Holandské zvyky

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Myslím, že je nejvyšší čas pěkně si sepsat nějaké ty roztomilé holandské zvyky. Řadím to do hospody a to holandské téma o českých zvycích tam podle mne patří taky.
Tak vykopávám.
Na oslavě narozenin se blahopřeje všem přítomným, nejen oslavenci.
 
To si taky myslím, jsou v pohodě. Sice necpou návštěvu zákuskami, ale na vlastní kůži jsem zažila jejich velikou štědrost když jde do tuhého. Mám je ráda a poznám je na sto honů! Die kaaskoppen..
 
Ja ne!!! A navstevy se poctive zouvaji.....

Jinak se mi tu libi, ze jsou lidi takovi relax a zdravi se, i kdyz se neznaji. Jsou celkove o hodne prijemnejsi nez ti vecne nasrani Cesi.....

Nad tim jsem taky premyslela, ale Cesi makaji a maji porad hovno...ja delam 4h denne a mam mnohem vic...nebude to i v tom? Unaveni a nasrani Cesi...:kwaad:
 
Však já to taky nepiju.

Ale ještě mně napadl jeden holandský zvyk: strkat malým nemluvňatům do pusy malíček místo dudlíku (a že si to kolikrát dovolí například i relativně vzdálení příbuzní... to bych u svého dítěte teda netolerovala!)
 
Ja se pridavam do diskuze ne proto, ze bych si chtela postezovat, spis by pro nejake zvyky zajimalo vysvetleni.
Jako napriklad se manzel mohl popukat smichy, ze mam v penezence kapri supiny, ale po mem barvitem vysvetleni si jednu nechal dat i do sve penezenky.
Ta mu pak vypadla a sezrala ji kocka. Pak ji vyblila, ale tu uz manzel nechtel.
Nicmene....
Ja se teda porad nemuzu smirit s navyky holandanu u stolu.
Jidelnicek se mnohdy sestavuje podle chuti deti. Pokud jsou nahodou spagety, tak se z nich na taliri po sto padesati krajeni-pohyb nozem od jedne strant talire na druhy ,udelaji nudle do polivky. Deti casto jedi v pyzamu, jelikoz aby pri vareni neotravovali, tak se jim napusti vana, ve ktere je zazracna pena, co deti umyje i bez mydla a houby, dokonce i za usima jsou zcistajasna nadherne cisti, intimni partie ani nemluve..
Po veceri se vetsinou pulka uvareneho vyhodi, vzhledem k tomu, ze deti rozhoduji o vsem, tak i o porci, co si sami nadeli na talir a kterou samozrejme nemaji sanci snist. Nebo ani nechteji jist, protoze uz maji slinu na neco sladkeho po jidle , coz dostanou tak jako tak jen aby byl klid. Po veceri jeste staci pyzamken vylestit vsechny kouty domu, vcetne sklepa a garaze. To bych ale vydela jako pozitivni. Aspon se pri valeni sudu zbavi zbytku spaget, co se jim pri veceri nalepili na narukavy a nohavice.
Jo, ale co je opravdu roztomile, tak se ditko zepta smi-li od stolu, a to tak hlasite, hlavne aby to slyseli sousedi.
Mamine se u vecere rika : lekker, coz je synonymum pro : dekuji za veceri.
Tatin, pokud uz je doma (jinak Au-pair) jde s detmi cistit zuby a ulozit je. Sam vetsinou tak jako cesky "tata" zdrimne taky, ale probudi ho vlastni chrapani. No a mamina jde vytirat do koupelny a uklizet po vybuchle bombe v jidelne a kuchyni. K snidani jsou tousty, u kterych se strany odkrajuji nozem, protoze to deti nejedi a kdyz uz drzi nuz, tak chnapnou i vydlicku a pekne si ty tousty kraji nozem a napichuji na vidlicku. Coz se dela i v nedeli pri veceri ve snackbaru: Na hamburgra s priborem (hranolky rukama).
Pricemz deti uz lesti podlahy, tentokrat nastesti nechali pyzama doma.
 
No, já jsem se dokonce doslechla ze spolehlivého zdroje, který často docházel do různých rodin, že jsme jedna z posledních rodin, která vůbec jí u stolu. Ostatní údajně obvykle jedí patat u televize. Ale bude to samo nadsázka, takže tak třeba z 60%?
Tu pyžamáckou tradici neznám, že by se to rozvinulo v posledních pěti letech?
 
Teda Veruberu, ja se chechtám!

Mně taky napadlo pár holandských zajímavostí z kuchyně.
- vaření za pomoci pytlíčků a krabiček vede (tzn. jus z prášku, omáčka z prášku, bujón z prášku...), Honig je můj vkus víc přítomen v holandské kuchyni než Vitana v české
- a to krájení chleba na kousky, nikdy si na to nezvyknu a odmítám to dělat
- dost často slýchávám, že lidi jedí určité pokrmy ne proto, že jim to chutná (ba naopak) ale proto, že v tom jsou vitamíny nebo alespoň proto, že je to zdravé, tomu říkám disciplína!
- všechna zelenina se důkladně myje (mne překvapil hlavně už nakrájený pórek a oškrabané brambory)

Možná by mne toho napadlo ještě víc, ale radši toho nechám, nechci, aby to vypadalo, že si stěžuju... haha.
Pořád mám totiž pocit, že mám úžasnou výhodu v tom, že si ze zvyků dvou zemí můžu vybrat ty, které mi nejvíc sednou!
 
Pořád mám totiž pocit, že mám úžasnou výhodu v tom, že si ze zvyků dvou zemí můžu vybrat ty, které mi nejvíc sednou!
No jasně, rozhodně člověka takový delší výlet do zahraničí obohatí. Ale nějak jsem ráda, že jsem své stárnoucí kosti přestěhovala domů. Teď mám za trest sousedy, kteří některé zvyky, mnou považované za holandské měšťácké, praktikují taky.
 
A co takhle sbirani "zegeltjes". Mame na to vubec slovo v cestine? Kupóny? V práci u kávy se o nich vedou debaty. Kdyz se me prodavacka u kasy ptala jestli chci zegels, tak jsem rekla: " ja, graag", v domneni ze slo o postovni znamky...Ale to bylo na zacatku mojí kariéry v NL.
 
A tak me napadlo, ja jeste nevidela tak silne retezy na skutru, co jsou tady...co neprivazete, to ztratite...krade se tu teda priserne...me napriklad kolo pred fitness centrem...
V Cechach se takove retezy snad ani neprodavaji a ani nevazou...alespon co si pamatuju, mela jsem kdysi babetu, ale vozit sebou takovej kolos, no to si neumim ani predstavit:-)
 
Ja kdyz jsem tu byla poprve, tak me zaujaly dve veci...velke mnozstvi vypiteho kafe, to jsem proste nechapala...pije se tu snad misto vody, manzel treba rekne, mam zizen a jde si nalit kavu...
A druha vec, troubeni i v noci, kdyz se louci a odjizdi...a vubec pozdravy na ulici troubenim..no to jsem si zvykala dost dlouho...vzdycky jsem koukala, co se kde deje:-)))
 
-a taky 3x kusjes :wow: vsude a vzdy
-kdyz se slavi narozeniny musi to vedet cela ulice
-pokud maji narozeniny deti na zakladni skole organizuje se tady "partijtje"pro minimalne 8-11 deti s tematy od pekare, egyptanu, discobowling atd atd...ale bouzel zadna holandska mama neumi upect dort....gewoon lekker makkelijk....;)
 
Bovenaan