Langose

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

250 g hladké mouky
40 g droždí
špetka soli
1 kostka cukru
necelé 2 dl mléka

Do prosáté mouku uděláme důlek, rozdrobíme do něho droždí, přidáme kostku cukru, zalijeme asi 1 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak znovu zalijeme mlékem, osolíme a těsto hněteme tak dlouho až začne dělat bubliny a jde od vařečky. Povrch poprášíme moukou a necháme vykynout ještě jednou. Pak namočíme lžíci do hladké mouky a vykrajujeme z těsta kousky (z uvedeného množství asi 10 ks), poklademe na pomoučený vál, uděláme malé bochánky, které obalíme v mouce a necháme znovu kynout. Pak je rukama vytáhneme do placek a vložíme do rozpáleného oleje. Opečeme po obou stranách.
 
Jednou jsem mel langose v stanku, v r. 1993. Moc se mi to libilo. Bylo to s marmeladou. Ted vidim jen stanky langose se cesnekem/syrem/kecupem. Proc uz nemaji se sladkostami?
 
Dik Kvetinko,
mala sem jinej recept, mnohen slozitejsi. Tenhle je jednodussi.

Batriku s kecupen en syren jsou jeste lepsi
 
A s česnekem a sýrem nejlepší!!!
dance.gif



Díky Květinko za recept!
 
Is er nou echt niemand te vinden die het recept voor Rontje en mij kan of wil vertalen????
WAT JAMMER NOU!!!!!!!
We hebben pech Rontje
shocked.gif
smiley6.gif
 
alee, kzal eens proberen.

ingredienten:
250 gr bloem
40 gr gist
snuifje zout
1 klontje suiker
ongeveer 2 dl melk

bereiding:
Maak een kuiltje in de gezeefde bloem, verspreid de gist erover, voeg het klontje suiker toe, giet 1 dl lauwe melk erover en laat het boeltje rijzen. voeg er de resterende melk aan toe, het snuifje zout en verwarm het deeg totdat er bubbeltjes op komen (totdat het begint te koken, neem ik dus aan, nvdv). gooi wat bloem op het oppervlak en laat het deeg nog eens rijzen. steek een lepel in een beetje bloem (kneem aan dat het de bedoeling is dat er wat bloem aan blijft plakken, nvdv) en snijd (lepel:)) stukjes af het deeg. het zouden er in totaal ongeveer 10 moeten zijn. leg de stukjes op een bebloemde plank, snij ze in kleine sneetjes, bestrooi ze met bloem en laat ze opnieuw rijzen. rek ze uit met je pollekes en leg ze in hete olie. laat ze aan beide kanten bakken.

kan er dat hier iemand nazien, ben niet zeker van sommige dingen, best wel moeilijk...
 
Ik zit me rot te piekeren, waar hebben ze het toch over? Langose?

Het heeft lang geduurd, maar ineens valt het kwartje. Het gaat over Langoš. Maar dat is lekker…
smiley20.gif
 
Hmmm! Met een fijn cognacje erbij, en voor een kaasplateau, lijkt me dat zeker goed te doen. Maar ik begrijp inmiddels, na de ingrediënten nog eens goed bestudeerd te hebben met mijn gebrekkige Tsjechische kennis, dat ik met mijn kreeftachtige suggestie de culinaire plank hier een beetje missloeg.
 
Iedereen maakt fouten Arthur, ook ik ! Is niet zo erg, daarom zijn wij op dit forum om elkaar te helpen en elkaar bij te staan.
smiley20.gif
smiley20.gif
 
Frantovy langose

kategorie: langoše

recept je určen pro 0 osob(y)
doba přípravy je cca max 90min

Ingredience:

• 1kg hladké mouky
• 2 vejce
• 1 1/2 hrnku vlažného mléka
• 3 zarovnané lžičky soli
• 1 vrchovaté lžíce moučkového cukru
• 1 zakysané smetana
• 1 kostka drozdi
• Sádlo nebo olej na smažení
• Česnek
• Sůl

Příprava:

Nejprve si udělejte kvásek z droždí a mléka.
Poté do něj přidejte ostatní přísady, smíchejte a nechte vykynout.
Z vykynutého těsta oddělujte mokrýma rukama kousky a tvarujte je do placek.
Placky smažte na vyšší vrstvě oleje (nejlépe ve fritéze).
Usmažené langoše potřete česnekem, kečupem a posypte strouhaným sýrem.
 
