Ether Digitale tv (DVB-T) in Tsjechië?

Topic in 'Radio & TV ontvangst' gestart door Arno, 13-03-2006.

 1. Sinds een tijdje heb ik hier in Nederland digitale TV van KPN (is het zelfde als Digitenne). Dit systeem werkt via DVB-T.
  DVB-T staat voor Digital Video Broadcasting – Terestial.
  Omdat het DVB-T signaal door de ether gaat, is het makkelijk te ontvangen op bijna elke gewenste plaats. Je bent dus niet meer afhankelijk van de plaats van de kabel- of satellietaansluiting.
  In Nederland wordt er gewerkt met een abonnement (via dus KPN of Digitenne), maar in andere europese landen is het gratis te ontvangen....
  Het is al een groot succes gebleken in Engeland en Duitsland, in België zijn ze op het moment druk aan het bouwen aan het DVB-T netwerk en ook in Nederland zijn er grootse plannen (Digitenne wil dit jaar landelijke dekking realiseren en KPN wil de publieke en regionale zenders FTA (Free to Air, dus gratis) gaan uitzenden.
  Nu heb ik wel een website gevonden over DVB-T in Europa, maar de informatie die er over Tsjechië op staat is zeer beperkt en erg gedateerd....:lees:
  Wie weet of er nog ontwikkelingen zijn op dit gebied in Tsjechië ???
   
 2. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  sinds een paar maanden in dienst in grotere steden

  P.
   
 3. Campertje

  Campertje Guest

  Beetje reactie op een oud bericht.
  Ik heb al een tijdje digitenne, met een aantal samsung tuners.
  Als ik zo'n tuner meeneem kan ik dan in Tsjechië zenders ontvangen in bepaalde gebieden of voldoet zo'n tuner niet aan de juiste eisen?
   
 4. DVT-B is een standaard. Digitenne is slechts de provider. Het maakt niet uit voor welk land. Ik heb hier een laptop met DVB-T en kan in DLD ook vrije zenders ontvangen. In Tsjechie heb ik dit nog niet geprobeerd.

  Let wel je kan alleen de vrije kanalen ontvangen (NLD 1-3). In Tsjechie weet ik niet wat er vrij te ontvangen is.
   
 5. Campertje

  Campertje Guest

  Maar ik heb nu nog geen antwoord of samsung tuners voldoen aan die standaard, want dat was mijn vraag.
   
 6. Geef even aan welke samsung tuner. De tuners die ik ken, kunnen zonder problemen in andere landen worden gebruikt. Je moet alleen wel de mogelijkheid hebben om de frequentiesloten te wijzingen.
  Als dat laatste niet mogelijk is (of het je niks zegt) kun je hem alleen in NL gebruiken.
   
 7. Het antwoord is: JA

  Lange tijd zijn de Samsung tuners die KPN leverde uitgerust met een lock, waardoor een geen buitenlandse zenders op te ontvangen waren. Bij de laatste software update is deze lock eraf gehaald en kan je deze tuners dus overal waar er DVB-T ontvangst is gebruiken.
  (mijn ouders ontvangen op de camping in brabant ook de belgische radio en tv zenders).

  Maar hoe het zit met dvb-t dekking in Tsjechië weet ik niet.
  Er worden in Tsjechië wel heel wat DVB-T tuners verkocht.
   
 8. Voor meer informatie over DVB-T in Tsjechië kan je op de volgende websites kijken:

  CRA.CZ

  Ceska Televize

  De beide websites zijn in het Tsjechisch, voor zover ik het met mijn (zeer) gebrekkige Tsjechisch kan lezen is er dekking in en rond Praag en verder in de rest van Tsjechië nogal gebrekkig... en gaat het om de volgende zenders: CT1, CT2, CT24, CT4sport en Nova.

  Maar misschien kan iemand die Tsjechisch spreekt meer info halen uit de websites...
   
 9. Campertje

  Campertje Guest

  Bedankt voor jullie reacties!
   
 10. ik heb een dvb-t ontvanger op m'n laptop. ik heb het idee dat de antenne niet goed genoeg is. wat voor antenne gebruiken jullie?
   
 11. De meegeleverde sprietantennes zijn meestal te zwak, of je moet direct onder de zendmast wonen.
  Je kunt een active DVB-T antenne gebruiken. Hier zit een versterker die gevoed wordt via de USB poort. Dat geeft een veel beter beeld.
   
 12. Mocht je in de buurt van de Duits / Tsjechische grens zitten wordt het dan pas echt intressant.... In Duitsland zenden redelijk veel zenders uit via DVB-T.

  Mocht je trouwens veel meer technische informatie willen over DVB-T en wat er mogelijk mee is, kijk dan eens op het DVB-T Forum van Sat4all.

  Daar zitten nogal wat freaks die (in tegenstelling tot mij) echt verstand hebben van antennes, ontvangers, zendmasten, verticaal/horizontaal ontvangst, zendvermogen, enz.
   
 13. Voor frequenties en dekkingsgraad zie hier

  Buiten omgeving Praag wordt het snel minder met de ontvangst.
   
 14. heb je een voorbeeld van zo'n antenne? merk, type ofzo. ik kan volgens mij alleen antennes met voeding voor in bv de camper vinden.

  alvast dank!!
   
 15. Ik heb een Kathrein BZD35 antenne, gekocht bij Saturn in DLD. Maar zoek via google op 'active dvb-t antenne' en hele bergen komen voorbij. Het meeste wel uit DLD.
   
 16. oke bedankt. ik kan met google inderdaad heel veel vinden, maar ik vond het een beetje TE veel. dus bedankt nogmaals.
   
 17. Ik heb HIER een kaartje geplaatst (PDF bestand), waar de zendmasten en de kanaalnummers op staan.
   
 18. Sinds enkele dagen werkt analoge ether hier in Praag niet meer, athans niet voor ons via de dakantenne.

  Ik heb een TV met ingebouwde DVB-T tuner en checkte even of er al iets beschikbaar was en zag tot mijn verbazing dat we al 9 free-to-air kanalen kunnen ontvangen: CT1, CT2, Nova, Prima, Ocko, CT24, CT Sport, Public TV en Noe TV

  Ik had er geen eens een antenne voor nodig, gewoon de kabel uitgeplugd en een klerenhanger erin gestoken :D
   

Deel deze pagina