Man steekt zich in brand bij Palach monument

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Man steekt zichzelf in brand bij Palach-herdenking in Praag
xxl.jpg

Politie-onderzoek op de plek waar de man zichzelf in brand stak AFP
Een 55-jarige man heeft zichzelf in brand gestoken op het Wenceslasplein in Praag. Deze week wordt in Tsjechië herdacht dat de student Jan Palach vijftig jaar geleden hetzelfde deed.

Palach protesteerde daarmee tegen de inval van de Russen in zijn land, dat toen nog Tsjechoslowakije heette, om een eind te maken aan de Praagse Lente. De 20-jarige student overleed drie dagen na zijn daad aan zijn verwondingen.

Kunstmatig coma
De man die zichzelf vandaag in brand stak, overgoot zichzelf op precies dezelfde plek als Jan Palach met benzine en stak zichzelf aan. Andere mensen op het plein snelden toe en wisten de vlammen te doven.

Hulpdiensten brachten de man in een kunstmatig coma en namen hem mee naar het ziekenhuis. 30 procent van zijn lichaam is verbrand. Het is niet duidelijk wat het motief was voor zijn daad.

Bron: nos.nl
 

kuurgast

Donateur
Volgens de eerste informatie was het geen politiek motief, het was zelfs geen sociaal protest, zei de woordvoerster van de Praagse politie, Andrea Zoulova, aan verslaggevers.
EuroZpravy kon erachter komen dat het een zelfmoordpoging was van een geestelijk ontredderde dakloze persoon, over wie de politie van tevoren op de hoogte was gesteld. Ze konden de man echter niet op tijd vinden.

Bron eurozpravy.cz.
 
Bovenaan