Jan Hus

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Jan Hus was geruime tijd lector aan de universiteit in Praag. Als geestelijke was hij beinvloed door de geschriften van John Wycliff, en begon een kritische houding aan te nemen tegen de Rooms Katholieke orde van toen, hoewel hij nooit de bedoeling had zich van het Katholicisme af te wenden.
Onder "bescherming" van de koning ging hij naar de Concilie van Konstanz waar hij ter verantwoording werd geroepen door de paus. Ondanks de beloofde bescherming, en overtuigd van zijn gelijk (of althans zijn overtuiging dat de kerkauthoriteiten voor rede (de waarheid) vatbaar zouden zijn) liep de verhandeling uit in zijn veroordeling tot de brandstapel.
In 1415 werd hij dus 6 juni verbrand.

In Bohemen polariseerden zich de gemoederen tussen zijn aanhangers en tegenstanders, en liep het uit in een heuse Hussieten revolutie, die enige decennia woedde.
Jan Hus werd dus de grondlegger van een protestantse beweging (bijna een eeuw voordat hervormers als Luther op het toneel verschenen)

De huidige Hussieten zijn o.a. de Ceskomoravska Bratrska Cirkev (Tsjechisch-Moravische Broeder Gemeente).
 
hey bedankt!

maar wat kan ik verwachten van zo'n feestdag? is er dan echt feest met muziek en markt of is er dan een echte rustdag dat alle winkels dicht zijn ofzo? wel erg handig om te weten. Hmm wel leuk, hebben we 2 feestdagen als we er zijn!
 
Het is een officiële feestdag, winkels zullen in vele gevallen gesloten zijn (met uitozndering van zeer toeristische gebieden). Het openbaar vervoer kent een aangepast schema (meestal gewoon de zondagtijden).
En feestdag betekent vooral dat men het er eens van neemt en er een biertje op drinkt. Kerkelijk wordt eea natuurlijk wel gevierd.

Om nog een voorbeeldje te geven, ik was ooit op een andere nationale feestdag, 1 mei de Dag van de Arbeid, in Prostejov: de kantoren waren dicht, de winkels, een gedeelte van de restaurants ook, iedereen maakte er een heerlijk lang weekend van behalve de arbeiders van de fabriek die moesten gewoon werken...
Volgens mij moet je je dan zeer belazerd voelen op zo'n dag van de arbeid.

Tip: oriënteer je van te voren wat open is en wat niet!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heeft iemand van jullie toevallig de uitvoering van het oratorium over Mistr Jan Hus bijgewoond (dinsdagavonds 5 juli in de kerk, woensdagavonds 6 juli op het plein bij het monument) en wat vonden jullie ervan. Ik was er beide keren.
 

Marcel

Moderator
herdenking Jan Hus

bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e36182i20060707

Jan Hus is gisteren ge-eerd en herdacht in kasteel Krakovec (zo'n 45 km westelijk van Praag).
het kasteel dateert uit 1380 en was tot 1415 Jan Hus' toevluchtsoord voor zijn toetreding tot de Raad van Constance.
de traditie van de Krakovec pelgrimade stamt uit 1921 maar stopte in de tijd van de Nazi's en de communisten, tot het in 1991 weer in ere werd hersteld door de tsjechische Husser Kerk.
Jan Hus studeerde vrije kunst en theologie aan de universiteit van Praag van 1390-1404.
Hij preekte ook in de Bethlehem Kapel te Praag. in deze preken bekritiseerde hij de Kerk.
uiteindelijk belandde hij op 6 juli 1415 op de brandstapel als godslasteraar.
paus johannes Paulus 2 betreurde de gang van zaken, maar rehabiliteerde Jan Hus niet. de Kerk vindt nog steeds dat Jan Hus geen gelijk had.

Jan_Hus_at_the_Stake.jpg
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e49402i20070109

een seksschandaal zet de hussitische kerk op zijn achterste benen.
de aartsbisschop van praag, karel bican, zou bij een ex-gevangene (die hij opving na vrijlating) seksuele avances hebben gemaakt.
na vrijlating gaf bican hem geld en een plek om te wonen, nam hem vaak mee uit eten, enz enz
uit angst zijn huis en kadootjes kwijt te raken, hield de ex-gevange bican aan het lijntje.
in het begin ontkende bican in alle toonaarden. bican is getrouwd met een vrouw. de kerk heeft bican gevraagd terug te treden.
 
