Mak dus blauwe maanzaadzaadjes moeten eigentlijk eerst gemaalt woden daarmee hun smaak goed tot zijn recht komen kan. Hiervoor worden in de huishoudingen klijne molentjes gebruikt die men aan het tafelblad opschroeft daarmee ze goed vast en steevig zitt en daar worden de zaadjes in gekneust, niet te hard want anders word het produkt te breig en de olie treedt eruit. Zo een molentje verkoopt in Tsjechie iedere goede huishoudzaak of bij Orion.cz =het verzendhuis voor potten en pannen. Als koekvulling worden de gemaalte zaadjes in melk opgekookt met toegave van suiker,honing,kaneel, kruidnagel en citroenschil maar het kan ook zonder specerijen en het dikt wel wat in . Voor op zoete knoedels word het aleen met poedersuiker gemengt en die worden er mee dik bestrooit en daarop komt noch ietswat gebruineerde echte booter. In maanzaad zit veel kalk en daarom is die heel gezond net als sezamzaadjespasta =tahin.