Ede - Chrudim

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
"Chrudim reflecties"
Op youtube kwam ik een film tegen over de opening van de foto-expositie "Chrudim reflecties", die dit jaar heeft plaatsgevonden in Ede. Het gaat om een 30-tal foto's van Salman Ezzammoury uit Chrudim.
Inmiddels is de expositie tot 31 december te bezichtigen in ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede.
Het filmpje geeft jullie mogelijk nog een indruk over de kunstenaar en z'n werk. Hier de film.
 
Foto's Chrudim in museum

BENNEKOM - De expositie 'Chrudim Reflecties' hangt sinds zaterdag in het Kijk en Luister Museum in Bennekom. De foto's zijn werken van de Edese kunstenaar Salman Ezzammoury die in partnerstad Chrudim impressies vastlegde. Het resultaat, een serie van 26 fotoschilderijen, werden op verschillende locaties in Ede geëxposeerd. Het Bennekomse museum is het eindpunt van de expositie.
bron: Ede stad 21/12/11
 
Ede wil af van stedenband met Chrudim

Het gemeentebestuur van Ede wil af van de stedenband met Chrudim in Tsjechië. Burgemeester Cees van der Knaap wil nieuwe contacten zoeken in het kader van de regio Food Valley. Een debat daarover wordt verwacht tegen de zomer.

Bij de Stichting Stedenband Ede-Chrudim is teleurgesteld gereageerd. De stichting zorgt met 45 vrijwilligers voor contacten tussen onder meer kerken, boeren, scholieren, stagiairs en muzikanten.

De Gelderlander
 

Ad Verschoor

Donateur
Hospiceproject in Chrudim afgerond

EDE - De stedenband Ede-Chrudim heeft in het afgelopen weekeinde na een periode van bijna vijf jaar het project van het (kinder)hospice in het Tsjechische Chrudim afgesloten.

De hospicegroep, bestaande uit Wilma Stoelinga (directeur kinderhospice De Glind), Carin Oosterman (manager hospice Opella Bennekom) en Jan van 't Wout (voormalig huisarts in Ede) was in Chrudim om het eindresultaat te bewonderen. Zij boden ook een blijvende herinnering aan de samenwerking aan. Deze siert nu de muur in het hospice siert.

Het project begon toen in september 2007 de Chrudimse 'hospicegroep' de hospices in Ede en Bennekom bezocht om inspiratie op te doen voor de bouw van een hospice. De mensen uit Ede bleven daarna nauw betrokken bij de bouw en de zorg, die in het hospice verleend zou moeten worden.

Zo spraken in 2008 Edese betrokkenen op een symposium in Chrudim over palliatieve sedatie. In datzelfde jaar deelde een Edese huisarts de positieve ervaringen van Nederlandse huisartsen met het hospice in Nederland met een groep huisartsen uit Tsjechië. Ook in 2008 volgden studenten voor maatschappelijk werk een stage in Ede. De stage was speciaal bedoeld om te zien hoe vrijwilligerswerk in een hospice gecoördineerd moet worden. Aan het einde van 2009 werd het 25 bedden tellende hospice in Chrudim geopend.

Tijdens het bezoek van de Edese hospicegroep was er dit weekeinde ook een evaluatie. Daarbij werd gesproken over de financiering van het project in Tsjechië en over de ervaring die men daar heeft met het inschakelen van 16-jarige studenten verpleegkunde.

Andere onderwerpen die aan de orde kwamen, waren onder meer de bezettingsgraad, het indiceren van opnames, medisch/palliatief beleid en de inzet van vrijwilligers. Ook was er aandacht voor de verhouding hospiceopnames tot thuissterven, de rol van familieleden bij de verzorging en de huidige standpunten van de Nederlandse en Tsjechische overheden over euthanasie.

De Edenaren bezochten tenslotte een instituut voor mensen met een verstandelijke beperking in Slatinany, de thuislozenopvang in Chrudim en aan het zorgcentrum voor Alzheimer-patiënten.

