Milieu Brabec ook niet, die heeft het meeste uit te leggen. :(

Ik had een heleboel vragen klaar. En ik besloot om ze hier in een verkorte versie te publiceren. We hebben geen antwoorden en de regering weigert met ons te praten. Aan de zaak wordt een informatieembargo opgelegd. En des te meer, moeten we ons afvragen wat er is gebeurd. Wie heeft het water vergiftigd? Wie heeft het leven gedood in Bečva? Waarom praat je er niet over?

Het is goed dat zowel journalisten als universitaire experts in de zaak geïnteresseerd zijn geraakt. Sommigen hebben argumenten en bewijzen verzameld die echt naar DEZA verwijzen. Het is al een ongelooflijke 40 dagen aan het onderzoeken, ze draaien rond, het pad vervaagt. Of DEZA schuldig is of niet, dit vermoeden versterkt alleen maar. Waarom? Omdat de indirecte eigenaar de premier (Andrej Babiš) is, werkte de minister van Milieu ook bij Agrofert, dus ik kon nog lang doorgaan ... En al deze mensen weten heel goed dat als blijkt dat DEZA ons water heeft vergiftigd, ze konden nauwelijks rekenen op de steun van kiezers in de regio.

Hier is een samenvatting van argumenten die mij er steeds meer van overtuigen dat DEZA erachter zit:

⁉️ DEZA, in de woorden van haar woordvoerder kort na het ongeval, ontkende meerdere keren dat ze iets met cyaniden te maken hadden. Duidelijk, gemakkelijk verifieerbaar bewijs blijkt dan echter juist. Waarom liegt DEZA? Welke reden hebben ze om te ontkennen dat er cyaniden op hun terrein aanwezig zijn als ze niets met het lek te maken hebben? Het is niet strafbaar om met cyaniden te werken. Als je ze echter niet in de rivier loost.

⁉️ Er zijn cyaniden in DEZA. En dat is een feit. Dit blijkt uit verschillende afstudeerscripties en bachelorscripties, die in hun inleiding zelfs DEZA bedanken voor informatie of toegang tot samples. Uit de gegevens van het geïntegreerde vervuilingsregister blijkt ook dat cyanide al meerdere keren uit DEZA ontsnapt is.

⁉️ Als de woorden van de woordvoerder waar waren, zou ik niet kunnen uitleggen waarom DEZA in 2007 voor miljoenen kronen zou investeren in een ionisatie-eenheid, die naar eigen zeggen de best beschikbare technologie zou moeten zijn die aanzienlijk zal bijdragen aan het verminderen van het cyanidegehalte in afvalwater. Interessant genoeg betekent deze aanzienlijke vermindering 70%! Dit brengt me op het idee wat DEZA in hemelsnaam eerder in het water heeft geloosd?

⁉️ Je mag het feit niet missen dat, hoewel DEZA verplicht is om met bepaalde tussenpozen watermonsters te nemen en vooraf bepaalde parameters (inclusief cyaniden) te bewaken, op die noodlottige zondag, toen cyanide in het water lekte, er 3 extra metingen nodig waren. De eerste was om 8 uur 's ochtends, toen niemand enig idee had. En in de andere twee (om 13.30 uur en 15.30 uur) stopten ze met het kijken naar een van de parameters - raad van welke het was. Je raadt het goed. Cyaniden.

Dit is zeker niet het eerste geval van cyanidevergiftiging in Tsjechië. Dit is echter het eerste geval waarin het onderzoek meer dan 40 dagen duurt. Het is krankzinnig.

Ik raad je aan om vooral deze twee artikelen van Marek Petřivalský van Palacký University te lezen. Het legt uitvoerig en tegelijkertijd eenvoudig uit wat verdacht is van DEZA.
1. deel van de tekst: bit.ly/Becva_I
2. deel van de tekst: bit.ly/Becva_II
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Stanislav Blaha is burgemeester van Uherské Hradiště heeft 4 november op facebook.com/Ing.StanislavBlaha een bericht gelaatst over een debat omtrent de vergiftigde rivier Bečva.

