Jaky mate nazor na ockovani, nejen proti praseci chripce

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

My jsme se doma domluvili, ze nechame naockovat sebe, manzela a me (abysme to neprinesli domu) a malou, ktere je presne pul roku (za dva dny) ockovat nenechame. Mame tam jit zitra (k huisarts v kasarnach). Ale ja se porad trapim, ze jsem se rozhodla spatne, co kdyz to dostane a k tomu ten zapal plic na kterej nezabiraji antibiotika a pak si to budu vycitat. Ja fakt nevim... Doma taky porad nesedime takze se venku nakazit muze. Nevim co je pro tak maly dite vetsi riziko. Ockovani nebo mozna chripka s komplikacemi.
 
Tak my mame jit az v patek, ale rozhodnuti tedy jeste nejsme.
Muzu rict, ze uz nedelam snad nic jineho nez, ze premyslim, jestli nechat bo nenechat ockovat.
V zivote jsem snad dulezitejsi rozhodnuti nemusela delat, vzdyt jde o zdravi meho ditete.
 
K tomu přemýšlení nad zdravím dětí mám jen takovou malou poznámku...přemýšlíme stejně důsledně, když děti krmíme hranolkami, necháme je hodiny sedět u počítače, vozíme je v autech bez uvázání do autosedaček, pouštíme je na silnice na kole bez ochranné přilby...když zapomínáme každý den své děti obejmout a říct jim, jak je máme rádi...? To je totiž to, čím zdraví a život svých děti ovlivňujeme daleko víc. Tím, jak kvalitně jí, jestli mají dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, jestli cítí naši bezpodmínečnou lásku a třeba i ví, jak se bezpečně pohybovat na silnicích...

Jinak pro mě je (kromě jiných) velmi dostatečný argument, že víc jak polovina lékařů a zdravotnického personálu se odmítá nechat naočkovat...
 
Přesně tak. Včetně těch, kteří se nechávají očkovat proti sezónní chřipce.

No jo, ale to ctu o Cesku. V NL nebo v Nemecku jsem o tom jeste neslysela. Ona ta doporuceni jsou vsude jina. V CR se nemaji nechat ockovat tehotne a male deti a v NL zase doporucuji, aby se nechaly ockovat ty ktere jsou vic jak 14 tydnu tehotne a deti. Tak nevim, kde je pravda. My jsme se po dlouhem premysleni nechali naockovat vsichni. Jestli je to dobre nebo ne, nevim, uz o tom nebudu premyslet, kdyz uz to stejne nezmenim.
 
Ahoj,
muj imunolog mi sam rekl,ze by se naockovat nenechal,ze odzkousene to muze seriozne byt az za 5 let, a ze tohle je takova rychlovka, tak me to uvrdilo v tom,ze se naockovat nenecham. No stejne je to jedno, protzoe vakciny tady v CR neni dostatek, spise jen pro vazne nemocne a i o tom bude rozhodovat obvodni lekar, takze tak.
 

pepo

† In Memoriam
Jak je videt, kazda zem ma sva vlastni pravidla, distribuci, produkty, ci jak to jmenovat, taky sva media, ktera kupodivu pidi po vsem, co vyzni negativne, jinak to nema tu medialni hodnotu. Ja jsem sledoval ruzna, i odborna zpravodajstvi ve svych novinach (de Volkskrant) a nechal jsem si pichnout tu nabidnutou injekci a za par tydnu prijde na radu i ta druha. Pravda, to, ze planuji pristi rok cestu za more, nee, Mexiko ne, zahralo tak trochu svou roli.
Po te injekci nemam zadne pupiinky, jizvy, vycitky, nebo dokonce obtize. Zadna z mych zivotnich pozitku, napr. chut k jidlu, nebyla tim ockovanim k dnesnimu dni ovlivnena, nebo nedej buh, ohrozena.

Preji rodicum malych deti, aby si nemuseli delat starosti se svym rozhodnutim.
Drzim palce jim a tem jejim mrnouskum. Mam pocit, ze kazde rozhodnuti bude spravne.
 
taky to resim,jsem pozvana na dnes vecer se 3 letou dcerkou,i se sebou pac mame doma miminko 4 mesicni.Jsem z toho dost v rozpacich,dodnes me radily na vsechno mentolove bombony,max paracetamol,parkrat me na pohotovostnim tel.centru polozili sluchatko kdyz se jednalo o zanet zubu o vikendu,naposled mela dcera 40 horecky a vysela jsem na telefonu pul hodiny(to opravdu) a zavrseni bylo ze jsem malou musela davat k telefonu aby si poslechly jak dycha:slik: a naraz takova panika???vsichni ze strachu pobezi do sportovnich salu plnych lidi....nevim co si o tom vsem mam myslet.Manza i tchyne chteji abych tam sla,ja jsem proti.
 
