Yep. Lekker stevig vastpakken, dat nijfLenka B schreef:Ik was een keer in Antwerpen en zag mensen aan tafel die de mes met alle vijf vingers vasthielden; mes in een vuist. Toen begreep ik ook niet hoe ze iets kunnen snijden.
Elke land - andere manier. We zijn allemaal verschillend. Dat vind ik nou leuk.
Nee hoor, heeft meer te maken met tafelmanieren.
Technisch gezien is het net iets makkelijker om je mes tussen duim en wijsvinger te houden met de greep van het mes tegen de binnenkant van je hand. Op die manier (en zeker met je wijsvinger bovenop de smalle kant) kan je meer druk zetten tijdens de snijbeweging. De kracht die je op het lemmet uitoefent, creeert een tegenkracht bij het object(de steak) waar je op drukt, waardoor het uiteinde van de handgreep van het mes de neiging heeft 'naar boven' te schieten. Dit wordt belet door de handgreep tegen de binnenkant van je hand te houden, net datgene wat de Tsjechen niet doen, waardoor ze met duim en wijsvinger meer kracht moeten zetten op de handgreep.
(Gee, ik kan nauwelijks geloven dat ik aan deze causerie meedoe, maar allez, hier gaat ie )