❗ NOVINKY K BEČVĚ ❗
NIEUWS OVER BEČVA

We beginnen met goed nieuws - er zijn er nooit genoeg. Vooral nu. Vandaag hoorde ik uit eigen oren van de directeur van de Tsjechische milieu-inspectie dat er na het ongeval ongeveer 60 monsters zijn genomen en dat de inspectie 21 bedrijven heeft geïnspecteerd. De monsters reisden voor analyse naar verschillende laboratoria. Een van mijn grote angsten - dat de monsters door water en tijd werden weggespoeld - wordt afgewend. De monsters zijn er! We weten nog niet met wie of wat hun analyse zei, maar ze zijn.

Ik kwam vandaag vanuit Hradiště naar een vergadering van de Commissie voor het milieu, waar minister Brabec en het hoofd van de milieu-inspectie, Erik Geuss, ook deelnamen. We hebben informatie gehoord van de minister die mij persoonlijk heeft bevestigd dat iemand een strategie van stilte heeft gekozen. Maar minister Brabec noemt het de woorden "Ik kan niets zeggen om het onderzoek niet te frustreren, en ik weet eigenlijk niets." Hij doet zo zijn best een bericht te zenden, dat hoe meer we vragen, hoe groter de kans dat de zaak nooit zal worden onderzocht. Dat is fout, we blijven het maar vragen.

Ik vroeg onder meer waarom ze DEZA van Agrofert snel hebben uitgesloten. Minister Brabec antwoordde dat DEZA was uitgesloten toen de politie een kanaal in Juřinka identificeerde. Het was echter aantoonbaar zo dat nog voordat duidelijk was welke stof de rivier vergiftigde, de inspecteurs verklaarden dat het beslist niet DEZA was. Het kanaal in Juřinka werd pas later getoond. Dat is een rare discrepantie, nietwaar?

Namens ANO kwam een van de leden ook verschillende keren in de discussie en eiste dat het verslag van ons debat niet zou worden gepubliceerd (dat is helaas geslaagd) en klaagde dat er journalisten waren die over de zaak zouden informeren. Nou, het is echt ongehoord dat journalisten de mensen over alles durven te informeren!

Ter informatie: commissies zijn openbaar, iedereen kan bij hen terecht. Het lijkt erop dat ANO erg geïnteresseerd was in het feit dat niemand hierheen kwam, niemand iets vroeg, en vooral: het kwam nergens. Ten slotte verklaarde het lid dat ze een klacht zou indienen bij de Mandaat- en immuniteitscommissie. Reden? Hetzelfde als minister Brabec - we dwarsbomen het onderzoek als we vragen wie het leven in Bečva heeft gedood en de rivier heeft vergiftigd. Welkom in Babishistan.
--------------------------------------------------------
Vergelijkbaar vergiftiging van een rivier met cyaniden gebeurde 9 januari 2006 van de Elbe in het gedeelte Kolín - Mělník, waar het schuldige bedrijf binnen een week was gevonden. Boete was 1 900 000,- Kč. Bron cizp.cz + english.arnika.org.
Een hoeveelheid van 100 kilo dodelijk giftige cyanide lekte uit het bedrijf als gevolg van een kapotte sensor in de Elbe. Hij beschadigde het leven op een 83,5 kilometer lange Elbe.
Een werknemer had toen niet opzettelijk een fout gemaakt. Als hij zich bewust was van zijn fouten, zou hij de sporen uitwissen en zou de Tsjechische milieu-inspectie ČIŽP niets vinden.
Dit is in het geval van de Bečva totaal anders.........de tintelende handen van de vissers die de dode vissen uit het water haalden en hun verklaring dat ze chloor roken duidt erop dat men wist van de vervuiling en dit probeerde om te draaien door chloor toe te voegen.
De bedrijfsbrandweer van het destijds beschuldigde bedrijf uit Kolin heeft sinds die ramp regelmatig uitwisseling met Nederlandse bedrijfsbrandweer van Chemelot, zie chemelot.nl.
De ramp in Kolín kreeg veel aandacht in media, ook Duitse, omdat de Labe/Elbe in Duitsland uitstroomt.
Artikel in Tsjechisch over Elbe op automa.cz......nu snap ik die mediastop een beetje....

40.000 kilo dode vis in de Bečva, als je bedenkt hoeveel één kilo vis is en dat 40.000 keer..............
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Premier Andrej Babiš reageerde op vragen over Bečva: laat uw IQ onderzoeken.