pro lidi co siri paniku o ockovani proti Mexicke chripce.... co podle vas je v ockovani, ktere vase ditko dostalo drive??????...( pravidelne ockovani)..... se divim, ze jste pristoupili vubec na nejake ockovani po narozeni miminka...
potom co tady vidim , ze maminky strkaji ditka do jesli, skolek atd.... v lepsich pripadech s rymou, v tech horsich s horeckou, jecnym zrnem ci nestovicema jsem maleho kazdopadne naockovat nechala, nase imunita je prece jen oddolnejsi nez imunita maleho ditete...a to riskovat nechci..... jak rikam, jaky je rozdil v tomto ockovani nez v ockovanich predeslych proti jinym chorobam?????? urcite v predeslych ockovacich latkach nebudou vitaminy, ze ano.
A mimochodem... jak se u nas rika.... dole na vesnici si prdnes, a nahore jsi se pos.... v Cesku uz dokonce Mex. chripka mutuje, vice... kde jinde nez v CESKEM BLESKU.... :-))))):zwijg:
 
My taky nenechame dceru ockovat.Duvody jsou ruzne.Neduvera v tu vakcinu,ty vedlejsi ucinky nekdy muzou byt horsi nez ta chripka.Za druhe mi dcera vzdy neco chyti ve skolce a kazdy tyden z necim bojujem,tak jeste nechci pritezovat ockovanim a myslim ze pri horecce se to ani nesmi.Za treti kdyz jsem v novinach cetla kolik lidi by se melo sejit na tom ockovani,tak mi to pripada jako uzasne misto tu chripku od nekoho chytit.

Ono to neni tak cerne jak rikas...nevim jestli jsi cetla dukladne dopis ktery ti prisel, ale bylo to rozdeleno podle datumu narozeni deti, takze jsi nemusela nikde v hale stat 30 minut mezi lidmi a cekat az prijdes na radu. Sranda, pri nakupu v obchodaku, ve skolce, na marketu jsi mezi vice lidma nez bylo prave v te hale.Maly dostal za pichanec obrazek, u odchodu rozinky a behem 10 minut jsme byli i venku. Verte, ze v Cesku.... az jednou tato vakcina prijde i pro jine lidi nez rizikove skupiny a zdrav. personal si lide budou muset toto ockovani hradit 100% sami.
 
No ja jsem ted osm mesicu tehotna a naockovat jsem se nechala. Moje svagrove deti taky naockovat nechali. Vakcina je pro rizikove skupiny (mimojine deti) zadarmo, takze tam asi moc lobbingu nebude.
 
Kratkozrakost? Zadarmo neexistuje...

Jelene, tim chci rict, ze jsem za ni nemusela platit. Kdyby ji nabizeli za sileny penize, tak mlcim. Samozrejme, ze ji nekdo musel zaplatit. Ta moje byla ze statnich penez, takze jsem si ji zaplatila v danich.

Nechapu, proc se lidi chytaji jakekoliv blbustky (tim nechci rict, ze ty taky!!!). Detem se picha hromada vakcin a tohle neni nejaka extremne zvlastni vakcina. Kdyby s Mexickou chripkou pocitali uz v lednu, tak by byla soucasti kazdorocni chripkove vakciny a nikdo by se nepozastavoval nad kvalitou, bezpecnosti, lobbingem nebo cenou. V normalni chripkove vakcine je taky mix ruznych viru, ktery se kazdorocne obmenuje. Je naivni si myslet, ze tenhle mix testovali vic, lip nebo delsi dobu.

Zadna vakcina neni stoprocentni; ja treba strasne spatne reaguju na tetanus. To ale neznamena, ze se nenecham naockovat!
 
Jen reaguji na Zanetu, neboť taky nemám ráda, když se něco jiného říká a něco jiného žije. Takže moje děti nejsou očkované vůbec na nic, nikdy nebyly vážně nemocné, nikdy neměly antibiotika. Nemám potřebu tohle své rozhodnutí dál rozvádět, píšu to jen jako ukázku toho, že i bez očkování se dá žít.

Ty peníze za očkování sice platíme nepřímo, ale jde víc o to, kolik na vakcínách vydělávají famaceutické firmy a jak nekalé praktiky stojí za smlouvami s jednotlivými vládami. Ale to si dneska nevybereš, velké peníze a úplatky stojí za vším...

Záleží tedy jen na vašem osobním rozhodnutí...jak hezky řekl Pepa, správné řešení je pro vás vždycky to, které si odpovědně vyberete a kterému věříte...
 
Takže moje děti nejsou očkované vůbec na nic, nikdy nebyly vážně nemocné, nikdy neměly antibiotika. Nemám potřebu tohle své rozhodnutí dál rozvádět, píšu to jen jako ukázku toho, že i bez očkování se dá žít.
...

Ahoj Hanko,
to me prekvapuje. Nejsou ockovane ani proti tbc, tetanu nebo zaskrtu? Neni to povinne?
 
Mně též připadá zajímavé, že v CZ je nejvíce nemocných ve skupině 15-24 let. Za rizikové osoby se považují lidé s kardiovaskulárním onemocněním, plicní chorobou nebo astmatem. Tedy nikoli malé děti, pokud nemají jednu z těch nemocí.
Vakcína je zatím jen pro zdravotníky a osoby z rizikových skupin, tak my ostatní nemusíme rychle řešit, zda se máme nechat očkovat.
A Žaneto, nezlob se na mne, Blesk není seriózní zdroj informací.
 