Voor meer informatie over de bijna 20-jarige Stedenband Ede-Chrudim: www.ede-chrudim.nl.
 

kuurgast

Donateur
Het gemeentebestuur van Ede wil af van de stedenband met Chrudim in Tsjechië.
Hier is verder nog niets over bekend.
Wel nieuws uit Ede en de stedenband die volop bezig blijft:

De Heidepopprijs is terug. Op donderdagavond 7 juni is de finale Café 545 aan de Parkweg in Ede. De hoofdprijs is een optreden op het Yanderov festival in Chrudim (Tsjechië) op vrijdag 6 juli.
Na een lange pauze begon het weer te kriebelen bij mede-organisator Maurits Hazeleger. ,,Wij werden steeds gevraagd weer aan de slag te gaan met de Heidepopprijs. En het is waar, de Heidepopprijs is vanaf 1996 tot 2006 zeer succesvol geweest, ook landelijk gezien hebben we toen aardig aan de weg getimmerd. Inmiddels is de ‘De Grote Prijs van Nederland’ weggevallen maar in samenwerking met Stedenband Ede-Chrudim kunnen we nu iets nieuws bieden aan de winnaar: een optreden op het Yanderov popfestival in Chrudim. Dat is een behoorlijk groot festival met gemiddeld 1500 bezoekers.
De bedoeling is dat er een uitwisseling komt met bands uit Chrudim, die dan ook hier in Ede komen spelen.
Omdat het allemaal op korte termijn georganiseerd moest worden zijn er dit jaar nog geen uitgebreide voorrondes. Een deskundige jury (vooral op rock en bluesgebied) zal aan de hand van demo’s een selectie maken. Vier geselecteerde bands zullen op 7 juni in de finale spelen.
Bron:edestad.nl.

Vrijdag 24 augustus 14.00 - 20.00 uur Chrudim presentatie tijdens de Heide Week en idem zaterdag 25 augustus 09.00 - 16.30 uur:
Optredens orkest/bigband, demonstratie Verkoop van Tsjechisch handwerk en Chrudimse streekproducten. Traditioneel is er tijdens de heideweek weer een Chrudim-presentatie, met activiteiten waaraan inwoners van partnerstad Chrudim deelnemen. Ook zijn er vrijwilligers van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim aanwezig om te vertellen over en dingen te laten zien van de samenwerking tussen Ede en Chrudim. Locatie: Ede centrum.
Zie verder de agenda op ede-chrudim.nl.
 

kuurgast

Donateur
Dat artikel is het enige dat erover te vinden is. In maart is er een evaluatie gehouden in Chrudim en dat zou ook plaatsvinden in Ede maar daarover is nog niets te vinden. Beetje vreemde vergelijking de stedenband Ede-Chrudim en Food Valley waar ze al enige tijd mee bezig zijn zie hier.
De reactie op het artikel van ene van Puffelen "skimmers, krantenverkopers, accordionisten, zakkenrollers, nep-goud verkopers" is wel erg kort door de bocht. Die komen zover ik weet niet uit Tsjechië maar uit andere landen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Gemeente Ede stopt stedenband met Chrudim per juni 2013
28038978.jpg

Burgemeester van der Knaap bezocht maandag zijn collega in Chrudim.

EDE / CHRUDIM - Na twintig jaar is het mooi geweest. De gemeenteraden van Ede en Chrudim krijgen na de zomervakantie een voorstel voorgelegd om juni 2013 een punt te zetten achter de stedenband tussen Ede en de Tsjechische plaats. Dan loopt ook het huidige convenant af. ,,De doelen zijn bereikt’’, zegt burgemeester Cees van der Knaap. Bovendien verlopen de laatste activiteiten moeizaam. Toch kan de Edese stichting met vrijwilligers haar contacten wel blijven onderhouden.
Drie jaar geleden discussieerde de gemeenteraad reeds over de voortgang met Chrudim, omdat er scepsis waren over de waarde van de stedenband, ,,die er in het begin zeker wel was’’. Startpunt was twintig jaar geleden de val van ‘de muur’ naar de voormalige oostbloklanden. ,,Wij konden deze Tsjechische plaats bijstaan in het democratiseringsproces richting westerse landen. Er is veel gebeurd, met groot enthousiasme.’’

De burgemeester wijst op diverse projecten, zoals een bejaardenvoorziening. ,,Daar staat nu een zorgcentrum waar we ons in Nederland niet voor hoeven te schamen.’’ In Chrudim is dankzij de Edese steun een hospice gekomen en in het ziekenhuis zijn nu via de Ziekenhuisomroep radio-programma’s te beluisteren. Bovendien is er uitwisseling van kennis geweest van de professionele brandweer en was er enthousiast contact tussen Edese en Chrudimse boeren. ,,Ze leren veel van elkaar.’’