Andrej Babiš was geïrriteerd toen hem werd gevraagd naar kwestie van cyanidevergiftiging van de rivier Bečva en de rol van zijn chemiebedrijf Deza bij de ergste ecologische ramp van de afgelopen jaren.

Premier Andrej Babiš laat zich graag fotograferen als natuurliefhebber die grondeekhoorns in kuilen of rivierkreeften in het water loslaat. Maar als hij vragen krijgt over de grootste ecologische ramp van de afgelopen jaren en de connectie met zijn chemiebedrijf Deza, wordt hij witheet.

Hij demonstreerde dit donderdag in de Kamer van Afgevaardigden, toen hij werd gevraagd door Stanislav Blaha, ODS-plaatsvervanger en burgemeester van Uherské Hradiště, over het ongeval in Bečva.

Volgens Blaha heeft de minister van Milieu Richard Brabec (ANO) gekozen voor een "stilzwijgende strategie" en geeft hij onvoldoende informatie over de voortgang van het onderzoek. 'Maar wat moet er geheim worden gehouden als er niets bekend is, of is het anders? Heb je informatie die je de mensen gewoon niet wilt vertellen?' vroeg hij de premier.

Volgens Babiš is de politie de zaak aan het onderzoeken en wilde hij geen commentaar geven op de zoektocht naar de dader. "Voor zover ik weet, zal er morgen een politiek debat op gang komen. Brabec zal er zijn en zal vragen beantwoorden. Het zou goed zijn als je niemand de schuld zou geven zonder bewijs, 'antwoordde hij Blaha.

Blaha eiste vooral een antwoord op de vraag waarom het onderzoek al drieënvijftig dagen duurt, andere keren wordt de dader al na een paar dagen ontdekt. Hij vroeg ook waarom zijn minister van Milieu Richard Brabec het bedrijf Deza van de premier onmiddellijk als mogelijke dader had uitgesloten.
"Op basis van welk bewijs Deza werd uitgesloten, Dit is niet de eerste keer dat cyaniden in Bečva zijn gelekt. Heb je een plan met concrete stappen voor de situatie voor het geval zich opnieuw een soortgelijke ramp voordoet?" vroeg hij de premier.

En Andrej Babiš was boos. Hij begon eerst te praten over een deskundige die het onderzoek zou hebben vertraagd. Toen begon hij aan zijn gebruikelijke woordenstroom. 'Gisteren of dinsdag hoorde je dat de expert zelfs COVID heeft. Dus ik begrijp niet waarom je me dat vraagt, terwijl het gewoon weer zo'n leugenachtige, fictieve gebeurtenis is, om naar Babiš en Agrofert te verwijzen. Het spijt me echt, want ik denk dat je eindelijk van programma zou veranderen, maar het is nog steeds hetzelfde. Alleen leugens en alleen Antibabiš', reageerde de premier.

Ten slotte adviseerden hij het parlementslid: "Laat uw IQ meten, omdat uw vragen zonder commentaar zijn."

"Ik wil gewoon dat het wordt onderzocht en ik wijs op enkele bizarre dingen die er omheen gebeuren," zei Blaha.

De premier vermeed dus volledig specifieke antwoorden. Net zoals minister Brabec, toen hij vorige week vragen kreeg van leden van de Milieucommissie.
--------------------------------------
Of hij nu naar IQ-tests gaat?

"Journalisten vragen me of ik een verontschuldiging wil van Babiš voor de IQ-test. Echt niet. Welk excuus van een persoon die ik niet kan respecteren? Ik doe de IQ-test. Maar onder één voorwaarde: Andrej Babiš gaat met me mee, want na wat hij laat zien, is het misschien in het nationale belang", schreef de burgerdemocraat Stanislav Blaha.
"Eén persoon (voorheen 21 laboratoria) werkt aan een sleutelanalyse van monsters uit Bečva (waarvan er een week geleden 60 zouden zijn, nu zijn dat er 100 volgens de premier). Het lijkt me gewoon absurd. Dat antwoord slaat nergens op en je kunt er alleen maar woede van voelen,” merkte Stanislav Blaha op over het onderzoek naar het ongeval.
Bronnen oa neovlivni.cz + parlamentnilisty.cz.
 

kuurgast

Donateur
De politie legde een verklaring af waarbij ze afstand nam en niemand belette commentaar te leveren op de zaak van de vergiftigde rivier.