John Wyclif

Die John Wyclif (zie stukje van Smajlik) had meer mazzel dan Jan Hus:
Bij het concilie van Konstanz hebben ze besloten dat hij ook moest worden verbrand, maar hij was toen al dood. Ze hebben hem voor de goede orde nog wel opgegraven en "postuum" verbrand
 
Componist

Heeft iemand van jullie toevallig de uitvoering van het oratorium over Mistr Jan Hus bijgewoond (dinsdagavonds 5 juli in de kerk, woensdagavonds 6 juli op het plein bij het monument) en wat vonden jullie ervan. Ik was er beide keren.

Welke componist schreef dit Oratorium?
Ik meen nl.dat er meerdere werken zijn met dit thema
Hans Wallin
 
Dit oratorium is gecomponeerd door Richard Pachman. Het wordt nu nog steeds in een verkleinde versie uitgevoerd. Het lied Neodvolam is inmiddels in meerdere versies op CD verschenen (met orkest, of met pianobegeleiding).
Waarschijnlijk wordt een deel van het oratorium dit jaar ook uitgevoerd in Rusland.
 
Nieuw boek over Jan Hus

Vrijdag 13 februari jl is het boek van ons forumlid Kyla gepresenteerd in het Comenius Museum in Naarden

Ingeborg Kriegsman: presentatie van haar boek 'Jan Hus, de waarheid zal overwinnen', met muzikale omlijsting van Richard Pachman uit Tsjechië (zanger en componist van een oratorium over Jan Hus).

Jan Hus leefde van ca. 1371 tot 1415 in het huidige Tsjechië en studeerde aan de Karelsuniversiteit in Praag. Na zijn studie ging hij steeds kritischer denken over de manier waarop de toenmalige kerk werd bestuurd. Deze kritiek uitte hij in het openbaar en ook heeft hij daarover veel geschreven. Hij werd geïnspireerd door de Engelsman John Wyclif, die ook zeer kritisch stond ten opzichte van de kerk en wiens geschriften in Bohemen terecht waren gekomen. In 1415 verscheen Jan Hus voor het Concilie van Kostanz en werd veroordeeld tot de brandstapel omdat hij weigerde zijn kritiek te herroepen.
Jan Hus is in Nederland veel minder bekend dan Martin Luther, die ruim honderd jaar later leefde en in veel opzichten dezelfde denkbeelden had over de kerk.
Gefeliciteerd Ingeborg! :top:

PS
Vragen over verkrijgbaarheid graag per PM of Email aan Kyla
 

kuurgast

Donateur
Vereniging van de steden met Hussieten geschiedenis en traditie.

images


Er is een website van Tsjechische en Duitse steden die samen een band hebben met de geschiedenis
van Jan Hus en de Hussieten ,daar vind je veel culturele evenementen.

husitskamesta.net.
 

Ad Verschoor

Donateur

In de stad Praag staat een groot Hus-monument.

Sinds de kruisiging van de Heere Jezus zijn enkele tientallen miljoenen christenen martelaar geworden omwille van hun geloof. Over wie gaat het? Vandaag Johannes Hus.

Najaar 1414. Als de dagen korten en de eerste vrieskou al wordt gevoeld, maakt Johannes Hus zich klaar voor een grote reis. Hij vertrekt vanuit de Bohemen (Tsjechië) naar de Duitse stad Konstanz, 600 kilometer verderop. De Rooms-Katholieke Kerk heeft een aantal klachten over hem ontvangen. Op het concilie van Konstanz moet hij zich verdedigen.

Hus, in 1370 geboren uit arme ouders, heeft flink carrière gemaakt. Als student van de universiteit van Praag vielen zijn kennis en organisatorisch talent op. Hij ontdekte er bovendien boeken van John Wycliff. Die openden hem de ogen. Hus vertaalde Wyclif in de landstaal en verspreidde zijn revolutionaire ideeën. Kerk en geestelijkheid moesten hun rijkdom en bezit afleggen. Hij verwierp de aflaathandel en het gezag van de paus. Hij pleitte voor deelname van leken aan het avondmaal. De avondmaalskelk werd het symbool van vernieuwing. Hus heeft zijn belangrijkste gedachten over de kerk verzameld in ”De Ecclesia”.

