Lety, een vergeten kamp

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door camyl, 29-09-2011.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Waarvan er 9 werkten in de varkenshouderij. Bron romea.cz/en.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Winnaars ontwerpwedstrijd Lety Memorial bekendgemaakt

  Het kostte de Tsjechische autoriteiten dertig jaar om een varkenshouderij uit te kopen die was gebouwd op de plaats van een WO II-concentratiekamp voor Roma- en Sinti-mensen in Lety in Zuid-Bohemen. De verkoop werd vorig jaar definitief gesloten en de sloopwerkzaamheden op de varkenshouderij zullen de komende maanden beginnen. Er zijn ook plannen om het gebied om te vormen tot een waardig monument voor de meer dan 300 mannen, vrouwen en kinderen die er zijn omgekomen. Deze week werd de winnaar bekendgemaakt van een architectuurwedstrijd voor een gedenkteken op de site.

  Het Museum voor Roma-Cultuur in Brno heeft de winnaars van de ontwerpwedstrijd voor het monument bekendgemaakt en de eerste prijs is toegekend aan een team van Tsjechische architecten bestaande uit Lucie Vogelová en Jan Sulzer van studio Terra Florida samen met Jan Světlík, Vojtěch Šedý en Filip Šefl van Atelier Světlík. Roman Černohous en Petr Karlík hebben ook bijgedragen aan het ontwerp.

  Het Holocaust-gedenkteken zal een tentoonstellingsruimte bevatten en is bedoeld om de nagedachtenis van de Roma- en Sinti-slachtoffers van de Holocaust te eren, het publiek voor te lichten en de discussie over het verleden en de huidige sociale situatie met betrekking tot mensenrechten en discriminatie van minderheden aan te moedigen.

  Het winnende project werd gekozen vanwege de gevoelige benadering van zowel het onderwerp van de Holocaust als het omringende landschap van de Lety-site. Een belangrijke overweging was dat het ontwerp de cultuur van Boheemse Roma en Sinti weerspiegelde.

  De tweede plaats ging naar het ontwerp van Jakub Kopec, Klára Zahradníčková en Tomáš Džadona. Bijdragers waren onder meer Paly Paštika, Luboš Zbranek en Lynda Zein.

  Tijdens de presentatieceremonie op 9 juni verrasten deze winnaars van de tweede plaats de aanwezigen met een geschenk aan jurylid Čeněk Růžička, die jarenlang een activist was die betrokken was bij het concentratiekamp Lety en de zoon is van overlevenden van het concentratiekamp. Het geschenk was een historisch artefact uit het kamp, een lang metalen gereedschap dat door voormalige gevangenen werd gebruikt om rotsen te verwijderen. Sigmund Heráková zei dat het een heel bijzonder moment was.

  "Het was een heel mooi moment tijdens de presentatie van vandaag omdat de auteurs van het tweede ontwerp een geschenk gaven aan de heer Ruzicka, de persoon die in de jury zat voor de overlevenden. En ze gaven hem een object dat gevonden was tijdens hun presentatie onderzoek in de plaats Lety Ze vonden een enorme ijzeren stok van bijna 2 meter lang, een hulpmiddel dat de gevangenen in het kamp, op de plek waar ze werkten, gebruikten om de rotsen te verwijderen. Dus kwamen ze met een verrassing. ..en het was een heel sterk moment en ik zal zeggen dat er een sterk respect en gevoel is tussen de teams die in de tweede ronde van de competitie waren, wat ons echt heel gelukkig maakt. "

  Concentratiekamp Lety heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een lange en controversiële geschiedenis. Tijdens het communistische tijdperk werd een grote industriële varkensfokkerij op de site geplaatst en na de Fluwelen Revolutie in 1989 begonnen activisten en historici te werken om de site te herdenken en de varkenshouderij te laten verwijderen. De faciliteit werd uiteindelijk gesloten in 2018 en de fabrieksgebouwen zullen later dit jaar worden afgebroken om plaats te maken voor het monument.

  "De volgende stap is zeker, laten we het maar zeggen, om de voorwerpen die er nu zijn te verwijderen, die voor zoveel jaren een frustratie waren voor de overlevenden, activisten en zoveel mensen," zei Sigmund Heráková. "Dus de volgende stap is de sloop en daarna komt er een onderhandeling tussen het Museum van Romaanse Cultuur en de architecten van het winnende ontwerp en we zullen een contract maken en volgens dat contract gaan we samenwerken en het gedenkteken zelf bouwen. "

  De opening van het nieuwe monument is gepland voor 2023 en kost naar schatting 31,5 miljoen CZK of 1,18 miljoen euro voor de eerste bouwfase. Financiering komt uit meerdere bronnen via de Europese Economische Ruimte en de subsidies van Noorwegen.

  De derde plaats in de ontwerpwedstrijd ging naar de Andrea Govi Architetto studio in Italië.

  Bron english.radio.cz
   
  kukel, henniekootstradekiel, Franky en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina