IJshockey

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië verliest laatste groepswedstrijd.
Tsjechië heeft haar laatste wedstrijd in groep B van het wereldkampioenschap verloren van Zwitserland met 3 - 1.
Uit groep B gaan Canada, Zwitserland, Tsjechië en Finland naar de kwartfinales
Uit groep A zijn dat: Verenigde Staten, Rusland en Zweden. In deze groep strijden Letland en Duitsland in hun onderlinge duel voor de 4e plek en wie meedoet in de kwartfinales
 

Ad Verschoor

Donateur
Duitsland plaatst zich als 8e land voor de kwartfinales
Het programma ziet er als volgt uit:

Kwartfinales,donderdag,Keulen:
Verenigde Staten - Finland
Canada - Duitsland

Donderdag,Parijs:
Zweden - Zwitserland
Rusland - Tsjechië
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië uitgeschakeld door Rusland
Tsjechië heeft in haar wedstrijd voor de kwartfinales met 3 - 0 verloren van Rusland. De twaalfvoudig kampioen Tsjechië kon het deze keer niet waarmaken en verloor kansloos. In de halve finales strijden Canada, Rusland, Finland en Zweden.

 

Ad Verschoor

Donateur
NHL-ster Jágr (45) tekent bij Calgary Flames
Op 45-jarige leeftijd heeft de Tsjechische ijshockeyer Jaromír Jágr toch weer een nieuwe club gevonden in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Hij heeft een contract voor één seizoen ondertekend bij de Calgary Flames. Zijn salaris bedraagt 1 miljoen dollar (circa 850.000 euro) en met bonussen kan hij dat bedrag nog ongeveer verdubbelen.

Jágr bracht in het afgelopen seizoen voor de Florida Panthers zestien doelpunten en dertig assists op zijn naam. Hij bereikte echter geen akkoord over een nieuw contract. De Tsjechische sportheld is sinds 1990 in de NHL actief. Hij is nog 56 duels verwijderd van het NHL-record dat met 1767 wedstrijden op naam staat van Gordie Howes.

Voor Jágr is Galgary Flames de negende club in de NHL. Hij speelde nooit eerder voor een Canadees team.

694


Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
tsjechische-ijshockeylegende-jagr-45-laat-nhl-achter-zich.jpg

Tsjechische ijshockeylegende Jagr (45) laat NHL achter zich

De Tsjechische topijshockeyer Jaromir Jagr (45) heeft vermoedelijk zijn laatste wedstrijd in de Noord-Amerikaanse competitie NHL gespeeld. Zijn contract bij Calgary Flames is met wederzijds goedkeuren verscheurd. Jagr keert nu terug naar Tsjechië.

Jagr tekende in oktober nog een contract voor een jaar bij de Flames. Daarmee ging hij zijn 27e seizoen in de NHL in. De samenwerking is mede door blessures echter niet geworden wat beide partijen ervan hadden verwacht.

De Tsjech speelde al in 1990 zijn eerste wedstrijd in de NHL bij de Pittsburgh Penguins. Daarna volgde, met enkele uitstapjes in Europa, nog acht clubs, waaronder de Washington Capitals, Boston Bruins en New York Rangers.

De Flames lijken nu de laatste NHL-ploeg te zijn van Jagr, die terugkeert naar HC Kladno. Bij die ploeg begon hij in 1984 zijn loopbaan. Bovendien is hij er mede-eigenaar van.

"Hoewel ik het jammer vind dat mijn tijd bij de Flames anders is uitgepakt dan gehoopt, ben ik dankbaar voor de kans die ik heb gekregen", meldt Jagr in een persbericht. "Ik kijk er nu naar uit om het seizoen af te maken in Kladno."

Gretzky
Jagr wordt als een van de grootste ijshockeyers ooit gezien. Alleen Wayne Gretzky was in de NHL goed voor meer punten (goals en assists) dan hij. Gretzky droeg bij aan 2857 treffers, Jagr was bij 1921 goals betrokken.

Qua aantal wedstrijden in de NHL is Jagr de nummer drie. Hij kwam tot liefst 1733 duels. Alleen Gordie Howe (1767) en Mark Messier (1756) speelden meer wedstrijden.

Jagr werd tien keer geselecteerd voor een All Star-wedstrijd in de NHL en zeven keer vekozen in het beste team van het jaar.

Met de Tsjechische nationale ploeg won Jagr twee keer de wereldtitel (in 2005 en 2010) en werd hij in 1998 olympisch kampioen.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tjechoslowaakse ijshockeyderby gaat tot het gaatje op WK

Op het WK ijshockey in Denemarken was het zaterdag op de tweede dag van het toernooi gelijk tijd voor een van de krakers in de sport. Tsjechië en Slowakije stonden tegenover elkaar en dat is altijd weer een bijzonder prestigieuze strijd, zeker in dé nationale sport in Slowakije.

Vooraf lieten de fans van beide landen zien dat ook dergelijke derby's gewoon vriendelijk benaderd kunnen worden: Tsjechische en Slowaakse fans brachten de dag samen door in Kopenhagen en stonden gezellig in één gezamenlijke tent feest te vieren richting de clash.

Michal Kristof bracht de Slowaken al binnen acht minuten op voorsprong, maar Dominik Kubalik tekende vroeg in de tweede periode voor de gelijkmaker. NHL-veteraan Andrej Sekera scoorde de 1-2 namens de Slowaken en lang leek het erop dat de underdog ging winnen.