Langose

kategorie: langoše

recept je určen pro 2 osob(y)


Ingredience:

500g mouky
7g suchého droždí
1/4l mléka
špetka cukru
1 lžička soli
1 vejce
2 větší brambory uvařené ve slupce, oloupané
slunečnicový olej na smažení (nebo dle Vašeho přání)

Příprava:
Do mísy prosijeme mouku s trochou soli a uděláme důlek. Do toho vlijeme vykynutý kvásek z trochy mléka, kvasnic a špetky cukru. Ve zbytku vlažného mléka ušleháme vejce a přidáme k mouce. Brambory nastrouháme do mísy a vše vypracujeme v těsto. Přikryté, necháme asi 3/4hodiny vykynout.

Z vykynutého těsta tvoříme rukama placky, asi 13-15cm velké. Smažíme je v oleji a pak je necháme okapat na papírovém ubrousku.

Podáváme je s nastrouhaným, ne moc uzrálým syrečkem, nebo potřené rozkrojeným česnekem. Podle chuti osolíme.

P.S.: Jestli se Vám lepí těsto na prsty, pak si je namažte olejem, anebo je namočte do vody, jako při přípravě litého táče na plech.
 
Krumplislangos - Autentické Langose z Mad'arska

kategorie: langoše

recept je určen pro 0 osob(y)

Ingredience:
3-4 střední brambory
1/2 balíčku suchých kvasnic, nebo přiměřeně čerstých kvasnic
1/2 hrnku mléka na kvásek + 1/2 lžičky cukru
1 1/2 - 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
sádlo, nebo jiný tuk na smažení
česnek
sůl a maďarská červená paprika na posypání



Příprava:
Uvařit brambory v osolené vodě, ihned je oloupat a rozmačkat. Mělo by být asi 1 1/2 hrnku brambor. Nechat je vychladnout.

Smíchat teplé mléko s cukrem a kvasnicemi. Nechat vzejít asi 5-10min. Přimíchat kvásek k bramborám a 1 1/2 hrnku mouky. Přidat více mouky, je-li zapotřeby. Pořádně těsto prohníst.

Vložit těsto do vymaštěné mísy, přikrýt ho a nachat nakynout do dvojitého objemu, asi 1 hodinu.

Znovu těsto prohníst a pomoučeným válkečkem ho vyválet na 12mm plást. Ten nakrájet na obdélníky a ty ještě rochu vytáhnout do oválů tak, aby těsto bylo uprostřed tenší, než na okrajích. Propíchat vidličkou, aby se netvořily bubliny při smažení.

Rozehřát asi 12mm tuku na pánvi na středním ohni. Postupně smažit Langoše do zlatohněda. Je-li tuk příliš horký, langoše se spálí a není-li tuk dostatečně teplý, Lagoše nasáknou příliš mnoho tuku.

Usmažené Langoše potřít rozříznutým stroužkem česneku , osolit je a posypat maďarskou, červenou paprikou.

Podávat teplé Langoše s fazolovou, nebo čočkovou polévkou, anebo pouze jako zakousnutí k pivu, nebo vínu.
 
Starodavné, pohankové langose ( PRA )

kategorie: langoše

recept je určen pro 6 osob(y)

Ingredience:
1 balíček suchých kvasnic (7g)
1/2l vlažné vody (celkem)
1 lžíce cukru
1/2l svařeného mléka
70g polohrubé mouky
500g pohankové mouky
1 lžička soli
2 lžíce medu
60ml rozpuštěného rostlinného tuku
1/4 lžičky jedlé sody
1 vejce
tuk na smažení

Příprava:
Ve 60ml vody rozpustit kvasnice. Smíchat mléko a cukr se zbylou vodou. Trochu zchladit před přidáním kvasnic. Sníchat všechny suché ingredience v míse, utvořit dolík a nalít do něho tekutinovou směs.

Zamíchat do hladka a vypracovat těsto. Nechat ho přikryté odpočívat a kynout po 4 hodiny. Nakynuté těsto zplasknout a zamíchat do něho směs medu, rozehřátého tuku, jedlé sody a vejce. Dobře zpracovat, až je vše promíchané.

Utvořit tlusté placíčky a smažit je v horkém tuku. Osušit je kuchyňském ubrousku.

Podávat s medem, nebo co rádi. Toto jsou však nasládlé Langoše.
 
Bovenaan