Het is 14 dagen dat de minister van Milieu Richard Brabec voor de leden van de plaatsvervangende commissie voor het milieu verscheen om vragen te stellen over het lekken van cyanide in de rivier de Bečva. Hij vervloekte zichzelf door te zeggen dat hij niets kon zeggen, omdat hij het onderzoek zou frustreren. Hetzelfde werd herhaald door de directeur van de Tsjechische milieu-inspectie Erik Geuss. Hij hoeft helemaal niet te zwijgen, zegt de politie nu zelf.

Advies van de politie van Tsjechië over de zaak "Bečva"


Gezien de groeiende kritiek van de politie van de Tsjechische Republiek en haar houding ten aanzien van het informeren van het publiek over de lopende strafrechtelijke procedure met betrekking tot de vergiftiging van de Bečva-rivier, willen we enkele speculaties aan het licht brengen die zich in de openbare ruimte verspreiden.

"Allereerst moet gezegd worden dat de politie van de Tsjechische Republiek, en niemand anders, geen informatie-embargo heeft opgelegd in de zaak 'Bečva'. Het is niet en het is nooit in het belang van de politie geweest dat een overheidsorgaan van de staat dat, gezien zijn inhoudelijke bevoegdheid, een onderzoek doet naar een milieuongeval, er geen informatie over verstrekt. De politie van de Tsjechische Republiek kan zich niet mengen in de bevoegdheid van een overheidsinstantie, in dit geval de Tsjechische milieu-inspectie (ČIŽP), en haar beperken in haar activiteiten, inclusief het informeren van het publiek,'' zei de politie in een ongekend open verklaring.
Met dien verstande dat strafrechtelijke onderzoeken op hun eigen manier verlopen en dat "niet-deelnemende partijen" geen informatie kunnen onthullen die de activiteiten van opsporingsambtenaren in gevaar zou brengen.

De politie van Tsjechië wordt verder bekritiseerd vanwege het feit dat de schuldige van de vergiftiging van de rivier de Bečva nog niet bekend is. Hoewel deze kritiek meestal wordt geassocieerd met uitspraken van openbaar beleid die geen invloed hebben op de uitvoering van het onderzoek en gebaseerd zijn op ongefundeerde informatie, schaden ze het werk van politie-onderzoekers en wekken ze de verkeerde indruk dat de politie inactief is. Feit is dat politieonderzoeken nu geheel afhankelijk zijn van de uitkomst van expertonderzoeken. De deadline voor het opstellen van het deskundigenrapport werd vastgesteld op drie maanden, rekening houdend met de hoeveelheid onderzocht materiaal, en loopt af op 20 december 2020. Om objectieve redenen kan deze deadline worden verlengd. Zolang de politie de uitslag van het deskundigenonderzoek niet kent, is geen grote verschuiving in de zaak te verwachten.

We willen het publiek verzekeren dat we ons volledig bewust zijn van en begrijpen dat het publiek belang heeft bij een transparant onderzoek naar deze gebeurtenis en dat we ons uiterste best doen om dit te doen. Tegelijkertijd vragen we ook om begrip, geduld en gemoedsrust op het werk.
plk. Mgr. Kateřina Rendlová
Policejní prezidium ČR

Bronnen seznamzpravy.cz + policie.cz.
---------------------------------------------------
De Piraten partij heeft een website gemaakt waar ze alle informatie verzamelen.
Op de website is een overzicht van mediakanalen over deze kwestie te vinden, evenals een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen uit de zaak en overige informatie. Door de oproep "Řeky bez jedů” (Gifvrije rivieren) te ondertekenen, kunnen mensen ook helpen druk uit te oefenen op het ministerie van Milieu om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat soortgelijke rampen zich niet opnieuw voordoen.

Website zazivoubecvu.cz. (=voor de levende rivier Bečva)
 

kuurgast

Donateur
"Niet bestaande" riooluitlaat mogelijke dader?