De Slowaakse goalie Marek Ciliak, spelend bij het Tsjechische Kometa Brno, deed het geweldig, maar tien seconden voor het einde ging het dan toch fout: uitgerekend zijn pas 19-jarige teamgenoot bij Brno, Martin Necas, verschalkte Ciliak kort voor tijd.

Er moest dus overtime gespeeld worden en daarin ging het even flink fout voor Necas: de tiener schaatste hard op het doel af, ging erlangs en ramde op volle snelheid tegen de boarding, waarna hij gestrekt op het ijs ging, waar Ciliak de eerste was die hem bij kwam staan.

Necas schaatste gelukkig zelf richting de bank en leek verder relatief in orde te zijn. Dmitrij Jaskin maakte vervolgens definitief een einde aan de Slowaakse hoop, door de winnende goal binnen te schieten: 3-2.

Bron: fok.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
WK ijshockey: Tsjechië bij laatste acht

Op het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken is de groepsfase dinsdag afgerond. Uit groep A en uit groep B komen vier landen, waardoor nog acht landen deze week zullen strijden om de wereldtitel.

Zweden, Rusland, Tsjechië en Zwitserland zijn de vier landen die zich via groep A geplaatst hebben.
Finland, de VS, Canada en Letland kwamen via groep B naar de knock-outfase.

Donderdag staan de kwartfinales op het programma, gevolgd door de halve finales op zaterdag en de finale op zondag.
 

Ad Verschoor

Donateur
WK ijshockey: Tsjechië uitgeschakeld

Tijdens het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken hebben de Tsjechen in de kwartfinales verloren van de Verenigde Staten met 3-2. De setstanden waren 2-0, 0-2 en 1-0.

 

Ad Verschoor

Donateur
WK ijshockey voor dames gestart

In het Finse Espoo is het WK voor dames van start gegaan. Gespeeld wordt in 2 poules. De dames van Tsjechië komen uit in groep B, waarvan 3 ploegen doorgaan naar de finales. In de finales wordt een knock-out systeem gehanteerd.

Gisteravond is de wedstrijd Tsjechië tegen Frankrijk gespeeld, die met 3-1 door de Tsjechen werd gewonnen.

Vandaag hebben zij aan Zweden aan zwaardere tegenstander, maar men is in ieder geval goed van start gegaan.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië koploper in groep B

Tsjechië heeft haar wedstrijd tegen Zweden in winst omgezet. Na 3 episodes was de stand 5-3 in het voordeel van Tsjechië.

In de stand in groep B leidt Tsjechië met 6 punten uit 2 wedstrijden en staat Duitsland op plaats 2 met 5 punten uit 2 wedstrijden
 

Ad Verschoor

Donateur
Weer zege voor Tsjechië

Vandaag heeft Tsjechië een volgende zege toegevoegd aan haar serie in groep B van het WK. Nu was het Japan die met 3-1 het onderspit moest delven.

Tsjechië gaat, met nog 1 groepswedstrijd te gaan, riant aan de leiding en heeft door haar ongeslagen status al 9 punten uit 3 wedstrijden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië wint ook laatste wedstrijd in groepsfase

Tsjechië heeft ook haar laatste wedstrijd in groep B gewonnen. Dit keer was het team van Duitsland de tegenstander, die met 2-0 werd verslagen.

De eindstand in groep B luidt: Ongeslagen groepswinnaar is Tsjechië met 12 punten uit 4 wedstrijden, op de 2e plaats Duitsland met 6 punten uit 4 wedstrijden en 3e is Japan eveneens met 6 uit 4. Deze 3 landen aangevuld met 5 landen uit groep A gaan naar de kwartfinales.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië ligt uit het WK toernooi

De kwartfinales van het WK hebben de Tsjechische vrouwen helaas niet verder gebracht. Gisteravond verloren zij hun partij tegen Finland met 3-1. Het werd een boeiende wedstrijd, waarbij de eerste periode nog een gelijkspel opleverde van 0-0. De daaropvolgende periodes werden nipt verloren met 2-1 en 1-0. Over het gehele toernooi genomen mogen de Tsjechische vrouwen niet ontevreden zijn over hun behaalde resultaten. De landen die als laatste vier zijn overgebleven voor de titel zijn: Canada, Finland, Verenigde Staten en Rusland.
 

kuurgast

Donateur
Voormalige ijshockeycoach Miloš Říha overleden (61)

Miloš Říha, voormalig coach van het Tsjechische nationale ijshockeyteam, is op 61-jarige leeftijd overleden. De succesvolle coach, die vorig seizoen zijn werk als bondscoach voortijdig moest beëindigen als gevolg van de coronapandemie, lag sinds half augustus in de speciale IKEM-kliniek in Praag. Hij overleed daar dinsdag.

"Het is een onbeschrijfelijke schok voor ons allemaal dat zo'n geweldig persoon met een groot hart ons heeft verlaten", zei zijn zoon met dezelfde naam, Miloš Říha junior, tegen het internetportaal iSport. Onder zijn vader en naast ex-prof Robert Reichel werkte hij vorig seizoen als tweede assistent-coach van het nationale team. Miloš Říha senior heeft zeer succesvol gecoacht in zijn carrière in de KHL, de Tsjechische en de Slowaakse extra competities. Met Slovan Bratislava werd hij tweemaal Slowaaks kampioen, met HC Pardubice tweemaal en met Atlant Mytishchi 2011 stond hij in de finale. In hetzelfde jaar werd Riha uitgeroepen tot KHL-coach van het jaar.

Bron deutsch.radio.cz
 
Bovenaan