Hus was geliefd in Praag en daarbuiten. Hij werd zelfs rector van de Praagse universiteit. In die tijd begon hij in de Bethlehemkapel met preken in de landstaal. Hij verbeterde ook het Tsjechische alfabet.

De kerk zat echter met Hus in haar maag. Die verloor zienderogen geestelijk gezag en wereldlijke macht in de Bohemen. Nadat in 1410 de leer van Wyclif was veroordeeld, stond de weg naar veroordeling open. In 1411 werd Hus in de ban gedaan.

Overtuigd van zijn gelijk wil Hus in Konstanz de discussie aangaan. Het concilie heeft echter maar één wens: weg met Hus. Op 6 juli 1415 wordt hij in Konstanz verbrand. Tijdens het aansteken van het hout bidt hij meerdere keren: „Jezus Christus, Zoon van de levende God, erbarm U over mij.”

Zijn as wordt verstrooid. Maar vergeten is hij nooit. Integendeel. De geloofsmartelaar wordt de nationale held van Tsjechië. Hus’ dood ontketent een religie- en onafhankelijkheidsstrijd. Zijn navolgers raken echter verdeeld over de radicaliteit van de hervorming. Ook in politiek opzicht neemt in de loop van de vijftiende eeuw de onafhankelijkheidsstrijd af. Een eeuw later versmelt de Boheemse opwekking met de West-Europese Reformatie.

Bron: RD.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Preekprijsvraag vanwege Hus-herdenking



In 2015 is het 600 jaar geleden dat de Tsjechische reformator Hus ter dood werd gebracht.

De Europese gemeenschap van de Evangelische Broedergemeente (EBG) gaat op zoek naar de beste preek in lijn van de vroege reformator Jan of Johannes Hus. De Herrnhutters hebben daarom de Jan-Hus-preekprijsvraag uitgeschreven, zo meldde de broedergemeent.

De ingestuurde preken moeten „hun kracht uit de Bijbel halen, in begrijpelijke taal zijn geschreven, en kerk en samenleving niet ontzien.” De preek moet in het Duits, Nederlands of Tsjechisch zijn opgesteld. De preek hoeft niet perse te zijn gemaakt door een voorganger met een theologische opleiding, aldus de wedstrijdregels.

De Evangelische Broedergemeente in Europa schrijft de wedstrijd uit om dat het dit jaar 600 jaar geleden is dat Jan Hus na een uitspraak van het concilie van Konstanz als ketter op de brandstapel werd omgebracht. De Europees Continentale Provincie van de broedergemeente wil met de wedstrijd „het erfgoed van Jan Hus – hartstochtelijke zoeker van de waarheid” onder de aandacht brengen van een breed publiek. De preken van Hus zijn volgens de broedergemeenschap nog steeds inspirerend, omdat ze wat in gang hebben gezet, want met zijn preken in de Bethlehemkapel te Praag haalde Hus zich „de vijandschap van de machtigen op de hals.”

De drie geldbedragen die als prijs ter beschikking worden gesteld, verwijzen naar jaartallen die van betekenis zijn rond de prijs: de eerste prijs bestaat uit 2015 euro (herdenkingsjaar), de tweede is 1415 euro (sterfjaar van Hus) en de derde prijs is 600 euro.

De jury is „internationaal en oecumenisch” samengesteld meldt de broederschap. Leden zijn onder anderen prof. dr. Pavel Filipi van de Evangelisch-Theologische Faculteit van de Karels-Universiteit in Praag (Tsjechië); dr. Christian Staffe van de Evangelische Academie in Berlijn (Duitsland); ds. Frieder Vollprecht uit Basel en leider van de Evangelische Broedergemeente en twee mediadeskundigen. In de jury zit ook de Nederlandse dr. Ciska Stark, docent liturgie en preekkunde aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) te Amsterdam.

Inzenden kan tot 6 juli naar de Evangelische Broedergemeente in Zeist. De prijsuitreiking is 1 november in het Duitse Herrnhut, de plaats van waaruit Nikolaus Ludwig Graaf von Zinzendorf (1700-1760), de EBG en zijn zendingsbeweging in lijn van Hus uitbouwde.

Bron: refdag.nl
 
Bovenaan