Een kanaal dat volgens kaarten niet bestaat en niemand weet waar het vandaan komt. Het is gelegen in Lhotka nad Bečvou in de regio Valašskomeziříč.
"Pas na deze uitloop, richting Hustopeče nad Bečvou, was de vissterfte stroomafwaarts merkbaar. Het is drie kilometer stroomopwaarts naar de rioolafvoer, die leidt vanuit het gebied van de voormalige Tesla in Rožnov pod Radhoštěm. Er zijn echter nog steeds vissen in dit drie kilometer lange gedeelte, ”zei visser Lukáš Gerla.
Hij nam de redacteur van Práva door de hele sectie en toonde gezonde bryofyten die aan de binnenkant van de riooluitlaten groeiden.
Er waren geen mossen bij slechts één uitlaat, net aan het kanaal bij Lhotka. Het bestaat officieel niet. Het water dat eruit stroomt, bewijst dat het functioneel is en dateert zeker uit de jaren tachtig. Het ligt stroomafwaarts van de rivier, ongeveer driehonderd meter van een andere uitlaat, waarin water van de biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie van het bedrijf Deza terechtkomt.
Volgens andere vissers is het ook mogelijk dat in geval van besmetting van Bečva met cyanide, dit het ongeregistreerde kanaal zou kunnen zijn.
"Alle uitstroompunten van de industriegebieden in Valašské Meziříčí, zelfs de leiding van Rožnov Tesla, bevinden zich aan de rechterkant van de stroom. Volgens de politie had cyanide aan de rand van de rivier kunnen blijven. Dit is echter onmogelijk binnen een stuk van drie kilometer tussen de monding van het Rožnov Tesla-kanaal en Lhotka, omdat er verschillende stuwen op de rivier zijn. Deze zouden het cyanide over de gehele breedte van de stroom roeren. En de vissen zouden hier ook doodgaan. Maar dat is niet gebeurd”, legt de voorzitter van de Vissersbond in Hustopeče nad Bečvou Stanislav Pernický uit.

Niemand weet waar dit mysterieuze kanaal vandaan leidt. Sommige vissers denken echter dat het verband kan houden met het treinstation in Lhotka, dat ook dienst doet als overslagpunt voor de chemische fabriek Deza.

Afbeeldingen van betreffende uitlaat en waar het cyanide mogelijk vandaan is gekomen.....
beckva.PNG Begin van die pijp is mogelijk bij het overslagterrein.........
becva station.PNG

Bron novinky.cz met video.
 

kuurgast

Donateur
Opnieuw ontsnapte onbekend substantie in de rivier de Bečva.

Voor de derde keer in twee maanden vervuilde dinsdag een chemische stof de rivier de Bečva. Het oppervlak bij de Juřin-brug in Valašské Meziříčí was bedekt met schuim, vergelijkbaar met 27 oktober. Op dat moment werd er een verhoogde hoeveelheid nikkel in het water aangetroffen.
De medewerkers van de afdeling Brno van de milieu-inspectie gingen naar de locatie. Ze verwachten dat de resultaten binnen twee tot drie dagen bekend zullen zijn.

"We raden het publiek ten zeerste aan om tot nader order de Bečva-rivier niet te betreden of dieren te baden of water van de brug naar het lokale deel van Juřinka verderop in de rivier te brengen", schrijft het stadhuis van Valašské Meziříčí op de Facebook-pagina van de stad.

De burgemeester van Valašské Meziříčí, Robert Stržínek, roept op tot speciale maatregelen.

Volgens de burgemeester van Valašské Meziříčí, Richard Stržínek, is dit een vergelijkbare situatie als een maand geleden. "Het is net een kopieerapparaat, schuim vormt zich op het oppervlak. De laatste monsters vertoonden een bovengrens nikkelgehalte", aldus de burgemeester.

Stržínek roept op tot een snelle oplossing voor de situatie. "Dit is geen normale situatie. Ik wil de brandweer, de recherche, het waterschap of de inspectie vragen en horen hoe ze verder gaan. We kunnen tenslotte niet elke twee weken zien dat er weer iets in Bečva stroomt, en iedereen haalde zijn schouders op dat er niets aan gedaan kon worden,' benadrukte de burgemeester.
Hij wil ook de afvoerbeheerder ontmoeten. Het wordt beheerd door Energoaqua, dat een afvalwaterzuiveringsinstallatie heeft in de Tesla-fabriek. 'Ik wil alle informatie over de kwijting weten. De zuiveringsinstallatie moet immers schadelijke stoffen afbreken”, voegde hij eraan toe.