Mně též připadá zajímavé, že v CZ je nejvíce nemocných ve skupině 15-24 let. Za rizikové osoby se považují lidé s kardiovaskulárním onemocněním, plicní chorobou nebo astmatem. Tedy nikoli malé děti, pokud nemají jednu z těch nemocí.
Vakcína je zatím jen pro zdravotníky a osoby z rizikových skupin, tak my ostatní nemusíme rychle řešit, zda se máme nechat očkovat.
A Žaneto, nezlob se na mne, Blesk není seriózní zdroj informací.

Jen mala poznamka; topic zacala mamina v NL. Tady se ockuji deti, tehulky, 65+ a cardio. Zdravotni personal byl naockovan uz v srpnu.
Deti do ctyr let patri do rizikove skupiny proto, ze jich tu nekolik zemrelo. Kamaradka porodila pred ctyrmi tydny a detsky lekar ji rekl, ze je mnohem vic nemocnych deti, nez o cem se mluvi ve zpravach. A to mluvim porad o NL. O deni v CR toho moc nevim, vzhledem k tomu, ze tam jako v jedine evropske zemi panuje jiny virus :D
 
Ano, otazka byla zamerena na rodice zijici v NL, kdo si poradne precetl, vi ;).

A nase rozhodnuti.....syna jsme ockovat nechali.
Mozna jsme udelali tu nejvetsi chybu a ve finale nakonec vsechno vysumi, ale mozna taky ne...
Snad se nebudete zlobit, kdyz zde napisu v NL..het voelt goed!

A jak napsal Pepo," kazde rozhodnuti je spravne", protoze si za nim stojime a verime, ze jsme se rozhodli spravne a ze jsme udelali jen to co je pro nase dite-deti nejlepsi.
 
Jen reaguji na Zanetu, neboť taky nemám ráda, když se něco jiného říká a něco jiného žije. Takže moje děti nejsou očkované vůbec na nic, nikdy nebyly vážně nemocné, nikdy neměly antibiotika. Nemám potřebu tohle své rozhodnutí dál rozvádět, píšu to jen jako ukázku toho, že i bez očkování se dá žít.

Ty peníze za očkování sice platíme nepřímo, ale jde víc o to, kolik na vakcínách vydělávají famaceutické firmy a jak nekalé praktiky stojí za smlouvami s jednotlivými vládami. Ale to si dneska nevybereš, velké peníze a úplatky stojí za vším...

Záleží tedy jen na vašem osobním rozhodnutí...jak hezky řekl Pepa, správné řešení je pro vás vždycky to, které si odpovědně vyberete a kterému věříte...

Hanko, presne tak. Ty jsi deti nenechala naockovat a mas k tomu sve duvody za kterymi si stojis a proto smekam klobouk. Nechapu, ze nekdo pristoupil na pravidelne ockovani a ted prichazi s tim, ze ockovani proti Mex. chripce neni pro dite dobre a vsak si muzes precist predesle clanky.
A ano bylo to receno moc hezky...me neprijde moc zodpovedne, nechat se ovlivnit okolim ( media, kamaradky ) o tom, jestli necham naockovat deti. Me dite je naockovane uz drive, tak tvrdit ted, ze ockovani proti Mex. chripce neni pro nej vhodne mi prijde jako protimluva me samotne.Nase prvni reakce byla taky ne naockovat ne, ALE nakonec jsme se rozhodli sami, a vubec me nezajimalo co se pise v novinach nebo co doporucuji Cesti lekari nebo jeste hur, jestli si vetsina mych znamych a kamaradek deti ockovat nechaji nebo nenechaji.
By me zajimalo jak se na tebe divali lidi na CB ,ze jsi deti odmitla naockovat? Si asi umim zive predstavit tu jejich chytrou lekarskou reakci.
 
Jen mala poznamka; topic zacala mamina v NL. Tady se ockuji deti, tehulky, 65+ a cardio. Zdravotni personal byl naockovan uz v srpnu.
Jen tak pro pořádek, téma se jmenuje prasečí chřipka - očkování. Všimla jsem si, kdo ho začal, ale není právě zajímavé, jak se situace vyvíjí v CZ?
Deti do ctyr let patri do rizikove skupiny proto, ze jich tu nekolik zemrelo. Kamaradka porodila pred ctyrmi tydny a detsky lekar ji rekl, ze je mnohem vic nemocnych deti, nez o cem se mluvi ve zpravach. A to mluvim porad o NL. O deni v CR toho moc nevim, vzhledem k tomu, ze tam jako v jedine evropske zemi panuje jiny virus :D
A jak to ten doktor poznal, normální chřipka se od prasečí nepozná a nemocní se testují jen v případě vážných komplikací nebo úmrtí?
O jiném viru nic nevím, dosud nás udržovali v domnění, že máme taky H1N1.
 
Bovenaan