Congestie
Chrudim is, met 26.000 inwoners, echter vooral geörienteerd op de chemische industrie in de naast gelegen stad Pardubice, een tak van sport waar Ede niks mee heeft.
Volgens Van der Knaap werd de samenwerking op bestuurlijk niveau de laatste jaren zichtbaar minder, conform een uitspraak van de Edese gemeenteraad.
,,Er ontstonden bovendien moeilijk nieuwe projecten. Hoewel een groep Edenaren zich nog steeds met ziel en zaligheid op de band stortte, werd het draagvlak steeds minder. We hebben ons op de jeugd gericht, maar dat is niet geworden wat we ervan hadden verwacht. Het bleek ook ingewikkeld te zijn om hulp bieden bij een nieuwe infrastructuur. Op bepaalde uren per dag is daar bijvoorbeeld stevige congestie op de route dwars door het dorp. De aansluiting op een weg richting het industrieterrein van een naburige plaats is niet goed. Het blijk lastig te zijn om hier concreet advies te geven. Tsjechië heeft op dit gebied nog zó’n grote inhaalslag te maken... Op ambtelijk niveau liep het vast op de taalproblemen en de hiërarchische, financiële structuren. Het is een stille dood gestorven.’’

Subsidiestroom
Van der Knaap wijst ook op de connectie die er met Chrudim was op militair gebied (luchtmobiele brigade), maar die is vervallen sinds Defensie uit Ede is vertrokken. Hij ervaarde de moeite van de Chrudimse burgemeester met het ‘slechte’ nieuws. ,Hij is vanaf het begin betrokken bij de stedenband en heeft dus een emotionele band met Ede. Maar hij begrijpt het wel. Onze steden zijn in zekere zin ook gelijkwaardiger geworden. De afronding zal ordentelijk verlopen, met een gemeenschappelijk voorstel aan beide gemeenteraden dat het college de bestuurlijke relatie wil beëindigen. Wel blijft er ruimte voor de Edese stichting om samenwerking te onderhouden met een gemeentelijke commissie in Chrudim. Zijn er goede projecten dan zullen we die steunen met subsidie.’’ Als in de zomer van 2013 het convenant afloopt, komt er wel een eind aan de structurele subsidiestroom van 25.000 euro per jaar. In Ede reageerde Henk van de Oever, vice-voorzitter van de stichting, vorige week teleurgesteld. ,,Hij vindt het niet leuk, want het is toch een beetje hun ‘kindje’. Maar de boodschap kwam niet als een verrassing’’, aldus de burgemeester.
 

kuurgast

Donateur
Woensdag 22 augustus 30 jaar VLEGELDAG 2012 in Bennekom:
10:00-12:00 uur .Showorkest Big Band uit Chrudim op het hoofdpodium,
12.30-13.30 uur komen zij terug in de muziektent op het van Slootenplein.
16:30-18:30 uur Big Band Chrudim in het Bart van Elstplantsoen.
.
Chrudim Presentatie tijdens de Heideweek in Ede:
Vrijdag 24 augustus 14.00-20.00 uur en zaterdag 25 augustus 09.00-16.30 uur.
Optredens orkest/bigband,poppenspeler Libor ,demonstratie(smid) en verkoop van Tsjechisch handwerk en Chrudimse streekproducten. Traditioneel is er tijdens de heideweek weer een Chrudim-presentatie, met activiteiten waaraan inwoners van partnerstad Chrudim deelnemen. Ook zijn er vrijwilligers van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim aanwezig om te vertellen over en dingen te laten zien van de samenwerking tussen Ede en Chrudim. Locatie: Ede centrum.
 
mm, zie nu pas dat ik vrijdag tijdens zwemles ff aan Tsjechie had kunnen snuiven. Ik was in het dorp, maar net aan de verkeerde kant (en had ook maar 20 minuten tijd...). Als ik het geweten had was ik met Lydia na haar zwemles even gaan kijken.
 
EDE - Op zaterdag 11 mei wordt de twintigste verjaardag van de stedenband Ede-Chrudim op grootse wijze gevierd in het centrum van Ede. Zowel in Chrudim als in Ede worden al wekenlang muziekstukken ingestudeerd, die op die dag gezamenlijk gespeeld zullen worden. Samen met het festival 'Eerlijk Duurzaam Ede' richt de stedenband een markt in waar naast muziek en dans ook kennisgemaakt kan worden met honingwijn, bier, een varken aan het spit en allerlei andere lekkere hapjes.

Die dag is er twee keer een muziekuitvoering die zijn weerga niet kent, om 11.30 en 13.30 uur door een koor en orkest, bestaande uit meer dan 80 mensen, en die op een voor Nederland unieke manier zal worden gepresenteerd. Vanuit Ede wordt medewerking verleend door de koorschool Midden-Gelderland, Decibel, RAC, Missing Sticks en leden van KNA. Uit Chrudim komen de muziek en dansgroep Kohoutek en de band Art & Fact.