De inspectie kent nog steeds niet de schuldige van het "nikkel" -incident in oktober. 'Alle drie de zaken worden onderzocht door de inspectie en de recherche, hoewel ze zich vooral richten op het cyanidegeval. Maar de volgende twee ontsnappingen maken de situatie natuurlijk ingewikkelder. Alles komt uit één complex. Het is niet mogelijk om één zaak af te sluiten zonder rekening te houden met de andere ”, aldus Nastoupilová.

Terwijl de inspectie beweert dat chemicaliën in alle drie de gevallen uit Rožnov stroomden, trekken chemici en vissers de Rožnov-versie in het geval van cyaniden in twijfel. In september begon de vis massaal te sterven op meer dan drie kilometer van de "Rožnov"-uitlaat.
Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz.

Op facebook.com/Ing.StanislavBlaha van de burgemeester staat een filmpje van iemand die op onderzoek uitging.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Stanislav Blaha is burgemeester van Uherské Hradiště heeft woensdag 2 december op facebook.com/Ing.StanislavBlaha een bericht gelaatst over weer een giflozing in rivier Bečva.

Dit is echt te gek. Vandaag was het vierde ongeval in Bečva sinds september. Een tijdje geleden ontving ik een bericht van vissers uit Bečva dat er weer iets lekte uit het kanaal in Juřinka en dat de vissen stierven.
Tot dusver lijkt de vissterfte niet zo dramatisch te zijn als in september. Ze nemen momenteel monsters en controleren de stroom verder stroomafwaarts. Als ik meer weet, laat ik het je meteen weten.
----------------------------
Ditmaal kwam het wel uit de Tesla-pijp en was er weer schuim op het water en enkele dode vissen.
Nu was de omstreden minister Brabec wel snel ter plaatse.
Bron oa deutsch.radio.cz.
------------------------------------------
Onthuld: op de dag van de vergiftiging van Bečva vond er een ongeluk plaats in Deza.

Chemicus Deza van Babiš zijn bedrijf Agrofert beweerde resoluut dat er geen ongeval was gemeld op de dag van Bečva's vergiftiging. Het Denik referendum toont aan dat dit niet waar was. Daarnaast zijn er veel aanwijzingen dat cyanide niet de hoofdoorzaak van vergiftiging was, maar fenol.
Bron zazivoubecvu.cz. + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Ja en het trieste is dat er al een persoon niet meer tegen de druk op kon en er een einde aan maakte.
Hij was bedrijfsleider bij een van de bedrijven die aangesloten is op de Rožnov pijp.
Zolang de grootste dader niet wordt aangepakt kunnen er meer mensen sneuvelen onder de druk.
Iedereen is alert of er wat gebeurd met het water en het personeel dat er werkt lopen op hun tenen omdat ze heel bang zijn iets verkeerds te doen waardoor er weer iets in de rivier terecht komt.
 
In Tsjechie is het heel normaal de schuld op een werknemer te schuiven.
Meestal een loyale niet al te slimme. Of een jednatel die orders opvolgt zonder de wet te kennen.
Keihard hier.
triest wel
 
Sorry, maar zelfmoord omdat je de druk niet aan kan? Welke druk? Als je de regels volgt die er zijn voor opslag, overslag en transport is er geen druk. Druk om gepakt te worden omdat je de regels naast je neerlegt om te sparen op over de rug van je personeel? Druk omdat je weet dat de fout bij jou ligt? Omdat je snelheid boven veiligheid zet? Omdat je de firma geld wil besparen voor het veilig afvoeren en verwerken van je afval? Of toch gewoon iets in zijn prive leven wat nu door de media misbruikt wordt? En JA, dit is allemaal speculatie. Maar dat verkoopt kranten, de waarheid (wat die ook is) schijnbaar niet.
Als je weet dat de fout niet bij jou ligt, is er niets aan de hand. Je gaat toch ook niet scheiden omdat je buurman vreemd gaat? Alleen ondat die in de zelfde straat woont.
 
Bovenaan