De gemeente Ede startte in juni 1993 een stedenband met Chrudim, een gemeente in het hart van Tsjechië. Net als de gemeente Ede bestaat de gemeente Chrudim uit meerdere dorpskernen en was het een garnizoensstad. In twintig jaar ontstond een warme vriendschapsband. Op het gebied van ecologie, cultuur, zorg, agricultuur en onderwijs werden veel activiteiten ontplooid, vonden uitwisselingen plaats en werden kennis en kunde overgedragen. De samenwerking op het gebied van Fair Trade komt mede omdat Chrudim in de race is om de vierde Fair Trade gemeente van Tsjechië te worden.

Voortgang Stedenband
In de afgelopen maanden is het functioneren van de Stedenband door de gemeente Ede geëvalueerd. Het evaluatierapport laat zien welk een goed werk er in de afgelopen jaren is verzet en dat er zeker een basis is om de band met Chrudim voort te zetten. De ambitie van de gemeente Ede is in de toekomst niet gericht op een stedenband. Het voorstel is daarom dat de activiteiten van de stedenband worden overgedragen aan de stichting. Ede wil de waardevolle ervaringen niet vergeten en zal zich voor de komende jaren een ondergeschikte en faciliterende rol toebedelen. Een convenant daartoe wordt op zaterdag 11 mei om 16.00 uur ondertekend door de beide burgemeesters.

Bron : Ede Stad 06-05-2013
 

kuurgast

Donateur
Het voorstel is daarom dat de activiteiten van de stedenband worden overgedragen aan de stichting. Ede wil de waardevolle ervaringen niet vergeten en zal zich voor de komende jaren een ondergeschikte en faciliterende rol toebedelen. Een convenant daartoe wordt op zaterdag 11 mei om 16.00 uur ondertekend door de beide burgemeesters.
De stedenband tussen Ede en Chrudim (Tsjechië) wordt omgezet in een vriendschapsband tussen beide steden.
Bron: deweekkrant.nl.
 

kuurgast

Donateur
Op 11 mei 2013 werd in Ede de stedenband omgezet in een vriendschapsband. Daartoe werd een nieuw convenant getekend door vertegenwoordigers van Chrudim en Ede. De naam van de stichting blijft onveranderd: Stichting Stedenband Ede-Chrudim.

Activiteiten in 2014.
Voor dit jaar is er in onderling overleg met onze partner in Chrudim weer een gevarieerd programma samengesteld met interessante uitwisselingen, een feest in Chrudim en nog veel meer.

Onderstaand alvast een voorlopig overzicht. Het volledige programma, waaronder de uitwisseling tussen scholen uit Ede en Chrudim, is nog niet definitief ingevuld.

10 mei, Chrudim:
Viering van het 20-jarig jubileum van de Stedenband met als thema ‘Een Tsjechische bruiloft’

Mei, Ede:
Studiereis Agricultuur, acht agrariërs uit Chrudim komen op werkbezoek in Ede.

27-29 augustus, Ede:
Heideweek, met op 27 augustus de Vlegeldag in Bennekom en op 29 augustus de Chrudimdag in Ede.

September, Chrudim:
Studiereis Agricultuur, acht agrariërs uit Ede gaan op werkbezoek in Chrudim.

Bron: ede-chrudim.nl.
 

kuurgast

Donateur
Ede, hoofdstad van de Smaak 2014 met Tsjechisch kookboekje.

Ede is dit jaar de hoofdstad van de smaak. In de Tsjechische partnerstad Chrudim houdt men ook van lekker eten. Speciaal in het kader van de verbondenheid van Ede met Chrudim is een klein kookboekje samengesteld met heerlijke recepten.
U kunt dit als pdf-bestand downloaden.
Wij wensen u veel plezier tijdens het koken en hopen dat deze gerechten u zullen smaken.

Eet smakelijk - Dobrou chut’
Bron:ede-chrudim.nl + facebook Stedenband Ede-Chrudim.
 

kuurgast

Donateur
.....Na ondertekening van het convenant in 2013 door de burgemeesters van Ede en Chrudim, waarbij werd afgesproken dat de stedenbandactiviteiten zouden worden overgedragen aan het particulier initiatief, werd de samenwerking moeilijker.

Ondanks de gemaakte afspraken, wilde de gemeente Chrudim Ede niet erkennen als volwaardige partner. Dit maakte de basis voor samenwerking te smal met geen garantie voor de toekomst.

Om die reden heeft het bestuur besloten de Stedenband te beëindigen en het jaar 2016 te gebruiken voor de definitieve afbouw. We willen op een waardige manier afscheid nemen van de stedenband, hoe en op welke wijze verneemt u nog van ons.
Bron: ede-chrudim.nl.
 
Bovenaan